pistacja_zielona 22.04.06, 10:42 Dziewczyny, jak to sie póżniej pierze. Czciałabym zrobic dla dzieciaków fantastyczne koszulki, za w sumie nieduże pieniądze. Jak motywy wytrzymuja pranie? macie jakieś doświadczenia, czy mam przetrzeć szlaki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: Decoupage - tkaniny 22.04.06, 13:40 Prac delikatnie, max 40 stopni.Ja na próbe upralam w 30 st. w pralce nastawionej na program pranie reczne.Przezyło. Odpowiedz Link
igaspr Re: Decoupage - tkaniny 22.04.06, 20:11 Ja przyklejalam papier i niestety po praniu koszulka nie wygladala juz ladnie ale co do serwetek sie nie wypowiadam. Odpowiedz Link
milla.1 Re: Decoupage - tkaniny 22.04.06, 23:51 ja wiem tylko kochana ze trzeba mieć specjalny klej, medium czy coś takiego. posiadam je w domu ale jeszcze nie uzywałam. wezmę w czwartek na spotkanko moze wypróbujemy wspólnie. Całusek Odpowiedz Link
ka_thy Re: Decoupage - tkaniny 24.04.06, 10:04 Ja piorę w pralce, w temp. 45 stopni. Razem z innymi ubraniami. Koszulka ma juz rok i obrazek jest w całkiem dobrym stanie. Odpowiedz Link
pistacja_zielona Re: Decoupage - tkaniny 24.04.06, 10:28 A, no to już mam rozjaśnione. Znaczy sie zabieram się do dzieła. po upraniu tychże podkoszulek będę informować. dzięki, całuski Odpowiedz Link
sasanka21 do Pistacji 26.04.06, 19:13 Pistacjo używaj raczej serwetek i dobrze zaimpregnuj z wierzchu a następnie do długim wysychaniu np doba, dobrze zaprasuj przez pergamin - tylko uważaj, żeby nie trzymać żelazka w jednym miejscu, bo niektóre kleje lubią sie przypalić i to chyba zależy od tkaniny i kleju razem, więc lepiej jeździć żalezkiem po motywie tzn przez pergamin a nie trzymac w jednym miejscu. Będziesz zadowolona. Ja dużo nakleiłam sie na tkaninach i obdarowałam pół rodziny. Moja mama pierze obrusy lniane i nie skarżyła się jeszcze. Pozdrawiam i powodzenia Sasanka Odpowiedz Link
aquita Re: Decoupage - tkaniny 26.04.06, 20:53 Tak jak pisały dziewczyny - dobrze klają się i są bardziej wytrzymałe motywy klejone z serwetek lub bibułki - gorzej te z papieru - ale może trzeba poprostu połozyć grubiej tego specyfiku? Może ktoś wie jak wpływa grubość warstwy tego medium do tkanin na wytrzymałość? pozdrawiam Agnieszka ------------------------- serwetnik.abc24.pl Odpowiedz Link
pistacja_zielona Re: Decoupage - tkaniny 26.04.06, 21:22 Oj dziewczyny kochane jesteście. Jak coś ukleję to dam znać. Odpowiedz Link