s1korupka 29.12.04, 00:32 Spodobała mi się taka bluzeczka: Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoha1 Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 00:59 Ale nie ma linku do opisu, a ja juz jestem leniwa... Odpowiedz Link
megimadej Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 13:22 piękna ta bluzeczka i ta róża....jak będziesz mieć opis po polsku to bardzo proszę bo u mnie z rosyjskim też kiepskawo na adres: megimadej@NOSPAM.gazeta.pl pozdrawiam Megi Odpowiedz Link
akna74 Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 13:18 sliczna bluzeczka, a jak zrobic ten zabot? no i jak myslicie z jakiej włoczki? oj chyba walne sobie to na wiosne))) Odpowiedz Link
malgoha1 Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 13:46 Da sie zrobić jeśli nikt nie znajdzie sie z polskim przepisem, ale wieczorkiem, bo teraz wazniejszy bigosik , krokiety i barszczyk na Sylwestra. Odpowiedz Link
mysza36 Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 14:45 Mniej więcej wiem jakto zrobić.Potrzebny jest cały opis,krok po kroku?Tą plisę na środku robi się nabierając 102 oczka( na druty okrągłe)przez środek sweterka i jeszcze troche by przyszyc do połowy tyłu.Podwoić oczka i zrobić 7 cm ściegiem gładkim prawym.Zakończyc wszystkie oczka i przyszyć część do pleców.Obrobić cplisę i dekold oczkami rakowymi na szydełku.Miłej robótki życzę.Reszta sweterka jest bardzo prosta.AAA... jeszcze rekaw.tą plisę przy rękawie teznabiera sie na dtuty okragle i podwaja oczka.Plisa 6 cm.Pozdrawiam Grazyna Odpowiedz Link
akna74 Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 14:50 a kiedy podwaja oczka odrazu na pierwszym okróżeniu? aha i co to oczka rakowe? i plisa na plecach??? Odpowiedz Link
mysza36 Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 17:34 Oczka podwaja sie przy pierwszym rzędzie. Odpowiedz Link
s1korupka Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 14:55 Ja jednak prosiłabym o opis krok po kroku... Upatrzyłam w sklepie moherek, leciutko cieniowany i czekam na pomoc dobrej duszy) Odpowiedz Link
mysza36 Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 17:37 jak krok po kroku to musisz troszke poczekac,bo musze koniecznie skonczyc dzisiaj rekawy do swetra.Grazyna Odpowiedz Link
mysza36 Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 17:27 Oczka rakowe to sa oczka robione szydełkiem.GdzieS na forum było wytłumaczone jak sie robi.A plise nie przyszywa sie na plecach,tylko przy szyi z tyłu, tak od połowy.Może źle wytłumaczyłam.Grazyna Odpowiedz Link
malgoha1 Re: moherowa bluzeczka 29.12.04, 19:35 rozmiar 38/40 (42/44) welna mieszanka moheru, poliestru i bistoru. wzor na druty numer 7. wzor: po prawej stronie wszystkie oczka prawe. probka 12,5ox17,5rz=10x10cm. PLECY: nabrac krzyzowo 68(72) o i robic gladko na prawo rownoczesnie ujmowac z obu stron, w kazdym drugim i czwartym rz 9x1o= 50(54). po 28cm od brzegu dodawac z obu stron w kazdym 10rz jedno oczko=56(60). po 42 cm od poczatku zamknac z obu stron na podkroj pach 3o i w kazdym drugim rzedzie 2x2o i 2x1o=38 (42). po 60(61)cm zamknac z obu stron na skosy ramion 3o i w kazdym drugim rzedzie 2x4(5)o rownoczesnie z pierwszym odejmowaniem skosow zamknac srodkowe 12o na podkroj szyi i na zaokraglenie z kazdej strony 1x2o. PRZOD: robic tak samo jak tyl tylko z V dekoltem dlatego po 41(42)cm od nabranego brzegu rozdzielic robote i kazda zakonczyc oddzielnie. dla uzyskania skosow zamknac od strony dekoltu w kazdym 4rz 8x1o. REKAW: nabrac krzyzowo 27(30)o i robic gladko na prawo. rownoczesnie dla skosow rekawa dodawac z obu stron w kazdym 12rz 6x1o=39(42)o. po 43cm zamknac z obu stron 2o i w kazdym drugim rz 3x1o, w kazdym czwartym 2x1o, w kazdym drugim 1x1o, 1x2o, 1x3o. po 55,5cm zamknac pozostale 13(16)o. a zabot przetlumacze jutro)) papa malgoha ps. a corka konczac pisanie tego (jako biegla maszynistka) powiedziala - CHINSZCZYZNA powodzenia:p Odpowiedz Link
s1korupka Re: moherowa bluzeczka 30.12.04, 00:48 Dziękuję bardzo, rano lecę po moherek!! Odpowiedz Link
akna74 Re: moherowa bluzeczka 30.12.04, 08:58 to powiedz jaki kupiłas ) bo ja tez sie przymierzam)) Odpowiedz Link
s1korupka Re: moherowa bluzeczka 30.12.04, 14:20 Dziękuję bardzo. Tylko zastanawiam się ile kupić tego moherku, na stronie ros. jest napisane dla rozm.40/42, że 250 + 300 (choć dla mnie tam jest tylko jeden rodzaj na zdjęciu...), czyli 550.Ten moherek który sobie upatrzyłam jest dosyć drogi, więc nie chciałąbym kupić za dużo,jak myślicie, pół kilo to nie trochę za dużo na moher? Ostatnio z moheru robiłam jakieś 10 lat temu... Odpowiedz Link
malgoha1 Re: moherowa bluzeczka 30.12.04, 15:48 Tam masz kremowy moher i szarozieloną wiskozę dlatego wychodzi w robótce melanż.Sam moher moze być zbyt lekki,puszysty. Pół kilo samego moherku powinno Ci wystarczyć, ale ja bym dodała sztuczną nitkę. Odpowiedz Link
s1korupka Re: moherowa bluzeczka 30.12.04, 23:24 Tzn. powinnam robić dwoma nitkami?moherem i wiskozą, czy lepiej kupić jakąś mieszankę moheru z czymś? Odpowiedz Link
malgoha1 Re: moherowa bluzeczka 30.12.04, 23:46 Ja bym dodała drugą , tym sposobem sweterek bedzie cięższy i będzie bardziej "lejacy", a sam moherek jest leciutki i za bardzo puchaty.Druga wełna -kolor -inny odcień i wyjdzie super melanż.Zwróć uwagę na grubość drutów , to 7-ka. Odpowiedz Link
kasiazyw Re: moherowa bluzeczka 04.01.05, 09:34 i co i co? Kupiłaś włóczkę? Bardzo jestem ciekawa jaką i jakie będą efekty. Wymyśliłam sobie, że zrobię go na wielkanoc - wprawdzie czasu jeszcze dużo ale muszę się już zacząć rozglądać za jakąś włóczką. Odpowiedz Link
s1korupka Re: moherowa bluzeczka 06.01.05, 14:08 Jeszcze nie kupiłam, bo jak pisałam w innym wątku, odkryłam pasmanterię z włóczkami Schachenmayr i upatrzyłam sobie taki brudnoróżowy moherek-27 zł za motek 5 dag.!!! Czekam na dopływ gotówki... Odpowiedz Link
akna74 Re: moherowa bluzeczka 10.01.05, 14:37 no i jak zakupiona włóczka, chetnie zrobiłabym tez ten sweterek ale nie wiem z jakiej włoćzki... zawsze mam problem z wyborem i jakoscia. ANIA Odpowiedz Link
malgoha1 Re: moherowa bluzeczka 10.01.05, 20:20 Żeby było śmieszniej, znalazłam tą bluzeczkę wczoraj w polskiej gazetce Swetry 6/2004 .Podam Ci dokładne tłumaczenie nazwy wełny i jej skład :włóczka "Acapella"(50%mohairu.50%poliakrylu dł.150m/5dag) i włóczka "Aura"(78%wiskozy,22%poliamidu,dł120m/5dag) Małgorzata Odpowiedz Link
ka_thy Re: moherowa bluzeczka 11.01.05, 09:38 A mnie ta włóczka w sweterku przypomina nasz polski dawny Anitex - właśnie taki kolor i lekki melanż ostatnio miałam w rękach gdy robiłam porządki w moich zapasach. Odpowiedz Link
rennie77 Re: moherowa bluzeczka 10.02.05, 18:22 Nie wiem czy chodzi o ta sama wloczke, ale znalazlam cos tanszego: www.wloczki.pl/cgibin/shop?show=062&sort=id&sid=7c1a60db Czy to ta sama wloczka, o ktorej pisalas? Odpowiedz Link
malgoha1 Re: moherowa bluzeczka 30.12.04, 13:12 witam, tu znowu maszyna do pisania zaczynam:p WYKONCZENIE: zszyc tyl z przodem, nabrac srodkowe oczka przodu i oczka prawego dekoltu na okragly drut 100(102)o. zrobic 1rz lewych oczek. potem oczka podwoic (z kazdego o zrobic 2). zrobic 7cm gladko na prawo i oczka zamknac. przyszyc gorny brzeg zabota do prawego szwu ramiennego. obrobic oczkami rakowymi podkroj szyi na plecach i lewy brzeg dekoltu. nabrac na drut okragly dolny brzeg rekawa 27(30)o, zrobic 1rz i podwoic oczka jak przy zabocie. zrobic 6cm gladko na prawo i oczka zamknac. przyszyc rekawy, zrobic zdjecie i wyslac do malgosi moje rady: - oczka przy rekawach nie nabierac krzyzowo - dodac do moherka druga nitke "sztuczna" tak tez jest w oryginale, sweterek robiony jest z 2 rodzajow nitki. powodzenia. pa kasia i malgosia Odpowiedz Link
agaik10 Re: moherowa bluzeczka 11.01.05, 14:07 A gdyby robić taką bluzeczkę z czegoś kompletnie niegryzącego - co by to było? Odpowiedz Link
s1korupka Re: moherowa bluzeczka 11.01.05, 23:17 Mnie też na zdjęciu kojarzy się to z Aniluxem sprzed wielu lat. Ale nadal obstaję przy ww. Schanchemayr) Odpowiedz Link
s1korupka Re: moherowa bluzeczka 10.02.05, 16:24 Trochę to trwało, ale właśnie zaczynam. Kupiłam włóczkę , która nazywa się "włóczka fantazyjna" firmy Kroton, 70 %acryl, 10 % wełna i coś co się nazywa PA(?)-20 %.Kolor-taki bardzo brudny róż, trochę melanż. Odpowiedz Link
s1korupka Re: moherowa bluzeczka 24.02.05, 14:12 Chętnych do robienia tej bluzeczki informuję,że z włóczki którą robię(pisałam wyżej) wychodzi fajnie, tylko trzeba kombinować przy ilości spuszczanych i dobieranych oczek, bo jest duża różnica między biodrami, a talią, gdyby robić niewolniczo wg.opisu, musiałaby to być osoba szeroka w biodrach i bardzo szczupła w talii. Przynajmniej mnie tak wychodzi. Kasia. Odpowiedz Link
maryna_cz Re: moherowa bluzeczka 25.02.05, 09:38 Kasiu, ja też kończę tę bluzkę z delikatnego moheru w kolorze malinowym, został mi tylko rękaw,za to przód z tyłem + dorabianie żabotu zrobiłam od razu,zanim skończyłam rękawy- po prostu ciekawość -jak wyjdzie? Też nie trzymałam się niewolniczo schematu i wyszło całkiem całkiem.Aha, ja oczywiście nie wiem jak się robi oczka rakowe, bo drugą stronę dekoltu powinno się tak wykończyć,ale może coś wymyślę. pa, marynia Odpowiedz Link
s1korupka Re: moherowa bluzeczka 25.02.05, 10:11 POszukaj na forum, był wątek dot. oczek rakowych. Odpowiedz Link