Forum   lubczyk

lubczyk

(20 wyników)
  • Zainspirowana wątkiem o szałwii mam pytanie, do czego warto dodać świeży lubczyk. Kupiłam kilka dni temu, żeby spróbować dodawania go do rosołu - ale zastanawiam się, co mogę zrobić z reszta. W Google'u już szukałam, ale żaden konkretny przepis nie rzucił mi się w oczy, może poza gotowaniem bobu z dodatkiem lubczyku ( zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/bob-z-lubczykiem/). Wiem też, że można dodawać lubczyk do zup z ziemniakami/fasolą. Wszelkie inspiracje i sprawdzone przepisy będą mile w...
  • Używacie? Do jakich potraw? Kupiłam dziś po raz pierwszy i oczywiście będę eksperymentować, ale może mnie ktoś zainspiruje...
  • Proszę o radę - lubczyk rośnie jak oszalały, chciałabym zatem ściąć i.... właśnie - czy nadaje się do zamrożenia? W ubiegłym roku suszyłam - ale wydawało mi się że ususzony nie miał aromatu. Dzieki
  • Lubczyk(46)

    Już wyrastają mu potężne łodygi, a będzie tego więcej.Spore krzaczysko i co roku ten sam problem - co z tym zrobić? Używam odrobinke i rzadko - za silny aromat jak dla mnie. Do mieszanek ziołowych (do pizzy,focaccii np ) się nie nadaje. Dawniej suszyłam, ale wiosną wyrzucałam suszki niemal nietkniete. Może zamrozić? Ale potem - do czego uzyć?
  • Lubczyk(10)

    Lubczyk podnosi smak kazdego miesa. Prosze o podanie nazwy lacinskiej jezeli ktos takowa zna, bo w Polsce jest latwo go znalezc ale w innych krajach trzeba podac nazwe lacinska. Aromat tej przyprawy jest intensywny ale jakze kuszacy podniebienie. Ciekawa jestem gdzie rosnie i jak go trzeba zberac. dziekjuje sylwia
  • Na swojej działce mam sporo gotowych do zerwania liści lubczyku. Jak z tego zrobić maggi? Jeden ze sposobów jaki znalazłem mówi aby przygotować słoną wodę włożyć tam liści dodać trochę octu i postawić na słońce. Jednak w jakich proporcjach? Ile liści, ile soli itp. Może ktoś podać (najlepiej sprawdzony) sposób przygotowania maggi?
  • mam czarne porzeczki, ok kilograma, moze troche mniej, juz zasypane cukrem. da sie zrobic z tego nalweke, czy lepiej, zgodnie z pierwotnym planem, kompocik?:) i drugie pytanie: mam lubczyk, chcialabym zasuszyc. w jaki sposob zrobic to najlepiej? na sloncu, w piekarniku?
  • Który sposób lepszy?
  • zimą będzie jak znalazł :) jeszcze trochę a powoli zacznę przygotowania do zimy - chodzi mi o to mrożenie na zapas; i tu moje ? czy przed mrozeniem lepiej obgotować np brokuły, kalafiora itp czy nie? nie mam jeszcze doświadczenia. od niedawna mam lodówę z 3 szufladami do mrozenia i chciałabym ją dobrze zapełnić na zimę. [tzn jeszcze właściwie nie ma co mrozic bo nawet nie urosło, ba jeszcze nie posadzone :) ale cieszy mnie perspektywa własnych mrozonek zimą.
  • Do rosołu,krupniku.Nie wyobrazam sobie tych zup bez tego warzywa.Smak -czyste maggi -tylko wyrazniejszy .Liscie i korzeń-dla mnie rewelka!
  • wiem ,że wiele osób tutaj używa samodzielnie wyhodowanych ziół.Moja bazylia juz jest duża,a majeranek zaczyna porastać zielonymi kulkami.Czy zrywać same listki,czy z łodygami?Jak suszycie te zioła?wieszacie gdzieś na słońcu,w cieniu, czy raczej delikatny nawiew przed piekarnikiem? jak długo? trzymać potem w zakręconych słoikach? pokruszyć od razu, czy przed dodaniem do potraw?
  • Nieracjonalna obsesja niektórych forumowiczek zobligowała mnie do przytoczenia w całości tekstu zawartego w opracowaniu pana Krystiana Golińskiego na temat glutaminaniu sodu.Zwracam uwage na te sformułowania,które dowodzą,że organizm ludzki sam sobie ten glutaminian syntetyzuje i że jest on NIEZBĘDNY dla człowieka. To podobnie jak z cholesterolem- bedziesz go unikać w pokarmach to organizm sam go sobie zsyntetyzuje, nawet ze szpinaku. Glutaminian sodu, znany ...
  • nie chcę używać do rosołu i innych zup vegety itp, jak mogę go przyprawić żeby miał dobry smak? rosół robię z kurczaka, marchwi, pory, selera, pietruszki.
  • Chodzi mi o estragon, rozmaryn, miętę, szałwię, oregano (znaczy się lubczyk), bazylie już mam, majeranek Może ktoś jeszcze wie gdzie w łodzi kupić dobre indyjskie mieszanki przypraw (kurkume wyczaiłem na czerwonym rynku), i szafran
  • Chodzi mi o smaczną bazę do zupy. Mój jakos nie ma wyrazu :(
  • Witam, Co prawda napisałam już w wątku "zapiekanka z brokułami", ale mam obawy, że po tej całej ostrej wymianie zdań nikt nie spojrzy na ostatnią wiadomość i się nie doczekam odpowiedzi. Otóż, potrzebuję porady, czy taki zestaw się nadaje na zapiekankę (smaczną ;)) Brokuły + makaron + jogurt naturalny wymieszany z serem żółtym i czosnkiem + przyprawy, a przed podaniem posypane to wszystko prażonymi płatkami migdałów. Czy coś tu zmieniać, darować sobie te migdały? No i może jes...
  • żadnych przesyłek się nie spodziewałam, więc byłam zadziwiona. otwieram, a w środku napakowany po brzegi świeżo zerwany lubczyk. /nawet podwiędnąć nie zdążył. czyż to nie urocze?
  • Od lat doprawiam zupy, sosy, sałatki itp. "Przyprawą do zup" w płynie. Zawsze byłam wierna firmie Winiary i wydawało mi się, że smak przyprawy jest niezmienny, wciąz taki sam jak za czasów mojego dzieciństwa. Ostatnio wpadła mi jednak w ręce stara butelka od "Przyprawy do zup" - z 1993 roku lub starsza (dostałam w niej wino owocowe domowej roboty, rocznik 93! - wiem, wino we flaszce po magi to trochę zgroza, ale było pyszne). I na tej butelce napisane było: składnik (nie składniki!...
  • moj syn jest alergikiem i nie moge uzywac kostek rosolowych, vegety, maggi i tym podobnych przypraw. Tylko ze inaczej nie potrafie ugotowac zupy:/bez kostek rosolowych jest bez smaku. jakich przypraw uzywac zeby zastapic ww produkty?
  • W postach o przyprawach wspomnieliście (dla tego głównie do Was się zwracam), że nie używacie vegety (a więc i pewnie kostek rosołowych) ze względu na glutaminian sodu w nich zawarty. Nie jestem dobrą kucharką i przyznam, że bazuję na tych dodatkach, bo bez nich moje zupy mają smak wody. Czym więc można je zastąpić? Co na przykład dodajecie do tradycyjnego rosołu, który u mnie nabiera barwy dopiero po wrzuceniu kostki Knora? Nie stosuję przypraw typu maggi, ale pewnie też nie są n...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się