Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Prawa absolwenta - to jakaś bzdura!

IP: *.starnet.pl 02.08.01, 00:52
    Ukończyłem zaoczne studia i zarejstrowano mnie w PUP oczywiście jako
    bezrobotnego absolwenta. Następnie znalazłem firmę która zgodziła się przyjąć
    mnie na staż tak jak to jest napisane w ustawie. Niestety przy załatwianiu
    formalności w PUP miła pani triumfalnie po chwili grzebania w papierach
    stwierdziła, że staż mi nie przysługuje, ponieważ kilka lat wcześniej byłem już
    zarejstrowany przez 2m-ce po ukończeniu L.O. zanim poszedłem na studia. Żadnych
    pieniędzy wtedy nie pobierałem, również dotąd jeszcze nigdzie nie pracowałem.
    Jeszcze jeden przykład: mój brat również ukończył studia i zarejstrował się w
    PUP jako bezrobotny absolwent. Po 6 m-cach dostał wezwanie do odbycia służby
    wojskowej. Po jej odbyciu niestety nie może już iść na staż absolwencki
    ponieważ minęło 12 m-cy od ukończenia szkoły i jest już normalnym bezrobotnym a
    nie absolwentem, chociaż to nie jego wina że wezwali go do wojska i tam
    odsłużył swój "staż". W związku z tym niech mi ktoś powie czy ta ustawa o
    bezrobotnym absolwencie nie jest chora?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gregor Re: Prawa absolwenta - to jakaś bzdura! IP: 212.244.27.* 02.08.01, 02:47
        Ja wiem, że powiesz "a ty nie szukaj sprawiedliwości, bo nigdzie jej nie ma".
        Kazda ustawa promujaca cos lub kogos (odgórnie)jest absurdalna i
        niesprawiedliwa społecznie. Państwo powinno już dawno skończyć z tymi
        przywilejami. Jednemu się umarza podatek, drugiemu nie, jeden ma ulgę, drugi
        nie, itd. Absolwenta zatrudnimy to mamy ulgę, zatrudnimy ze stażem
        jednodniowym, czy pięcioletnim nie mamy ulgi. To kurwa jest paranoja. Skończyć
        ze wszystkimi ulgami. Jakieś wczasy pod "gruszą", "parapetówki", "mundurówki",
        mieszkania zakładowe, ulgowe bilety, ekwiwalenty, jakieś trzynastki, itd. Co to
        kurwa jest. Dziura w budżecie, kasy na wszystko brak i mogę się założyć, że
        żadnych z ww. przywilei nie zrezygnują. Nie mam nic przeciwko apanażom w
        zakładach pryatnych, ale w budżetówce tak. Trochę mnie poniosło, ale szkoda mi
        tego kraju.
      • Gość: junges Re: Prawa absolwenta - jest ok IP: 192.168.0.* / *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 10:56
        Co do statusu absolwenta jezeli jestes absolwentem i idziesz do woja to po
        powrocie masz status przedluzony o okres wojska.Wiem bo sam jestem rok po
        obronie bylem w woju 6 miesiecy i jestem jeszcze absolwentem. Niestety ale jak
        bym sie sam o to nie upomnial to tego statusu bym nie mial bo ludziom w PUP nie
        zalezy czy bedziesz mial status czy nie.

Trzeba walczyc o swoje bo inaczej zima bedzisz w sandalach chodzil!!
        • Gość: SzM Re: Prawa absolwenta - jest ok IP: *.starnet.pl 08.08.01, 09:40
          Dzieki za informacje, ale nic nie jest ok. W moim PUP i WUP nic na ten temat
          nie wiedza. Pomoz - gdzie moge znalezc informacje mowiace o tym ze umowa o
          bezrobotnym absolwencie zostaje przedluzona o czas spedzony w armii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka