dapop 14.12.04, 12:58 Chciałam poszukać czegoś w necie o opisywanym cieście chlebowym i trafiłam na fajne aniołki z makaronu, zobaczcie www.favretto.net/spiegazione_lavori/angeli/angeli_con_la_pasta.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaba1 Re: Aniołki z makaronu 14.12.04, 13:44 Wcale mi się nie podobały... zanim nie zobaczyłam pomalowanych Chyba pójdę po makaron... powiem że to na obiad Odpowiedz Link
fantaghiro1 Re: Aniołki z makaronu 14.12.04, 14:35 świetne! niedługo zabraknie w domu nie tylko opakowań [słoików, pudełek] ale i żwyności Odpowiedz Link
maja281 Re: Aniołki z makaronu 14.12.04, 15:51 Hehe... ja jestem makaronową maniaczką(nie chodzi o jedzenie),ale o stroiki, ozdoby na choinkę z makaronu. Mam pytanie z czego jest główka aniołka? Odpowiedz Link
qlka_79 Link nie działa:( 14.12.04, 16:17 Bu, nie otwiera się. Ale za to jaka nazwa piękna: "angeli con la pasta". Odpowiedz Link
kasiaba1 Jejuuuuuuuuuuuuu... 14.12.04, 16:27 Widzieliście z czego te aniołki mają włosy?? Mini- literki?? suuuuuuuuuuuuuuuper A główki są chyba z małych styropianowych kuleczek... Odpowiedz Link
parapluie Re: Aniołki z makaronu 14.12.04, 17:08 ja robię take aniołki!szkoda ze nie ma zdjęc bo są naprawde przepękne!daje większą kokardekę na skrzydła a rączki robię z takich małych cienkich zakręconych rurek makaronowych,nie wiem jak sie to nazywa...a główki z groszku ptysiowego..no cudeńka! Odpowiedz Link
toxicloki Re: Aniołki z makaronu 14.12.04, 17:29 swietny pomysl z tym groszkiem!wlasnie sie zastanawialam skad by tu takie styropianowe kulki skombinowac))dzieki!!!(a jutro z synkiem bedziemy aniolki produkowac Odpowiedz Link
maja281 Re: Aniołki z makaronu 14.12.04, 17:38 Hehe... ja też miałam już poszukiwać styropianowych kulek, dzięki za podpowiedź! Odpowiedz Link
kika02 Re: Aniołki z makaronu 15.12.04, 00:12 Super te aniołki i mniej roboty niż przy lepionych, ale nie mam już kasy na tyle rodzajów makaronu) Odpowiedz Link
villena Re: Aniołki z makaronu 15.12.04, 16:24 Mogłabyś zdradzić, jakiego kleju używasz do przymocowania rąk i skrzydełek swoich aniołków? Ja ostatnio wzięłam się za robienie takich ozdób, ale za nic nie umiałam skleić elementów. Tani klej "do wszystkiego" nie chciał trzymać a "kropelką" błyskawicznie posklejałam sobie palce W końcu pomogłam sobie masą solną (główki też miały z masy solnej). Odpowiedz Link
swing Re: Aniołki z makaronu 15.12.04, 16:39 jeszcze tego nie próbowałam, ale zacznę od wikolu, jeśli okaże się za rzadki, to spróbuję klejem na ciepło może odezwie się ktoś, kto już ma doświadczenie? Odpowiedz Link
villena Re: Aniołki z makaronu 15.12.04, 16:58 Problem nie tyle w gęstości, ile w czasie zasychania kleju. Dociskanie ręki aniołka do tułowia przez ponad 5 minut przekracza zapasy mojej cierpliwości. Gdyby twój eksperyment z wikolem nie wypalił spróbuj wzmocnić spojenie masą solną - robisz malutką kuleczkę z masy, przylepiasz do tułowia, dodatkowo smarujesz klejem i na to wciskasz rączkę aniołka. Nadmiar masy "wyjdzie" po bokach, ale to nawet fajnie wygląda - jak takie bufiaste rękawki Odpowiedz Link
ka_thy Re: Aniołki z makaronu 16.12.04, 10:09 Ja kleiłam Wikolem a także klejem uniwersalnym w butelce (polimerowy miał napisane). Efekt klejenia w obu przypadkach zadowalający. Mam natomiast problem ze znalezieniem odpowiedniego materiału na główki, tudzież oczka i buźki - malowanie póki co odpada. Odpowiedz Link
kasiorkaa Re: Aniołki z makaronu 15.12.04, 00:44 Polecam książkę "Świąteczne ozdoby z makaronu" Christine Gall. Jest w niej parę fajnych propozycji. Robię tez ramki na zdjęcia z makaronu. Wycina się z tektury ramkę dowolnej wielkości i okleja różnym makaronem. Na klej magic lub polimerowy. Potem całość trzeba prysnąć sprayem - najlepiej wygląda złoty. Odpowiedz Link
parapluie Re: Aniołki z makaronu 15.12.04, 17:01 ja używam medżika;P trochę tzreba potrzymac zanim chwyci,ale przynajmniej trzyma.próbowałam takiego kleju w laskach(jakby wkłady do pistoletów klejowych,które maja np kwiaciarki)chwytało prędko,ale odpadało... Odpowiedz Link
maja281 Re: Aniołki z makaronu 15.12.04, 23:51 A mnie ten groszek ptysiowy(czyli głowy aniołków) do korpusu wpada. Odpowiedz Link
jim100 Re: Aniołki z makaronu 16.12.04, 07:11 a ja dzis rano idąc do pracy, zauważyłam takie aniołki na wystawie sklepowej i aniołki miały włosy z kaszy - rewelacyjnie to wygląda (jakby ktoś chciał zobaczyć, to one wiszą w Bydgoszczy na ul.Dworcowej ))) Monk Odpowiedz Link
parapluie Re: Aniołki z makaronu 16.12.04, 19:55 maja281 napisała: > A mnie ten groszek ptysiowy(czyli głowy aniołków) do korpusu wpada. no to chba janoiły mają za szerokie karkianiołki-deresiki;P Odpowiedz Link
siostrakrwi Re: Aniołki z makaronu 21.12.04, 14:15 A ja zrobiłam aniołki i mi pięknie wyszły. Tułów z dużych muszli, glowa z takich zawinietych makaroników wypełnionych masą solna (cała kulka z masy była z ciężka), skrzydełka maja albo z kokardek albo z kartonu wycięte, włosy z makaroników gwiazdek, ryzu i makaronu do rosołu (te są najbardzije odlotowe). Ubaw był przy robieniu nieziemski i wyszły super! Odpowiedz Link
maja281 Re: Aniołki z makaronu 21.12.04, 16:21 Mnie też wyszły fajne, ale nienawidzę aniołków 100 sztuk wyszło i mam dość. Głowę zrobiłam z masy papierowej a włosy tak jak ktoś pisał z kasz. Odpowiedz Link
kjkk orzechowo- makaronowe 22.12.04, 12:26 w zeszlym roku robilam troche podobne aniolki: tulow mialy z orzecha wloskiego, glowe z orzecha laskowego, raczki i nozki z malych zgietych makaronowych kolanek a skrzydelka z makaronowych kokardek sklejane klejem na goraco [z pistoletu] , pozniej mialy tez nim dorabiania aureolke na glowie, calosc sprayowana na zloto i oczka/ usta malowane konturowka. Jak dotre do nich to zeskanuje [aparatu cyfr. niet ] Odpowiedz Link