Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

bezrobocie trwale

IP: *.chello.pl 08.06.09, 08:19
    Od ponad 7 miesiecy nie mam juz pracy. Zamknalem swoja firme, dla
    ktorej skonczyly sie zamowienia. Nakrecajacy sie kryzys raczej nie
    nastraja optymistycznie, ze wkrotce znajde zajecie. Poza tym mam 47
    lat. Jestem osoba samotna i nie moge liczyc na wsparcie rodziny. Co
    robic w takiej sytuacji?
    Obserwuj wątek
      • Gość: awa Re: bezrobocie trwale IP: *.ovh.net 08.06.09, 08:35
        zajmij sie rozwojem duchowym. jak widzisz na materii nie mozna polegac i na
        swiecie zewnetrznym, inwestuj w swojego ducha. zwroc sie do wnetrza. pozdrawiam :)
        • Gość: cened Re: bezrobocie trwale IP: *.chello.pl 08.06.09, 08:37
          Mysle, ze to swietna propozycja, jednak zoladek nie chce trwaic
          powietrza, a na grzbiet trzeba cos czasami wlozyc. No i mieszkac.
          • lukasz2983 Re: bezrobocie trwale 08.06.09, 10:16
            Wymyslilem dla ciebie cos takiego:

Zaloz raz jeszcze firme, postaraj sie o kase z UE, kup 2 stare BUSy i rozpocznij prywatny przewoz ludzi. Trzeba tylko kursy robic po wioskach gdzie PKP/MPK nie jezdzi.

Moze wypali :)
            • Gość: cened Re: bezrobocie trwale IP: *.chello.pl 08.06.09, 10:26
              Dzieki za rade - niestety, przez rok nie moge liczyc na dofinansowanie
              z UE, mialem juz bowiem firme. Nie mam kapitalu na zalozenie takiej
              formy. Dodatkowo - nie moge tez liczyc na nizsze stawki ZUS.
              • lukasz2983 Re: bezrobocie trwale 08.06.09, 10:46
                Dobra, mam pomysl drugi:
                Rejestrujesz sie w UP, zapisujesz na kurs np. operatora koparko-ladowarki albo moze lepiej wozka widlowego i szukasz pracy po hurtowniach.
                • Gość: cened Re: bezrobocie trwale IP: *.chello.pl 08.06.09, 13:03
                  Jestem zarejestrowany. W UP panienka powiedziala mi wprost, ze ten
                  urzad nic mi nie pomoze.
                  Juz kiklakrotnie probowalem ubiegac sie o prace ponizej kwalifikacji
                  ale pracodawcy powiedzieli mi wprost, ze wola przyjac kogos kto nie ma
                  zadnego doswiadczenia, bo ja za moment znajde inna, lepsza prace a oni
                  nadal beda szukac.
                  Jestem wiec w klinczu - pracy nie koge znalezc,bo podobno mam za dobre
                  doswiadczenie. Z drugiej strony - to okazuje sie zupelnie bez
                  znaczenia.
                  Po prostu opadaja mi rece, bo nie wyobrazam sobie zycia w nudzie a tym
                  bardziej bez srodkow.
                  • Gość: gość Re: bezrobocie trwale IP: 94.72.127.* 08.06.09, 13:58
                    To z czego żyjesz, z oszczędności?
                    • Gość: cend Re: bezrobocie trwale IP: *.chello.pl 08.06.09, 14:22
                      tak, choc koncza mi sie.
                      zastanawiam sie, co mnie dalej czeka.
                  • lukasz2983 Re: bezrobocie trwale 08.06.09, 14:19
                    Ok, nie poddajemy sie. Pomysl nr 3:

Na szkolenie bezplatne mozna rowniez zapisac sie samemu do prywatnej firmy szkoleniowej, ktora postarala sie o kase w ramach EFS. Wymogiem jest status bezrobotnego i wiek 18-25 lat lub powyzej 45l. Trzeba takiej firmy poszukac. Np. w Rzeszowie szkolenia takie prowadzi firma EKSA. Obecnie jest nabor na ciesle, wczesniej byl hydraulik, sprzedawca i jeszcze cos tam. Moze w twojej okolicy rowniez takie firmy istnieja.

Pomysly mi sie koncza. Mam jeszcze jeden, ale zostawiam na czarna godzine :)
                    • Gość: cened Re: bezrobocie trwale IP: *.chello.pl 08.06.09, 14:25
                      Szkolenie nie jest problemem. Problemem jest to, ze nikt mnie nie
                      wezmie bez doswiadczenia. Ponad 20 lat przepracowalem w zupelnie innym
                      zawodzie i nie wierze, ze ktos zechce mnie przyjac jako kierowce w
                      wieku prawie 50 lat.
                      • absolwencina Re: bezrobocie trwale 09.06.09, 07:28
                        kolega szanowny, wybacz ten zwrot, w końcu ja jestem o 20 lat
                        młodszy, ale z takim podejściem to daleko nie zajedziesz;

własna działalność nie, bo za wysokie składki ZUS, praca poniżej
                        kwalifikacji też nie, bo ciebie nie przyjmą przekwalifikowanie się
                        też nie wchodzi w rachubę, bo masz 50 lat i żaden pracodawca
                        ciebie nie zatrudni, cokolwiek miałbyś zrobić zawsze widzisz
                        negatywne strony, przestań biadolić i weź się do roboty;

zdaję sobie sprawę, że 30 latek jest w lepszej sytuacji na tzw
                        otwartym rynku pracy w Polsce, ale ty możesz zaoferować pracodawcy
                        coś, czego ja nie będę miał jeszcze conajmniej przez dwadzieścia
                        lat - tzw bagaż życiowych doświadczeń, już twoja w tym głowa, aby to
                        właściwie sprzedać i wykorzystać;
                        • Gość: cened Re: bezrobocie trwale IP: *.chello.pl 09.06.09, 10:58
                          Witam,
                          wlasna dzialalnosc juz mialem 9widocznie nie doczytalas uwaznie).
                          Firma upadla, bo przestala miec zamowienia.

