Dodaj do ulubionych

pytanie do robiących kartki ale może nie tylko ?

17.04.05, 20:54
Dorwałam fajny szablonik kartki z życzeniami ale potrzebuję do tego taką
gąbeczkę. Hmm jakby to Wam opisać ? Czasami są takie kartki w sklepach żę
jeden element jest przyklejony do kartki na takiej gąbeczce. Nie wiecie gdzie
mozna coś takiego dostać? A jeśli nie to czym innym można zdystansować jeden
element od całej kartki ?
Obserwuj wątek
    • mrouh Re: pytanie do robiących kartki ale może nie tylk 17.04.05, 21:06
      Ja zastąpiłam tą gąbeczkę maleńkim kwadracikiem tektury falistej, takiej od
      kartonusmile Można też kawałkiem takiej cienkiej gąbki, jak często pakowane są
      części komputerowe.
    • rafciu007 taka.... 17.04.05, 21:07
      taka gąbeczka przypomina mi...uszczelkę do okien. Grubość zapewne zbliżona, a
      uszczelka ma klej z jednej strony. Mam w domu też takie okrągłe naklejki z
      pianki z klejem z dwóch stron, ale nie wiem skąd są smile Myślę, że w jakimś
      sklepie z artykułami biurowymi powinny być te piankowe naklejki, bo one do
      czegoś służą, ale do czego? Coś się mocuje nimi, może tablicę korkową na ścianie? smile
    • pyznarka1 Re: pytanie do robiących kartki ale może nie tylk 17.04.05, 21:11
      Dzięki za tak szybką odpowiedź.. no też że ja na to nie wpadłam pomysł z
      tekturą bardzo dobry hmm będzie nawet dobrze pasować do ciemniejszych elementów
      ale rafciu mnie zastrzelił .. no pewnie, że uszczelka !!! naet będzie takiej
      grubości jakiej chcę smilesmilesmile dzięki smile
      • rafciu007 nie ma za co :) A jak... 17.04.05, 21:15
        za jakąś godzinę dowiem sie skąd są te naklejki to też dam znać, może są
        niedrogie i nie trzeba by uszczelki smarować po jednej stronie. big_grin
        Choć nie wiem jak mocny jest ten klej w uszczelkach i tych naklejkach smile
        Zawsze można dodatkowo posmarować klejem smile
        • pyznarka1 Re: nie ma za co :) A jak... 17.04.05, 21:58
          Uszczelki i tak wyniosą mnie taniej (a to ważna kwestia w życiu studentki smile )
          bo uszczelkami to się zajmuje mój ojciec więc pewnie nie będzie miał nic
          przeciwko jak mu troszeczke zajmę, a już sobie pomyślałam, że potraktuje je
          taśmą dwustronną - pojęcia nie mam skąd ją mam ale taka diabelnie mozna jest smile
          • metka44 Re: nie ma za co :) A jak... 18.04.05, 00:04
            Ja uzywam takich malych kwadratowych albo okraglych podkladek, ktore np.
            przykleja sie do mebli (najczescjiej do nog krzesla), zeby nie rysowaly
            podlogi. te "cósie" jednej strony maja juz klej (wystarczy zdjac ochraniajacy
            papierek), a z drugiej smaruje je klejem w sztyfcie - i sie wszystko ladnie
            trzyma smile
            Wydaje mi sie ze takie podkladki mozna kupic w kazdym supermarkecie albo w
            sklepie z meblami.
    • toxicloki Re: pytanie do robiących kartki ale może nie tylk 18.04.05, 09:59
      w sklepach zs farbami mozesz kupic tasme dwustronnie klejaca - ta jest bodajze
      do wykladzin na podklejenia. ma grubosc kolo 1-2 mm i jest wlkasnie taka miekka.
      klej z obu stron, wiec przyklejasz element do kartki bez problemu.
    • barbaramilej Re: pytanie do robiących kartki ale może nie tylk 18.04.05, 10:02
      najtaniej Ci wyjdzie gąbka do uszczelniania okien,w sklepach są dostępne z
      dwustronnie klejącą taśmą .widziałam wąskie ok.08-10 milimetrów i grubości
      ok.0,5cm-byłyby idealne.kosztuje to ok.3zł. za 3-4 metry.Pozdrawiam
    • galare Re: pytanie do robiących kartki ale może nie tylk 18.04.05, 11:25
      Ta gąbeczka nazywa się kapa i można ją kupić w sklepach plastycznych. Z jednej
      strony ma warstwę klejącą. Jest wygodna, bo przycina się ją (nożykiem) do
      dowolnego wymiaru i usuwa się papier zabezpieczjący klej. Z tego co kojarzę są
      chyba różne grubości.
    • jolasek77 sprobuj :) 18.04.05, 11:45
      ja uzywam ostatnio korka, a dokladniej z podkladek pod kubki korkowych wycinam
      odpowiednie kwadraciki smile za jakies 6 podkladek zaplacilam ok 2zl, a nawycinac
      sie mozna ze hoho smile

wczesniej podklejalam "pianke" jest kolorowa, w arkuszach A4, jak blok. ale to
      juz koszt ok 15zl za 10 roznych kartek /w papierniczych bywaja, pianka sluzy
      m.in. do robienia zabawek itp/.
      • makoz14 Re: sprobuj :) 18.04.05, 11:53
        Ja też używałam wcześniej tej "pianki" co jolasek77, ale uszczelki do okien
        okazały się o niebo tańsze i fajniej "amortyzują"...
        Taśma obustronnie klejąca też jest dobra, bo szybka...Nie trzeba używać kleju ,
        zerwać papierki i ciach!
        • jolasek77 lepsze od tasmy... 18.04.05, 12:12
          sa dla mnie takie obustronnie klejace narozniki do zdjec, mozna kupic u
          fotografa smile)) sa niby jak tasma, ale o niebo wygodniejsze - pociete na ok
          1x1cm, maja tez jeden bok dluzszy /papierek/ wiec sie latwo odrywa smile)))

cena u mnie ok.16zl/1000szt. smile
          • makoz14 Re: lepsze od tasmy... 18.04.05, 12:42
            Ten papierek jest najważniejszy smile) Faktycznie przy taśmie, czasem trudno go
            oderwać ...Zobaczę ,czy to można u nas kupićsmile
            • miska_malcova Re: lepsze od tasmy... 18.04.05, 14:15
              ja uzywam taśmy dwustronnej. Kupiłam za 4 zl w Castoramie 1,5 m
    • pyznarka1 Re: pytanie do robiących kartki ale może nie tylk 18.04.05, 17:38
      Dziękuję wszystkim.. tyle do wybrania heh smilesmilesmile
      • grazyna10 Re: pytanie do robiących kartki ale może nie tylk 19.04.05, 15:15
        Ja tez kartkuje ale sytuacje mam bardzo ulatwiona bo mieszkam w Holandii a tu
        jest to prawie hobby narodowe. Kwadraciki dwustronnie klejace kupuje sie w
        sklepie, sa one wielkosci 3x3mm i ok. 2mm wysokie. Mam dla ciebie jeszcze jedna
        metode. Silikon przezroczysty. Trzeba go wcisnac do malej strzykawki i
        kropelkami wyciskac na powierzchnie klejona, odczekac chwile i kleic.
        Otrzymujesz efekt przestrzenny a ponadto mozesz wyciskac krople wyzsze lub
        nizsze i uzyskac efekt wypukly. Przy tasmie calosc bedzie miala te sama
        wysokosc i bedzie plaska. Sprobuj tez popytac o klej 3D, byc moze w Polsce tez
        jest. Jest to wlasnie rodzaj silikonu z koncowka do wyciskania kropel.
    • niuciorek Re: pytanie do robiących kartki ale może nie tylk 20.04.05, 18:08
      Kupiłam taką tasmę niedawno w Rossmaniesmile Zajrzyj tam koniecznie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka