aga_kaz1 31.05.05, 11:59 Wiem, że już kilka razy były takie wątki, ale strasznie mnie korci zbadać pękania gumą rabską zamiast kraka. Strasznie jestem ciekawa czy ktoś próbował bez tego lepkiego kleju jako bazy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pasjonatka1 Re: guma arabska 31.05.05, 12:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=24419371 Tu odpowiedź. Odpowiedz Link
aga_kaz1 Re: guma arabska 31.05.05, 12:56 No tak ale nadal nie wiem czy można bez podkładu klejem (takim do przylepiania płatków złota)o którym pisze autorka talerza. Odpowiedz Link
a.polonia Re: guma arabska 31.05.05, 18:26 widzialam dzisiaj w sklepie gume arabska talensa, ale bylo napisane, ze do plakatowek, hm, zastanawiam sie, jakby sie zachowywala z akrylami Odpowiedz Link
bagatricks Re: guma arabska 31.05.05, 19:30 wiem jakie to uczucie jak cos korci,nie czekaj tylko kup gume i eksperymentuj (ja tak wlasnie zrobilam).Generalnie zasada jest taka ze jak nalozysz cos co schnie szybko na cos co schnie wolno to otrzymasz spekania.Wiem ze spekania wychodza jak sie nalozy lakier akrylowy na lekko podsuszony poliurethan.I tu znow nie podam nazw bo jest roznica miedzy specyfikami polskimi i amerykanskimi.Zamiast kleju to gold leaf mozesz sprobowac klej do drewna lub jakis inny specjalistyczny tylko pamietaj ze musi byc wolnoschnacy.Na to guma i suszarka do wlosow,spekania wychodza niesamowite.Albo jeszcze mi sie przypomnialo......zamiast kleju uzyj mineral spirit based varnish albo oil based varnish...na serio nie wiem jak to sie nazywa po polsku,wiem ze to sa jakies chemiczne lakiery niezawierajace wody.Jak sie komus chce probowac to metoda prob i bledow mozna dojsc.A co ciekawe w zaleznosci jakiego podkladu zyjemy otrzymamy rozne spekania) wiem ze nie brzmi to zachecajaco ale jestem pewna ze efekty beda super...kupuj gume i do roboty)) Odpowiedz Link
aga_kaz1 Re: guma arabska 01.06.05, 11:01 dzięki teraz to juz na pewno nie wytrzymam i lecę po gumę. Odpowiedz Link
gogi25 DO BAGATRICKS- guma arabska 02.06.05, 20:22 Przeniosłam tutaj swój post, bo popełniłam bład i napisałam oddzielny post. Teraz wiem, że nie należy tak robić. No i mam takie pytanko. Czy Ty tą gumę arabską to kupujesz w płynie? Ja wróciłam właśnie ze sklepu plastycznego i pani powiedziała mi, że w płynie to już dawno nie produkują, że jest tylko w granulkach ale i tej nie miała. Jestem ciekawa jakiej Ty uzywasz. Gośka Odpowiedz Link
bagatricks Re: DO BAGATRICKS- guma arabska 03.06.05, 18:14 sorki ze dopiero teraz odpowiadam.... co do pani w plastyku to warto byloby ja doinformowac.Guma arabska jak najbardziej jest wciaz produkowana w plynie w wieeeeeelu artystow jej uzywa.Ja specjalnie dla ciebie przebuszowalam katalog jednego ze sklepow i tam maja az 3 producentow: Winsor$Newton(ja tej wlasnie uzywam),Galer ROwney,Old Holland...i zaznaczam ze to oferta tylko jednego ze sklepow.Gumy nalezy szukac w sekcji z farbami wodnymi))Co do sproszkowanej.....pamietam daaawno temu jak moj brat byl w szkole plastycznej to zuwal gumy takiej wlasnie w granulkach ktora gotowal....smierdziala ona strasznie a pozniej wygladalo to jak taka gesta maz koloru jasnego bursztynu...jesli ta guma w granulkach nie jest droga to proponuje przetestowac,,acha i na koniec zeby spekania wyszly glebokie potraktuj wszystko suszarka.Ja zawsze czekalam cala noc az spekania sie pojawia...suszarka dziala w ciagu 15 minut)) W galerii umieszczam zdjecie nastepnego spekanego talerza.spekania robione oczywiscie guma pozdrawiam wiosennie) Odpowiedz Link
gogi25 Re: guma arabska 04.06.05, 11:19 Bardzo Tobie Bagatricks dziękuję. W następnym tygodniu pujdę i kupię tą w granulkach(pewnie w innym sklepie, od razu zapytam o tą w płynie) Zobaczę co z tego wyjdzie. jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link