Dodaj do ulubionych

OPINIE o farbach witrazowych

02.03.05, 22:11
Od jakiegoś czasu maluję obrazki- witrażyki na folii.
Używałam już fabr kilku firm, ale jakoś nie mogę trafić na naprawdę dobrej
jakości farby.
Albo źle sie rozprowadzają, albo trudno je odlepić od folii ...

Proszę Was napiszcie jakie farby sa waszym zdaniem najlepsze i dlaczego.
Obserwuj wątek
    • rybk_a Re: OPINIE o farbach witrazowych 02.03.05, 22:33
      Może zacznisz, tzn. napiszesz, których Ty próbowałaś i dlaczego Ci nie
      odpowiadały?
      Jeśli o mnie chodzi, to nie używałam do tej pory farb zdejmowalnych, ale z
      witrażowych najczęściej używam firmy Pebeo do malowania na zimno
      (rozpuszczalnikowe)i są dosyć dobre. Kiedyś kupiłam komplecik akrylowych do
      szkła w takich małych pojemniczkach, ale to była porażka, nie polecam.
    • kasiaba1 Re: OPINIE o farbach witrazowych 03.03.05, 08:09
      W moim odczuciu najlepsze są farbki firmy Nerchau (te z logo słonika)
      Dobrze się rozprowadzają i zdejmują (wada- długo schną i trzeba być cierpliwym)
      W czasie malowania powstaje mało pęcherzyków.
      Inne farbki - hmmmmmmmm, tego, moze się nie wypowiem lepiej.
      • ewa9923 Re: OPINIE o farbach witrazowych 03.03.05, 23:31
        Ja uzywałam farb firmy Amos i uważam,że nierównomiernie sie rozprowadzają i
        ciężko je oderwać od folii. Nie mam mowy o powtórnym wykorzystaniu obrazka.
        MIałam jescze farby Simplicol oraz Hobby Paint, ale też nie bardzo jestem z nich
        zadowolona.
        Farb , o których piszesz - Nerchau - nie widziałam w sklepie - będę musiała
        poszukać. Co do czasu schniecia - wolę dłużej poczekać, i mieć ładny i
        odlepialny witrażyk.
        Może jescze ktos sie wypowie. Bedę wdzieczna
        • dczeraniuk Re: OPINIE o farbach witrazowych 04.03.05, 09:37
          Polecam farby Marabu www.marabu-kreativ.de/ - trudno je kupic,
          przedstawicielstwo jest w Lodzi, wiem, ze sprzedaje je wysylkowo jakis sklep z
          Gdyni - Interstorm czy jakos tak. Sa rewelacyjne - piekne kolory, geste ale
          latwo sie maluje. Swietne opakowanie, ktore mozna postawic "na glowie",
          konturowki schna po godzinie. Maluje tymi farbami pare lat i przywoze je sobie
          z Niemiec. Ostatnio wyprobowalam Nerchau z creative hobby - moga byc, dla mnie
          troche za lejace, ale w sumie dobre.
          • mroczna_panna Re: OPINIE o farbach witrazowych 04.03.05, 09:57
            Ja też używam farbek firmy Nerchau i bardzo je sobie chwalę. Obrazki nadają się
            do powtórnego wykorzystania i fajnie się nimi maluje. Dobrze się rozprowadzają,
            chociaż, fakt, schną pełne 24 godzinysmile Tak czy siak polecam. Jeśli niemożesz
            dostać w sklepie to są na www.creativhobby.pl
            Pozdrawiam.
            • tilijka Re: OPINIE o farbach witrazowych 04.03.05, 10:38
              Pierwsze farbki jakich używałam to wspominane już wcześniej Amos - zestaw 10
              kolorów + 2 konturówki, kupione w Tesco. Uważam, ze sa całkiem niezłe.
              Konturówka nie rozpływa się i dość szybko schnie, farbki dobrze się
              rozprowadzają. Malowałam obrazek wieczorem a rano przenosiłam na okno. Każdy z
              obrazków był wielokrotnie odlepiany od okna i przylepiany na nowo, nie powstały
              żadne uszkodzenia. Farbki jeszcze mam ale konturówki szybko mi się skończyły.
              Od połowy pojemnosci konturówki dość ciężko było ją wyciskach z opakowania.

Konturówka Wesołe żelki firmy Hirsch-pol. Kupiłam bezbarwną, 80ml około 7 zł.
              Nie polecam, mocno się rozpływa. Może sprawdzić się przy obramowywaniu dużych
              powierzchni ale gdy próbowałam obrysować nią róże składającą się z wielu
              płatków wszystko sę zlało w jedną wielką plamę, która schła 2 dni. Dopiero po
              całkowitym wyschnięciu dała się odlepić od folii.

Konturówka Koh-i-noor, czarna, kupiona w Tesco, 60 ml około 5 zł. Nie rozpływa
              się ale też nie daje się rysować linią jednakowej grubości. Raz nawet jakiś
              glutek zatkał wylot i musiałam się mocno namęczyć, żeby go wycinąć. Nie wiem
              jak będzie z wielokrotnym odlepianiem obrazka, bo jeszcze nie jest skończony.
              • mamand Re: OPINIE o farbach witrazowych 04.03.05, 10:44
                ja zdecydowanie nie polecam farbek Amos!

byłam z nich zadowolona, bo dobrze się zozprowadzają i nie robią cię pęcherzyki
                powietrza, ale po odklejeniu obrazka z białych drzwi zostały plamy - kolorowe
                odbarwienia, nie do umycia sad((
                • ewana3 Re: OPINIE o farbach witrazowych 04.03.05, 11:09
                  ja też polecam farby z NERCHAU, maluje nimi od 3 lat i jestem zadowolona
                  kupuję w MAKRO lub REALU.
                  pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka