ina101 09.11.05, 10:46 Drogie forumki, poszukuję motywu tzw. esów-floresów na dużą powierzchnię. Motyw może być kwiatowy ale niekoniecznie. Dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inez.maria.roza Re: Esy floresy 09.11.05, 11:04 www.k-crete.com/template-designs/ornamental/index_2.htm troszkę tych esów tu jest. Z tym, że większość to małe motywy Odpowiedz Link
toxicloki Re: Esy floresy 09.11.05, 11:09 ale to ma byc papier, serwetki czy wydruk?? jak duza ta powierzchnia? bo papieru trzebaby pewnie kilka arkuszy i ciezko bedzie sie wycinac,wydruk j.w. jesli powierzchnia wieksza niz A4,zas serwetki z esami-floresami to sa akurat najlatwiej dostepne w wiekosci papierniczych i sklepow typu mydlo i powidlo Odpowiedz Link
ina101 Re: Esy floresy 09.11.05, 11:22 Chodzi mo o zamalowanie tymi wzorami kawałka ściany więc napewno większa powierzchnia niż A4. Jeżeli byłby to motyw , który można w jakiś sposób łączyć to mogłoby być A4 , wtedy musiałabym malować w kawałkach. Z drugiej strony zastanawiałam się czy dam radę to powycinać i przyszedł mi do głowy pomysł , żeby znaleźć konkretny motyw (stąd prośba do Was) i zlecić wydrukowanie i wycięcie drukarni. Chyba jest to możliwe , tylko kwestia ceny mnie zastanawia. W załączeniu link , który pokazuje o co mi chodzi , ale nie wiem czy umiem go wkleić)) www.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=29095875&a=29149396 Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
t.he Re: Esy floresy 09.11.05, 11:26 Drukarnia nie wydrukuje jednego egzemplarza, musisz znaleźć punkt ksero, gdzie mają wydruki wielkoformatowe. Ostatnio robiłam A1, choć akurat ksero, ale w tej samej cenie. Zapłaciłam ok. 30 zł. Odpowiedz Link
toxicloki Re: link poprawiony:) 09.11.05, 11:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=29095875&a=29149396 faktycznie fajnie to wyglada... jak rozumiem chcesz zrobic decu na scianie? kurka, wydaje mi sie ze latwiej byloby po prostu to namalowac jesli zrobisz wydruk to bedzie na papierze dosc grubym i albo bedzie podstawac, alebo bedziesz musiala to wielorotnie lakierowac poliuretanem (szczegolnie jesli obok sciany ma cos stac, co mogloby "obijac" motyw - kanapa czy stoilik np). jesli polakierujesz,. to musisz liczyc sie z tym, ze gdy ci sie "odwidzi" mozesz miec spore problemy z pozbyciem sie tego ze sciany moze warto rozwazyc jednak zamiast placenia za wydruk zaplacewnie... studentowi ASP na przyklad? mysle ze duzo by nie wzial... Odpowiedz Link
zielony_listek rzutnik 09.11.05, 12:22 A nie myślałaś, żeby skorzystać z rzutnika? Ja tej metody nie próbowałam, ale sporo osób ją chwali. Zrób wydruk motywu na folii i "rzuć" na ścianę. Odrysuj ołówkiem kontury na ścianie, a potem wypełnij je farbą. Wzór możesz zrobic nawet z tego zdjęcia co w linku (tylko trzeba by albo uciąć albo dokombinować te dolne części zasłonięte). Jak zrobisz z tego negatyw, to się wydukują motywy na białym tle. Są jeszcze różne magiczne konturowania, wektoryzacja itp. w programach graficznych. Albo z innego wzoru esofloresowego. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
t.he Re: rzutnik 10.11.05, 14:10 To jest doskonały pomysł z rzutnikiem, polecam. W podstawówce robiłam tak dekoracje na "balangi" Rzucało się wtedy obraz z projektora do bajek na papier powieszony na ścianie. Odrysowuje się super. Tylko ręce mdleją, więc trzeba w kilku turach. Ale co za problem po kawałku. Dziękuję, Listek, że mi przypomniałaś. Jeśli nie masz skąd wziąć rzutnika, to mogę jeszcze podpowiedzieć metodę, jaką ja przeniosłam graficzne rośliny "jak z zielnika" na dużą szafę. To znaczy szkic, który by potem malowany. Robisz wydruk całego ornamentu na A4. Rysujesz na tym siatkę - kratki mają mieć proporcje A4, czyli prostokąty, których jeden wymiar jest o 50% większy niż drugi. Nie wiem, czy potrafię to zrozumiale opisać ) Jeśli ornament na ścianie ma mieć na przykład 3 m w podstawie i 2 wysokości (w takim prostokącie ma się zmieścić) to wydruk kratkujesz tak, żeby miał 10 kolumn i 10 wierszy. Możesz od razu pokratkować właściwie obrazek w programie graficznym. Potem wycinasz te fragmenty, powiększasz do A4. Bierzesz z pracy sto zużytych z jednej strony i niepotrzebnych kartek no i drukujesz )) Jeśli wydrukowałaś lustrzane odbicia, to linie poprawiasz bardzo miękkim ołówkiem i odbijasz na ścianie zaczynając od dolnego rzędu kartek A4. Jeśli to nie odbicie, to na szybę i ołówkiem z drugiej strony wydruku. Jest to nawet lepsze, bo pozwala lepiej kontrolować co odbijajasz na ścianie. Jeśli nie masz programu graficznego, tniesz nożyczkami wydruk całego ornamentu na A4 na te małe prostokąciki powiekszasz na ksero. Brzmi to może skomplikowanie, ale robi się naprawdę szybko. Odpowiedz Link
toxicloki Re: Esy floresy 09.11.05, 11:35 mozesz tez sama pomalowac sciane za pomoca szablonu (info jak go zrobic znajdziesz poprzez wyszukiwarke forumowa) a tu skarbnica wzorow kwiatowych do stwoirzenia szablonu... moze ci cos przypasi? images.google.pl/images?svnum=10&hl=pl&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial_s&q=flower+stencil&btnG=Szukaj Odpowiedz Link
zielony_listek niesprawiedliwość społeczna :-( 09.11.05, 12:27 No nie ma sprawiedliwości na świecie... Świetny ten link podałaś Toxi, mnie sie przyda na pewno!!! Szukałam wzorów esofloresowych i morskich. Wpisywałam w google różne słowa i ich połączenia (sea, patterns, stencils, free, shell itp). No i najwięcej to mi się erotycznych ston powyszukiwało, wkurzyłam się i dałam spokój... Ja chyba jakieś beztalencie wyszukiwarkowe jestem To niesprawiedliwe, że przede mną się te strony różne chowają... Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
ina101 Re: niesprawiedliwość społeczna :-( 09.11.05, 13:26 Dzięki dziewczyny za wszystkie rady. Mam nadzieję że w trakcie tej pracy szlag mnie nie trafi bo cierpliwości to ja wielkiej nie mam a tutaj jest bardzo potrzebna. Ale jak zacznę teraz to może na wiosnę skończę ten wzorek malować)) Odpowiedz Link
inez.maria.roza Re: niesprawiedliwość społeczna :-( 09.11.05, 13:35 images.google.pl/images?svnum=10&hl=pl&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial_s&q=sea+stencil&btnG=Szukaj proszę bardzo Inez.Maria.Roza Odpowiedz Link
zielony_listek Re: niesprawiedliwość społeczna :-( 09.11.05, 15:45 Dzięki Teraz to i ja już wpadłam na to, że trzeba zaznaczyć w googlach "grafika", bo ja ciemna masa cały czas jako www szukałam... Ale wstyd... Ale skąd się mogłam spodziewać, że te google takie mądre... Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
domino33 Re: Esy floresy 10.11.05, 02:30 www.victorialarsen.com/Plaster%20Stencils/plaster_stencils_home_trees.htm Odpowiedz Link
vivictoria Re: Esy floresy 10.11.05, 13:34 Najlepiej jak wzór jest powtarzalny w każdą stronę, łatwo go użyć. Odpowiedz Link
kika02 Re: Esy floresy 10.11.05, 17:49 Może sie przyda www.stencilkingdom.com/catalogue/classical/catalogue_body_classical.htm www.stencilstore.com/classic.htm www.tesslerstamps.com/Stencil%20Pages/Borders/assort_border.htm brass-stencils.com/EFall.html Pozdrawiam , Monika Odpowiedz Link