Dodaj do ulubionych

odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile widzi

23.02.06, 07:19
witam, przymierzam sie do odnowienia szafek w kuchni. W tej chwili sa pokryte
okleina samoprzylepna, ale chce je zmienic i zerwac okleine. Czy ktoś z was
zrywał okleinę i pomet malował szafki? Jaka najlepiej użyc farbę, by ładnie
kryła i była w trwała

ps. Życzę stu pączków dzisiaj...
Obserwuj wątek
    • godith Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 23.02.06, 09:27
      Poczytaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=34955388&a=35061738
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=36076847&a=36283625
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=34239365&a=34257454
      Mam nadzieję że trochę pomogą
      • assik76 Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 23.02.06, 09:34
        Podaje linki do mebli które ja odnawiałam, w wątkach odnajdziesz opis jak je
        robiłam. Mam nadzieje, ze pomogę choć troszkesmile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=24488928&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=23399575&v=2&s=0
        • sagitta123 Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 23.02.06, 11:12
          nie mogę oczu oderwać od Twojej kuchni, sama chcę jakieś zmiany wprowadzić na
          szafkach w mojej ale twoje no normalnie dla mnie bomba ! już główkuję co zrobić
          z moimi. Naprawdę jestem pod wrażeniem bo takie szafki chciałam kupić ale są
          strasznie drogie a tu proszę samemu można ozdobić
          Pozdrawim
          PS jestem za odświeżaniem starych wątków
          • assik76 Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 23.02.06, 16:21
            big_grinbig_grinbig_grin
            bardzo sie ciesze, ze Ci sie podobaja!
            Troche sie zmieniło w kuchni od tamtej pory ale meble nadal sa!smile
            • krysiaa7 Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 23.02.06, 21:44
              jakie farby sa najlepsze do mebli? czy potem je jeszcze lakierujecie?
    • pinos Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 24.02.06, 12:00
      Moje meble:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=30890365&a=31256530
      Rady:
      1. Rozebrać szafki - zdjąć fronty, odkręciuć zawiasy i uchwyty
      2. Bardzo dobrze umyć z tłuszczu
      3. Zobaczyć, czy dziury na zawiasy jie są wyrobione - jeżeli tak, to
      zaszpachlować szpachlą do drewna - nawierci się jeszcze raz
      4. Wyrównać szpachlą do drewna ubytki
      5. Nie zrywać okleiny, tylko ją przeszlifować papierem ściernym żeby
      lepiej "łapała farbę". Wyrównać szpachlowane miejsca. Ja ten etap robiłam za
      pomocą szlifierki oscylacyjnej.
      6. Odkurzyć, przemyć lekko wilgotną szmatką (usuwamy pył ze szlifowania)
      7. Malować - farbami akrylowymi 9np. białą do sufitó z barwnikiem) wałkiem
      (najlepiej welurowym). Nie przejmować się, że pierwsza warstwa kiepsko kryje -
      druga jest lepsza. Moja pomarańczowa szafa to trzy warstwy farby nałożone na
      czarną powierzchnię. Całą szafę robiłam ok. 8 godzin od początku do końca (bez
      lakierowania- szafa nie jest lakeirowana, używana od trzech miesięcy, akryl
      trzyma się bardzo ładnie)
      8. Polakierować - u mnie na szafkach kuhennych resztki Hartzlacku do podłóg -
      UWAGA! lakier może lekko zażółcić powierzchnię, co przy moich buro-turkusowych
      szafkach wyszło super.
      9. Skręcać - najlepiej zatrudnić męża, przy okazji wyrównując drzwiczki.
      10. Bardzo dużo daje wymiana uchwytów.
    • misiunia.malutka Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 24.02.06, 12:25
      Ja przemalowałam stare wstrętne beble z płyty i wyglądają ślicznie! Malowałam
      dwoma kolorami - zielony (jasny groszkowy) i żłóty. Kolorki są pastelowe, ale
      nie jakieś bardzo jasne. Użyłam tylko papieru ściernego, 2 kolorów farby
      akrylowej, taśmy papierowej, wałka do malowania i listewek do przyklejenia.
      1. Zmatowiłam meble papierem ściernym
      2. Narysowałam w śroku każdgo frontu prostokąty (ok 10 cm od brzegu)
      3. zakleiłam krawędzie narysowanego prostokąta i pomalowałam śrokek żółtą farbą
      (2 warstwy)
      4. zdjęłam taśmę i gdy byłam pewna, że środek jest suchy okleiłam prostokąciki
      wewnątrz, żeby pomalować przegi zieloną farbą.
      5. Przykleiłam w miejscu zetknięcia farbek listewki.
      pomalowałam tak też lodówkę smile
      Meble wyglądają jak z salonu i są bardzo wiosenne smile Zamiast straszyć burymi
      płytami zachwycają słodkimi kolorkami smile Myślę teraz, czy nie zdekupażować ich
      troszkę tulipankami. Muszę to przemyśleć smile
      • dommi Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 24.02.06, 13:32
        Misiunia.malutka - a moze pokazesz zdjecia?! - strasznie narobilas mi smaka na
        takie odnawianie mebelkow kuchennych. Zastanow sie nad tym, dommi
        • misiunia.malutka Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 24.02.06, 14:45
          Postaram się zrobić zdjęcia i wyślę Ci maila w poniedziałek smile
          W moich mebelkach jest jeden feler - listewki są srebrne zamiast drewienkowych.
          Po prostu w mojej małej mieścinie nigdzie nie znalazłam drewnianych sad Zresztą
          to nie są moje mebelki, tylko właścicielki wynajmowanego przeze mnie mieszkania
          więc nie chciało mi się zjeździć pół kraju za listewkami smile Efekt i tak jest
          zadowalający smile
          • sagitta123 listewki 24.02.06, 16:05
            a jak sie nazywaja takie listewki? tzn jak o nie pytać w sklepie smile
            • monikazm do miniusi 24.02.06, 21:21
              proszę podeślij mi też fotki ja mam ohydne szafki i brak kasy na nowe. chetnie
              bym je uratowała na jakiś czas.(monikazm@gazeta.pl)dzi eki
              • jaroosi Re: odratować meble 24.02.06, 21:35
                Witam,
                drogie dziewczęta pozwoliłam sobie dopisac moje pytanie. Chociaż nie chodzi mi
                o szafki kuchenne, to nie mam pomysłu na pawlacz. W długim przedpokoju, cała,
                jedna ściana to pawlacz. W sumie mam 5 drzwi, ale takich "przed potopowych",
                które robiła spółdzielnia 40 lat temu, kiedy stawiano bloki. Wiem, że super
                jest mieć drzwi przesuwane, z lustrem itp, ale mnie na nie nie stać. Może
                poradzicie jak odmienić przedpokój, 5 wysokich i 5 kwadratowych małych
                drzwiczek, a między nimi dodatkowo listewki. TRAGEDIA sad(
            • misiunia.malutka Do Sagitta123 26.02.06, 17:06
              W każdym sklepie z art. meblowymi dostaniesz. Są to po prostu "listewki do
              mebli" - takie z klejem smile Jak jutro wrzucę zdjęcia z pewnością będziesz
              wiedziała jakie to sa listewki smile
    • misiunia.malutka Moje meble odnowione 26.02.06, 17:04
      Kochane Forumowiczki - postaram się jutro wrzucić zdjęcia moich mebli na forum
      ze zdjęciami. Jakość nie będzie super, bo są robione telefonem, ale widać mniej
      więcej o co chodzi smile
      • esmolny Re: Moje meble odnowione 26.02.06, 17:38
        Niedawno odnawialam meble,ktore rowniez mialy na sobie okleine samoprzylepna.I
        tu napotkalam na doza trudnosc,po odklejeniu ta folia byla "gola"natomiast caly
        klej zostal na meblach.Staralam sie to usunac-rozpuszczalnikami roznego
        rodzaju,spirytusem bialym,denaturatem i nic,ten klej zrobil sie tylko bardziej
        miekki,ale nie chcial zlesc.Skonczylo sie tym,ze maz skrobal cala powierzchnie
        mebli i to byla najgorsza robota jaka mozna sobie wyobrazic,przy niej malowanie
        waleczkiem farba akrylowa to czysta przyjemnosc.Moze ktoras z kolezanek ma
        sposob na ten klej,to moze sie przydac na przyszlosc.Ela
        • drewniana7 Re: Moje meble odnowione 26.02.06, 19:11
          własnie boje sie, że zostanie ten klej i narobie sobie tylko kłopotu. Jak
          pozbyc sie tego jak najłatwiej?
          • drewniana7 Re: Moje meble odnowione 27.02.06, 20:22
            czy ktos ma pomysł jak pozbyc sie kleju na meblach po okleinie samoprzylepnej?
    • misiunia.malutka zdjęcia 27.02.06, 09:34
      Niedługo pojawią się tutaj zdjęcia moich mebli:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=37565349
    • berkanan Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 28.02.06, 09:51
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=37590022 ja tak sobie poradziłam
    • drewniana7 jak pozbyć się kleju po okleinie samoprzylepnej? 01.03.06, 07:55
      jak top zrobic z jak najmniejszym bólem ( oczywiscie dla mnie) ?
      • berkanan Re: jak pozbyć się kleju po okleinie samoprzylepn 01.03.06, 11:00
        teoretycznie denaturat to powinien ruszyć...ale można się struć oparami
      • misiunia.malutka Tutaj coś jest 01.03.06, 11:56
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=34141466&a=34149967
      • misiunia.malutka i tu jeszcze: 01.03.06, 11:59
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=25503859&a=25611183
        Czytałam gdzieś też o dosyć mocnym nagrzewaniu rzeczy odklejanych, smarowaniu
        oliwką dla dzieci.
        Myślę jednak, że bez bólu się nie obędzie sad
    • drewniana7 Re: odnawianie mebli w kuchni-wszelkie rady mile 02.03.06, 14:08
      czy znacie jakies strony z odnawianymi meblami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka