Dodaj do ulubionych

Mam pytanie odnosnie techniki decupage

23.06.05, 14:01
Nie jestem wytrawnym jego tworca i wlasciwie zaczynam sie tym zajmowac. Mam
stary porcelanowy imbryk i chcialam go ozdobic technika decupage. Chcialabym
uzywwac go jako wazon. Moje pytanie jest nastepujace chcialam uzyc lakieru
pekajacego na podlad z akrylu. Imbryk jest porcelanowy i nie wiem czy podklad
bedzie sie trzymal. Czy mam go jakos zmatowic? a jak tak, to czym. Dzieki za
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kitiw Re: Mam pytanie odnosnie techniki decupage 23.06.05, 14:23
      Myślę (sama nie praktykowałam), że decoupage na porcelanie rządzi się tymi
      samymi prawami, co decu na szkle. Powierzchnia musi być zatem bardzo dobrze
      odtłuszczona. W stmaperii jest specjalny preaprat, który kładzie sie pod farbę
      na takie trudne powierzchnie (szkło, balcha itp) - sprawia, ze farba trzyma się
      lepiej powierzchnii.
      Obawiałabym się jednak nadmiernego kontaktu z wodą. Farby akrylowe, przy zbyt
      długim kontakcie z wodą, będą odchodzić. Czym innym jest przecieranie
      powierzchni wilgotną szmatką a czym innym mycie wazonu pod bieżącą wodą.
      Nawet wiele warstw lakieru nie będzie chyba w stanie zabezpeczyć naczynia.
      Ale to tylko ogólne doświadczenie z akrylami. Wrzuć do wyszukiwarki "na szkle"
      lub cos podobnego - wyskoczy ci wiele linków do wcześniejszych wątków, gdzie
      sprawa była poruszana. Tam już bedą porady tych, którzy na szkle coś robilismile
      • reni_aferka Re: Mam pytanie odnosnie techniki decupage 23.06.05, 14:35
        jest taki srodek "porcelan medium" - uzywa sie go zamiast kleju i lakieru.
        Mozna po nim myc rzecz....tylko jeszcze nie wiem ile taka rzecz wytrzyma wink
        • an20 porcelan - medium 23.06.05, 14:48
          uzywa sie go pod podklad, czy juz na wierzchu jako lakier wierzchni? mozna go
          kupic przez internet?
          • reni_aferka Re: porcelan - medium 23.06.05, 14:56
            na gore- zamiast kleju i lakieru. Nie wiem czy mozna przez net kupic- ja
            kupowalam w sklepie plastycznym. Firma Marabu
    • kragmel btw 23.06.05, 17:08
      sprawdź pocztę an.
    • lola211 Re: Mam pytanie odnosnie techniki decupage 23.06.05, 18:37
      Przede wszystkim nie uzywaj 1 skladnikowego na porcelane, bo efekt bedzie
      chybiony.A jak stary jest ten imbryk? Nie szkoda go obklejac?
      • an20 odebralam poczte i dziekuje za informacje 23.06.05, 19:12
        Imbryk jest nowy z bialej porcelany, ale niestety zostala zbita w nim
        przykrywka. Szkoda mi go wyrzucic a uzywac bez przykrycia nie chcialabym, wiec
        wymyslilam sobie ze zrobie z niego wazon. Mam farby akrylowe, lakier, takze
        lakier pekajacy i serwetki z rozami. Chcialam ladnie go ozdobic niemamjeszcze
        sprecyzowanej koncepci, ale wiem ze akryle nie trzymaja sie sliskich
        powierzchni. Nie ma rozniez doswiadczenia w technice decupage i stad moje pytaniasmile
        • lola211 Re: odebralam poczte i dziekuje za informacje 23.06.05, 19:39
          Akrylami malujemy szklo, malowalam takze porcelit, bylo ok.Grunt to dobry
          lakier na koniec i to wielowarstowo, a farbe nakladaj gabeczke 2 warstwy.Imbryk
          odtłusc plynem do naczyn.
          • lola211 Re: odebralam poczte i dziekuje za informacje 23.06.05, 19:42
            A tak w ogole to moze nie trzeba by malowac akrylami, skoro imbryk
            bialy.Robilam biala ceramiczna doniczke, bezposrednio na nia nakleilam motyw,
            bez malowania farba, potem mozna w zaleznosci od motywu pociagnac konturówka i
            polakierowac poliuretanem tylko motyw lub np. nalozyc krak 2 skladnikowy na
            calosc i polakierowac lakierem poliuretranowym.
            Jak znajde zdjecie tej doniczki to wrzuce do galerii, zobaczysz sobie.
            • an20 dobry pomysl:) 23.06.05, 20:26
              ja myslalm wlasnie ze moze ladnie by bylo zeby ten bialy imbryk bylo widac
              myslalam w tych popekaniach. Pozniej pomyslalm ze jednak farba musi byc bo ten
              lakier zejdzie. Chyba ma jednoskladnikowy, dokladnie nie wiem, myslalm ze jest
              tylko jeden i nie pytalam w sklepie o inny. Moj nazywa sie Krakelier-Lack firmy
              EFCO. Ale masz dobry pomysl.W instrukcji tego lakieru jest napisane ze po
              nalozeniu warstw trzeba czekac az wyschnie a pierwsza warstwa jest farba
              gruntujaca - takze to chyba jednak jednoskladnikowysad
              • lola211 Re: dobry pomysl:) 23.06.05, 20:38
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=25595328
                Tu masz zdjecie doniczki.
                Jednoskladnikowy krak daje efekt zluszczonej farby, dobrze wyglada na drewnie,
                ale na ceramice czy porcelanie dziwnie wyglada, po prostu nie pasuje.
                Zeby to mialo rece i nogi moglabys darowac sobie spekania, ale motyw musialabys
                polakierowac poliuretanem, ktory tani nie jest, za to daje blyszczaca, twarda
                powloke.Nie wiem tez, jak zachowa sie lakier bezposrednio na ceramice, ja
                lakierowalam sam motyw, otoczony konturówka, by serwetka sie nie odznaczala.

• an20 piekna doniczka 23.06.05, 22:31
                  Zrobie jak mi radzisz, kupie poliuretan i zrobie jak Ty zrobilas z doniczka, a
                  pekniecia sobie daruje. Ja mam serwetke z rozami i postaram sie ja dokladnie
                  wyciac. Dziekuje za rady i skorzystam z nich, doceniam wszytko co mi
                  napisalyscie. Naprawde bardzo dziekuje za odpowiedzismile))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka