Dodaj do ulubionych

ogolnie o technice deco i forum

28.12.05, 22:34
Coz..... wlasnie dzis odkrylam te wspaniala technike zdobienia!!!
Jak szalona rzucilam sie w wir informacji o tej technice aby jak najszybciej
sporzadzic liste produktow ktore trzeba kupic i zasiasc do pracy. Niestety
pomimo tego ze fora naprawde wydaja sie swietna baza informacji - postow
jest zdecydowanie za duzo i ciezko sie w tym wszystkim polapac.
Wchodzilam juz na wszystkie, krok po kroku, wszystko o dec itp ale przez taki
nawal informacji powstaje w glowie metlik i juz nic sie nie wydaje proste.
Zadawac pytania nie wypada poniewaz wszystko juz zostalo powiedziane i pewnie
zaraz dostalabym odpowiedz...wpisz w wyszukiwarke a znajdziesz.
Nie wiem po co pisze tego posta chyba moje moja cierpliwosc sie skonczyla po
kilkugodzinnym przegladaniu forum i zapragnelam sie komus wyzalic.
Moze tez napisalam to aby osoby zajmujace sie tymi forami jakos to bardziej
uporzadkowaly np. kasujac powtarzajace sie posty i robiac tematy glowne
zamkniete. A moze wszystko jest ok tylko moja inteligencja jest mala. Coz....
moze osoba po studiach prawniczych jak ja nie potrafi ogarnac sztuk
artystycznych sad
dziekuje za uwage. Mozna mnie skasowac a mozna tez napisac i wyciagnac
pomocna dlon smile dziekuje
Obserwuj wątek
    • mamoon1 Re: ogolnie o technice deco i forum 28.12.05, 22:52
      to wcale nie takie trudne i osoba po studiach prawniczych, a więc z zamiłowaniem
      do wyjaśniania różnych zawiłości na pewno sobie poradzi. Jeżeli jesteś zupełnie
      początkująca to kup klej i serwetkę lub papier z małymi, łatwymi do wyciącia i
      naklejenia elementami. W domu masz pewnie coś co można ozdobić, ale możesz
      poćwiczyć po prostu na kawałku grubej tektury czy starej desce do krojenia. Nie
      spiesz się, decoupage nie znosi pośpiechu. Po mału dojdziesz do wszystkiego,
      wyrobisz sobie swój styl. Acha , do listy zakupów dodaj jeszcze farby akrylowe -
      kilka kolorów lub białą i pigmenty. A postów jest tyle, bo każdy ma swoje
      sposoby i przyzwyczajenia i chce się nimi podzielić, przez to może jest trochę
      bałaganu, ale też doświadczenia innych stają się naszymi.
      pozdrawiam, życzę wytrwałości i sukcesów.
      • qlka_79 Re: ogolnie o technice deco i forum 28.12.05, 22:59
        Mamoon ma rację, a że i tak męcze się właśnie z magisterką (i korzystam z
        ostatnich chwil na forum), więc dodam, że warto zajrzeć tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=19591237&a=19591516
        A pierwsze zakupy choćby tutaj:
        www.creativehobby.pl/product_info.php?products_id=101
        • rosie.rosie Re: ogolnie o technice deco i forum 28.12.05, 23:49
          Ja rowniez jestem poczatkujaca i wiem jak to jest.
          Na poczatek zafundowalam sobie kurs decoupage podstawowy i to uporzadkowalo mi
          duzo w glowie.
          Jesli masz taka mozliwosc to sprobuj. Sa w Warszawie, we Wroclawiu i innych
          wiekszych miastach pewnie tez.
          Wychodzisz z takiego kursu z wlasnym dzielem w dloni, ktore wykonujesz pod
          okiem fachowcow. Poza tym mozna dowiedziec sie tez sporo na temat samego
          decoupage, materialow itp.
          Fajna sprawa. A linki na takie kusy znajdziesz tu na forum.
          • sussi Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 00:09
            wlasnie widzialam ze sa kursy ale juz za poznosad Dzis odkrylam dopiero te
            technike i zobaczylam ze sa kursy wlasnie we wroclawiu ale w terminie
            przedswiatecznym takze przepadlo uncertain
            • rosie.rosie Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 00:12
              No cos Ty, na pewno jeszcze beda - gwarantuje!
              To byly pewnie takie typowo przedswiateczne kursy.
              Napisz do organizatorek, bo pewnie juz cos szykuja ale jeszcze nie maja
              dokladnego planu.
            • lola211 Re: kurs 29.12.05, 12:47
              Sussi, kursy jak najbardziej beda organizowane.Jestem z Wrocławia, jesli masz
              jakies pytania - co gdzie kupic to pisz na priv, postaram sie pomóc.
        • carolinuss Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 00:12
          Produkty podstawowe:

-coś do ozdabiania/ ćwiczeniasmile, np. deskki kuchenne, ramki, kafelki, pudelka,
          puszki,sloiki, kieliszki, szklanki, hmmm, drewniane, albo i nie stołki, blaty,
          połki, szafki i wszystko inne, co się nawienie, gotowe na zabiegi upiekszającewink

- papier scierny (do powierzchni, którą odmieniasz) o rożnej ziarnistości:
          gruby do pierwszego matowienia i doraz drobniejsze do kolejnych polerowań.

- farby akrylowe: biała+pigmenty malarskie(markery budowlane) lub juz gotowe
          kolorowesmile(sklepy dla plastyków, empik, sklepy internetowe). Będą Ci słuzyły
          jako podklady, do wydobycia z lakierów spekań i do cieniowania.

- motyw, ktorym chcesz uszczęśliwić otoczeniesmile - z serwetek, papierów do decu,
          gazet, wydruków na papierze normalnym lub śniadaniowym (śniadaniowy trzeba
          przykleic taśmą klejąca z 4 brzegów do normalnej kartki, wlożyc w drukarke i
          zamknąć oczywink)

- klej: moze być białko z kurzego jaja, może być Wikol do drewna (co ja
          praktykuję na drewnie, tekturze plastiku), mogą byc kleje specjalne do decusmile.

- lakiery normalny, akrylowy do drewna, ja mam półmat Domaluxu chybawink - do
          pokrycia np. suroweg drewna, żeby za dużo cennej farby w nie nie weszłosmile i do
          lakierowania wykączającego (zarówno twórcę, jak i dzieło, przy czym tworca
          kończy się szybciejwink, które to lakierowanie (i szlifowanie)ma na celu
          zgubienie zarysów motywu,

- lakier nienormalnywink, tzw. crack, czyli jedno i dwu skladnikowy, służący do
          robienia spękań i siatek. ja sie wyżywam w jedno~. Trzeba nalożyć go w te samą
          stronę, co farbę podkładową.

- sa tez różne cuda, np. media postarzające, ktorych pragnę, ale się bez nich
          obywamsmile.

- pędzle, słoiki, zakrętki do słoików do mieszania farbeksmile.

Moj zestaw pierwszej pomocy to Domalux, Wikol, przecudnej urody serwetki i
          pełno motywów zachomikowanych na dysku, kilka arkuszy papieru sciernego,
          podstawówkowe pedzle, lakier 1-skladnikowy Raychera i 2 jego farbki, biały
          akrylowy Decoral do drewna, kilka pigmentów i chyba tyle. A cuda tworzęwink
          <hahaha>.
          Mam nadzieję, że Ci pomoglamsmile.
          Pozdrawiam, K.smile.
          • sussi Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 00:19
            z calego serca dziekuje za wasza uprzejmosc i rady smile a przede wszystkim za
            dobre slowa i wiare ze mi sie udasmile Jutro jade do sklepu na zakupy.... i moze
            juz niedlugo zamieszcze jakies zdjecie w galeriismile Pozdrawiam smile
            • carolinuss Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 00:21
              konieczniesmile
    • koczes Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 08:59
      a pomocy i odpowiedzi i inspiracji szukaj tu: cafeart.pl wink
      • igaspr Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 12:10
        Nie przejmuj sie za bardzo, cwicz i cwicz a juz wkrotce bedziesz specjalistka
        od farb i werniksow smile
        • arine Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 14:21
          Carolinuss,brawo!Świetne streszczenie podstaw techniki.
          Ja dodam tylko,że klej wikol trzeba rozwodnić i to sporo.
    • k_izydorczyk Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 14:52
      Jakis czas temu pokusiłam się o uporządkowanie tego i owego o decoupage
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=30473438
      Mam nadzieję, że się przydasmile
      A kursy we Wrocławiu będą na pewno, wypatruj szczegółów na www.artizana.pl,
      może już w styczniu coś ruszysmile
      Pozdrawiam
    • t.he Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 21:24
      Moim zdaniem wszystko sprowadza się do umiejętności dobrania motywu do
      przedmiotu oraz cierpliwości przy wycinaniu i przyklejaniu. Cała reszta, czyli
      cieniowania, kraki itp. to już jakby szkoła średnia. No, może jeszcze lakier
      warto położyć niemal napewno wink

Nie wiem, czy jest sens przed pierwszą próbą dociekać przewag lakieru nitro nad
      akrylem albo kraka sotile stamperii nad medium. Może się faktycznie pomieszać w
      głowie od nadmiaru informacji, a od odpowiedzi na pytanie, czy to hobby dla
      Ciebie, pewnie Cię to wręcz oddali zamiast przybliżyć wink

To, czego potrzebujesz naprawdę to przedmiot, klej, lakier i obrazek.
      Ewentualnie jakaś farba, jeśli przedmiot ma być przemalowany.

Powodzenia smile
      • sussi Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 22:27
        dzis bylam w miescie i kupilam:
        -klej wikol
        - zestaw pedzli
        - farba akrylowa o kolorze kremowo - bezowym (jedwabisty polysk Dekoral)
        - lakier akrylowy polmat Domalux
        - white spirit Duluxa do czyszczenia pedzli

mam nadzieje ze dobre zakupy zrobilam bo troche pieniedzy wydalam smile
        Bez waszej pomocy nie mialabym kompletnie pojecia co i jak a szczerze mowiac
        juz cos zaczynam lapac wink wink wink
        jeszcze tylko krak jednoskladnikowy na razie i do dziela smile ale ten krak to
        chyba zamowie przez internet bo nigdzie nie moglam znalezcsmile
        jeszcze raz wielkie dzieki w szczegolnosci mamoon1 i carolinuss big_grin
        • mamoon1 Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 23:17
          Zrób próbę z krakiem. Farby typu Dulux tzn. do ścian mają różne dodatki
          poprawiające ich właściwości malujące ściany - są tiksotropowe, mają domieszki
          antypleśniowe itp. Wiem, że nie zawsze takie farby lubią się z preparatami
          hobbystycznymi. Poza tym ta farba z całą pewnością jest gęstsza od
          hobbystycznych, więc trudniej będzie nakładać ją pędzlem - nie będziesz miała
          kontroli nad grubością warstwy, a przy kraku nie wolno poprawiać, bo zamalowuje
          się pęknięcia. Polecam Ci gąbkę - zwykły kuchenny zmywak. I koniecznie zrób
          próbę gdzieś na boku. Ale nie rozcieńczaj farby, jeśli już to minimalnie, bo
          akurat z gęstej farby wychodzą ładniejsze pęknięcia. Koniecznie pokaż swoje
          dzieło. Czekamy.
        • mamoon1 Re: ogolnie o technice deco i forum 29.12.05, 23:21
          No i jeszcze bo zapomniałam - do jednoskładnikowego kraka potrzebujesz dwóch
          kontrastowych kolorów farby, więc do swojego Duluxa możesz coś domieszać np.
          pigment pozostały po remoncie. A w przyszłości to kupuj sobie tylko pigmenty, bo
          chyba dużo masz tego Duluxa smile)
          • sussi Re: ogolnie o technice deco i forum 30.12.05, 00:23
            hmm ja zrozumialam ze krak jednoskladnikowy to taki ktory po pomalowaniu na
            farbie peka i nie trzeba dawac drugiego koloru? choc moze pomieszalam i to
            wlasnie jest dwuskladnikowy cholerkawink....
            ale wlasnie w takim celu kupilam te farbe o kolorze kremowo - bezowym zeby
            dzieki krakowi pekala na ladnym juz gotowym tle a ewentualne pigmenty ktore
            bede kupowac w pomieszaniu z ta baza byly cieplym stonowanym kolorem. Poniewaz
            ten kolor jest hmm lagodny a dla mnie czysty bialy jest za ostry.
            A co do wielkosci to chyba nie jest taka duza 0,8... choc moze to duzo ;D
            Tak nawiasem mowiac kupujac produkty pamietalam o Twoich radach co do farb
            hobbystycznych ale w markecie budowlanym zwatpilam i zapomnialam co to znaczy
            farba hobbystyczna i jak wyglada heuheu ;D
            • yamadam2 Re: ogolnie o technice deco i forum 30.12.05, 01:25
              sussi doskonale cię rozumiem, ja również zachłysnełam się pięknymi arcydziełami
              pań forumowiczek, ale im więcej czytam tym mniej wiem i rozumiem.proponuje ci
              na drugi raz wziąść kartkę z napisanymi przyborami, ja zapisałam sobie
              z "...krok po kroku", mi pomogło.
              pozdrawiam
        • tijgertje Pytanko o white spirit... 30.12.05, 02:10
          moj angielski nie jest znowu az taki bardzo tragiczny, ale to okreslenie jest dla mnie calkiem nowe i tak jak sobie pokombinowalam, to mi wyszlo, ze to nic innego, tylko zwykla terpentyna. Czy tak?
          • sussi Re: Pytanko o white spirit... 30.12.05, 12:24
            szczerze mowiac nie wiem co to jest terpentyna smile
            Na forum przeczytalam ze tym sie najlepiej czysci pedzle i akurat bylo w
            sklepie ot kupilam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka