Dodaj do ulubionych

Pytanie do Ula27121

05.11.09, 16:53
Pytanie dotyczy bluzki kosopletka. Pisałaś że robi się ją jednym
ciągiem.Ja również zaczęłam robić. Zaczęłam od łańcuszka i
zastanawiam się dlaczego nie można bluzki zacząć nabierając oczka na
drut. Drugie pytanie to jak połączyć całość. Czy zszyć czy jakoś
inaczej łączyć. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • ula27121 Re: Pytanie do Ula27121 05.11.09, 21:59
      marpo171 napisała:

Pisałaś że robi się ją jednym
      > ciągiem.Ja również zaczęłam robić. Zaczęłam od łańcuszka i
      > zastanawiam się dlaczego nie można bluzki zacząć nabierając oczka na
      > drut.
      Też się nad tym zastanawiałam. I mam jedną koncepcję, którą spróbuję zrealizować
      przy wykończeniu ( ale to gdzieś w przyszłym tygodniu). Na zdjęciach, łańcuszek
      był w innym kolorze niż robótka. Podejrzewam zatem, że trzeba go będzie wypruć.
      Wyobrażam sobie, że łączyć będę robótkę szydełkiem łącząc jedno oczko końca
      robótki z jednym oczkiem początku robótki.

Drugie pytanie to jak połączyć całość. Czy zszyć czy jakoś
      > inaczej łączyć. Z góry dziękuję

Ale to tylko moja wyobraźnia, praktycznie sprawdzić to będę mogła niestety
      dopiero za kilka dni.
      • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 06.11.09, 09:51
        Dziękuję za szybką odpowiedź. Wczoraj zrobiłam próbkę bez łańcuszka,
        wygląda tak samo.Wydaje mi się że łańcuszek jest po to żeby mocniej
        trzymał wzór. Dlatego zastanawiam się czy po każej części nie należy
        zrobić też łańcuszka. Na zdjęciu bluzka jest w pasie zrolowana tylko
        jak długi zrobić ten wzór żeby nie wyszła jak bombka. Ja noszę
        rozmar S i wydaje mi się że tych małych elementów jak dla mnie nie
        może być więcej niż 17. Co o tym myślisz? Jestem niecierpliwa,
        kupiłam już włóczkę i nie mogę się doczekać kiedy zacznę. Ciągle
        robię próbki. Pozdrawiam serdecznie. Będzie mi bardzo miło jak
        podzielisz się ze mną swoimi spostrzeżeniami.
        • ula27121 Re: Pytanie do Ula27121 06.11.09, 13:03
          marpo171 napisała:
          Wczoraj zrobiłam próbkę bez łańcuszka,
          > wygląda tak samo.Wydaje mi się że łańcuszek jest po to żeby mocniej
          > trzymał wzór.

Bardzo możliwe.

Dlatego zastanawiam się czy po każej części nie należy
          > zrobić też łańcuszka.

Nie wiem za bardzo jak zrobić to co opisujesz? Chyba, że każdą część robiłabyś
          oddzielnie i zszywała? Jeszcze raz dokładnie przyjrzałam się zdjęciom i tam ona
          jest robiona w całości. Sama jestem przy 6 pionie i też tak robię. Może jednak
          rzeczywiście, gdyby robić każdą część oddzielnie, potem zszyć to byłoby mniej
          "rozciągliwe"? Tylko, że pracy o wiele więcej no i nie wiadomo jaki byłby efekt
          tylu szwów?

Na zdjęciu bluzka jest w pasie zrolowana tylko
          > jak długi zrobić ten wzór żeby nie wyszła jak bombka. Ja noszę
          > rozmar S i wydaje mi się że tych małych elementów jak dla mnie nie
          > może być więcej niż 17. Co o tym myślisz?

Trudno mi powiedzieć...wszystko zależy od grubości włóczki i drutów. Jakimi
          drutami będziesz ją robić? Ja robię dla córki. Zrobiłam pierwszą próbkę na 8
          małych elementów i cztery piony. Zakończyłam. Przymierzyłam do innego swetra
          mojej córki i policzyłam sobie mniej więcej ile będę potrzebować.

Jestem niecierpliwa,
          > kupiłam już włóczkę i nie mogę się doczekać kiedy zacznę. Ciągle
          > robię próbki. Pozdrawiam serdecznie. Będzie mi bardzo miło jak
          > podzielisz się ze mną swoimi spostrzeżeniami.

Mi też jest bardzo miłosmile Nie mogę się doczekać kiedy wrócę do robótki ( do
          poniedziałku post!!). Nie wiem czy nas nie wykasują? Jakby co to e-maila pisz i
          ja też będęsmile
          • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 06.11.09, 14:26
            Nie bardzo umiem znaleźć e-maila gazetowego. Swojego też nie używam.
            Podaję ci swój; marta.potkanska@interia.pl Jak możesz to podaj
            swojego e-maila. Będziemy konsultować nasze robótki. Pozdrawiam
            • ula27121 Re: Pytanie do Ula27121 06.11.09, 17:17

mój: ula27121@gazeta.pl
              A przemyślałam tą bombkę, o której pisałaś i chyba źle Cię zrozumiałam. Pisząc "
              17 małych elementów" miałaś na myśl to co ja nazywam pionami?
              • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 08.11.09, 17:35
                Tak, dokładnie chodziło mi ile elementów jest w pionie. Ja zrobiłam
                20 i myśle że na rozmiar S będzie dobrze. Na zdjeciu widać przy
                samym ściagaczu że wdzianko jest lekko zrolowane.
                • ula27121 Re: Pytanie do Ula27121 08.11.09, 21:21
                  marpo171 napisała:

> Ja zrobiłam
                  > 20 i myśle że na rozmiar S będzie dobrze.

Szybka jesteśsmile
                  • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 10.11.09, 16:19
                    Ula znowu wyszło nieporozumienie. Nie jestem taka szybka bo
                    elementów mam 7. W pionie czyli długość wdzianka zrobiłam 20
                    elementów tych po 6 oczek. Chciałam mniej ale coś źle policzyłam i
                    tyle wyszło. Zastanawiam się ile potrzeba na szerokość, musi
                    starczyć na rękawy. Czy ja dobrze rozumiem że robi się tył i przód
                    razem? Pozdrowienia
                    • ula27121 Re: Pytanie do Ula27121 13.11.09, 08:09
                      Robisz taką tubę. Zszywasz ją potem i mas taki pusty w środku walec. A oczka na
                      ściągacz dolny nabierasz tak aby zostały otwory na ręce. U góry wszystkie oczka.
                      Zatem sama sobie zobaczysz w trakcie ile tych "pionów" musisz mieć. Ja do córki
                      przymierzam. Jeszcze kilka dni to wrzucę zdjęcie "tuby" smile
                      • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 13.11.09, 12:44
                        Właśnie tak sobie to wyobrażałam. Zastanawiałam się tylko czy na
                        dekold też sie bierze mniej oczek i ramiona zszywa? Czekam na twoją
                        fotkę ze skończoną robótką. Pozdrawiam
                        • ula27121 Re: Pytanie do Ula27121 13.11.09, 14:27
                          Na dekolt- jak wnioskuję ze zdjęć- nabierasz wszystkie oczka tyle, że je
                          spuszczasz potem ( nie wiem czy to fachowe określenie?)
                          Byłam dziś dokupić włóczkę ale nie ma tego kolorusad Dokupiłam jednak inny i
                          połączę bo bardziej niż na urodzie bluzeczki zależy mi na poznaniu "tajników"
                          wykonania jej całoścismile
                          • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 14.11.09, 19:36
                            Jaki zbieg okoliczności. Ja dzisiaj też dokupiłam włóczkę. Miałam
                            szczęście bo dostałam ten sam kolor. Ten wzór "pochłania" dużo
                            włóczki. Na jakim jesteś etapie? Nie mogę się doczekać żeby
                            podziwiać twoje dzieło!
                            • ula27121 Re: Pytanie do Ula27121 14.11.09, 22:11
                              Halo! Dorwałam jakiś szalik robiony z tej włóczki dla starszego. Ładnie go
                              sprułam, zwinęłam w kłębki....smile
                              Mam 8 pionów. Myślę, że jeszcze trzy i będzie " tuba" a potem dwa ściągacze to
                              chyba szybko?

>Nie mogę się doczekać żeby
                              > podziwiać twoje dzieło!

Oj, mam nadzieję, że będziemy podziwiać swoje dzieła nawzajem hihismile
                              Na następną robótkę też się z Tobą Marpo umawiam jeśli możnasmile
                              • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 15.11.09, 11:03
                                Z przyjemnością umówię się na następną robótkę. Zawsze to miło
                                konsultować się w razie problemów, no i oczywisście dopingować się.
                                Lubię takie wyzwania i nowe wzory, niestety jak nie mam dokładnego
                                opisu nie umiem sama nic wykombinować. Tak naprawdę to dzięki tobie
                                robię to wdzianko bo świetnie go opisałaś. Czy robisz też inne niż
                                ubraniowe rzeczy? Ja ostatnio patrzyłam na narzuty szydełkowe.
                                Pozdrawiam
                                • ula27121 Re: Pytanie do Ula27121 17.11.09, 11:24
                                  marpo171 napisała:

Czy robisz też inne niż
                                  > ubraniowe rzeczy? Ja ostatnio patrzyłam na narzuty szydełkowe.
                                  > Pozdrawiam

Przymierzam się do swetra i szala ale to dopiero po bluzce "kosopletce". Jeszcze
                                  mi 3 pionów brakuje do tuby, szczerze powiem myślałam, że szybciej mi to pójdziesad
                                  • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 18.11.09, 19:25
                                    Ja też myślałam że szybciej zakończę robótkę. Robi się coraz gorzej
                                    bo i wdzianko coraz cięższe. Zaczyna mnie powoli denerwować to
                                    ciągłe przekładanie drutów. Ile razem będziesz miała pionów i jak je
                                    liczysz pojedyńczo czy w parach. Pozdrawiam
                                    • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 21.11.09, 18:25
                                      Chyba zrobiłam juz wystarczającą ilość pionów i teraz nie wiem jak
                                      połączyć całość. Zakończyć oczka i poprostu zszyć czy jakoś inaczej?
                                      Odpisz szybko jak możesz
    • ula27121 Re: Pytanie do Ula27121 21.11.09, 20:10
      Ja zaczynałam inaczej niż Ty bo tym łańcuszkiem szydełkowym. Na Twoim miejscu
      zakończyłabym oczka normalnie i zszyła.
      Ja kończę golf i znów będę miała przestój bo drutów na żyłce nie mam żeby
      ściągacz na dole zrobić.
      • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 22.11.09, 14:42
        Ula a jak jest łańcuszek to jak łączyłas? Na golf nałożyłas
        wszystkie oczka i co ile spuszczałaś?
        • ula27121 Re: Pytanie do Ula27121 22.11.09, 19:09
          ja jeszcze nie połączyłam. Zamierzam spruć łańcuszek i szydełkiem zbierać po dwa
          oczka (jedno z jednego boku robótki drugie z drugiego jej boku) i zakańczać tak
          jak to si~ę szydełkiem dasmile Na dekolt nabrałam wszystkie oczka, zrobiłam
          ściągacz podwójny a spuszcza~łam tak, żeby otrzymać pojedynczy. W co drugim
          rzędzie co dziesiąte oczko przerabiałam razem.
          • marpo171 Re: Pytanie do Ula27121 23.11.09, 11:47
            Dzięki za poradę. Ja niestety nie potrafię łączyć robótek
            szydełkiem. Zawsze zszywam, czy trudne jest łączenie szydełkiem?
            Kiedys próbowałam ale coś mi nie wychodziło. Pozdrawiam
            • ula27121 Re: I jak? 23.11.09, 20:04
              Zszyłaś? Jakie efekty bo moje chyba średnie, za mało pionów chyba. Będę musiała
              dorobićsad
              Zszywanie szydełkiem nie jest trudne ale igłą chyba ładniej wychodzi.
              • marpo171 Re: I jak? 25.11.09, 19:28
                Zszyłam, zrobiłam już ściągacz przy szyji. Teraz robię po raz drugi
                ściągacz na dole. Nabrałam za mało oczek i ledwo się przeciskałam
                teraz robię większy otwór. Pionów to chyba mam akurat natomiast
                długość pionów zdecydowanie za długa. Piony powinny sięgać wg
                fotografii do pasa a moje sięgają do bioder. Ale może to nie będzie
                wadą. Jak tobie idzie?
                • ula27121 Re: I jak? 26.11.09, 07:59
                  Ja zbyt szybko zaczęłam zakańczać robótkę, muszę dorobić jeszcze ze sześć
                  pionów. Jako pion traktuję ....hm....nie wiem jak to napisać? Dwie części
                  żeberek? Nie wiem czy to zrozumiałe?
                  • marpo171 Re: I jak? 26.11.09, 13:47
                    Dobrze opisałaś jeden pion to jakby 2 piony żeberek. Ile musisz
                    zrobić? Ja zrobiłam 12 ale tak jak ci pisałam troche za długie. Mam
                    nadzieję że dzisiaj skończę ściągacz. Zobaczę czy ta długość będzie
                    odpowiednia.
                    • ula27121 Re: I jak? 26.11.09, 19:34
                      Ja zrobiłam 10 i wydaje mi się,że jeszcze 4 ale włóczka cieniutka. Wydaje mi
                      się, że długość mam w porządku ale to dla 3-latki, łatwiej jest robić coś dziecku.
                      • marpo171 Re: I jak? 27.11.09, 12:02
                        Skończyłam, ale faktycznie ta długość trochę przeszkadza w
                        poruszaniu rękami. Poza tym wygląda bardzo ładnie, tylko ciężko się
                        wkłada na siebie. Ściągacz musi być dość ścisły aby trzymał całość.
                        Może znasz jakiś sposób żeby zakończyć luźniej? Może szydełkiem?
                        • marpo171 Re: I jak? 06.12.09, 15:13
                          Ula co się stało że tak zamilkłaś. Zlikwidowałam ściągacz i teraz
                          jest takie luźne fajne wdzianko. Pozdrowienia
                          • ula27121 Re: I jak? 08.12.09, 16:10
                            Halo
                            Utknęłam po prostusmile
                            Z dziećmi po lekarzach biegam. Zlikwidowałaś ściągacz? Czyli jak? Takie poncho masz?
                            Może to jest myśl! Pokażesz zdjęcie?.
                            • marpo171 Re: I jak? 11.12.09, 11:00
                              Ula zrobię zdjęcie tylko poczekam na odwiedziny mojej córki. Nie
                              umiem wklejać zdjęć na forum. A jak twoje wdzianko dla córki?
                              Pozdrowienia
                              • ula27121 Re: I jak? 11.12.09, 17:42
                                Moje już jestsmile Piękne ( nieskromnie powiem) ale totalnie niepraktyczne....
                                Czekam na zwrot aparatu i pokażę, bo wzór naprawdę efektowny. Robię jeszcze taką
                                pelerynkęsmile
                                • marpo171 Re: I jak? 14.12.09, 18:56
                                  Moje też jest piękne ale nie praktyczne. Czy to nie dziwne? Może
                                  takie ma być. Jaką pelerynkę robisz, czy to bedzie podobne do mojej
                                  robótki po zlikwidowaniu ściągacza?
                                  • ula27121 Re: I jak? 15.12.09, 17:48
                                    Tak. Zainspirowałaś mnie tym brakiem ściągacza. Tak samo robię jak tą bluzkę
                                    tylko nie zszyłam tego. Ściągacz tylko przy szyi. Trzy guziczki u górysmile
                                    • marpo171 Re: I jak? 18.12.09, 12:05
                                      Ja dalej kombinuję. Mimo zlikwidowania ściągacza dolnego, wdzianko
                                      było bardzo nie wygodne. Wczoraj wyprulam ściągacz przy szyji.
                                      Zszyłam na wzór bolerka które jest na forum. Byłoby dobrze gdyby nie
                                      to że jest za szerokie. Myślę że wykończę jakoś i zrobię z tego szal
                                      bo jest bardzo ciepły. Teraz robię to bolerko i to zdecydowanie
                                      będzie praktyczne. Wypróbowałam już na starym szaliku. Popatrz sobie
                                      na forum bolerko Sandra nr 9. Bardzo fajna rzecz. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka