21.08.05, 17:38
Witajcie!

mam okropny problem! mianowicie kupiłam swietną książkę pświęconą batikowi i
nie mam pjęcia gdzie można dostać wosk syntetyczny do batiku i przybory nie
mówiąc już o farbach do farbowania bez gotowania . Pomocy !!! Jestem z
Wrocławia , ale może ktoś będzie wiedział o takich rzeczach sprzedawanych w
internecie. Małgorzata
Obserwuj wątek
    • renata.k.k Re: Batik 21.08.05, 22:44
      ja batikuje woskiem pszczelim zmieszanym z parafiną ,takiego uzywaliśmy na
      kursie. Co do farbek to używam takich do tkanin tylko że najpirw rozpuszczam je
      w gorącej wodzie a później dolewam zimnej wody Nie każdy kolor wychodzi
      rewelacyjny, ale trzeba próbować życzę powodzenia
      • promasiapromasia Re: Batik 22.08.05, 12:44
        Dzięki, bardzomi pomogłaś,a czy ten patyczekz nakładką do rysowania wzoru magę
        gdzieś kupić?
        • danuta50 Re: Batik 22.08.05, 13:35
          witamsmile
          ja bylam kiedys na kursie batiku...mysle sobie ze odnowie w sobie ten rodzaj
          sztuki. Jaka to książka, jak możesz podaj mi tytuł. I jeżeli ktoś wie gdzie w
          stolicy mogę zakupić wszystko potrzebne - będzie miło.
          Pozdrawiam
          • ania_z_poddasza Re: Batik 22.08.05, 14:11
            aż mi ślinka pociekła smile
            a może oprócz tytułu ksiązki oceń ją a najlepjej to zrób kurs batiku smile
            • pink_hamster Re: Batik 22.08.05, 17:25
              www.pburch.net/dyeing/howtobatik.shtml tu moze cos byc o samej technice batiku, ale co do barwnikow itp, niestety jest troche nieprzydatne
        • renata.k.k Re: Batik 22.08.05, 21:04
          można używać cieniutkiego pędzelka tylko z naturalnego włosia bo sztuczne się
          stopią
    • zagadkowo Re: Batik 22.08.05, 21:16
      Jeśli chodzi o barwniki to kilka dni temu trafiłam na allegro na aukcję z
      takimi o jakich piszesz. W ofercie było wiele kolorów więc powinny jeszcze być.
      Użyj allegrowej wyszukiwarki,bo niestety nie zapisałam tej aukcji.
      Pozdrawiam smile
      • danuta50 Re: Batik 22.08.05, 23:09
        Olśniło mnie, a nie może być to barwnik jak Kakadu?Pamiętacie takie?

Kolejne pytanie, z kursu pamiętam świetne urządzonko.Wosk nalewało się do małej
        jakby kuleczki-łyczeczki która zakończona była waską rureczką przez którą
        ściekał wosk tworząc przy sprawnej dłoni dość precyzyjne wzorkismileCzy
        orientujecie jak to się profesjonalnie nazywa, i gdzie można to zakupić.
        A także interesuje mnie wosk w plastrach i parafina- mogą być to takie zwykłe
        białe świeczki?? (Warszawa)
        Pozdrawiam
        smile
        • danuta50 Re: Batik 24.08.05, 14:02
          Już wiem jak urządzenie się nazwya, ale gdzie to dziadostwo kupić?smile
          Jeżeli wiecie gdzie też kupić wosk w plastrach i za jaką ceną - będe
          wdzięcznasmile))
          pozdrawiam

czy ktoś tutaj robi batik i może pomóc?
          pozdrawiam
          • albida Re: Batik 24.08.05, 15:41
            Wosk pszczeli (co prawda na świece i nie w plastrach) kupiłam w sklepie z
            artykułami pszczelarskimi i dla pszczelarzy. Za "bochenek" (ok. 1,2kg)
            zapłaciłam ok. 12 zł - ale to dawno i drogo było.
          • albida Re: Batik 24.08.05, 15:43
            A tak z ciekawości się zapytam - jak to "dziadostwo" się nazywa?
            • danuta50 Re: Batik 24.08.05, 17:35
              witamsmile
              Dziadostwo nazywa się "tjanting"
              Jak wiesz gdzie to kupić, albo coś co spełnia takie funkcje...ach jak będzie
              supersmile
              • danuta50 Re: Batik 24.08.05, 17:36
                ta cena za wosk, wiesz nie jest taka droga - plastry są około 4 zł za sztukę
                ale to cieniutkie maleństwo..więc poszukam sklepów dla pszeczelarzysmile
                bzzzzsmile
                Pszczołasmile
                • calvados_s Re: Batik-wenza 24.08.05, 18:42
                  Wosk dla pszczelarzy nazywa sie wenza. Jest sprzedawany w arkuszah. Arkusz
                  zależy od typu ula do którego ma być ramka (a ramki własnie są tymi arkuszami
                  woskowymi wypełniane.
                  Nie wiem jak w innych miastach ale w Warszawie sklep pszczelarski jest na
                  Mokotowie a dokładnie na Wołowskiej (dawna Komarowa). Tam trzeba poszukać sklepu
                  ogrodniczego i przez niego jest wejście do sklepiku z art pszczelarskimi.
                  • calvados_s Re: Batik-wenza 24.08.05, 18:56
                    acha w innych miastach kontaktu do sklepów lub producentów art pszczelarskich
                    lub pasiecznych można szukać przez miesięcznik dla pszczelarzy "Pszczelarstwo"
                    www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/
                    • albida Re: Batik-wenza 24.08.05, 22:54
                      Teraz - skoro jestem mądrzejsza - poszłabym na jakiś miejscowy "zieleniak".
                      Czasem stoją panowie z miodem. U nas czasem mają świeczki z wosku. Można
                      popytać za ile sprzedaliby sam wosk.
                      • danuta50 Re: Batik-wenza 24.08.05, 23:15
                        hej, dzięki za informację.
                        Ulicę Wołoską dobrze sprawdzę i na pewno tam dotrę smile
                        Pozdrawiam
                        • promasiapromasia Re: Batik-wenza 26.08.05, 09:38
                          Kochane Batikowiczki ! Rozpętałam tę zadymę i wyjechałam . Nadal mnie w domku
                          nie ma , Ale książka ma tytuł " Batik" i kupiłam ją w sklepie internetowym
                          www.kdc.pl
                          Nie mam pojęcia gdzie mozna kupic ten instrument do nanoszenia wzorów, ale
                          szukam!!!!
                          • ania_z_poddasza wosk 26.08.05, 09:46
                            w łódzi wosk przetopiony kosztuje 15 zł za kg w sklepie pszczelarskim na
                            narutowicza.Pan miał też lekko wygięte węzy w tej samej cenie.Za 5 sztuk
                            zapłaciłam koło 3 zł.
                            na allegro można równiesz kupić wosk.NAjtaniej widziałam po 18 zł za kg
                            podajrze.
                            co do cen jeszcze-w związku pszczelarskim czy inszej organizacji tego typu w
                            rejonach Kalisza skupują wosk po 9 zł od pszczelarzy.Ci jednak w większoci
                            wymieniają go właśnie na węzy.Przlicznik to podajrze coś koło 1,25 kg wosku na
                            1 kg węzy.Z tego wynika że węza jest droższa sad
                            • promasiapromasia Re: wosk 26.08.05, 10:00
                              dzięki bardzo. W tej książce jest napisane o jakimś wosku syntetycznym , jednak
                              najistotniejsze są barwniki i dodaje sie do nich sodę i sól . na zasadzie
                              różnicy stężeń następować ma podobno wtłaczanie barwnika do włukien co utwala
                              kolor lepiej niz ocet. A barwimy w letniej wodzie bez gotowania!!!!!
                              • renata.k.k Re: wosk 26.08.05, 11:19
                                barwnik musi być całkowicie zimny inaczej wosk się podtopi. Ja używam barwników
                                które kupuje w sklepie chemicznym cena ok.1,20 nie pamiętam nazwy firmy ale na
                                opakowaniu jest klaun.Mam w domu remont i nie mogę sie dostać do moich pudełek
                                jeśli będę w okolicy tego sklepu sprawdzę firmę.Barwnik jest do lnu i
                                bawełny.Pozdrawiam
                                • promasiapromasia Re: wosk 26.08.05, 12:14
                                  Ale rozpuszczasz go w gorącej wodzie?
                                  • ania_z_poddasza barwniki 26.08.05, 12:54
                                    co prawda ja farbuje len ale coś mogę napisać smile
                                    używam barwników firmy reax,namiary podałam w wątku o sklepach z materiałami.
                                    rozpuszczam w gorącej wodzie w minimalnej ilości.po wymieszaniu powinna być
                                    odpowiednia temperatura do batiku.
    • albida Re: Batik 06.09.05, 19:45
      Przypadkiem znalazłam mały instruktaż - może się przyda:
      niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.rec.robotki-reczne&aid=21992478

^^^ to ma być jeden link
      • toffi102 Re: Batik 15.09.05, 22:07
        Mam dwa pytania jako baaardzo początkująca "twórczyni batików"
        1.To właściwie pytanie do Ani z poddasza : w którym miejscu na Narutowicza jest
        sklep pszczelarski, dodam, że w Łodzi mieszkam parę lat ale znam ją słabo
        dlatego bardzo proszę o takie bardziej łopatologiczne tłumaczenie wink
        2.Czy próbowała któraś z Was co lepiej dodawać do farby: ocet czy sodę ?
        Ja robiłam na oba sposoby i nie widziałam specjalnej różnicy.
        Podzielcie się proszę swoim doświadczeniem.
        Toffi
        • ania_z_poddasza Re: Batik 15.09.05, 22:26
          Na przeciwko teatru wilekiego jest pizerria solo.spod niej trzeba pojść wzdłuż
          NArutowicza w strone Kopcińskiego.ALe bardzo mało smile
          najpierw mminiesz brame metalową na dziedziniec,potem za nią jest kancelaria
          prawna.Zaraz za nią jest brama do podwórza,musisz skręcić w nią,po lewej są
          schodki w dół do ksero,tam też jest sklep.
          Nei wiem jak z woskiem ale do barwienia tkanin dodaję soli a potem płucze w
          wodzie z octem.Raz o soli zapomniałam,dodałam do płukania tylko,kolor wyszedł
          ładny ale nie wiem jeszcze czy się spiera bardziej niż inne.
          • toffi102 Re: Batik 16.09.05, 14:35
            Wielkie dzięki i duża buźka za taką dokładną odpowiedź.
            Pozdrawiam i samych sukcesów twórczych życzę.Toffi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka