Forum   śledzie

śledzie

(154 wyniki)
  • Mam ochotę na śledzie i znalazłam fajny przepis, wszystkie składniki kupiłam, tylko gorczycy nigdzie nie mogłam znaleźć. Co daje gorczyca? Czy mogę zrobić bez niej i też wyjdą czy lepiej nie marnować śledzi? Raz robiłam spaghetti i dodałam tylko sos pomidorowy bez koncentratu pomidorowego i to zdecydowanie nie było to! Czasem tak jest, że niby jeden składnik, a się okazuje, że decydujący. Stąd moje pytanie. Kompletnie nie znam się na śledziach, nigdy nie robiłam. Proszę o poradę jakąś lepiej ...
  • ile płaty?a ile całe śledzie?
  • zawsze kupowałam płaty sledziowe, chyba matiasy, albo cale śledzie, ale, widzę przepisy na śledzie zielone, znacie?
  • Czy w Poznaniu kupię gdzieś śledzie z mleczem?
  • Nabyłam całe wiaderko śledzi w biedronce, jednak okazały się niedobre. Jakąś taką teksturę mają niefajną, nie są jędrne jak trzeba tylko takie... Cholender, nie umiem się wyrazić. Gdyby to było małe opakowanie wywaliłabym po prostu, ale takią ilość mi szkoda po prostu. Jutro urządzam małe śledziowe przyjątko (wiem, że dzień nie ten, ale trudno, dla nadzwyczajnych okoliczności śledzik został przesuniety) Wykombinowałam, żeby zrobić jajka nadziewane tymi śledziami, zmiksuję je z żółtkami ...
  • witam! kupiłam niby gotowe śledzie marynowane, w wiaderku. jak je przyrządzić,by były dobre? ile czasu mogą stać? mój pomysł to zalać olejem, skropic cytryną, zasypac lekko cebulą plus przyprawy - tzn pieprz, ziele angielskie (?). odstawić do lodówki pod przykryciem? pojęcia o gotowaniu nie mam, będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie :)
  • Ile moczycie śledzie, mam zamiar kupić matijasy,takie sprzedawane na sztuki. Czy w wodzie czy w mleku ? Chcę zrobić z oliwą i octem. Jeden przepis podaje 1 godzinę,a inny "wymieniamy 3 razy wodę przez dobę" i zgłupiałam !
  • Witam! Kupiłam śledzie firmy Kapitan Navi (paczka bodajże 400 gr) zachęcona dobrym wyglądem śledzi z zewnątrz opakowania. Po otwarciu poczułam się kompletnie oszukana! Śledzie pokrojone na części były na płasko przyciśnięte do ścianek, a opakowanie zawierało właściwie samą cebulę z 2-3 paseczkami papryki! No litości, nie kupiłam cebuli w oleju, a śledzie w oleju. To o czym pisze, dotyczy śledzi matias extra - z żadnymi innymi produktami tej firmy do czynienia nie miałam i mieć już ni...
  • Witam!!! Szukam przepisów na śledzie co, to trzeba 2 tygodnie wcześniej trzymać w lodówce żeby doszły do smaku. Kiedyś były na tym forum, wypróbowała, a teraz nie wiem gdzie one są :( Pomocy!!! Pozdrawiam Aneta
  • W sprzedaży są śledzie o smaku korzennym. Ja uzyskać ten smak w warunkach domowych? Korzeń (?) jakiej przyprawy trzeba zastosować?
  • Zbliżają się święta i marzą mi się dobre śledzie, w różnych zalewach, na Wigilię. Kilka razy próbowałam zrobić śledzie i nigdy nie wyszły dobre. Wina nie leży po stronie przepisu, raczej po stronie śledzi. Jakie kupić? Zawsze brałam zwykłe matiasy w zalewie, nie zdarzyło się jeszcze, żeby były dobre - przeważnie są potwornie słone, pomimo moczenia. Tak więc przeważnie lądowały w koszu, a ja kupowałam gotowe w słoiku. Macie jakieś dobre patenty na smaczne śledzie?
  • Witajcie, chciałabym poradzić się Was gdzie można byłoby dostać dobre, świeże śledzie w Warszawie.
  • Dzisiaj "śledź", więc oczywiście robimy śledziki. Odkryłam przepyszne matjasy holenderskie (kupuje się mrożone w Makro), cud, miód, malina - nie trzeba moczyć i smakują wybornie - rozpływają się w ustach. Część już zrobiłam z ananasem i śmietaną kremówką. Kolejne z czosnkiem, majonezem, śmietaną i przyprawami. A jakie Wy robicie sledzie na dziś? Podzielcie się przepisami, proszę - bo została mi jeszcze jedna paczka śledzi :) Dzięki! I... smacznego śledzia;)
  • Filety w occie obrałam ze skóry następnie pokroiłam cebule (sparzyłam)i ogórka kiszonego . Wszystko na przemian warstwami poukładałam w pojemniku posypując majerankiem i papryką zalałam olejem i czekam aż dojrzeją:)
  • Każdego roku opracowując wigilijno-świąteczne menu wprowadzam jakąś nową potrawę, czasami nawet kilka. Zawsze zapisuję i opatruję komentarzem. W ub roku zrobiłam śledzie, które mam zanotowane jako "śledzie w białym sosie" z GP. Przy nich zdanie "znakomite, koniecznie do powtórzenia" Ale co z tego, jak nie mogę ani znaleźć przepisu, ani odszukać go w GP. Pomożecie? Fetti, Ty tak zawsze wszystko umiesz wyszukać. Może i mnie pomożesz?
  • Oglądałam właśnie kulinarny program Brodzik- filetując śledzia wspomniała coś o mleczu. Drogą prostych skojarzeń przypomniałam sobie przepisy na śmietanę śledziową z "Domu nad rozlewiskiem". Ale co to w ogóle jest? Podążając tropem informacji na róznych blogach- że mlecz jest w samcach, a ikra w samiczkach- mam podejrzenia, że to rybie nasienie (fuj!)... Z kolei człowiek ma w sobie "zbiornik mleczu", czyli naczynie zbierające chłonkę- bogatą w substancje odżywcze zebrane z jelit...
  • Znacie jakiś dobry przepis? Z góry dziękuję
  • Szukam przepisu na śledzie piernikowe. Kiedyś robiłam wg przepisu z jakiejś książki lub gazety. Były pyszne, ale przepis gdzieś się zawieruszył. A Wigilia tuż tuż i taki śledź byłby w sam raz :) Jedyne co pamiętam to to, że do wymoczonych śledzi dodawało się piernik...
  • Nie chcąc się babrać, kupiłem dzisiaj na targu 10 sztuk już usmażonych (1 € za śledzia, więc przeżyję ;)), zrobiłem zalewę z octem i już konsumuję! Szkielet odchodzi jak z masła. Gdyby wytrzymały kilka dni, to bym zjadł całe ;)
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się