Dodaj do ulubionych

kurcze, co zrobiłam źle? decu

11.10.05, 10:32
mam puszkę po ciastkach, odtłuściłam rozpuszczalnikiem i pomalowałam ciemnym
bordo (emulsja budowlana biała i barwniki też budowlane), wysuszyłam,
pomalowałam crakiem jednoskładnikowym, wyschło, pomalowałam kolejnym kolorem
(zółtym), spękania jak na pierwszy raz mogą być, ale... no właśnie farba mi
odłazi od powieszchni i po polakierowaniu nieładnie przez tą żółć przebija
bordo pod spodem, dlaczego??? acha nie wiem czy to istotne, motyw kle3jony na
białko.

Początkująca desperatka
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 10:41
      Uzywaj emalii do drewna i metalu, a nie emulsji.Poza tym barwnika nie mozna dac
      za duzo do farby, ile do dalas, ze otrzymalas bordo?
    • greglis Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 10:42
      Może to wina farby.Powinna być przeznaczona do powierzchni drewnianych i
      metalowych,farba do ścian nie będzie trwała i może odchodzić.A co białka smile
      wymyśliłam je że można nim kleić trzy lata temu,jak nie miałam dostępu do
      żadnego kleju,powinnaś jednak używać kleju jest znacznie lepszy i ma
      właściwości klejąco-lakierujące
      ,www.carta.com.pl
      • magnolia76 Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 10:48
        bordo otrzymałam łącząc odrobine czerwonego i czarnego smile

Greglis, powiedz mi jakiego kleju mam w takim razie używać? kupiłam wikol, bo
        tak radziły dziewczyny w archiwalnych postach, ale niestety żadna nie podała w
        jakim stosunku go rozcieńczyć? bez rozcieńczenia nieda rady, za gęsty sad a
        emulsja do ścian w tkaim razie w ogóle do czegoś mi się przyda czy mogę ją
        wywalić?
        • loriaan Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 11:02
          ja kleje na wikolu i jestem bardzo zadowolona, ilosc wody?? to musisz juz sama
          sprawdzic jaka gęstosc najbardziej ci odpowiada.ja daje duzo klej jest dosyc
          płynny wtedy a trzyma bardzo mocno. ale to tez w zaleznosci czy przyklejam
          serwtke czy papier. trzeba porpostu samemu popróbowacsmile
        • k_izydorczyk Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 11:04
          Dobry klej kupisz w Naszym Hobby, Decu czy Kreaterii (w Dadalerii chyba też,
          ale tam nigdy niczego nie kupowałam). Osobiście polecam klej do decoupage To-Do
          do papieru i Rayhera do serwetek, moim skromnym zdaniem to w tej chwili 2
          najlepsze kleje, są bardzo wydajne, pięknie wygładzają (Rayher do serweteek to
          rewelacja, praktycznie można bez zmarszczek nakleić całą serwetkę - wiem, bo
          robiłam!), nie ma niespodzianek przy cienowaniu, wszystko trzyma się idealnie.
          Używałam naprawdę wielu rzeczy do klejenia, te 2 kleje polecam z czystym
          sumieniem, z nich na pewno będziesz zadowolonasmile
          • magnolia76 Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 11:16
            bardzo dziękuję za rady, teraz idę z pudełkiem pod zlew sad ledwo znalazłam czas
            żeby je zrobić, mam małą córeczkę i tak między spaniem, robieniem obiadu itp.
            wyrywałam po kilkanaście minut na tą zabawę sad w sumie półtorej dnia ciężkiej
            pracy znajdzie się za chwilę w ścieku kanalizacyjnym sad

Pozdrawiam
            Mariola
          • magnolia76 Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 11:25
            a dlaczego przebił się kolor spodni??? może to wina lakieru bo wylazło wszystko
            po polakierowaniu, przed było ok.???
      • oooo Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 17:19
        czy wikol jest ok?
    • loriaan Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 11:18
      ponoc jest tez "SPECJALNY" klej do papieru ryzowego, na który chciały mnie
      skusic panie w "bocianie" ostatnio. I bardzo przekonywały ,że bez niego ani
      ruszsmile dziewczyny nie dajmy sie zwariować. teraz mamy całą mase dostepnych
      cudnych i za wszelką cene potzrebnych rzeczy. mozliwe ze na początek, aby sie
      nei zniechcęc warto tego uzywac, ale jesli ma się juz wprawę w decu.. ja jestem
      za uzywaniem tanszych"specyfików" zastepczych, które nei mają wpływu na jakośc
      pracy , ajesli chodzi o klej to uwazam ,że tak własnie jestsmile ale to tylko moje
      zdanie
      • mamand Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 11:47
        taaa, tanie z Bociana są dobre w przekonywaniu smile))

ja papier ryzowy kleję na białko, bo klej velo jest dla mnie za drogi
        (jeszcze smile)
      • lola211 Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 15:21
        Mnie sie z kolei wydaje, ze jesli chodzi akurat o klej to nie warto oszczedzac,
        zwlaszcza gdy chodzi o klejenie serwetki, bo te specjalne znacznie ulatwiaja
        sprawe(choc nie wszystkie jak sie przekonalam), papier, owszem, na wikol mozna
        spokojnie.Ale to juz kwestia priorytetówwink.
        • k_izydorczyk Re: kurcze, co zrobiłam źle? decu 11.10.05, 18:33
          Można wszystkosmile Zależy co dla kogo jest ważne i co kto lubi. Praca z
          preparatami dedykowanymi do decu na 100% jest łatwiejsza i nie przynosi
          niepożądanych niespodzianek, mamy gotowca i nie martwimy się czy dało się za
          dużo czy za mało wody albo czy czasem motyw klejony na białko nie odlepi się
          np. po 3 miesiącach. Osobiście nie lubię się męczyć przy klejeniu serwetek czy
          papieru, jestem zadowolona z tych preparatów, widzę sens ich stosowania to się
          tym dzielę. Nikt przecież nie musi po przeczytaniu tego co piszę lecieć za
          chwilę do sklepu i kupować. To tak samo jak można jeździć posche i trabantemsmile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka