Dodaj do ulubionych

Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza opinia

24.01.06, 11:52
witam, co to z tego mrozu do głowy przychodzi... tak sobie pomyslalam, że
może ja tez sie pobawię w różne robótki, przecież rece do tyłka mi nie
przyrosły. Ale poza chęciami i podstawowym zasobem (możyczki, pilniczek do
paznokci...), to niczym nie dysponuję w domu. Właściwie czeka mnie mały
remont w domu, wiec z pewnoscią sie przyda taki zestaw do majsterkowania...
Nie znam się, potrzebuję rady. Chciałabym odnowić meble, ale tez jestem pod
urokiem wycinanych jajek Emilia13. Interesuje mnie czego wy używacie, co
warto kupić, by było użyteczne, miało dobrą jakośc i nie było jak dla atlety
(coś w miarę lekkiegi)... i jeszcze by nie zajmowało dużo miejsca w domu...
takie cos optymalne... ogólnie ma być przydatne i dobre...
Obserwuj wątek
    • pracownia_trrrt Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 24.01.06, 12:08
      kombinerki
      młotek
      miniszlifierka (niekoniecznie Dremmela, są tańsze, ale nawet do tych tańszych
      warto zakupić części dremmelowskie właśnie, duuużo droższe, ale duuuuuuuużo
      lepsze, polecam wiertła, papierki ścierne, diamentowe kulki, frezy, itd...)
      szczypce wszelakie, baz ząbków najlepiej (ale o tym w innym wątku)
      obcinaczki do drutu
      pistolet na gorący klej
      nożyk do tapet
      pędzelki
      maszyna do szycia
      wałek, stolnica, foremki... ;]
      • kreatywni Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 24.01.06, 12:53
        popieram poprzedniczkę smile

Co prawda nie posiadam miniszlifierki sad

Obcinaczki do drutu można na początek zastąpić cążkami do paznokci smile

• pracownia_trrrt Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 24.01.06, 13:00
          > Obcinaczki do drutu można na początek zastąpić cążkami do paznokci smile

Y-y-y, za to zdanie, wypowiedziane w domu głośno, Ukochany oskalpowałby mnie
          tymi cążkami... big_grin Cążki to cążki, obcinaczki to obcinaczki, śrubokręt to
          śrubokręt, a nóż to nóż...
          Ale w tajemnicy napiszę, że dobre nożyczki (bo w ogóle dobre nożyczki to według
          mnie podstawa!) też super tną cieńsze druciki... ale trzeba sobie założyć, że
          jedne nożyczki są do materiału i tylko do tego, drugie do papieru a trzecie do
          wszystkiego innego, natenprzykład do drucików właśnie i wtedy śmiało można
          ciachać... big_grin
          • kreatywni Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 24.01.06, 13:05
            Mój ukochany dostaje białej gorączki i palpitacji serca jak tylko zaczynam coś
            tworzyć...
            Dlatego zazwyczaj nie ma go w domu, gdy zaczynam swoja "zabawę".
            I dobrze bo gdyby wiedział dokładnie co ja wyprawiam z jego zestawem małego
            majsterkowicza smile ehhh nie wiele by ze mnie zostało...
            • krysiaa7 Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 24.01.06, 13:08
              dziekuję za odzew... mnie głownie interesuje wiertarka i do niej dodatki, ale
              nie wiem na co mam zwracic uwage przy zakupie...
              • pracownia_trrrt Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 24.01.06, 13:25
                To zależy, czego dokładnie oczekujesz i ile planujesz przeznaczyć na to
                pieniążków... Służę radą, bo mam przynajmniej jeden wieczór w tygodniu spędzony
                na spacerowaniu po marketach budowlanych w celach towarzysko-oglądackich... ;]
                • jaroosi Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 24.01.06, 13:28
                  Witam,
                  prosze poradż coś w sprawie miniszlifierki. Czy w marketach budowlanych można
                  dostać coś za " śmieszne " 30 - 50 zł i co to jest warte. Pytam ponieważ na
                  allegro sa miniszlifierku juz od 28 zł. czy do drobnych prac twórczych
                  wystarczy?
                  Pozdrawiam
                  • pracownia_trrrt Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 24.01.06, 14:10
                    Osobiście posiadam multiszlifierkę EINHELLa, BSG 135-Set, bo: kosztowała 90
                    złotych, miała walizkę, statyw, dużo części i co dla mnie najistotniejsze - tzw
                    giętki wałek, który pozwala na precyzję i wygodę w użytkowaniu... No i dodatkowo
                    dwa lata gwarancji... Jedyną wadą są dośc spore bicia na końcówkach, ale nie
                    spodziewałam się precyzji jak w szlifierkach dentystycznych przy sprzęcie tej
                    klasy i za taką cenę...
                    Dremel ma duzo mniejsze bicia, i super zestawy końcówek, ale cena jest dla mnie
                    nie do przeskoczenia - ponad pięćset złotych za zestaw godny uwagi (mniejsze
                    akumulatorowe można kupić za ponad 200). Jeśli kogoś stać, polecam rękoma i
                    nogami, jeśli nie - kupować tańsze szlifierki, ale końcówki dremelowskie -
                    trwałe, z super materiałów, ogromny wybór...
                    Są jeszcze szlifierki topex i toya, nie wiem w prawdzie ile kosztują, ale z
                    pewnością niewiele, koledzy - modalarze posiadają, chwalą sobie, więc rozejrzyj
                    się i sprawdź, czy warto, a ja też to sprawdzę przy najblizszej wizycie w
                    markecie... big_grin
                    Pegasus mini - jeśli potrzebujesz supertaniego sprzętu, nienajlepszej klasy
                    coprawda, ale zdającego egzamin przy niewielkich pracach i niewymagającym
                    użytkowniku, kup właśnie tą. Kosztuje niecałe trzydzieści złotych, ale pamiętaj,
                    najlepsze końcówki, to końcówki dremela... big_grin Ale - szlifierka to "turystyczna"
                    i zastanów się dziesięć razy, czy aby na pewno taka wystarczy...
                    Jeśli idzie o kupowanie na allegro elektronarzędzi - nie polecam. Kupisz w
                    sklepie, się coś spsuje, idziesz, reklamujesz i masz święty spokój.
                  • kreatywni Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 24.01.06, 14:11
                    A ja Was powalę w tym wątku moim pytaniem!

Do czego przydaje Wam się miniszlifierka?
                    • simmoril Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 24.01.06, 21:56
                      Dokladnie o tym samym pomyślałam? Do czego szlifierka? chyba ze do zeskrobywania
                      farb itp z rzeczy do decou...
                      Mój zestaw dziś powiększyłam o cążki do cięcia drutu takie powiedzmy o
                      rozmiarach zblizonych do ręki kobiecej a nie Schwarceneggera (czy jak mu tam)
                      oraz małe kombinerki - szczypce bociany, także dostosowane do damskiej dłoni
                      bardziej;] Ponadto nożyczki, obcęgi, cyrkiel, papiery ścierne, pędzle wszelkiej
                      maści, druty do szaszłyków (ich oryginalne przeznaczenie) do mieszania farb:]
                      Szaszłyków i tak nie robie:]Do cięcia cieńszych drucików lub cięcia niezwykle
                      drobiazgowego itp również używam cążek do pazurków, starych co prawda ale sie
                      sprawdzają.
                    • pracownia_trrrt Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 01:20
                      Multiszlifierka przydaje się do:
                      obrabiania masy solnej
                      wiercenia dziur i dziurek
                      obrabiania gipsu
                      wygładzania powierzchni, kantów wszelakich
                      obróbki mosiądziu (biżuteria)
                      obróbka i polerowanie stali
                      do cięcia (plastiku, cienkich metali)
                      polerowania tak ogólnie, wszystkiego
                      frezowania drewna
                      obróbki kamienia (też przydatne dla biżuteryjek)
                      więcej nie mogę sobie przypomnieć, ale z pewnością jeszcze do miliona rzeczy... ;]
                      • pracownia_trrrt Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 01:21
                        a, no i przy odrobinie wprawy można grawerować w miękkim metalu różne cosie... big_grin
    • t.he A może ktoś wie... 24.01.06, 21:28
      ile trzeba zainwestować i w co, żeby wycinać takie rzeczy? smile
      www.allegro.pl/show_item.php?item=82500072
      • maaki Re: A może ktoś wie... 24.01.06, 22:39
        żeby robić takie rzeczy to kilkadziesiąt tysięcy złotóweczek.
        Chociaż są różne techniki, te akurat są wycinane przy pomocy lasera.
        Więc można sobie ciąć kształty jakie się wymyśli... i namaluje w corelu.

Tak poza tym...
        Witam.
        jestem facetem, żeby nie było smile

zostałem poproszony żeby się wypowiedzieć nt. własnej aukcji.
        • emilia13 Re: A może ktoś wie... 25.01.06, 00:33
          Mogę potwierdzić, bo dopytywałam się kidyś o to. Wydatek raczej nie na potrzeby
          majsterkujących kobitek, za to jakie możliwości!! Maaki, może wyjasnisz przy
          okazji jak to jest z ustawianiem lasera. Czy dużo z tym zachodu, czy opłacalne
          jest wycięcie np. tylko kilku motywów?
          A co do szlifirek: mam dwie. Jedna normalną, choć małą i słuzy mi do
          wykańczania prac decu. Np.spody pudełek.A miniszliferki własciwie nie
          wykorzystuję. Mam ją od pół roku a dopiero teraz porobiłam jajka, no i
          pobcinałam długie końce bombek do malowania smile.
          • dagaj7 Re: A może ktoś wie...gdzie kupić tanią miniszlifi 25.01.06, 06:58
            Witam,
            kochani a może wiecie gdzie kupić tanią miniszlifierkę. Ale naprawdę tanio.
            Wczoraj w castoramie ogladałam to najtańsza była za 80 zł. Może to dla Was
            będzie śmieszne, ale dla mnie to za drogo. Czy na placach, targach itp ( jak to
            się mówi u Ruskich )dostanie sie taki sprzęt? A może jest ktoś z Krakowa co
            może ( za kaucją ) pożyczyć na 2-3 dni takie cudo?
            Pozdrawiam
            • kreatywni Re: A może ktoś wie...gdzie kupić tanią miniszlif 25.01.06, 09:17
              W E.Lecklerc (łódzkim co prawda) są teraz miniszlifierki po 19,90 smile
          • maaki Re: A może ktoś wie... 25.01.06, 08:46
            dla mnie się opłaca, ponieważ wykorzystuje laser w czasie kiedy nie idzie ciągła
            produkcja.
            W zasadzie można wyciąć każdy kształt, oczywiście najlepiej gdyby to było min.
            ok.10 szt. Poza tym kształty które robiłem na czyjeś zamówienie są teraz
            wystawione na moich aukcjach allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1218085
            Chyba, że ktoś chce byc jedyny i zastrzec wzór.

Pozdrawiam
            marcin -> Maaki
            • jaroosi Re: A może ktoś wie...miniszlifierka 25.01.06, 09:53
              Znalazłam coś takiego
              www.allegro.pl/show_item.php?item=82597374
              Orientyjecie sie może co to warte..???
              • emilia13 Re: A może ktoś wie...miniszlifierka 25.01.06, 12:17
                Jak dla mnie to ma za mało obrotów. Delikatne rzeczy będą pękac.
                • t.he Re: A może ktoś wie...miniszlifierka 25.01.06, 14:19
                  Emilio, a ile powinna mieć obrotów, żeby wiercić w wydmuszkach?
        • t.he Dzięki za odpowiedź :) n/t 25.01.06, 14:17

• aneesa Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 12:41
      A czy taką miniszlifierką można oszlifować metalowa lampę pomalowaną farbą
      akrylową (troche już złazi) i lekko pordzewiałą? Tak, żeby byla gładka i
      świecąca?

pozdro
      aneesa
      • igaspr Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 13:21
        Taka miniszlifierka nie da sie oszlifowac duzej powierzchni, no toretycznie sie
        da ale pracy co niemiara sad
        Ja wogole sie dziwie, ze wy nie pracujecie szlifierka? Ja mam malenkas
        szlifierke B&D i niewyobrazam sobie bez niej zadnej pracy decou. Przeciez kazda
        powierzchnie trzeba przygotowac, wyrownac, oszlifowac, potem po kazdym
        polozeniu lakier tez trzeba szlifowac, robicie to wszystko papierem sciernym w
        rekach??? Lo matko!!! Szlifierka cak cak i gotowe. No fakt nie jest to tani
        interes, ale taka szlifierka tzw. mouse ma wszystkie malenkie nakladki , mozna
        wyszlifowac wszystko, kanty nie sa zadnym problemem. Polecam jak najbardziej do
        decou
        • igaspr Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 13:23
          www.allegro.pl/show_item.php?item=82387708 cos takiego znalazlam
          • jaroosi Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 13:59
            No zapewne sprzęt super, ale taka szlifierka raczej nie natnę malutkich
            otworków i nie wykorzystam jako miniwiertarki czy frezarki. Te malutkie na
            allegro np:
            www.allegro.pl/show_item.php?item=83282367
            mają kilka zastosowań. Dlatego myslałam o takim czymś, ale tańszym ( o ile to
            jeszcze możliwe ? ).
            Pozdrawiam
            • pracownia_trrrt Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 14:16
              Oglądałam wczoraj w tesco, za niecałe 60 złotych firmy toya. Nie wiem tylko, czy
              byly końcówki i giętki wałek, bo się okropecznie spieszyłam i nie zdążyłam
              zerknąć. I była jeszcze jakaś siakaś bezfirmowa za około 40 z końcóweczkami.
              No i raz jeszcze - jesli nie ma wykonywać zbyt wielu i zbyt wymagających prac,
              to malutka, akumulatorowa pegasusa, od 19,99 do prawie 30 w zależności od
              sklepu. Wygląda tak:
              www.zabka.pl/majsterkowanie-g-48/miniszlifierka-wielofunkcyjny-12-v,o-1207,w-4.html#
              Proponuję, w miarę możliwości zrobić rundkę po sklepach, a z doświadczenia mogę
              powiedzieć, że najtańszy z tych najtańszych, elektrosprzęt mają w carrefourach.
              Pozdrawiam serdecznie... smile
            • igaspr Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 14:18
              Nie no nie mylmy pojec szlifierka sluzy do szlifowania powierzchni a frezarka
              do robienia otworkow, wiercenia itp.
              Jesli chodzi o dziurki to kup wieksza wiertarke do ktorej mozna wkrecic male
              wiertelka tez wink
              • pracownia_trrrt Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 14:23
                igaspr napisała:

> Nie no nie mylmy pojec szlifierka sluzy do szlifowania powierzchni a frezarka
                > do robienia otworkow, wiercenia itp.
                > Jesli chodzi o dziurki to kup wieksza wiertarke do ktorej mozna wkrecic male
                > wiertelka tez wink

Ale ale multiszlifiereczką i zrobisz dziurki i wyfrezujesz i na upartego
                niewielką powierzchnię wyszlifujesz...
        • zielony_listek Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 21.03.06, 12:28
          > Ja wogole sie dziwie, ze wy nie pracujecie szlifierka?

igaspr, to zależy co się robi przecież smile
          Ja używam zwykłej szlifierki oscylacyjnej do odnawiania mebli.
          Zaokrąglić brzegi pudełek drewnianych nią też można.
          Miniszlifirki nie posiadam i drobne prace ręcznie
          papierem ściernym zasuwam smile

Krysiaa7, jeśli przymierzasz się do odnowienia mebli, to pewnie bedzie dużo
          szafek i duża powierzchnia do wyszlifowania (albo przynajmniej porządnego
          zmatowienia). Zwykła szlifierka oscylacyjna naprawdę Ci się wtedy przyda. Inna
          sprawa, że nie trzeba koniecznie kupować, można tak ustawić sobie robotę, żeby
          na kilka dni z wypożyczalni albo od kogoś znajomego pożyczyć.

Pozdrawiam
          zielony_listek
    • mmsol Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 14:14
      Jak dobrze że podjeliście romowę na ten temat ...
      Co myślicie o tej miniszlifierce Strauss ST-MG 13-891 ?
      Czy może ktoś posiada to cóś ? Warto ?
      mmsol
      • igaspr Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 14:37
        Miultiszlifiereczka ? czyli frezarkA ok mozesz szlifowac skrzyneczke kolkiem
        2cm, z jakies 4godziny?I pytanie jakim papierem bo napewno nie 400, 600 czy
        2000, mam frezarke i max, jaki dostalam to 180
        • pracownia_trrrt Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 14:47
          igaspr napisała:

> Miultiszlifiereczka ? czyli frezarkA ok mozesz szlifowac skrzyneczke kolkiem
          > 2cm, z jakies 4godziny?I pytanie jakim papierem bo napewno nie 400, 600 czy
          > 2000, mam frezarke i max, jaki dostalam to 180

"i NA UPARTEGO NIEWIELKĄ powierzchnię wyszlifujesz..."

I błagam - szlifierka szlifierką, multiszlifierka - multiszlifierką, a frez -
          frezem. Bo się straszliwe burdello bum bum tutaj robi.
        • emilia13 Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 15:02
          Ja, jak igaspr nie wyobrazam sobie decu bez takiej zwygłwj, choc małej
          szlifierki. Np dna wszystkich pudełek. jak się przeleci taką szlifierką i
          polakieruje, to praca zaraz wyglada inaczej. Wszystko tak wykańczam, bo zawsze
          trochę farby wyjdzie na lewą strone i szpeci. kiedys ręcznie wszystko
          zdzierałam, ale ręce odpadają. A miniszlifierka, czy mniniwiertarka ( ja ciągle
          nie mam pewności co do nazwy) nadaje sie do precyzynych prac, wiercenia,
          szlifowania, grawerowania, mozna tez frezować, tylko, ze do tego sa potrzebne
          specjalne prowadnice (tez nie mam pewności do nazwy), szlifować, polerować ,
          ale tylko drobiazgi. inaczej zarzniecie kilka końcówek do jednego przedmiotu.
          Ja po zrobieniu tych kilku wydmuszek końcówkę mam do kosza na śmieci. Ale znowy
          do wyczyszczenia rdzy z jakiwegoś ozdobnego przdmiotu bedzie super, bo bez
          trudu mozna dotrzeć we wszustkie zagłębienia.
          Chwale też sobie woiertarkę alkumulatorową, która jest łatwa w obsłudze, w
          miarę lekka, mozna na nią w zasadzie złożyć wszystkie te bajeranckie końcówki a
          mozne też dziurę w ścianie wywiercic.
          aha! na 30.000 obrotów szło mi dobrze
          • igaspr Re: Babski sprzęt do majsterkowania- jaka wasza o 25.01.06, 15:06
            Tosmy se baby pogadaly o sprzecie smile hihihi
          • jaroosi Re: A bo to Emilia13 wszystko przez te jajka :-))) 25.01.06, 15:59
            Kochana,
            ten zwrot to oczywiście pół żartem , pół serio smile))
            Pokazałaś na forum swoje wydmuszki, pięknie ozdobione jajeczka, które
            wprowadziły wszystkich w osłupienie !!!! Istne cudo, które większości do
            dzisiaj chodzi po głowie. Nadal jesteśmy w szoku, a szok objawia się tym,
            że "MY TEŻ CHCEMY TAKIE ZROBIĆ ". Choroba postępuje ( przynajmniej w moim
            przypadku ), nie mogę sobie znaleźć miejsca i na okrągło bredzę: " wydmuszka,
            szlifierka mini z końcówką do wycinania, szlifierka, miniszlifierka, wyciąc
            jajko, zrobić dziurę, ...czym zrobić...muszę kupić taką miniszlifierkę, ...nie
            mam kasy..., jajko, dziurka.. ).
            Szczerze mówiąc i przyznaję się bez bicia wcześniej robiłam wszystko papierem i
            nie zwracałam uwagi na elektronarzędzia. A jako potwierdzenie i ukłon, hołd dla
            Twej sztyki powiem tylko tyle: w pracy mam koleżankę, która śmieła się z moich
            pudełek, serwetek, nabijała po co mi to. Jak zobaczyła Twoje jajka, to sama
            stwierdziłą, że piękne i sama chce spróbować.

Pozdrawiam serdecznie, życzę duzo zdrówka i raz jeszcze gratulacje.
            • piekielna_owca Re: A bo to Emilia13 wszystko przez te jajka :-)) 25.01.06, 17:51
              powiem wam w tajemnicy ze ja do takich podobnych pisanek w zeszłym roku uzywałam
              takiego dynksa e;lektrycznego do paznokci smile zapłaciłam 30 złotych ma 5 koncówek
              "wiercących" i jest super smile
              • jaroosi Re: piekielna_owca to może podpowiesz :-o 25.01.06, 18:27
                Gdzie "dorwać" można takie cuś... W sklepach kosmetycznych, czy tam gdzie
                sprzęt do tipsów sad(
                • simmoril Re: piekielna_owca to może podpowiesz :-o 26.01.06, 10:52
                  Ja też mam takiego dynska i z tego co pamiętam do w jakimś hipermakecie. Dynks
                  był firmy Alaska o ile mnie pamięć nie myli:]
              • jaroosi Re: Do piekielna_owca - raz jeszcze 25.01.06, 18:30
                Czy ten pilniczek to masz taki, czy " z wyższej półki" ?

www.allegro.pl/show_item.php?item=83284144
                • krysiaa7 DZIEKUJE!!!!!! 26.01.06, 23:12
                  witam, dziekuje za wszystkie rady i prosze o jeszcze... nie myslalam, ze moj
                  topic wzbudzi zainteresowanie... sporo mi juz rozjasnilyscie, robie sobie
                  notatki....
                  • saba871 babski sprzet do majstekrowania- i jak kupilyscie? 21.03.06, 10:48
                    czy ktoras juz zakupila sprzecik???
                    wiecie bardzo mocno zastanawiam sie nad taka
                    www.allegro.pl/item91885371_mini_szlifierka_aku_typ_dremel_50_elementow.html
                    o niej tez byla mowa ..ale po wypowiedziach zglupialam..ze ma za malo obrotow
                    itp..w sumie czy do jajek, bombek(?) i innych naszych decu przedmiotow
                    potrzebna jest wieksza moc?? poza tym ma dosc sporo elementow..moze jednak sie
                    skusic..pomozcie ..
                    a moze znalazlyscie cos innego??? no a w tym przypadku ccena nie jest tak
                    tragiczna...
                    pozdrawiam WAS goraco!!!
                    big_grin
                    • krysiaa7 Re: babski sprzet do majstekrowania- i jak kupily 25.03.06, 13:04
                      witam, tez jestem zainteresowana tym sprzetem
                      www.allegro.pl/item91885371_mini_szlifierka_aku_typ_dremel_50_elementow.html
                      czy warto? chodzi mi o te jajka...
                      • saba871 Re: babski sprzet do majstekrowania- i jak kupily 25.03.06, 18:15
                        niestety jak na razie nikt nam nie poradzil..ale pan ktory sprzedaje to
                        urzadzonko skomentowal krotko- chyba sie nada...hmmmm no tak w koncu chce
                        sprzedacsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka