19.11.04, 21:14
Chciałam ogłosić,że Galeriafilażanka (Rafał) pilnie potrzebuje makulatury.
Wszyscy dobrzy darczyńcy i zbieracze papieru otrzymają w dowód wdzięczności
wybrany przez siebie mebel zrobiony przez niego własnoręcznie z owego
papierusmile))
Obserwuj wątek
    • ewana3 Re: Uwaga!!! 19.11.04, 21:26
      WOW!
      ŁOMATKO! lece po makulaturę smile))
      • kragmel Re: Uwaga!!! 19.11.04, 22:30
        strony z encyklopedii powyrywam, co by tylko wężowatą półkę dostać! smile))
        • miska_malcova Re: Uwaga!!! 19.11.04, 22:58
          o Bożesz!!! to ja dzieła Stalina, Marksa i Engelsa przerobiem na mukulaturĘ
          • galeriafilizanka ja wam poknuję!!! 20.11.04, 13:05
            No ładnie, widzę, że tu knucie za moim plecami się uskutecznia tongue_out
            makulatura makulaturą, ale bez dobrego przepisu nie zacznę lepienia kanap nigdy.
            Jeśli ktoś ma przepis, to niech da, byle nie był po angielsku smile
            • kragmel Re: ja wam poknuję!!! 20.11.04, 14:46
              jak wrócę ze sklepu to ci przetłumaczę te englisze wink
              a tymczasem - o ile pamiętam to masa warstwowa polega na przyklejaniu cienkich
              pasków papieru po uprzednim zanurzeniu ich na chwilę w kleju do tapet
              (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu, miesza się z zimną wodą i odstawia na
              jakiś czas). klej najlepiej wlać do płaskiego pojemnika, żeby ten pasek można
              było całościowo zamoczyć.
    • kika02 przepis 21.11.04, 00:15
      przepis na masę papierową z książki wyd Iskry W-wa 1957:
      ........jakikolwiek miękki papier szarpie sie na małe kawałeczki, wkłada się w
      metalowe lub gliniane naczynie i zalewa gorącą wodą. Naczynie zakrywa się,
      owija szmatami i ustawia na dobę w ciepłym miejscu. Na drugi dzień rozmoczony
      papier podgrzewa się na ogniu, aż do wrzenia, mieszając drewnianą
      łopatką.Zagotowany papier wkłada się następnie w woreczek, odciska wodę i
      palcami formuje niewielkie kuleczki, które muszą dobrze wyschnąć. Suche
      kuleczki rozciera się na proszek.
      Aby otrzymać masę papierową do pewnej ilości proszku dodaje się mniej więcej
      taką samą(wagowo) ilość tłuczonej i dobrze przesianej kredy, cztery do pięciu
      razy mniejszą ilość mąki ziemniaczanej oraz około dziesięć razy mniejszą ilość
      kleju stolarskiego. Proszek papierowy i kredę zsypuje się razem i dokładnie
      miesza. Z mąki przygotowuje się klajster dodając do niego nieco rozpuszczonego
      kleju stolarskiego. Mieszaninę tę wlewa się do naczynia z proszkiem otrzymując
      niezbyt gęste ciasto. W razie potrzeby można dodać gorącej wody."
      To tyle.Świetny materiał do dioram-nierówności terenu,itp. Po wyschnięciu robi
      się to bardzo twarde i można to malować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka