gaja-p 01.02.05, 20:23 Wyczytałam na forum, że dziewczyna użyła do decoupagu pze stamperii, co to za papier ? mogę prosić o bliższe informacje ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iza1233 Re: stamperia - pytanie 01.02.05, 20:52 Jest to papier używany do decoupagu, stamperia (www.stamperia.com) to firma włoska z artykułami dekoratorskimi.Niektóre artykuły tej firmy dostępne są w Warszawie w Pasmanterii Bocian (na przykład).Moim zdaniem papier ten niczym się nie różni od zwykłego ozdobnego papieru pakowego pozdrawiam Odpowiedz Link
gaja-p Re: stamperia - pytanie 01.02.05, 21:02 Bardzo dziękuję, oglądałam już stronkę Stamperii ale nie byłam pewna czy to o to chodzi. Ciekawe czy w Poznaniu można kupić jakieś artykuły do decoupagu tej firmy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
dczeraniuk Re: stamperia - pytanie 02.02.05, 08:16 Z tego co wiem w Poznaniu Stamperii jeszcze nie ma, a roznica miedzy nim a papierem pakowym jest w tym co ma nadrukowane - czyli istne cuda . Odpowiedz Link
tycinka Re: stamperia - pytanie 06.06.05, 21:49 A czy moe ktoś jasno wyjaśnić różnicę pomiędzy: papierem klasycznym a papierem extra smooth? Odpowiedz Link
k_izydorczyk Re: stamperia - pytanie 06.06.05, 21:56 klasyczny jest grubszy (jak pakowy właśnie), a smooth delikatny (czyli cieńszy, jak sądzę). Jeśli chodzi o papier Stamperii klasyczny jest grubszy i błyszczący (po stronie nadruku), Velo jest cieniutki (troszkę grubszy od bibuły), a serwetki ryżowe nieco podobne do tych papierowych (tyle, że bardziej wytrzymałe i rozciągliwe/elastyczne). Dokładnych gramatur papierów niestety nie znam. Wiem, że przed naklejaniem papieru do decoupage należy go najpierw namoczyć, a następnie delikatnie odcisnąć między 2 arkuszami np.papierowego ręcznika. Odpowiedz Link
tycinka Re: stamperia - pytanie 06.06.05, 22:59 Extra smooth też trzeba moczyć? Czy traktować jak ryżowy? Odpowiedz Link
artistry1 Re: stamperia - pytanie 07.06.05, 09:40 Velo (extra smooth) też sie moczy Papiery na początku się zwijają przy brzegach a gdy sie same rozprostują to dopiero na papierowe ręczniki i klejem. Keleja sie fajowsko tylko nalezy pamiętac że velo nie może mieć za ciemnego tła( przekonałam sie na własnym przykładzie, a ten klasyczny do decu może bo jest nie przezroczystynawet po lakierowaniu pozdrawiam (instrukcja obsługi od Karolaus-> dzięki) Odpowiedz Link
a.polonia Re: stamperia - pytanie 06.06.05, 23:12 Blogoslawiony bedzie dzien, kiedy w koncu dostane w lapy ten papier do decoupage'u. Przeczytalam juz chyba wszystkie watki na ten temat, ale nadal nie moge sobie wyobrazic jak wyglada taki papier, jaki jest w dotyku... Zamowilam ostatnio papier, ktory mial byc wlasnie do decoupagu, ale okazalo sie, ze jest to papier do kartek 3D, ktory rowniez mozna uzywac do decoupagu, musze wyprobowac, ciekawe co mi z tego wyjdzie... Odpowiedz Link