kika02 19.11.04, 21:14 Chciałam ogłosić,że Galeriafilażanka (Rafał) pilnie potrzebuje makulatury. Wszyscy dobrzy darczyńcy i zbieracze papieru otrzymają w dowód wdzięczności wybrany przez siebie mebel zrobiony przez niego własnoręcznie z owego papieru)) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kragmel Re: Uwaga!!! 19.11.04, 22:30 strony z encyklopedii powyrywam, co by tylko wężowatą półkę dostać! )) Odpowiedz Link
miska_malcova Re: Uwaga!!! 19.11.04, 22:58 o Bożesz!!! to ja dzieła Stalina, Marksa i Engelsa przerobiem na mukulaturĘ Odpowiedz Link
galeriafilizanka ja wam poknuję!!! 20.11.04, 13:05 No ładnie, widzę, że tu knucie za moim plecami się uskutecznia makulatura makulaturą, ale bez dobrego przepisu nie zacznę lepienia kanap nigdy. Jeśli ktoś ma przepis, to niech da, byle nie był po angielsku Odpowiedz Link
kragmel Re: ja wam poknuję!!! 20.11.04, 14:46 jak wrócę ze sklepu to ci przetłumaczę te englisze a tymczasem - o ile pamiętam to masa warstwowa polega na przyklejaniu cienkich pasków papieru po uprzednim zanurzeniu ich na chwilę w kleju do tapet (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu, miesza się z zimną wodą i odstawia na jakiś czas). klej najlepiej wlać do płaskiego pojemnika, żeby ten pasek można było całościowo zamoczyć. Odpowiedz Link
kika02 przepis 21.11.04, 00:15 przepis na masę papierową z książki wyd Iskry W-wa 1957: ........jakikolwiek miękki papier szarpie sie na małe kawałeczki, wkłada się w metalowe lub gliniane naczynie i zalewa gorącą wodą. Naczynie zakrywa się, owija szmatami i ustawia na dobę w ciepłym miejscu. Na drugi dzień rozmoczony papier podgrzewa się na ogniu, aż do wrzenia, mieszając drewnianą łopatką.Zagotowany papier wkłada się następnie w woreczek, odciska wodę i palcami formuje niewielkie kuleczki, które muszą dobrze wyschnąć. Suche kuleczki rozciera się na proszek. Aby otrzymać masę papierową do pewnej ilości proszku dodaje się mniej więcej taką samą(wagowo) ilość tłuczonej i dobrze przesianej kredy, cztery do pięciu razy mniejszą ilość mąki ziemniaczanej oraz około dziesięć razy mniejszą ilość kleju stolarskiego. Proszek papierowy i kredę zsypuje się razem i dokładnie miesza. Z mąki przygotowuje się klajster dodając do niego nieco rozpuszczonego kleju stolarskiego. Mieszaninę tę wlewa się do naczynia z proszkiem otrzymując niezbyt gęste ciasto. W razie potrzeby można dodać gorącej wody." To tyle.Świetny materiał do dioram-nierówności terenu,itp. Po wyschnięciu robi się to bardzo twarde i można to malować. Odpowiedz Link