Gość: scrapik
IP: *.acn.waw.pl
07.10.10, 09:51
Taki ogólny temat - dlaczego w Polsce nie widać docienienia ekspertów w IT? Sprawa jest taka - mam za sobą 13 lat pracy, jestem (obiektywnie :) świetnym programistą i analitykiem, ale żeby móc zrabiać sensowne pieniądze musiałem zostać napierw IT Project Managerem, później "zwykłym" managerem itp... Chętnie bym się rozwijał w kierunku merytorycznym - świetnie i błyskawicznie "łykam" nowe technologie, łatwo przyswajam nowe dziedziny, generalnie w "starciu" merytorycznem jestem generalnie lepszy niż 90% analityków i programistów z którymi miałem okazję się spotkać/rywalizować...
Takich jak ja wiem, że jest sporo, ale w Polsce w ogóle nie ma dla nich oferty! Czy musi być tak, że jedyną docenianą finansowo działką jest bycie forawrderem maili???
Kiedy przeglądam oferty ze stawkami z US/GB to bardzo często widzę, że pracownicy o poziomie "ekspert" mają znacznie lepsze nieraz stawki od swoim kierowników! I to według mnie powinna być normalność.
PS. Oczywiście jest pewna "kasta" niezastąpionych ekspertów, którzy obłapili w swoich firmach kluczowy system i jak dziewictwa strzegą innym do tej wiedzy dostępu - ale podpowiadam, że nie taka droga mnie interesuje.