Praca ponizej kwalifikacji oczywiscie tak ale pracodawcy nie chca
                          takich jak ja (spotkalem sie z tym wielokrotnie), bo twierdza, ze
                          skoro juz robilem cos, co mialo bardziej zaawansowany charakter, to
                          za chwile odejde jak tylko znajde cokolwiek lepszego (mimo, ze wcale
                          nie znajduje i bylbym gotow podjac prace ponizej mozliwosci).

50 lat to oczywiscie nie wyrok ale w kontekscie dwoch poprzednich
                          ograniczen, dodatkowy klopot.
                          I doswiadczenie zawodowe okazuje sie wcale nienajwazniejszym
                          argumentem.

Ostatnio, gdy przez kraj przetoczyly sie dyskusje zwiazane z tym, ze
                          za malo starszych osob w Polsce pracuje a po 50 dramatycznie malo,
                          okazalo sie, ze nawet gdybym chcial pracowac to i tak nie moge, bo
                          nie ma dla mnie miejsca.

Mam wyksztalcenie podyplomowe, 20 letni staz pracy, znam biegle dwa
                          jezyki. Nie mam niestety znajomosci i nie bylem w tzw 'ukladach' z
                          wlasciwymi osobami. Jestem w Warszawie od kilku miesiecy.
                          Doprawdy nie wiem, co mam z tym zrobic.
                  • Gość: 30latek Re: bezrobocie trwale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 08:03
                    30latek wcale nie jest w lepszej sytuacji (zwłaszcza jeśli mieszka w małym mieście). Skończyłem studia, a już ponad dwa lata bezskutecznie szukam pracy.
          • Gość: ewa Re: bezrobocie trwale IP: *.ovh.net 12.06.09, 10:33
            "Przypatrzcie się liliom, jak rosną, nie trudzą się ani nie przędą, a mówię wam,
            nawet Salomon w całej swojej chwale nie był tak ubrany, jak jedna z nich. Jeśli
            więc trwaę w polu, która dziś jest, a jutro będzie wrzucona do pieca, Bóg tak
            przyozdabia, o ileż bardziej was, o małowierni? Więc i wy nie pytajcie co by tu
            zjeść lub co by tu wypić, i nie bądźcie niespokojni. Tego wszystkiego bowiem
            narody tego świata szukają; tymczasem wasz Ojciec wie, że tego potrzebujecie.
            Lecz szukajcie Jego Królestwa, a te rzeczy będą wam dodane. Nie bój się, mała
            trzódko! Gdyż waszemu Ojcu spodobało się dać wam Królestwo. Sprzedajcie swoje
            posiadłości i dajcie jałmużnę. Zróbcie sobie sakiewki, które nie niszczeją,
            skarb niewyczerpany w niebiosach, gdzie złodziej nie ma dostępu i mól nie
            pożera. Bo gdzie jest wasz skarb, tam będzie też wasze serce."

Czlowiek odwrocil sie od Boga i dlatego ludzie mają wlasnie tego typu
            problemy... Kazdy z was idzie na zatracenie, dlatego napisalam, zebyscie zajeli
            sie w koncu rozwojem duchowym. To was uratuje, pozdrawiam
      • anka5310 Re: bezrobocie trwale 08.06.09, 14:47
        Jestem już dwa lata bezrobotna też jestem osobą samotną mam 31 lat pracy i w
        wieku 56 lat żaden pracodawca mnie nie przyjmie, a ZUS odmówił mi prawa do
        wcześniejszej emerytury bo ostatnie 5 lat byłam członkiem spółdzielni.Poddaję
        się co miesiąc lustracji w OPS i niestety po dziadowsku, ale żyję z zasiłków z
        opieki społecznej. Początkowo wstydziłam się tego, ale z głodu i zimna człowiek
        jest zdolny do upokorzenia.Praca jest dla "chorych" rencistów,a nie dla ludzi
        bez środków do życia. Proszę korzystać z pomocy społecznej zawsze to jakieś
        wsparcie, no i po to jest stworzona i ma środki dla potrzebujących. Pozdrawiam.
      • absolwencina Re: bezrobocie trwale 09.06.09, 07:17
        ie, wiem, że to zabrzmi banalnie, ale nie poddawaj się i walcz;
        • Gość: iwona* Re: bezrobocie trwale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 19:01
          Witam!Szukam bezskutecznie pracy od kilku miesięcy i nic.Mam
          wrazenie, że praca jest dla młodych.W następnej kolejności renciści
          i emeryci!Tylko gdzie mają zapracować na te renty i emerytury ludzie
          50+? Pozdrawiam
          • anka5310 Re: bezrobocie trwale 11.06.09, 20:39
            Ludzie po 50 mało gdzie mają jakieś szanse zatrudnienia.Pracę w pierwszej
            kolejności otrzymują studenci, potem emeryci i renciści następnie stażyści i
            przygotowania zawodowe, a dopiero potem pracodawca myśli o zatrudnieniu
            pracownika za którego trzeba odprowadzić wszystkie składki.Pozdrawiam wszystkich
            bezrobotnych.
            • Gość: prawdaboli Re: bezrobocie trwale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 21:51
              ludzie po 50 -ce w tym kraju mają
              szanse ..............................................................
              .....................................................................
              .....................................................................
              ...............w recyklingu ta branża u nas dopiero się rozwija
              • anka5310 Re: bezrobocie trwale 12.06.09, 08:06
                Niezbyt to miłe,ale trafne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka