Dodaj do ulubionych

Remont Dworca PKP w Ostrowie

29.03.06, 23:59
W ostatnich latach PKP SA przeprowadziła m.in. gruntowną modernizację dworców
w Białymstoku, Częstochowie, Lublinie, Skierniewicach, Gdańsku, Warszawie
(Warszawa-Wileńska). W tym roku zaplanowane są remonty pięciu kolejnych
dworców w Zielonej Górze, Ostrowie Wielkopolskim, Kędzierzynie Koźlu, Tarnowie
i Przemyślu.---Źródło: Onet.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: texas Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 06:51

ciekaqwe na czym ten remont ma polegac??
      mogli by zrobic cos wkoncu z wnetrzem oraz drzwiami wejsciowymi ktore co
      jakis czas sie psuja..
      dobrze byloby tez zamontowanie na kazdym z 3 peronow elektronicznych
      wyswietlaczy o odjazdach pociagow..
      • Gość: texas Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 07:22

a tak swoja droga jesli taki remont jest przewidziany to byc moze batalia
        o szybka kolej jeszcze nie do konca jest roztrzygnieta...
        • sector11 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 30.03.06, 09:09
          Co do szybkiej kolei to tak i tak czesc pociagow bedzie zatrzymywac sie na
          stacji w Ostrowie. Nawet jesli "glowna" stacja bedzie na polnoc od Kalisza
          (wierze, ze jednak ktos sie opamieta) to na ostrowskim dworcu tez zobaczymy
          szybkie pociagi. Mam nadzieje,z e jednak ktos pomysli i zrobi glowny dworzec SK
          gdzies blizej wezla w Ostrowie.
          • Gość: oleander Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:29

obwodnica ostrowska, lotnisko w michalkowie i az chcialoby sie powiedziec
            by w okolichach takze szybka kolej...atuty sa jak najbardziej.
            a soro istnieje port lotniczy w zielonej gorze to tym bardziej racje bytu
            mialby ten w michalkowie ostrow + kalisz i miasta oscienne...
    • nightboy Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 30.03.06, 16:18
      Szybka kolej nie bedzie się zatrzymywać w Ostrowie, jeżeli stacja będzie na
      północy Kalisza-to będzie jedyny przystanek w płd wielkopolsce. Jezeli kolej
      powstanie to w Kaliszu, ja sie boje bardziej tego, że rząd coś zjebie i nie
      pwostanie w ogóle.
    • szkazu Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 01.10.06, 17:52
      A ja uważam ze przystanek szybkiej kolei powinien być w Ostrowie, Ostrów ma
      dużo lepsze położenia niż Kalisz, łatwiej sie do niego dostać pociągiem (w
      Kaliszu praktycznie pociągów nie ma), gdyby przystanek SzK był w Ostrowie to
      większość ludzi z okolic także by sie załapała.

pzdr ze Śląska.
      • plisak Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 13.11.06, 23:39
        LUDZIE! Przystanek szybkiej kolei powinien byś usytuowany w rejonie węzłowej
        stacji przesiadkowej jaką był jest i pozostanie Ostrów. Inna lokalizacjs to
        sabotaż.
    • chantal10 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 13.11.06, 16:49
      Koniec roku tuż tuż, a dworzec jak był ośrupany, tak jest :( Zapomnieli o nas
      czy co?? Pół biedy, gdyby to był ładny dworzec, zabytkowy, wymagający jedynie
      renowacji, ale to przecież okropny, szary gmach, który w sobie nie ma nic z
      uroku, który posiada np. dworzec w Nowych Skalmierzycach!!
      :[:[:[
      • plisak Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 14.11.06, 11:19
        W Ostrowie też był piękny dworzec w stylu kolei Warszawsko-Wiedeńskiej, ale
        został zastąpiony "nowoczesnym". Za to uchowała się z tamtej epoki, stylowa
        poczta przy Kolejowej.

