Dodaj do ulubionych

guma arabska

31.05.05, 11:59
Wiem, że już kilka razy były takie wątki, ale strasznie mnie korci zbadać
pękania gumą rabską zamiast kraka. Strasznie jestem ciekawa czy ktoś
próbował bez tego lepkiego kleju jako bazy?
Obserwuj wątek
    • pasjonatka1 Re: guma arabska 31.05.05, 12:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=24419371
      Tu odpowiedź.
      • aga_kaz1 Re: guma arabska 31.05.05, 12:56
        No tak ale nadal nie wiem czy można bez podkładu klejem (takim do przylepiania
        płatków złota)o którym pisze autorka talerza.
        • a.polonia Re: guma arabska 31.05.05, 18:26
          widzialam dzisiaj w sklepie gume arabska talensa, ale bylo napisane, ze do
          plakatowek, hm, zastanawiam sie, jakby sie zachowywala z akrylami
    • bagatricks Re: guma arabska 31.05.05, 19:30
      wiem jakie to uczucie jak cos korci,nie czekaj tylko kup gume i eksperymentuj
      (ja tak wlasnie zrobilam).Generalnie zasada jest taka ze jak nalozysz cos co
      schnie szybko na cos co schnie wolno to otrzymasz spekania.Wiem ze spekania
      wychodza jak sie nalozy lakier akrylowy na lekko podsuszony poliurethan.I tu
      znow nie podam nazw bo jest roznica miedzy specyfikami polskimi i
      amerykanskimi.Zamiast kleju to gold leaf mozesz sprobowac klej do drewna lub
      jakis inny specjalistyczny tylko pamietaj ze musi byc wolnoschnacy.Na to guma i
      suszarka do wlosow,spekania wychodza niesamowite.Albo jeszcze mi sie
      przypomnialo......zamiast kleju uzyj mineral spirit based varnish albo oil
      based varnish...na serio nie wiem jak to sie nazywa po polsku,wiem ze to sa
      jakies chemiczne lakiery niezawierajace wody.Jak sie komus chce probowac to
      metoda prob i bledow mozna dojsc.A co ciekawe w zaleznosci jakiego podkladu
      zyjemy otrzymamy rozne spekaniasmile) wiem ze nie brzmi to zachecajaco ale jestem
      pewna ze efekty beda super...kupuj gume i do robotysmile))
      • aga_kaz1 Re: guma arabska 01.06.05, 11:01
        dzięki teraz to juz na pewno nie wytrzymam i lecę po gumę.
    • gogi25 DO BAGATRICKS- guma arabska 02.06.05, 20:22
      Przeniosłam tutaj swój post, bo popełniłam bład i napisałam oddzielny post.
      Teraz wiem, że nie należy tak robić.
      No i mam takie pytanko. Czy Ty tą gumę arabską to kupujesz w płynie? Ja
      wróciłam właśnie ze sklepu plastycznego i pani powiedziała mi, że w płynie to
      już dawno nie produkują, że jest tylko w granulkach ale i tej nie miała. Jestem
      ciekawa jakiej Ty uzywasz. Gośka
      • bagatricks Re: DO BAGATRICKS- guma arabska 03.06.05, 18:14
        sorki ze dopiero teraz odpowiadam....
        co do pani w plastyku to warto byloby ja doinformowac.Guma arabska jak
        najbardziej jest wciaz produkowana w plynie w wieeeeeelu artystow jej uzywa.Ja
        specjalnie dla ciebie przebuszowalam katalog jednego ze sklepow i tam maja az 3
        producentow: Winsor$Newton(ja tej wlasnie uzywam),Galer ROwney,Old Holland...i
        zaznaczam ze to oferta tylko jednego ze sklepow.Gumy nalezy szukac w sekcji z
        farbami wodnymismile))Co do sproszkowanej.....pamietam daaawno temu jak moj brat
        byl w szkole plastycznej to zuwal gumy takiej wlasnie w granulkach ktora
        gotowal....smierdziala ona strasznie a pozniej wygladalo to jak taka gesta maz
        koloru jasnego bursztynu...jesli ta guma w granulkach nie jest droga to
        proponuje przetestowac,,acha i na koniec zeby spekania wyszly glebokie
        potraktuj wszystko suszarka.Ja zawsze czekalam cala noc az spekania sie
        pojawia...suszarka dziala w ciagu 15 minutsmile)) W galerii umieszczam zdjecie
        nastepnego spekanego talerza.spekania robione oczywiscie gumasmile
        pozdrawiam wiosenniesmile)
    • gogi25 Re: guma arabska 04.06.05, 11:19
      Bardzo Tobie Bagatricks dziękuję. W następnym tygodniu pujdę i kupię tą w
      granulkach(pewnie w innym sklepie, od razu zapytam o tą w płynie) Zobaczę co z
      tego wyjdzie. jeszcze raz dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka