Gość: xyz IP: 89.174.255.* 11.05.09, 17:20 Pomysł ciekawy, tylko ilu posłów podczas głosowania ustawy będzie miało ostre zapalenie pęcherza lub gwałtowną s.r.a.c.z.k.ę - i projekt znów diabli wezmą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Olaf Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 17:54 2 na 3 osoby w TVP mają umowy o dzieło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek A może obniżyć składki na ZUS? To jest przyczna. IP: *.stacje.agora.pl 11.05.09, 18:25 Wysokość składek. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym 11.05.09, 20:01 Ja jestem jeszcze bardziej bezczelny: nie zatrudniam nikogo, ani na umowę o pracę, ani o dzieło. Ja nawet nie proponuję "albo podpis pod umową o dzieło, albo za drzwi", ja od razu wywalam za drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
streser Marszałku! Pomóż bezrobotnym 11.05.09, 20:41 Co za głupoty - Polskie prawo przewiduje taka sytuację. O ile dobrze pamiętam umowa o dzieło po określonym czasie automatycznie przechodzi w umowę o pracę jeśli tylko przez cały czas spełnia podstawowe kryteria tej umowy (praca w siedzibie pracodawcy w określonym czasie, pod jego nadzorem), w takiej sytuacji możemy się domagać od pracodawcy wpłacenia zaległych składek na ZUS etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lektorka Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: *.ramtel.pl 11.05.09, 21:33 No cóż. Od kilku lat właściwie tylko na umowę o dzieło lub umowę zlecenie zatrudnia się lektorów w większości prywatnych szkół językowych. Kończąc filologię (w zakresie języka obcego) na renomowanym uniwersytecie mam do wyboru pracę w szkole państwowej za ok. 800 zł (stażysta) i pewność, że składki na zus są płacone lub w szkole prywatnej ze świadomością braku jakiegokolwiek ubezpieczenia i opieki zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: *.subscribers.sferia.net 11.05.09, 23:43 Nie płacz. Szkoła językowa+korepetycje prywatnie i zarobisz tyle, że sam możesz oplacić zus i ubezpieczenie. Lektorzy języków obcych to grupa osób których najmniej dotyka umowa o dzieło. Zarobki rzędu 20-30* zł na godzinę nie są złe. Popracowałbyś na umowie o dzieło np. "na słuchawkach" za 10 zł BRUTTO za godzinę to byś dopiero zobaczył jak ludzie maja przerąbane. Nie stać wtedy na nic, a na dodatek nie ma ubezpieczenia. *dane zaczerpniętu u źródła-znajomy uczy języka niemieckiego i na samych korepetycjach wyciąga 1500 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: 195.184.82.* 11.05.09, 22:42 Jedno pytanie - na jakich warunkach pracuje autorka tego artykułu? Czy nie jest to przypadkiem umowa o dzieło? I czy Gazeta Wyborcza nie zatrudnia tak czasem swoich współpracowników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: *.subscribers.sferia.net 11.05.09, 23:44 tylko że autorka teg artykułu zarabia tyle, że wszystkie składki i ubezpieczenie może sobie sama opłacic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: *.chello.pl 12.05.09, 23:37 Trudno mi mówić za autorkę, ale owszem, na takich warunkach zatrudnia się ludzi w większości mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym 11.05.09, 23:33 Po zwolnieniu z takiej umowy "o dzieło" można się zrewanżować cwaniakującemu pracodawcy donosem do pipy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: *.itt.com 11.05.09, 23:43 umowa o dzielo w normalnych krajach jest precyzyjnie zdefiniowana.Przede wsystkim musi miec charakter incydentalny czyli niepowtarzalny.Dlatego nauczyciel j.angielskiego nie moze byc zatrudniony na umowie o dzielo.Identycznie z umowa zlecenia, umowa ta dotyczy zlecenia wykonania pewnej czynnosci w swoim imieniu na rzecz zleceniodawcy, taka umowa rowniez jest okresowa i dotyczy jednorazowej czynnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
hel14 Marszałku! Pomóż bezrobotnym 12.05.09, 01:12 Tu wcale nie chodzi o to, że pracodawcy unikają płacenia składek na ZUS. Podstawowym mankamentem jest brak elastyczności w zatrudnianiu, nieżyciowy kodeks pracy, traktowanie przedsiębiorcy jako przymusowej instytucji charytatywnej dla ludzi pozbawionych jakiejkolwiek własnej inwencji, bojących się jakiegokolwiek ryzyka, dla wygodnych i ciągle czegoś żądających. Wysokość składek też ma znaczenie. Na przykładzie swojej firmy (budowlanej) mogę powiedzieć tak: jest to praca praktycznie sezonowa tzn. od maja do listopada nie mam problemu z robotami ale w zimie różnie bywa. W lecie nie mam problemu z robotami ale to jest taka działalność, że np w ciągu 3 miesięcy potrzeba mi 10 pracowników, w ciągu dalszych 3 m-cy ok 30-tu, a później być może 20-tu lub znowu 10-ciu. W zimie trzeba kilku albo wcale- w zależności czy "załatwię" gdzieś robotę. W tej sytuacji nikt mi nie powie, że jak zatrudniłem 30-tu to nie będę mógł ich zwolnić i muszę opłacać składki na ZUS. Niech wszyscy sobie mówią co chcą, że to nieetyczne, że tak nieładnie, że ci ludzie mają rodziny na utrzymaniu .... Ale ja nie mam innego wyjścia jak ich zwolnić jak nie ma roboty bo po prostu zbankrutuję. Ci wszyscy mądrale powinni wziąć pod uwagę dobro pracownika ale także i pracodawcy. Ja nie jestem instytucją charytatywną- tą rolę powinno pełnić Państwo. Moim zdaniem trzeba zmienić kodeks pracy. Ja muszę mieć możliwość zwolnienia pijaka czy obiboka od razu, bez okresu wypowiedzenia, bez odpraw. Nie może być też tak, że zanim przyjmę pracownika muszę wysłać go na badania (i opłacić) wysłać go na kurs (i opłacić), dać mu odzież roboczą itp .... a on popracuje tydzień i po prostu sobie nie przyjdzie do pracy. Umowy o dzieło są dobrym rozwiązaniem z tym, że trzeba rozwiązać sprawę ubezpieczenia. Dlaczego pracownik nie może się sam ubezpieczyć? Bo mamy złodziejski system ubezpieczeń. Trzeba założyć firmę i z miejsca płacić składki prawie 850 zł. W Polsce nie ma żadnego bezrobocia. Jeżeli pozwolono by pracować ludziom na własną rękę a składki na ZUS opłacać od osiąganych dochodów- w ciągu pół roku nie było by bezrobotnych. A tych co nie umieją nic robić, chorych, niepełnosprawnych umysłowo- trzeba otoczyć odpowiednią opieką. Opieką- ale opieką Państwa a nie przedsiębiorców. Na to płacimy duże podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Kalifornia Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: *.itt.com 12.05.09, 02:01 ja jestem pracodawca w Ameryce i mam bardzo duza rotacje w pracownikach ktorzy sa opiekunami do starszyvh ludzi , wiekszosc z nich to Filipnczycy, rzadko to sa porzadni i normalni ludzie, na szesc osob tylko jedna mam na stale(Meksykanka,pielegniarka , kierownik jednego z domow) , gdzie place podatki od plac i pokrywam ubezpieczenie medyczne, natomiast reszta to sa tzw podwykonawcy ktorych dostaje 3 przez agencje a dwoch bezposrednio.Nie interesuje mnie czy oni placa podatki, od plac ja ne musze ,to nie sa moi pracowncy oni sa tzw subkontraktorzy a ja im place czekiem. Kazdy z nich dostaje pensje z 14 dniowym opoznieniem poniewz ja potrzebuje 2 tygodniowy notice jezeli chca zmienic prace. Oczywiscie zwalniam ludzi nawet po paru godzinach pracy jak sie nie nadaja.Zdarzza mi sie ze porzucaja prace nawet mi nic nie mowiac, nie place im nic za te dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
xray.inc Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym 12.05.09, 02:18 Amen, rozsądny pracodawco! Podpisano - rozsądny pracobiorca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seth Czarna dziura IP: *.ntlworld.ie 12.05.09, 02:11 Wreszcie ktoś zajął się tą - mam przekonanie graniczące z pewnością, że pozostawioną umyślnie - "luką prawną", która jest jaskrawym przykładem perfidii kapitalistycznego państwa w stosunku do pracowników. Prawo w polandzie jest tak skonstruowane, że ten, komu powinęła się noga, może już mieć tylko gorzej. Jedna nieścisłość w artykule: nie jest prawdą, że pracującemu w oparciu o umowę o dzieło nie wolno odprowadzać składek ZUS, bo prawo na to nie zezwala. Ależ wolno! Tyle tylko, że taka składka liczona jest co najmniej od średniej krajowej - niezależnie od deklarowanych rzeczywistych zarobków (kto t o wymyślił?) A zatem zarabiając miesięcznie, powiedzmy, 900 zł, składkę muszę odprowadzać od 3000, czy ile tam teraz średnia wynosi. Co realnie pozbawia mnie połowy moich zarobków. Jednak, jeśli składki nie opłacę, muszę płacić za wszystkie świadczenia medyczne. Jak się nie odwrócisz - d... z tyłu. Tu gdzie teraz jestem, ludzie, którzy przyjechali zarobić i wrócić, dziwią się bez przerwy, kiedy mówię, że wyemigrowałem z Polski na stałe, ponieważ jej nienawidzę z powodu głupoty i okrucieństwa wobez słabszych a uczciwszych. Ci zmutowani "patrioci" utwierdzają mnie tylko w słuszności podjętej decyzji. Podobnie jak powyższy artykuł. Szczęść boże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_rekin Re: Czarna dziura IP: *.pruszcz.mm.pl 12.05.09, 07:28 Przywolywany to przyklad lektora: Ile Pani chcialbaby zarabiac? - no tak ok. 40 PLN na reke za godzine. I teraz uwaga, cały sekret umow o dzielo - przy dobrze skontruowanej umowie - ta Pani, przy oczekiwanych przez nia zarobkach, bedzie kosztowac moja firme ok. 44 PLN za godzine, natomiast przy umowie ze skladkami, ta sama Pani bedzie kosztowowac mnie ok. 50-52 PLN - czyli kilkadziesiat procent wiecej. A o obnizeniu stawki " na reke" nikt nie chce slyszec... Obnizyc skladki na zus, to i caly problem "umow o dzielo" sam zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruch0606 Wódko, pozwól żyć 12.05.09, 10:59 DONALD, pozwól żyć. SZANOWNA PANI redaktor MAŁGORZATO , JA NADAL ZAPRASZAM warszawkę-breslauAUCH do ZGORZELCA. Właśnie IDĄ ŚWIĘTA, pardon, wybory, to PO-hasamy. Z MARSZAŁKAMI też , bo i Sejmu i MARSZAŁKIEMdolnośląskim. WŁAŚNIE niejaki pan PIOTR BORYS z PO WYSTAWIŁ w ZGORZELCU swoje BILLLLLLLLLLboardy, bo DONEK chce Go uczynić EUROposłem. Gartuluję ambicji i odwagi; no i pozdrawiam PRACOWITĄ MAŁŻONKĘ panie PIOTRZE. Z tym BORYSEM, szanowni PISMACY made in WALTER&WEICHERT to mam specyficzny ZGRYZ, nawet publicznejPROWENIENCJI. I W SAM RAZ WPISUJĄCY SIĘ W WEZWANIE pana PREMIERA DONALDA TUSKA do publicznej DEBATY;;; oczywiście z drobną poprawką. DONEK wzywa swojego konkurenta ZIOBRĘ z różą w butonierce, a dupki z boku mają się przyglądać w roli kibiców, jak PANOWIE sobie gaworzą "pod BATUTEM" lisaVITALISA. Na ten przykład ile kosztuje litr mleka "500+dni-PO"; jak drzewiej w publicznej DEBACIE z otłuszczonym SPEAKERem ANDRZEJEM URBAŃSKIM-zawieszonym do paska księgowej za circa 20 000zł miesięcznie- panie RAFALE FARFAŁ bitte schnella, donne moi, combien kostet spółkę OLKA GRADA "ZAWIESZENIEprezesa" "500+dni-PO". A GDYBY TAK inaczej PANIE Premierze??? GDYBYM to ja mógł zadać publiczne pytanie TUSKOWI, dlaczego i od ponad roku czasu pan PIOTR BORYS nie odpowiedział na mój wniosek - SKARGĘ i z art. 63 K. RP??? Rzecz JEST NADAL aktualna i dotyczy owej znanej PREMIEROWI niegospodarności BURMISTRZA RAFAŁA , circa 200 000zł-ŻEBYM nie skłamał, bo brzydzę się KŁAMSTWAMI. Jak TO mówi PO-kraczny w swoich HAPPENINgach poseł JASIU PALIKOT "PRZYJAZNE i TANIE państwo" JULII PITERY , nie jedno ma imię . WIĘC do dzieła szanowni PISMACY- staję do APELU. Pan PREMIER ujawni mi TAJNE/PO-ufne CHELBOWSKIEGO-TUSKA, ile kosztowały owe billlllllllllllllBOARDY pana mgr prawa PIOTRA BORYSA , a pan BORYS zrobi mi dobrze ... . PARDON, ja zrobię panu BORYS-TUSKowi dobrze= tresBIEN i ujawnię ową NIEGOSPODARNOŚĆ ZA CO NAJWYŻEJ 200 000zł, pod auspicjami burmistrzaRAFAŁA. SZANOWNY PANIE PROFESORZE RAFALE GRUPIŃSKI[ w odwodzie mam jeszcze wojewodę RAFAŁAdolnośląskiego- MAsie TE wejścia], oczywiście , jak w dobrym kinie przewiduję THE END, pardon HAPPY END- wcześniej. Ot, po prostu PODARUJEMY owe 200 000zł wielodzietnej rodzinie , ze spalonego KAMIENIA POMORSKIEGO. OCZYWIŚCIE Szanowny JAROSŁAWIE i bracie swojego BLIŹNIAKA , jakimiś kosztami , po drodze[ ROAD w egzotyce pana NR Adama Mi] , podziałkujecie się PO-PiS-owo i według białego PiaRu; jakże ważnego w dobie dzisiejszej= do 7 czerwca, a po drodze z 4 czerwcem włącznie. ŻADNEJ zadymy, palenia OPON i takich tam po drodze. CZYSTA PROkreacja . POST SCROPTUM::: Szanowna MAŁGORZATA KOLIŃSKA -DABROWSKA, przepraszam WYDAJNEGO rychaCZARNCKIEGO, że nie bloguję , tylko LISTY PISZĘ, bo pasjami uwielbiam BERDYCZÓW pana PREMIERA POLSKI i PREZYDENTA - na tylnym siedzeniu. Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym kotek.filemon 11.05.09, 23:33 Odpowiedz Po zwolnieniu z takiej umowy "o dzieło" można się zrewanżować cwaniakującemu pracodawcy donosem do pipy. == sygn. akt IVp 139/08 SR w Zgorzelcu-WZYWAŁEM SR aby wezwał PIP= Ewa Śliwa/MANDRAK Jelenia Góra+ PIP Legnica kontra POLERS-CHOJNÓW/ i kicha . PAN GIP=PIP TADEUSZ ZAJĄC + ANNA TOMCZYK =GPP-249-060-84/08, WARSZAWA, 21.04.2009r. mają inne DALEKO ważniejsze ZADANIA-WYZWANIA- MISJĘ i z art. 24 K. RP, a nie jakieś UMOWY o dzieło= HIT pana senatora MISIAKA libertyna DONALDA TUSKA TADEUSZA , ale PIECZONKI. (praca w siedzibie pracodawcy w określonym czasie, pod jego nadzorem), + dodam od siebie panu ZAJĄCOWI, że na sprzęcie pracodawcy I w jego odzieży ochronnej.OCH przepraszam panią ANNĘ TOMCZYK, że Jej się chce mniej ode mnie. Identycznie z umowa zlecenia, umowa ta dotyczy zlecenia wykonania pewnej czynności w swoim imieniu na rzecz zleceniodawcy, taka umowa rownież jest okresowa i dotyczy jednorazowej czynności. Jedna nieścisłość w artykule: nie jest prawdą, że pracującemu w oparciu o umowę o dzieło nie wolno odprowadzać składek ZUS, bo prawo na to nie zezwala. Ależ wolno! Tyle tylko, że taka składka liczona jest co najmniej od średniej krajowej - niezależnie od deklarowanych rzeczywistych zarobków (kto t o wymyślił?) A zatem zarabiając miesięcznie, powiedzmy, 900 zł, składkę muszę odprowadzać od 3000, czy ile tam teraz średnia wynosi. Co realnie pozbawia mnie połowy moich zarobków. Jednak, jeśli składki nie opłacę, muszę płacić za wszystkie świadczenia medyczne. Jak się nie odwrócisz - d... z tyłu. ZAMIAST d... ,można napisać la fessesssssssssssss avec ARRIERE-derriere. I bynajmniej nie chcę się REWANŻOWAĆ firmie POLERS, tylko chcę być w niej zatrudniony, na umowę o pracę , bo jest mi potrzebna do zasiłku dla bezrobotnych, gdybym w POLERS wytrzymał tylko 366dni [ co jest TECHNICZNIE możliwe]. A co więcej, potrzebne do okresu zatrudnienia i lat składkowych , w celu otrzymania emerytury. WSTYD powiedzieć , jak człowiek się zestarzał w tych BOJACH o wolność i demokrację for undFUR/pour NR ADAMA Mi. TAKI skecz radosny w okresie “500+-dni-PO” z udziałem 12-cie lat BEZROBOTNEGO. O , nowa jakość dla pana ministra bez TEKI drrrrrrrrrrrrrr MICHAŁA BONIEGO = “500+ dni-PO”; mam trochę matematycznych inklinacji-ciągątek, więc wyszedł WREDNY WZÓR MATEMATYCZNY = “500+dni-PO”. A ESTIME mgr inż. mechaNIC TADEUSZ PIECZONKA "60+"-ZIELONY 11-cie years SANStravail/JOBless , non sans TRAVAIL WHISTLEblower ul. SZMARAGDOWA 31 59 900 ZGORZELEC / 075 649 30 44 / WWW.ROPOIWZK.COM -RUCH040404@WP.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 11:30 Pracował jako dziennikarz prze rok na umowę o dzieło. W naszej redakcji ie było ani jednej osoby zatrudnionej na podst. umowy o pracę. Taka teraz jest chyba "moda" (czyt. oszczedność) w mediach. Stawki były bardzo niskie. Jkaby ktoś miał oplacać pelen ZUS to niewiele by mu zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
mrufencja Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym 12.05.09, 11:58 Że co? Że what? Pomóc bezrobotnym? A niech kruca sami sobie pomogą! Nikt normalny nie oczekuje, że w Urzędzie znajdą mu pracę :/ Tam ludzie chodza po kuroniówki, tylko i wyłącznie. Chodzą raz na jakiś czas odbębnić, że byli, żeby było, że szukają pracy i tyle. Darmozjady... NIE POMAGAC. Gazety puchną od ogłoszeń. Ja jako pracodawca nie moge od 3 miesięcy znaleźć stałego pracownika do kolektury na etat przy płacy 2000 złotych. To mało? Mi się wydaje, że nie - zwłaszcza za siedzenie na tyłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 16:25 mrufencja napisała: Ja jako pracodawca nie moge od 3 miesięcy znaleźć stałego pracownika > do kolektury na etat przy płacy 2000 złotych. To mało? Mi się wydaje, że nie - > zwłaszcza za siedzenie na tyłku. skąd jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dcio Re: Marszałku! Pomóż bezrobotnym IP: *.cebit.com.pl 13.05.09, 00:23 witam Gdzie ta kolektura??? Odpowiedz Link Zgłoś