• chantal10 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 15.11.06, 11:00
          Ale, niestety, to dworzec kolejowy jest wizytówką naszego miasta:( Podróżni
          przybywając koleją do Ostrowa najpierw zobaczą gmach dworca, dopiero spacerując
          po mieście mają szansę na odkrycie jego uroku, pięknych kamienic i lokali na
          Rynku, poczty na ulicy Kolejowej czy małych kościółków. ;)
          • plisak Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 15.11.06, 20:20
            Jeśli chodzi o kościoły to niezrównana jest fara. Tak z zewnątrz jak i od
            środka. No i ołtarz główny! Na drugim miejscu sytuował bym synagogę. Nie znam
            jej niestety od wnętrza.

---
            Idzie Szopen i BACH!
            • chantal10 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 15.11.06, 21:44
              Pisałam kiedyś referat o synagodze ostrowskiej i jestem pewna, że w latach
              swojej świetności musiała budzić zachwyt!!!
              Co do Konkatedry to zgadzam się w 100 %, chociaż dla mnie jej "wystrój" jest
              trochę zimny.
              Podoba mi się kościół św. Pawła Apostoła przy ulicy Paderewskiego - ma bardzo
              modernistyczną architekturę, chociaż niestety też nie znam wnętrza.
              • plisak Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 15.11.06, 21:53
                Sw. Pawłeł? Nie znam zupełnie tego obiektu ani nie wiem gdzie go szukać? Czy
                można to obejżeć na jakiejś stronce. A może kopsneła byś mi fotkę? Ciekawe co
                piszesz. Interesuje cię architektura?
                • chantal10 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 15.11.06, 22:09
                  Ciężko powiedzieć ... architektura interesuje mnie tylko pod względem
                  okazałości niektórych budowli. Niestety fotki żadnej nie mam tego kościoła,
                  nawet nie wiem czy jakąś w necie znajdziesz. Kościół ten znajduje się na
                  skrzyżowaniu ulic Paderewskiego z Asnyka i Śmigielskiego.
                  • plisak Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 15.11.06, 22:15
                    To może zdejmij go dla mnie przy okazji? Przecież lubisz spodziewane
                    niespodzianki. Ja też!
                    • chantal10 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 15.11.06, 22:17
                      Sam się postaraj - trochę samodzielności ;p
                      • plisak Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 15.11.06, 22:22
                        Nie bądź aż tak przekorną chantal 10. Pamiętaj, że mam zyskiwać przy tobie na
                        ogładzie :)........ już mi się twój nick tak podoba że nie będe cię
                        przechrzczywał
                        • chantal10 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 15.11.06, 22:25
                          Jestem przekorna i znieniać się nie będę.
                          Co do mojego niku - nie podlizuj się.
                          • plisak Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 15.11.06, 22:36
                            Podlizywać? Ani myślę, to nie w moim stylu. Przeciwnie, chciał bym cię
                            brutalnie wytarmosić ;)))
              • lindaaa św. Pawła Ap. 15.11.06, 23:32
                Kościół św. Pawła jest nawet nawet, ale dużo traci przez krajobraz dookoła -
                "czarna pustynia" jak mówią niektórzy.
                Za to wnętrze piękneee.
                I co ciekawe owo piękno dostrzegłam dopiero na zdjęciach, chociaż bylam tam nie
                raz. Może po prostu dobry fotograf je robił ;)
                • plisak Re: św. Pawła Ap. 16.11.06, 00:34
                  O ile dobrze pamietam lindaaa tou sw. Pawła brałaś slub. To miłe że z taką
                  estymą piszesz o tym obiekcie..... Niegdyś świątynie stawiane były w miejscach
                  szczególnych, wyposarzonych w Genius Locci, w dodatku były "orientowane" i
                  uposażone w kamień węgielny, który był w istocie opaską kamienną otaczająca
                  cały obiekt. Dziś się tego nie stosuje ale Genius Locci z czasem z reguły sie w
                  takich miejscach pojawia. A może kopsnęła byś mi którąs z tych fotek które
                  otworzyły ci oczy na walory wnętrza św. Pawła....... Krajobraz jest wbrew
                  pozorom, fenomenem bardzo dynamicznym, ulegającym przemianom. Tym więc
                  najmniej bum się przejmował.
                  • lindaaa Re: św. Pawła Ap. 16.11.06, 12:56
                    Dobrze pamiętasz.
                    Wyślę Ci jakąś fotkę na gazetowego.
                    • plisak Re: św. Pawła Ap. 16.11.06, 15:40
                      :)))

---
                      Kobieta najlepszym przyjacielem!
            • lynks80 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 10:40
              wnętrze synagogi robi wrażenie, pamiętam jak 20 parę lat temu jako gó..arz
              miałem okazję tam się dostać (jacyś menele zrobili dziurę w wejściu od strony
              "zielonego rynku" i przez kilka miesięcy nikt nie raczył tego zabezpieczyć) mimo
              tego że od środka jest tak samo zdewastowana jak od zewnątrz to i tak jej
              wnętrze jest jednym z nielicznych wspomnień jakie mi zostały po Ostrowie ;)
              • chantal10 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 10:46
                Ja się zastanawiam, dlaczego władze Ostrowa nie robią NIC kierunku
                odremontowania synagogi!
                Raz, że jest ona w centrum miasta i także stanowi wizytówkę Ostrowa;
                Dwa, po renowacji możnaby ją wykorzystywać do organizowania koncertów i innych
                spotkań kulturalnych.
                • lynks80 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 16:11
                  chantal10 napisała:

> Ja się zastanawiam, dlaczego władze Ostrowa nie robią NIC kierunku
                  > odremontowania synagogi!
                  > Raz, że jest ona w centrum miasta i także stanowi wizytówkę Ostrowa;
                  > Dwa, po renowacji możnaby ją wykorzystywać do organizowania koncertów i innych
                  > spotkań kulturalnych.

Nie wiem jak jest z sprawą własności gruntu i samego budynku, gdy jeszcze
                  mieszkałem w Ostrowie chodziły jakiś ploty że jacyś przedstawiciele gminy
                  żydowskiej mieli się tym zaopiekować ale jak widać to chyba były tylko plotki. Z
                  uwagi na to że to było miejsce kultu religijnego raczej nie sądzę żeby
                  jakikolwiek włodarz zaryzykował podjęcie starań do przekształcenia tego w obiekt
                  użyteczności publicznej.
                  Jedyna możliwość to chyba dogadanie się z gminami i zrobienie jakiegoś muzeum
                  ale w tym przypadku ogromne koszta raczej by się nigdy nie zwróciły i dlatego
                  pewnie nie ma na to chętnych.

Mieszkam teraz na warszawskiej Pradze i mamy tu dość podobny obiekt - cerkiew św
                  Magdaleny po gruntownym remoncie faktycznie jest jednym z najbardziej
                  rozpoznawalnych obiektów w całej dzielnicy - wiec chyba warto dbać o takie
                  zabytki ;)

• chantal10 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 17:09
                    lynks80 napisał:
                    chyba warto dbać o takie
                    > zabytki ;)

Pewno, że warto, tylko widocznie nasze władze o tym nie pamiętają :|
              • plisak Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 16:05
                lynks80 napisał: > pamiętam jak 20 parę lat temu .......że od środka jest tak
                samo zdewastowana jak od zewnątrz <

Dewastacja od zewnątrz z punktu widzenia renowacji nie jest aż tragiczna.
                Napisz co z wystroju wnętrza wówczas było zauważalne.......... Budynek synagogi
                to okazały monument o architekturze pełnej godności, bardziej jeszcze
                eksponowanej przejściami manifestującymi się na jej fizjonomiii. O przyszłości
                obiektu powinna zadecydować jednak gmina żydowska. Ja wolał bym aby budynek
                świątyni służył funkcji sakralnej. Ale jeżeli to niemożliwe to może
                rzeczywiście chantal10 nam coś zagra ....... Njgorszy jest ten stan gdy obiekt
                jest bezlitośnie traktowany przez ząb czasu. Zresztą ja jestem traktowany
                identycznie. Tylko lepiej, być może się bronię........ Fajnie że naprawdę
                lubicie swoje miasto i jeśli mnie trochę przy okazji, też fajnie ......
                • chantal10 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 17:11
                  :DDD
                • lynks80 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 17:19
                  Wtedy we wnętrzu praktycznie nic nie było poza jakimiś szczątkami starych mebli
                  (babka mi opowiadała że lepszym wyposażeniem "zaopiekowała" się niezwyciężona
                  Armia Czerwona.
                  W środku jedna wielka nawa (o ile to tak można nazwać - nie jestem specjalistą
                  od architektury), na ścianach od Raszkowskiej i placu galerie (antresole ? )
                  podobne do tych jakie są w tym małym kościele przy kr Jadwigi, dwa albo i nawet
                  i trzy poziomy tych galerii (nie pamiętam już dokładnie bo wtedy wszystko było
                  większe :)).

Podwieszony płaski sufit przed właściwym dachem (pamiętam że chodziłem po nim z
                  kumplami i patrzeliśmy przez szpary w tym suficie jak jest wysoko do posadzki -
                  głupota straszna jak sobie dzisiaj to przypomnę)

Do kopuł wież już wtedy nie było możliwości wejścia bez sprzętu (były ślady po
                  schodach ale albo się zawaliły albo ktoś je rozebrał)

aha na samym dole były jakieś zamurowane drzwi (na ścianie od strony ulicy
                  Starotargowej) strasznie nas intrygowały - niestety dla małolatów nie do
                  sforsowania :)

No i nieziemska akustyka - pamietam że starsi chłopacy przychodzili tam z
                  gitarami napierdzielali amatorskiego rocka

Tak mniej więcej to pamiętam, (mogłem coś pokręcić z uwagi na bieg lat ale
                  raczej nie sądze :) ) naprawdę ktoś się powinien zająć tą synagogą bo z tego co
                  wiem to w tym stylu są tylko dwie całej europie (druga w Budapeszcie)
                  • plisak Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 21:35
                    Świetnie to lynks80 zrelacjonowałeś. Nie mogę się powstrzymać aby nie
                    powiedzieć DZIĘKUJĘ...............Wsztstkie obiekty sakralne z mocy ustawy
                    przeszły na własność gminy żydowskiej.Wiele robia w zakresie ratunkowym.
                    Potrzeby jednak są ogromne a środki określone. Podchodzą do sprawy życiowo. W
                    Kielcach synagoga była przebudowna na archiwum. Po przejęciu obiekt został
                    odsprzedany miastu................Kierkut solidnie ogrodzono i jest utrzymywany
                    starannie ( tam gdzie była synagoga był oczywiście i kierkut, domy modlitene i
                    rytualne łaźnie)............. W pierwszej kolejności ratowane są zdaje się
                    cmentarze jako najbardziej zagrożone, nie trwałe. Z cała pewnością są głowy
                    które problem maja na uwadze. Czy miasto powinno współuczestniczyćuczestniczyć
                    w finansowaniu, czy taka ingerencja jest oczekiwana nie wiem. Sprawa do
                    rozeznania przez nowego prezydenta :) Z zasady nie wyszukuję nikomu roboty. Z
                    wyjątkiem siebie. Więc uczyniłem wyjątek od wyjątku zdaje się :)
                    • lynks80 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 17.11.06, 14:38
                      nie masz za co dziękować przynajmniej miałem powód żeby powspominać dzieciństwo
                      ;) tak mnie jakoś natchnęło tą synagogą że aż trochę poszukałem i znalazłem:

"
                      W 2006 roku uregulowane zostały sprawy własnościowe synagogi i kirkutów, a
                      zgodnie z wydanym w 2005 r. Lokalnym Programem Rewitalizacji Ostrowa w świątyni
                      ma powstać Centrum Trzech Kultur im. Wojciecha Bąka, Israela Meira Freimanna i
                      Edzarda Schapera. Na rzecz synagogi działa, powołane w 2006 r., Stowarzyszenie
                      "Przyjaciele ostrowskiej synagogi".
                      "
                      pl.wikipedia.org/wiki/Nowa_synagoga_w_Ostrowie_Wielkopolskim
                      Chyba jednak coś się dzieje w tej kwestii :), co ciekawe redaktor wikipedii
                      napisał o 2 poziomach galerii a mi tkwi w głowie że były trzy poziomy, ale
                      mogło mi się coś pokręcić przez tyle lat.

Jeżeli uda się stworzyć to Centrum to Ostrów na pewno wiele zyska bo innych
                      atrakcji turystycznych niestety jest jak na lekarstwo

• plisak Re: Remont Dworcz i synagogi w Ostrowie 17.11.06, 18:39
                        lynks80 napisał: > nie masz za co dziękować przynaj<

Wiem, dlatego psaem "nie mogę się powstrzynać" Sorry. ................ Dobry
                        jesteś lynks. Zaiponowałeś mi stronką. ale czuja tż miałem poprawnebo :) .....
                        Nooo to spotkamy się na otwarciu Centrum. mniemam że nasze forumowe maskotki-
                        ostrwianki też nie skreczują. ;)) ......... Trzym się.

---
                        Anarchia jest matką porządku
        • o00 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 00:09
          plisak napisał:

> W Ostrowie też był piękny dworzec w stylu kolei Warszawsko-Wiedeńskiej,

Niezła legenda...
    • o00 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 00:10
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5928930637349b10
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=37928d10585ef5f3
      ...coś się chyba ostrowski węzeł kolejowy zaczyna przesuwć. :/
      • plisak Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 00:44
        Ty zero to jesteś on czy ona. Lubię wiedzieć z kim gadam...........
        Rzeczywiście Ostrów widzę jest zdecydowanie dyskryminowany. Jestem zaskoczony.
        Swoją świadomość w tym zakresie opierałem na rozmowach z ostrowiakami, dość
        zresztą dawnymi. A tu w międzyczsie zaziałali, ci chyba którzy zawracali bieg
        rzek i wysuszyli morze aralskie, albo ich uczniowie. Imponujące.
        • sector11 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 16.11.06, 12:43
          Przy tworzeniu tych wizji maczali palce ludzie z Kalisza. Jednak jesli wogole
          dojdzie do budowy szybkiej kolei to zapewniam, ze pojdzie przez Ostrow lub jego
          okolice, a nie przez Kalisz. A juz na 100% nie pojdzie na polnoc od Kalisza.
          Dlaczego? Po prostu puszczajac tory z Warszawy do Wroclawia bezsensem jest tak
          odginac przebieg lini na polnoc. To zupelna strata czasu jazdy oraz nakladow
          przy budowie. Poprowadzcie sobie taka linie na dowolnej mapie Polski, gdzie
          zaznaczono zbiornik Jeziorsko oraz gdzie Ostrow lezy tam gdzi elezy naprawde
          czyli na poludniowy-zachod od Kalisza, a nie jak na tej (propagandowej) mapce
          na zachod od niego. Widzialem jesze jedna, o wiele weselsza mapke z planawanym
          przebiegiem tej trasy, gdzie, aby uargumentowac, ze Ostrow za bardzo lezy z
          boku mial on polozenie wzgledem Kalisza na polnocny-zachod! :o)))))Czego to sie
          nei robi dla idei.
          • o00 Re: Remont Dworca PKP w Ostrowie 17.11.06, 15:20
            Tiaaa...
            "Ludzie z Kalisza" wszendzie nic tylko palce maczajom, spiskujom i knujom na
            złość Łostrowowi.
            Tiaaa...

A ty jak zwykle w tej samej roli: ministra od osobistego zapewniania? :D
        • lindaaa kolega z Kalisza 16.11.06, 12:55
          >> Ty zero to jesteś on czy ona.<<

To nie jest żadne "zero", tylko grafika przedstawiająca cieżarówkę czy jakoś
          tak ;) Poza tym to krótsza wersja od wielkopolskiwschodniej.
          Zdecydowanie ON ;))

P.S: mam nadzieję WuWu, że nie gniewasz się, że wyjaśniłam to za Ciebie...;)
          • o00 Re: Kolega z Kalisza 17.11.06, 15:21
            Spoko. :)
            • paul50 Re: Kolega z Kalisza 17.11.06, 22:58
              He he Sector nie wiem czy ogladałeś taki film Poszukiwany Poszukiwana.Tam byl taki jeden dyrektor który na planach przesuwał jeziora a w ich miejscu budował wieżowce.Myślisz że szybką kolej projektowali tacy własnie ludzie ?Projekt powstał w Centrum Naukowo Technicznym na zlecenie PKP.Pewnie nie wiedzą tam nic na temat zalewu jeziorsko czy węzła Ostrów ?Pewnie ma tam Kalisz swoich ludzi jeszcze z czasów województwa kaliskiego które tak gnebiło Ostrów.
              • sector11 Re: Kolega z Kalisza 17.11.06, 23:04
                Dokladnie tak uwazam! Jest jeszcze 3 wyjscie: Nie ma jeszcze zadnego dokladnego
                planu przebiegu tych lini kolejowych.
                • paul50 Re: Kolega z Kalisza 17.11.06, 23:37
                  A informacje o szybkiej koleji udostepnili "kaliszanie" aby wywołac zazdrośc u ostrowian.:D

P.S.Myslałem że jesteś poważniejszym człowiekiem.
                  • o00 Re: Kolega z Kalisza 18.11.06, 16:55
                    Też tak kiedyś myślałem, ale jesienią zeszłego roku myśleć tak przestałem.
                    I żebys ty widział, co Sektor na rc.fm wypisywał... to byś się zdziwił. :)
                    • sector11 Re: Kolega z Kalisza 18.11.06, 20:27
                      Na RC to akurat nie koniecznie ja pisalem. Tam nie trzeba sie rejestrowac i
                      mozna sie podac za kogo chcesz.
              • lindaaa plan 18.11.06, 12:03
                Chciałam tylko kolegom przypomnieć, że plan to coś, co przeważnie później
                wygląda zupełnie inaczej, więc póki co - nie ma co się gorączkować, pożyjemy,
                zobaczymy...
                • paul50 Re: plan 18.11.06, 17:26
                  Dokladnie.W latach 50 planowano z Kalisza uczynic węzeł kolejowy i jak widać to się nie udało.
                  A tutaj się nikt nie gorączkuje.To mieszkańcom Ostrowa trudno się pogodzić że w planie pojawił sie Kalisz a nie Ostrów.Sector przy okazji obwieszcza kolejną teorie spiskową.
                  • sector11 Re: plan 18.11.06, 20:30
                    Tak, bo nie ma ZADNYCH racjonalnych wyjasnien na lokalizacje stacji w Kaliszu.
                    A dworzec Kalisz-Polnoc to juz jest najwieksza paranoja o jakiej slyszalem.
                    Jesli juz ktos sie upiera na Kalisz to niech taka stacje zrobia w Kaliszu od
                    strony Ostrowa! Kalisz-Polnoc nie wiem czy sie smiac czy plakac!
                    • paul50 Re: plan 18.11.06, 22:25
                      To że Ty ich nie znasz nie znaczy że ich nie ma.Równie dobrze ja mogę wymyślić teorie dlaczego aurostrada A2 nie przechodzi bardziej na pólnoc lub południe.
                      Przyznaj się w końcu że tu nie chodzi o żadne RACJONALNE wyjasnienia tylko o Kalisz.Gdyby miał byc węzeł w Ostrowie piałbyś z zachwytu.
                      Z mojej strony EOT.Jak ktoś ma klapki na oczach to ja mu ich nie mam zamiaru zdejmować.
                      • o00 Re: Remont dworca PKP w Ostrowie 19.11.06, 14:06
                        Sektor (zresztą chyba jak większość ostrowian) jest jak Kali: uniwersytet w
                        Kaliszu - źle, gdyby w Ostrowie - dobrze; szybka kolej w Kaliszu - źle, gdyby w
                        Ostrowie - dobrze; województwo w Kaliszu - źle, gdyby w Ostrowie - dobrze, etc.

Przy czym on cały czas mówi o współpracy, partnerstwie, przyjaźni...

Słowem: super kolo. :)
                        • sector11 Re: Remont dworca PKP w Ostrowie 19.11.06, 17:04
                          Z kaliszanami jest dokladnie tak samo ;o)
                • lynks80 Re: plan 19.11.06, 17:10
                  Też nie wiem czym się aż tak podniecają, cały projekt nie jest nawet w fazie
                  planowania - i do 2013 nie ma nawet najmniejszej szansy na ruszenie z konkretnym
                  planowaniem i rozpoczęciem prac przygotowawczych bo PKP zamroziła wszelkie
                  fundusze na okres do tego czasu w różne prace modernizacyjne np na liniach
                  Gdańsk-Warszawa-Łódź

• lindaaa Re: plan 20.11.06, 21:58
                    Do 2013 roku to naprawdę WSZYSTKO SIĘ MOŻE ZDARZYĆ ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka