Dodaj do ulubionych

Podkładka

30.11.11, 11:12
Czy któras z pań ma wzór na te podkładki ? knitterlythings.com/blog/?p=338
Obserwuj wątek
    • inka1953 Re: Podkładka 30.11.11, 13:22
      proszę bardzo, tutaj można zobaczyć

sarahlondon.wordpress.com/2009/08/25/wool-eater-instructions/
      • irenaki Re: Podkładka 30.11.11, 14:20
        Bardzo dziękuję - qurcze - prosta jak drut smile
      • bypstro Re: Podkładka 30.11.11, 22:24
        Ale super kursik!
        • dominola0 Re: Podkładka 08.12.11, 14:58
          Witajcie dziewczyny, zajrzałam do was z sąsiedniego forum-robótek na drutach.
          Marzyłam o takich podkładkach do filiżanek ale.....jestem kiepskawa trochę z szydełka.
          nie ukrywam, że ten kursik na te podkładki trochę dla mnie ciemny......
          Myślałam o jeszcze bardziej prostym wzorku, może któraś z was coś miałaby
          w zanadrzu......jak to się mówi......wink
          Z góry dziękuję.
          • urszula97 Re: Podkładka 08.12.11, 17:31
            dominola0 napisała:
            Wysłałam na gazetową ,może doszło,nie potrafię linkować.Jeśli nie doszło to podaj adres.

ULA

> Witajcie dziewczyny, zajrzałam do was z sąsiedniego forum-robótek na drutach.
            > Marzyłam o takich podkładkach do filiżanek ale.....jestem kiepskawa trochę z sz
            > ydełka.
            > nie ukrywam, że ten kursik na te podkładki trochę dla mnie ciemny......
            > Myślałam o jeszcze bardziej prostym wzorku, może któraś z was coś miałaby
            > w zanadrzu......jak to się mówi......wink
            > Z góry dziękuję.
            • dominola0 Re: Podkładka 08.12.11, 20:02
              Ula mój kontakt: domola1@interia.pl
              Dziękuję.
              • dominola0 Re: Podkładka 09.12.11, 16:59
                Dziewczyny a nie ma gdzieś po polsku wytłumaczone jak zrobić te podkładki,
                o które pytała autorka tego postu?
              • urszula97 Re: Podkładka 10.12.11, 22:39
                dominola0 napisała:

> Ula mój kontakt: domola1@interia.pl
                > Dziękuję.

Doszło????
                • dominola0 Re: Podkładka 11.12.11, 12:55
                  Dziękuję bardzo bardzo serdecznie.
                  Wszystko doszło.smile
                  Pozdrawiam.
                  • agniemat Re: Podkładka 30.03.12, 16:10
                    cyz ja tez mogę prosić o dokładne wytłumaczenie?
    • vichta Nie tylko podkładka :) 14.12.11, 23:27
      img1.liveinternet.ru/images/attach/c/0//48/268/48268399_128991beace19683410.jpg
      Wzór po rosyjsku ze schematem jest tutaj:
      www.liveinternet.ru/users/oliviya2/rubric/1503566/page2.html
      • jamira_jm Re: Nie tylko podkładka :) 08.01.12, 12:43
        Podkładka - zrobiłam kółeczko i pierwsze okrążenie, dalej nie umiem ruszyć...
        Proszę o podpowiedź...
        • vichta Re: Nie tylko podkładka :) 08.01.12, 21:40
          Na czubku kazdego platka musisz zrobic wachlarzyk z 12 slupkow potrojnie nawijanych, potem dwa oczka lancuszka i oczko scisle wbite miedzy platki z 1 rzedu, w poczatkowe koleczko z 6 oczek. Potem znowu 2 oczka lancuszka i znow 12 slupkow na czubku nastepnego platka. Zeby "wejsc" na czubek pierwszego platka zrob 2 oczka lancuszka. Na schemacie znajdziesz je obok "1" w czerwonym koleczku.
          • jamira_jm Re: Nie tylko podkładka :) 09.01.12, 11:19
            Dzięki Vichta, przejrzyście mi opisałaś, już teraz wiem.
            Jeżeli utknę w kolejnym rzędzie, odezwę się z prośbą.
      • mamalgosia Re: Nie tylko podkładka :) 10.01.12, 16:27
        Narzuta robi niesamowite wrażenie, bardzo mi się podoba.
        Ale koszt chyba byłby bardzo wysoki, że nie wspomnę o czasochłonności
    • mamalgosia Re: Podkładka 10.01.12, 10:44
      Oj, chętnie spróbuję!
      Chociaż nie wiem, czy zrozumiem ten opis.
      • mamalgosia Re: Podkładka 11.01.12, 11:00
        Póki co robię trzeci raz i nie wychodzi mi. Jakbym miała za dużo wszystkkiego i sie faluje, nie jest płaskie.
        Zacznę czwarty, ostatni raz
        • vichta Re: Podkładka 11.01.12, 12:22
          Dasz rade! zdolna jestes! Podgladalam Twoje misie, Reksio powalil mnie na kolana smile W razie co opisz dokladnie co robisz i sprobujemy znalezc blad.
          • mamalgosia Re: Podkładka 11.01.12, 19:16
            Już mi się nie faluje, ale wychodzi całkiem płaskie - pomimo tego, że wkłuwam przecież szydełko w tylne nitki
            • vichta Re: Podkładka 11.01.12, 21:23
              Nie w tylne nitki, tylko tak jakby ogarniasz slupek lapiac go od tylu, mi sie to kojarzy ze sposobem, w jaki trzeba by bylo przeciagnac sznur od tylu, pod broda i znowu do tylu, zeby kogos powiesic (brrrrr...) Chodzi o to ze musisz wkluc szydelko od tylu do przodu z prawej strony slupka, a nastepnie od przodu do tylu z lewej strony slupka, lapiesz za nitke i przeciagasz ja za szydelkiem przez przod do tylu, tak jakby pod gardlem (ale porownania!), a potem normalnie przerabiasz slupek. Wtedy te slupki z poprzedniego rzedy sie pochyla do przodu i bedzie widac ich brzeg. Przyjrzyj sie szostej fotografii z fotograficznego kursiku. Jak cos niezrozumiale to pytaj i sie nie poddawaj.
              • mamalgosia Re: Podkładka 12.01.12, 08:47
                Właśnie myślałam, że trzeba będzie aż tak zrobić. Dziękujęsmile
                W takim razie dziś próba piąta. Ale teraz to już naprawdę ostatnia!
                • irenaki Re: Podkładka 12.01.12, 09:11
                  Proszę spójrz tu maranciaki.pl/slupek.htm Punkt 4. Słupek nakładany na lewo
                  Pozdrawiam
                  • mamalgosia Re: Podkładka 12.01.12, 10:35
                    dziękuję, zrozumiałam.
                    Dam znać, co mi z tego wyjdzie
                    • mamalgosia Re: Podkładka 12.01.12, 18:07
                      Już mi sie udało.
                      Ale robiłam z włóczki akrylowej, wiem że o wiele ładniej wyglądałoby z nici bawełnianych. Tylko, że to takie drogie...
                      • vichta Re: Podkładka 12.01.12, 20:42
                        Brawo!!! Ja ostatnio zamowilam MIKROFIBRE. Co prawda na jakies odziewadlo, ale mysle, ze na kocyk bylaby ok. Jest w umiarkowanej cenie, a dosc wydajna. A moze jakas bawelna z akrylem? Oczywiscie, niekoniecznie ta i w tym sklepie.
                        A tak na marginesie, czy masz jakis "przepis" na Reksia? I czy moglabys go gdzies wkleic? Please... smile
                        • mamalgosia Re: Podkładka 12.01.12, 21:08
                          Przepisów generalnie na nic nie mam, robię "na oko". Tylko zapisuję sobie maksymalną liczbę oczek w obwodach (w tym przypadku: łebka, tułowia, łapek, uszek, ogonka, łatek). Jesli Ci to wystarczy, to Ci je podam
                          • vichta Re: Podkładka 12.01.12, 21:31
                            Obawiam sie, ze nie wystarczy. Ja jestem rzemieslnikiem, nie artysta. W robotkach i gotowaniu tez uncertain Trudno. I tak jest ogromna liczba zabawek, ktore za mna chodza.
                            • mamalgosia Re: Podkładka 13.01.12, 10:53
                              To niestety więcej nie mogę na teraz pomóc. No chyba, że zrobię dla Ciebie Reksia, zapiszę dokładnie jak go robię i wyślę Ci to razemsmile A Ty zrobisz potem 120 Reksiówwink
                              • vichta Re: Podkładka 13.01.12, 22:57
                                Dzieki, wystarczy opis, niekoniecznie natychmiast smile kiedys, przy okazji. A myslalas, zeby swoje zabawki opisywac i wystawiac wzory np. na Ravelry? Ale to juz off-topic, wiec sorry, ze pisze tutaj.
                                • mamalgosia Re: Podkładka 13.01.12, 23:32
                                  nie mam pojęcia, co to jest
                                  • vichta Re: Podkładka 14.01.12, 01:30
                                    www.ravelry.com/account/login
                                    Trzeba sie zarejestrowac, ale naprawde warto. Mnostwo autorskich wzorow. Odezwij sie na GG 13964502, jesli chcesz. Wlasnie za chwile wylatuje na urlop smile
                                    • mamalgosia Re: Podkładka 14.01.12, 10:50
                                      Życzę udanego urlopu.
                                      GG nie mam.
                                      A na wzorach mi nie zależy, baaaardzo rzadko korzystam
                    • a_figa Re: Podkładka 14.01.12, 13:25
                      fascinata.blox.pl/2009/12/Slupek-reliefowy.html to są słupki reliefowe od tyłu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka