Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DOC czy PDF ?

IP: *.router.finemedia.pl 16.07.09, 17:23
    W którym formacie lepiej jest wysyłać dokumenty rekrutacyjne ?

Z jednej strony pdf jest lepszy od doc, ponieważ na każdym komputerze wygląda
    tak samo, niezależnie od czytnika, systemu operacyjnego i zainstalowanych
    czcionek. Ale boję się, że jakaś część firm może zainstalowanego czytnika nie
    posiadać, albo ktoś może nie poradzić sobie z otworzeniem i obsługą pliku.

Z drugiej strony mamy Wordowskiego doc'a. Z otworzeniem na ogół nie ma
    problemu (posiadanie Office'a to chyba podstawa), ale wygląd dokumentu na
    innym komputerze może znacząco różnić się od wyglądu u nas, ze względu na np.
    wersję Office'a lub zainstalowane czcionki.

W takim razie który format wybrać ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: asd Re: DOC czy PDF ? IP: *.chello.pl 16.07.09, 17:33
        Proponuje wysyłać oba formaty,ja tak przynajmniej robie :)
        Chyba,że z góry jest napisane w ogłoszeniu ,jaki format ma być.

• Gość: ruda Re: DOC czy PDF ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.07.09, 22:19
          ja zawsze wysyłałam w doc, bo tak mi było wygodnie. dawno już miałam zrobione swoje cv i tylko je z czasem zmieniałam. ale ostatnio z ciekawości sprawdziłam na jobexpress opcję zmiany cv właśnie na plik pdf i chyba to lepiej wygląda. są to co prawda tylko względy estetyczne, ale wygląd samego cv też jest jakąś wizytówką potencjalnego pracownika. a jeśli chodzi o to, czy pracodawca będzie miał program, który otworzy nasze cv, to myślę, że jeśli ma z tym jakiś problem, to tak jak asd napisał, w ogłoszeniu z góry powinno być zaznaczone jaki format ma być i tyle.
      • Gość: abc Re: DOC czy PDF ? IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.09, 22:47
        W czym problem, przecież Acrobat jest free!!
      • dystansownik Re: DOC czy PDF ? 16.07.09, 22:54
        Ja wysyłam tylko pdf. Jest to format praktycznie wszędzie spotykany i chyba
        każdy ma na kompie Acrobat Readera. Jeśli osoba rekrutująca w danej firmie nie
        ma tego programu na komputerze, albo nie potrafi odczytać takiego pliku to... no
        cóż, raczej wolałbym jednak nie pracować w takiej firmie.

Z tego co czytałem na ten temat to zarówno pdf jak i doc są ogólnie przyjętymi
        formatami. Z tego co czytałem w ogłoszeniach pracodawców to jeśli podają
        konkretny format, to właśnie jeden z tych dwóch lub oba do wyboru.

Jak dla mnie pdf ma więcej zalet niż doc. Głównie fakt, że strona ma wszystko
        ustalone i pracodawca/rekruter otworzy dokument dokładnie takim jakim ja go
        zapisałem. Nie ma też możliwości jego modyfikacji (chyba, że ma pełną wersję
        Acrobata). Pdf wydaje mi się po prostu bardziej elegancki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka