Dodaj do ulubionych

tusz do drukarki - wszystko się romazało

22.02.05, 07:51
Witam !
wczoraj chciałam przykleić piękny motyw wydrukowany na bibule (przechowywany
2 tygodnie w szafie więc dobrze wyschnięty) i rozmazał mi się przy klejeniu.
Jeśli drukujecie to napiszcie prosze jakiej firmy macie tusz.
mmsol
Obserwuj wątek
    • mmartaa Re: tusz do drukarki - wszystko się romazało 22.02.05, 08:16
      HP (nr 57)
      Nie wiem czy ma to znaczenie ale ja drukuję na serwetkach i jestem bardzo
      zadowolona z tej możliwości, bo mogę sobie do woli pomniejszać ( nie pomyliłam
      się - pomniejszać) ulubione motywy.
      • mmsol Re: tusz do drukarki - wszystko się romazało 22.02.05, 09:22
        Niestety próbowałam ale za każdym razem wcieło mi serwetkę - przyklejałam ją na
        kartkę papieru, może bym się tak szybko nie poddała z tymi serwetkami , ale mój
        małżonek był chory jak widział co wyczyniam z jego drukarką - to chyba
        wścieklizna smile))
        mmsol
        • mmartaa Re: tusz do drukarki - wszystko się romazało 22.02.05, 10:47
          Serwetka jest dłuższa niż kartka formatu A-4 dlatego górną wystającą jej część
          zawijam pod kartkę i tam przyklejam. Górną krawędź również
          wzmacniam/zabezpieczam taśmą klejącą - kleję na całej długości. Boki serwetki
          przyklejam w 3 miejscach: na 1/4 strony, w połowie i 3/4. Drukowanie zaczynam
          od tej wzmocnionej krawędzi.
          Wychodzi pięknie smile
          Zdarzyły mi się na początku - ze 2 razy wink - nieudane próby - powodem było
          podwinięcie/podniesienie serwetki (gdy drukarka "łapała" papier), wtedy serwtka
          zahaczała o kółko pod które miała być wsunięta, dlatego zawijała się mocniej i
          ostatecznie rwała, bo drukarka przesuwała samą kartkę. Ale od kiedy zaklejam
          górną krawędź nie zdarzają mi się takie przygody.
          Czego i Tobie życzę smile
          • mrouh Re: tusz do drukarki - wszystko się romazało 22.02.05, 12:55
            Moje wydruki troszkę się mażą, jak za mocno pomażę klejem. Mam drukarkę lexmarka
            i wprawdzie naboje natusz są własnoręcznei napełniane, ale tuszem lexmarka
            firmowym chyba (w każdym razie po wielu próbach i błędach okazało się, że jest
            to najlepszy tusz zastępczy do tych drukarek smile). Co do drukowania samego
            czasem miewam problemy, nie wychodzi mi drukowanie na rozłożonej serwetce,
            zawsze się drze i wciąga... WObec tego drukuję tylko na ćwiartce serwetki
            dokładnie przyklejonej do folii do rzutnikówsmile Nie udało mi się przechytrzyć
            jeszcze drukarki, żeby drukowała na cieńszej serwetce, nawet jeśli przytnę
            serwetkę do rozmiarów mniejszych niż a4, żeby ją przykelić. Widac taki urok
            mojej drukarywink
            • mmsol Re: tusz do drukarki - wszystko się romazało 22.02.05, 13:16
              Zdradzie mi 2 tajemnice :
              - przyklejacie całą serwetkę tj 3 warstwy czy 1 warstwę ?
              - co to jest ta folia do rzutników , droga ?
              mmsol
              • mrouh Re: tusz do drukarki - wszystko się romazało 22.02.05, 13:25
                Ja przyklejam nie dość, że tzry warstwy to w dodatku całą złożoną serwetkę, w
                takiej postaci w jakiej ją wyjmuję z opakowania. Innych moja drukarka nie lubismile

A folia do rzutników to taka folia do urządzenia wyświetlającego tekst lub
                obrazki na ścianie. Na pewno gdzies to widziałaś, często podczas prezentacji,
                wykładów w różnych firmach, na uczelni i w szkole się z tego korzysta. Nie wiem,
                ile kosztują, bo dostałam je od koleżanki do celów organizacji penego konkursu w
                szkole, ale na pewno nie są drogie, na mój rozum około złotówki, może ciut
                więcej za sztukę. Tak naprawdę to nie jest konieczna ta folia wcale, ja wzięłam
                ją dlatego, że łatwo się pdkleja taśma klejąca i można jej do woli uzywać. Moja
                drukarka równie dobrze toleruje papier wizytówkowy, z tym, że jak się taśmę
                odkleja, to papier się niszczy.
              • mmartaa szczególy techniczne cd. 22.02.05, 14:21
                Przyklejam 1 warstwę serwetki - "odzyski" od firmowych serwetek wink
                Na zwykłą kartkę formatu A-4 - połowę serwetki ułożonej wzdłuż kartki na środku
                (zostają marginesy z kartki) a wystające nad kartką końce serwetki podwijam i
                przyklejam od spodu. (o czym już było...)
                • aniani3 Re: szczególy techniczne cd. 22.02.05, 21:58
                  1. drukuję na bibule niekarbowanej lub na zwykłym papierze do drukarki
                  2. lakieruję lakierem akrylowym po obu stronach. Powierzchnia po wyschnieciu
                  jest troche szorstka
                  3. przyklejam na haftgrund, smaruję pod i na wydruku
                  i nic sie nie rozmazuje, tylko lakier ciutko drogi........
    • mmsol Re: tusz do drukarki - wszystko się romazało 23.02.05, 08:35
      Dziękuję wszystkim za cenne rady smile))
      mmsol
    • kasiorkaa Re: tusz do drukarki - wszystko się romazało 23.02.05, 10:24
      właśnie zrobiłam test i u mnie jest ok! Tusz mam nieoryginalny. Z drukowaniem
      nie mam jak narazie problemów-przyklejam jedną warstwę serwetki na kartkę do
      drukowania (klejem szkolnym w sztyfcie, specjalnie się nawet do tego nie
      przykładając!). Haftgruntu też nie żałowałam i mazałam nim po serwetce. Lekko
      się rozmazało, ale nie ma to znaczenia jeżeli chodzi o efekt końcowy. Pwodzenia!
      • kurczak1976 Re: tusz do drukarki - wszystko się romazało 23.02.05, 11:58
        A moze drukowanie w drukarce laserowej cos da? Bo z takowej wydrukowane napisy
        pod wplywem wody sie nie rozmazuja.probowal ktos juz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka