Dodaj do ulubionych

***** CZERWIEC ***** juni, 2025

01.06.25, 01:13
Witam Szanowne Towarzystwo w Czerwcu !!!
Czerwiec, szósty miesiąc w roku, swoją nazwę zaczerpnął od owada:
czerwca polskiego, z którego wyrabiano czerwony (nazwa koloru czerwonego
również pochodzi od tego owada) barwnik (koszenilę) do tkanin i zbierano
w czerwcu na korzeniach rośliny czerwiec trwały.

https://www.gify.net/data/media/478/lody-ruchomy-obrazek-0009.gif

Coraz blizej do lllaattaa.......................
Obserwuj wątek
    • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 01:23
      https://www.gify.net/data/media/1341/drink-ruchomy-obrazek-0001.gif

Przysłowia na dziś:
      „Mokre Wniebowstąpienie, tłuste Narodzenie”

„Gdy na Wniebowstąpienie słota, w jesieni będzie dużo błota”

1.06. - Dzien Dziecka
      1.06. - Wniebowstapienie
      8.06. - Zielone Swiatki
      19. 0 6. - Boze Cialo
      23.06. - Niedziela nandlowa
      • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 01:32
        Hej """
        Pewnie smacznie spicie, a ja jeszcze nie,
        wypilam mocna herbate po podwieczorku, bo taka
        mi smakowala i sen sie opoznil, ale zaraz chyba
        wskocze do lozeczka.

Nasza Jaga wczoraj ucztowala na przyjeciu komunijnym, pewno
        ma sie dzisiaj dobrze, i pogoda rowniez dopisala dzieciom.

Zyce Nam calego miesiaca w zadawalajacym zdrowiu,
        pod slonecznym niebem.
        https://www.gify.net/data/media/562/linia-ruchomy-obrazek-0514.gif
        • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 08:48
          witaj Lusia,
          dziekuje za zalozenie nowego miesiaca watkowego,
          tez pozno usnelam

tak,Jagusia miala sloneczna pogode jak i dzieci komunijne,
          mam nadzieje,ze meny bylo trafione dla podniebien gosci,
          teraz relaksik juz na calego
          czego i Nam zycze.

a dla dziec w ich swieto
          zycze duzo radosci dzieciecej i zdrowia

kwiatuszki rosnace przy garazach.
        • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 08:52
          Witam w czerwcu a jaka pogode na czerwiec przepowiesz LUSIU?
          Teraz mam slonko i !7 cieniu. ale u u mnie maja byc przelotne opady, burze.
          Wstałam ramkiem , umyłam głoe i po poludniu pójde zagłosować.
          JAGA chyba odpoczywa po wczorajszym świetowaniu a KENDO napewno zaplanuje
          spotkanie z dziecieciem. KALISTO ma dzieci i wnuki więc tez dzisiaj bedzie miała wesoły dzionek.
          Jestem po lekkim sniadanku ide wziąźć leki .
          Udanego dzionka zyczę..
          • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 08:59
            Kallisto,faktycznie coraz to wiecej nowosci dla zwiarzad,
            i dobrze,maja dostep do swierzej wody bez kurzu,
            super ustrojstwo.
            • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 09:02
              witam Mario w nowym miesiacu,
              tak,
              mam nadzieje,ze pogoda Ci dopisze podczas glosowania.

miej udana niedziele,bo i sietujecie tez w kosciele.
          • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 09:14
            Witajcie smile
            Maria ma rację,że odpoczywam.Parogodzinne siedzenie nie poszło mi na zdrowie.
            Rano zgięta w pół pokuśtykałam do łazienki.
            Jedzenie było bardzo dobre i za dużo.
            Dziś kolejny ładny dzień,później posiedzę na balkonie.

Wnuczek nas zawiózł i przywiózł ,gorzej było z pokonaniem kilkunastu metrów.

• kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 09:33
              witaj Jagusia,
              no to juz macie za soba stres zamarwiania sie czy wytrzymacie ,
              dobrze wszystko sie skonczylo,
              dojdziesz do poprzednich sil w domowych pieleszach,
              odpoczywaj ile wejdzie,

a jak u Ali z egzaminem?
              mysli ,ze zaliczyla na "piatke"

miej mily dzionek.
              dzieki za kociaka
              • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 14:22
                Nie wiem Kendo czy zaliczyła na 5-tkę,ale była zadowolona big_grin
                A ja dopiero doszłam do siebie i zjadłam drugie śniadanie.Mam nadzieję,
                że będzie lepiej.Jednak wyjście z domu,a poruszaniu się po mieszkaniu,to co innego wink
                Dziś Ala też pojechała,ale chyba tylko na wykłady,sama nie wiem wink
                • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 15:23
                  Masz racje JAGO w domu łatwiej sie poruszac. Moje nogi tez buntuja sie w spacerze poza domem.Mysle ze to miazdżyca bo cholesterol mam za wysoki i nie noge go zgubić.
                  Słonko jest i nie ma ,chyba jednak popada.Temperatura b.wysoka +27.okna wszystkie pootwioerane ale w domu nie za cieplo.
                  Idfe wypije herbatke ziolowa na cholesterol.
                  Spokojnego popołudnia.
                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 01.06.25, 17:40
                    Dzień dobry w czerwcu.

Pięknie zaczęłaś wpisami czerwiec Lusiu.

Po śniadanku poszliśmy zagłosować, potem zahaczyliśmy o nasz pobliski praczek. Przy cudnej pogodzie posiedzieliśmy na ławce, słuchaliśmy ptasich odgłosów. Na drzewny konar spadł ptak, mniejszy od gołębia nieco, jest na zdjęciu, może wiecie co to za gatunek? Starta chrustu z miejscem dla jeży i domek dla owadów. Przy szkole rósł przepięknie kwitnący krzew. Uginały się gałęzie pod ciężarem kwiecia.

• kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 02.06.25, 08:48
                      witajcie poniedzialkowo Vistulanki,

Kallisto,podejzewam,ze to moze mloda sojka?
                      sliczne zdjecia z parku/dobry pomysl dla jeza z domkiem chruscianym i hotel dla owadow-tak tu nazywaja takie domki dla insektow,

Jagusia,no juz po emocjach komunijnych i sily tez wrocily,
                      mam nadzieje,ze zdjecia porobili dla Was dzieci z uroczystosi Mikolaja,

LUsia wczoraj i ja z madralinska przebywalysmy,
                      krotki spacer,bo ochlodzilo sie,
                      w drodze na krotkie pochustanie sie,

miejmy mily poniedzialek i caly tydzien
                      • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 02.06.25, 10:16
                        Dzień dobry ... chociaż nie dla wszystkich.
                        Słonko dopisało i już mamy od rana 20st.
                        Mała ma dobrze z Wami i jak ładnie ubrana.
                        Miało być burzowo,ale u nas spokojnie ,może w nocy padało?
                        Na ptaszkach się nie znam i za słabo widać.
                        Za to krzew okazały i pięknie kwitnący.
                        • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 02.06.25, 11:03
                          Hej!!!!
                          Nie wiem czy czujecie, ze to juz nowy miesiac letni?
                          Dla mnie wszystkie dni i miesiace sa podobne prawie do siebie,
                          jedynie co wyraznie odzwierciedlane pory roku pogodowe daja znac o
                          o zmiane.

Kendo, uchwycila wnuczke, wszedzie chce byc pierwsza przed wszystkimi.
                          Jaga chwali sie ciepelkiem, u mnie takiego nie bedzie,, wiatry ochladzaja.
                          Dziekuje za mile slowa o malej.
                          Kallisto miala piekna krajoznawcza wycieczke, u nas tez sa takie ptaszki,
                          ale nazwy chyba nie kojarze. Sojka ma niebieskie ubarwienie na skryzdlach,
                          bezowa glowke z ciemnymi piorkami nad dziobkiem.

Zycze Nam spokojnego powyborczego poniedzialku u Was w Polsce,

a Nam tylko przyjecie do wiadomosci rezultatu, o ktorym na kadzych wiadomosciach analizuja wybory Polskie w naszej Tv.
                          • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 02.06.25, 12:28
                            Witam.Relacje wyborcze wymeczyły mnie psychicznie ale juz wracam myslami do siebie.
                            Co ma byc to bedzie. Czas pokaże.Zajme sie teraz swoimi sprawkami. Pogoda ciepła +20 ale pochmurnie nawet otrzyamałam Alert pogodowy więc nie ma co robnic wiekszego prania jaki planowałam.
                            Co dalej to zalezy od pogody.Wszystkim zycze ciepelka i sloneczka.
                            Koncza mi sie leki więc moze zajrze do apteki.
                            • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 02.06.25, 18:49
                              witam na II zmianie,
                              Jagusia cieszy sie ze sloneczka,
                              tu tez miedzy ulewami poswieci troche do nastepnej ulewy,
                              +16 C,
                              Maria racjonalnie podeszla do wyborczych rezultatow,
                              i nie ma co sie "spalac" bo nic nie zrobimy..

Lusia przed ulewa zdazyla do domu,

a ja ?wykonuje plan..

milego relaksiku wieczornego,

sliczny bokiet Jagisi
                              • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 03.06.25, 09:58
                                Witam.U mnie od rana cieplo +18 nie wieje tylko pochmurnie cały czas pada .Ma sie przejasnic
                                wiec nie narzekam bo w mieszkaniu cieplej poza łazienką .Ostatnio tez dogrzewałam.
                                Parcek mam multum i tak powoli musze ogarnąć. Czeka mycie okien, moze jutro bo ma nie padac.
                                Mając ustrojstwo nie musze wchodzic wysoko więc sie n ie boję że upadnę.
                                Dalej tez będe obserwowac nto co dzieje sie w polityce i w kraju ale bez wiekszych emocji
                                jak na poczatku.
                                Wszystkim zycze zdrowego Wtorku.
                                • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 03.06.25, 10:09
                                  Hej !!!!
                                  maria88, to masz cieplutko, u mnie rano o 6 bylo +10,
                                  w nocy musiala temp, spasc, bo kaloryfery sie wlaczyly
                                  i byly cieple.

Dzisiaj ide do deennnttyysstyy, juz dusze mam na ramieniu,
                                  w zoladku kreci mnie ze strachu, ale ide, bo to juz najwyzsza pora.

Zycze Nam slonca nad glowami.
                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 03.06.25, 10:20
                                    witajcie Vistulanki,
                                    o,Maria dzis pierwasza sie wita z nami i plany juz ma na najblizsze dni,

Lusia ,bojaca sie dentysty ,ale musi isc,przezywa-bedzie dobrze zobaczysz..

a tak pozatem witam nieobecnie Vistulanki rowniez i zycze Nam udanego wtorku

isysy przy kanale w drodze na hustawki,
                                    to po drugiej stronie budynkow gdzie emeryci mieszkaja
                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 03.06.25, 10:27
                                    Witajcie smile
                                    U mnie też mocno padało z rana,ale już się uspokoiło,teraz czekam może wyjdzie słoneczko?
                                    Dziś z rana po 7-mej Kacper i Ala powieźli Zygmunta do szpitala na pobranie krwi.
                                    Pewnie wrócą koło południa,będą czekać na wyniki i co lekarze zdecydują,czy dalej
                                    będzie brać chemię.
                                    Ja zajęłam się obiadem,będzie młoda kapusta na wywarze z pałek kurzych i warzyw.
                                    Jeszcze tylko ziemniaki obrać,ale to już jak wróci mąż.
                                    • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 03.06.25, 10:30
                                      hej Jagusia,
                                      dokladnie motto na dzis ,optymistyczne mysli robia cuda,
                                      zycze pomyslnych wiesci ze szpitala Jagus,

miej udane chwilki
                                      • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 03.06.25, 12:45
                                        O i tak sobie Jagusię wyobrażam, najczęściej z laptopem w łózku , bo się zgadza prawda?smile

Lusiu dlaczego aż tak bardzo boisz się dentystów? Przecież dzięki środkom p/ bólowym nic nie czuć. Kiedyś ludziom na żywca wyrywali zęby to był dopiero ból. A plombowanie bez znieczulenia. Dzisiaj są różne metody, moja wnuczka (starsza) będzie miała podany gaz rozweselający. Może powinnaś wziąć coś na uspokojenie, nie stresować się aż tak bardzo? Wiem, że można czuć podminowanie, bo w końcu do specjalistów nie chodzi się co dzień jak do sklepu po bułki. Wizyta w urzędzie czy w banku też wprowadza nas w nastrój podminowania. Trzeba nastawić się pozytywnie, nastroić się dobrym humorem i założyć, że strach ma wielkie oczy smile
                                        Daj znać jak będziesz po wizycie i jakie miałaś odczucia.
                                        Też musze się zapisać do mojego, ale to już po powrocie, za dużo mam spraw teraz, nie chcę zabierać sobie czasu.

Znowu wyładowałam akumulator, zostawiłam na światłach takich innych nie do jazdy. A to za sprawą tego, że w piątek zostawiłam auto do sprzątania i mycia u fachowców, oni wyłączyli światła żeby auto nie sygnalizowało dźwiękiem. Włączyłam je wczoraj ale chyba nie w tej pozycji co trzeba. Dzisiaj rano już nie odpaliłam. Teraz cała kołomyja, sąsiadka dzwoni do mnie widząc auto na parkingu, myślała, że jestem na urlopie. Dzwoni sąsiad co stało się, ze auto zaparkowane pod domem? Więc tłumaczę co i jak. Zaoferował podstawienie do jego garażu do podładowania. Problem w tym, że mam w domu kluczyk ale nie wiem czy zapasówką da się odpalić. Na domiar tego mąż ma wizytę lekarską i pichci obiad. Przegadałam z nim temat ale nie chcę go ganiać w te i na zad. Bo facet jak robi jedno to drugiego w tym samym czasie w stanie zrobić nie jest big_grin Podzielność uwagi mają tylko kobiety: na ręku bujają niemowlaka, jedną ręką miesza zupę, a nogą zamiata big_grin Osobiście wstawiłabym zupę przed wizytą na gaz i zajęła się autem, ale nie ma pośpiechu. W razie czego przywiezie mnie do pracy jutro swoim autem. Po pracy muszę skoczyć do rodziców, zrobić bankowe operacje.
                                        Ot tyle u mnie się dzieje.

Lusia, trzymam kciuki za odwagę !smile
                                        • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 03.06.25, 16:06
                                          Oj ja też czekam do dentysty.Jak się zapiszę to będę musiała.
                                          Mam ułamany przedni ząb.Córka mnie poczęstowała czymś bardzo twardym.
                                          Nawet smakowało,ale to już drugi m-c.Już jeden miałam łatany i sztukowany i ładnie mi
                                          zrobiła.Teraz nic nie boli,jeździła szlifierką,łatała jak chciała big_grin
                                          U mnie balkon otwarty na oścież dzień i noc.Po południu pokazało się słonko.
                                          Nabieram odwagi żeby pojechać po kwiaty w tygodniu,Wnuczek zawiezie.
                                          Donice czekają.
                                          Mąż dostał na piśmie pozwolenie na zamrożenie guzka w nerce.
                                          Wyniki wyszły całkiem dobre.

Tak Kalisto,niestety większość w łóżku jestem,ale na plecach.
                                          A to mój pachnący jaśmin.
                                          • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 09:47
                                            Dzień dobry w czerwcową środę, pierwszą czerwcową.

Jaguś , jaśmin piękny. Czy nie ma problemu z jego hodowlą na balkonie? Czy wiecie, że po raz pierwszy moje bratki oblepiła mszyca? Nigdy się z takim stanem nie spotkałam. Usunęłam je wczoraj. Kwiatami uzupełnię po powrotach z wojaży.

Jaguś to dobra wiadomość o mężu smile

Rozpoczęłam pracę skoro świt a teraz mam chwilę luzu, Zjadłam śniadanko i myślę co dalej, czy wpadnie jaka robotka czy nie wpadnie.

Miłego dnia życzę wszystkim fajnym Babeczkom smile
                                        • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 03.06.25, 16:07
                                          witaj Kallisto popoludniu,
                                          Lusia przezyla dentyste,
                                          przyszla na zebranie do kawiarenki z tamtad na obiad poszlismy cala grupa,
                                          mogla jesc z zalecenia dentystki,

obiad byl do wyboru,

faktycznie kallisto masz sie z wszystkim problemami w stresie,
                                          mam nadzieje,ze juz naladowalas akumulatory i autko sprawne..

dobra uwaga o mezczyznach,
                                          ze faktycznie moga robic tylko jedna rzecz a nie wiecej jednoczesnie...

miej sobie jak najmniej sresowanych obowiazkow i milego rlaksiku zycze.
                                          • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 03.06.25, 18:00
                                            KALISTO odwazna bo mieszka w duzym miescie gdzie gabinety fachowcy maja super wyposazone bo inaczej nie mieliby kilentów. W małych miastach jest odwrotnie.Od czasu do czasu odwiedzam swoja stomatolożke ale poza w miare nowoczesnym fotelem nie stwierdzam aby srodki p.bolowe działały ekstra.Inne prepartaty tez uwazam ,że nie sa tak wysokiej jakosci, bo jak sama twierdzi gdyby usługi były drogie to nie miała by klientów.
                                            U mnie dopiero teraz lekko sie przejasnia, to na jutrzejszy dzień.
                                            Zaraz zrobie na podwieczorek kanapke z awocado co dzisiaj nabyłam.
                                            Odpoczywajcie i relaksujcie się .
                                            • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 03.06.25, 19:09
                                              Nie wiem czy juz kiedys opisywalam swoje przygody z dentystami, ale
                                              mam uraz do nich od chyba 5 lat, ciagnie sie do tej pory.
                                              Ostatnio prywatnie bylam 7 lat taemu niby w prywatnym gabinecie,
                                              to dentyst. mial zawieszony Tv nad fotelem, i jak reagowalam ze mnie boli,
                                              to rekomendowal mi patrzenie w telewizor, lub trenowanie przezwyciezenia
                                              bolu.

Tutaj po wizycie u higien.dentyst. odnioslam calkiem odwrotnie wrazenie bezbolowe, chociaz ona nie uzywala srodkow znieczulajacych.

Dzisiaj dentystka-kobieta, potraktowala mnie b,lagodnie z delikatnoscia,
                                              mam zalatany zabek ze znieczuleniem za 1800 koron z tego odliczyli jakies ulgi 210 kr.
                                              Poki co to jestem zadowolona. Gabinety wszystkie dentystyczne sa tutaj prywatne.
                                              • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 09:54
                                                Lusiu czy dobrze myślę, że ten incydent sprzed lat zostawił piętno bólu i z tego powodu boisz się leczenia? To jakiś wyjątkowy typ, który pacjentowi każe zwyciężać ból zanim temu zapobiec !
                                                Po wczorajszej wizycie chyba już wiesz, że to nic starsznego?
                                            • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 09:52
                                              Mario, to prawda, prywatne gabinety mamy na wysokim poziomie, oczywiście pewnie nie wszystkie, ale ten do którego chodzę taki jest właśnie. Na miejscu RTG zębów, bez jeżdżenia po innych miejscach jak to kiedyś bywało.
                                              Wciąż mnie zastanawia dlaczego w Lusi kraju higienistka nie lekarz stomatolog leczy zęby? Czy higienistki mają takie doświadczenie i wiedzę nt. leczenia zębów?
                                              U nas nie ma higienistek w gabinetach, tylko pomoce techniczki, które przygotowują materiały, narzędzia ale nie leczą zębów, pomagają lekarzowi.
                                          • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 09:49
                                            Kendo, z autem wyszło tak, że po moim powrocie chcieliśmy podładować akumulator na naszych przewodach. Niestety był tak rozładowany, że nawet bagażnika nie otworzyłam. Poprosiliśmy sąsiada aby nam użyczył, parkował obok nas. Jak już wystartował silnik to pojechaliśmy na 20 km wycieczkę. Dzisiaj odpaliłam bez zarzutu.
                                            • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 10:06
                                              Kallisto zle zrozumialas; (tand higienistka - zebowa higienistka) to osoba ktora wykonuje zdjecia rengenowskie zebow, sciaga kamien, a pozniej przychodzi
                                              lekarz dentysta i ocenia co trzeba zrobic z zebami.

A uraz na dentystow ciagnie sie juz za mana od kiedy mialam 5 lat.
                                              Teraz moze sie przekonalam, ze nie takie straszne, a moze trafilam na
                                              odpowiedni gabinet?.

Hej !!!
                                              Slonca nie ma, zaczyna cos pokropywac z nieba, zapowiedziany festywal
                                              Rockowy bedzie w deszczu i zakonczenie (student avslutning) zakonczenie
                                              gimnazjum(tzw. ogolniaka) jutro bedzie najprawdopodobniej w deszczowej
                                              pogodzie.

Ja dzisiaj juz zaliczylam marsz, i zakupilam truskawki, ktore duze, slodkie
                                              i dojrzale mimo opadow deszczu, ale drogie.

Zycze Nam udanej srody.
                                              • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 10:31
                                                witam z +19 C,pochmurnym niebem i deszczowym dzionkiem,

tak,nie raz mozna dostac traumy przez jakis nieprzyjemny incydent,

tu zebowa higienistka ma oddzielny gabinet i sama "obsluguje pacjeta"
                                                natomiast dentysta ma pomocw swoim oddzielnym gabinecie,

lubie jasminy rosnace wolno,
                                                na balkonie pewnie ich zapach by mnie udusil,
                                                sasiad w willi obok posadzil tez jasmin,ale zapewnil mnie,ze lagodny zapach.i taki mial...

miejcie mile chwilki
                                                Jagusia juz lepszej mysli,bo Meza zdrowie sie poprawia.
                                                • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 10:46
                                                  Lusiu, chyba faktycznie źle zrozumiałamsmile
                                                  Powiem CI, że kiedyś dentyści potrafili zniechęcić dzieci do leczenia zębów, zero współczucia, zrozumienia, wręcz odstraszali bojących dzieci. Mleczaki wyrywali na żywca. Miałam taką sytuację z młodszą córką, która nigdy nie bała się leczenia zębów gdy chodziła do podstawówki, raz musiałyśmy pójść do gabinetu i to prywatnego. Jak babsko podeszło do dziecka to kazałam jej zejść z fotela i zabrałam ją z tego koszmarnego gabinetu. Na szczęście nie pozostał jej uraz po tym epizodzie. dziewczynki mają piękne zęby i bardzo o nie dbają. Gorzej z wnukami i to z tymi starszymi, nie bardzo im dbanie o zęby wychodzisad(

Napiszcie proszę jak wygląda edukacja szkolna Szwedzkich dzieci, ile trwa nauka w szkole podstawowej, gimnazjum, liceum, studiach?
                                                • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 10:47
                                                  Kendo, ten głaz wygląda jak wynurzająca się głowa hipopotama smile
                                                  Pamiętam piękny zapach jaśminu, ale obecne krzewinki te domowe doprowadzają mnie do szałusad
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 10:57
                                                    Kallisto,wieczorem napisze o szkole
                                                    bo sa podzialy...

a dzieci tu juz od przedszkolnego wieku pietnuja do mycia zebow,
                                                    i chodza do higienistki na kontrole i za dzielnosc ,ze nie plakali dostaja jakis upominek tym jakies kolorowe naklejki czy drobna zabaweczke.
                                                    zdaje sie do 18-czy 21 lat mlodziez ma za daemo dentyste i higieniste.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 11:33
                                                    Kendo, u nas jest podobnie, od przedszkola czy żłobka wtłacza się higienę maluchom. Maluchy słuchają albo nie ale duże dzieci mają swoje zdanie na ten temat i lenia patentowanegosmile
                                                    U nas do dentysty mamy prowadzają niemowlaki żeby przyzwyczaić je do lekarza, otoczenia i grzebania w buzibig_grin
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 14:25
                                                    Witajcie smile
                                                    Już po obiedzie i jestem wolna od kuchni.Dziś był żurek na b.kiełbasie,
                                                    ale z ziemniakami,bo mojemu się zachciało.
                                                    Trochę dziwna pogoda,bo te 25 st. jakoś nie odczuwam,za bardzo wieje.

Kaczusie odpoczywają na kamieniu,jak one się wdrapały? dzięki Kendo smile
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 19:12
                                                    Kallisto, Jaga, to nie sa kamienie, tylko bale slomy,
                                                    ale zapomnialam dlaczego je tam wrzucili,? chyba zeby
                                                    nie rosla rzesa w wodzie?
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 04.06.25, 21:38
                                                    Dziwne, przecież słoma zgnije?

No miałam dzisiaj trochę zajęć. Poszłam odebrać zamówienie z Rossmana, okazało się ze osoba która pakowała coś pomyliła. Musiały dokładnie sprawdzić, monitoring etc. Miałam wrócić jutro ale przy wyjściu z centrum handlowego zadzwoniły, że znalazły. Za moją cierpliwość i wyrozumiałość roztarłam fajne gratisy, żelową maskę na oczy, stos krówek i maskę w płachcie. To zamieszanie wyszło dla mnie z korzyścią 😀

Zrobiłam pedicure hybrydę i w końcu mogę odpocząć.

Słodko śnijcie i błogo śpijcie, do jutra 🌹
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 05.06.25, 05:48
                                                    Hej !!!!
                                                    Kallisto, z takimi prezentami zachecajacymi do nastepnego zamowienia,
                                                    chyba beadziesz w dalszym ciagu ich klientka,?

Ja sie szybko wyspalam, wczoraj usnelam przy kompie sluchajac,
                                                    dzien bede miala dlugi.
                                                    Wczoraj pogoda byla wzgledna, ale zapowiadaja deszczowe dni,
                                                    moze niech sie teraz wypada, a nadchodzace lato niech nas obdarza
                                                    sloncem.

Zycze Nam milego czwartku, u nas jutro czerwona kartka w kalendarzu.
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 05.06.25, 09:56
                                                    Witajcie ...
                                                    Aaa to bele słomy ? dziwiłam się jak te kaczusie wdrapały się swoimi łapkami.
                                                    Było ładniej z rana,teraz słonko się chowa,a ma być 27st. teraz tylko 21.
                                                    Padało w nocy,obudziłam się przed 1-szą.Trochę pogrzmiało popadało.

I znowu nie rozumiem,Kalisto napisała: maskę w płachcie. to coś na twarz?

U nas Święto Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła. W tym dniu w Szwecji obchodzi się Święto Narodowe (Dzień Flagi).
                                                    Ja już żadnych świąt nie obchodzę,jeszcze Wielkanoc i B.N
                                                    ale i te święta zaczynają mi ciążyć.

Przyjemnego dnia smile
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 05.06.25, 10:24
                                                    Cześć wszystkim.

Lusiu, to Rossman, w nim często zamawiam produkty. Kupuję stacjonarnie też, ale wygoda podczas wybierania jest lepsza, nie chodzę po sklepie, nie szukam, nie porównuję cen, bo to trudne. Na stronie filtruję wg potrzeb, zamawiam, odbieram bez starty czasu na poszukiwanie na półkach.

Jaguś, taka to maska w płachcie albo w płacie. Nasączona cudami na kiju big_grin
                                                    Piękna ta Twoja hortensja, moją wyrzuciłam, szybko padła albo ją przelałam wodą. Trudno.

U nas też lało w nocy do samego rana. Miało być ciepło, takie były prognozy na ten tydzień. No zimno nie jest ale i nie ma upałów, same deszcze.

Nie mam obecnie co robić, z doskoku tylko jakieś drobne sprawy.

Miłego spędzania czasu w warunkach jakie lubicie smile
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 05.06.25, 11:25
                                                    Witam.Mam afrykańskie lato ponad +30.Wczoraj bylo duszno bo nie bylo wiatru a dzisiaj podwiewa bo moga byc burze. Uprałam reczniki i zmykam powiesic. Dzis nie planuje wychodzxenia bo moje zyły zaczna szaleć a jutro mam sporo wychodnego.
                                                    Slonko i ciepelko Wam posyłam.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 05.06.25, 12:52
                                                    Cieplo mamy, 18...C, na razie nie pada, slonce z chmurami bawi
                                                    sie w berka.
                                                    Juz wypuscili gimazjalistow ze szkoly ze swiadectwami dojrzalosci,
                                                    slychac trabienie, gwizdanie i okrzyki, taki tutaj zwyczaj, jada w roznych
                                                    typach samochodow udekorowanych smiesznie, trasami wczesniej przez
                                                    policje wytyczonych.
                                                    maria88, wiem jak upal dokucza zylom, ale jak sie o nie dba to nie ma
                                                    tak ciezko?.
                                                    Kallisto juz obrobiona przed wyjazdem na urlop?
                                                    Faktycznie Jaga pieknie dba o hortensje na balkonie.
                                                    wedrowiec pewnie kursuje miedzy dwoma mieszkaniami,
                                                    pogoda sprzyja, to chyba nie jest uciazliwe?.

Czekam na Kendo, ma podjechac i mnie zabrac, chyba nie zapomniala?

Milego popoludnia Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 05.06.25, 17:17
                                                    no i ja tez juz jestem,
                                                    ustresalam sie troche jakos tak nie myslac o stresie,
                                                    ale zadanie wykonane,
                                                    zrobilam zakupy,bo wlasnie jutro mam Narodowe Swieto Kraju,
                                                    ludzi multum po sklepach i na drogach a w dodatku i rodzice samochadami wyjechali popatrzec jak ich dzieciska wybiegaja ze szkoly,rzucajac czapkami do gory z radosci,ze sa juz dojzali i moga szukac pracy lub dalej studiowac na wyzszych uczelniach,jak zdali do nich egzaminy,(moje dziecie nie musialo ich robic bo dostalo sie za swiadectwo,ale i tak poszedl sie sprawdzic i tez wyszedl super)

w pewnym momecie zrobil sie zimno i gdzies lunela ulewa,a teraz sloneczko swieci/+18 C/i lekki wiaterek,

trzymajcie sie milo,
                                                    musze tez jak Kallisto przygotowywac sie do upiekszenia paszczydelka..

wracajac i jadac przez miasto do Lusi,
                                                    takim wehikulem cala klasa gimnazjala jechala cieszac sie..

zdjecie robilam z samochodu czekajac przed przejsciem dla pieszych
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 05.06.25, 17:47
                                                    sciagnelama pare zdziec z Kuriera,
                                                    jak mlodzierz konczy gimnazja...
                                                    -pozowanie do pamiatkowego zdjecia ,
                                                    chlopaki maja flagi swego kraju na sobie
                                                    tradycja ,obwieszanie studenta przez przyjaciol/rodzine bukietem kwitow/maskotka i co tam kto wymysli wiecej
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 05.06.25, 19:22
                                                    Bardzo sympatyczne swietowanie ukonczenia szkoły. Teraz zasłuzone wakacje, oby pogoda dopisała. O 16tej u mnie na balkonie bylo +40, dobrze że wiaterek silniej podwiewa.
                                                    Pranie 3-krotne mi wyschło. Ugotowałam garnek krupniku na kostkach schabowych i na jutro
                                                    mam co jeść a czasu na gotowanie nie będzie.
                                                    Teraz juz pochmurnie, gdyby popadało to powietrze bylob lepsze.
                                                    Spokojnego wieczorku zyczę.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 06.06.25, 10:20
                                                    witam swiatecznie

dzis cala szwecja swietuje
                                                    SWIETO NARODOWE
                                                    do znudzenia wszystkie media powtarzaja sie ufff..
                                                    deszczykowo,
                                                    sklepy jednak otwarte jak w inne dni swiateczne,

miejcie sobie mily piateczek

Irysy na Kanalem kolo Lusi
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 06.06.25, 14:03
                                                    Hej !!!!
                                                    Placzacy ten piatek, nie mozna sobie wyjsc na
                                                    dluzszy spacer, bo chmury deszczowe naplywaja,
                                                    ja jednak rana uskutecznilam marsz i wrocilam sucha
                                                    do domu.

Zycze Nam milego piatku.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 06.06.25, 15:36
                                                    przestalo padac/ale wiatrzysko okropne/+17 C/nawet sloneczko sie pokazalo
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 06.06.25, 16:37
                                                    Witajcie smile
                                                    Byłam rano,ale nie bardzo miałam co napisać big_grin
                                                    Pogoda w miarę ładna i 26st.ale i u mnie wietrzysko,żadna przyjemność siedzieć
                                                    na balkonie.
                                                    Ale dzień szczęśliwy,bo zadzwonili ze szpitala,że mąż ma się udać w niedzielę
                                                    aby zamrozić złośliwe paskudztwo na nerce.
                                                    Będzie musiał przez 2 godziny leżeć na brzuchu.Już zrobił test,da radę.
                                                    Bardzo się cieszę,że tak szybko,bo czekanie to najgorsza rzecz.

Bardzo ładne irysy w zieleni.To najładniejsza pora roku.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 06.06.25, 17:49
                                                    Dzień dobry.

To wspaniała wiadomość Jaguś!!!!!🥳🥳🥳🥳

Kochane, ja ostatnie godziny spędzam w domu. Jutro już będę wygrzewać się w ciepełku. Wygrzeje kości i stawy, dokucza mi jeden i nie wiem czy to ból od stawu ramiennego czy coś innego. Podnosząc rękę i gwałtownie wykonując ruchu czuję ból od ramienia aż po przegub, rwący okropnie. Przy dotyku nieco poniżej ramienia odczuwam tkliwość mięśni. Boje się żeby to nie był znowu uszkodzony nerw😱

U nas wichurzy na przemiennie z deszczem. Momentami ciemno i ponuro a momentami ostre słońce.

Trzymajcie się cieplutko, uściski dla każdej z Was 🥰
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 06.06.25, 18:15
                                                    Jaga teraz tylko rosic Boga aby ten moment zamrozenia
                                                    dal efekty oczekiwane i pelnie zdrowia, czego zycze dla meza,
                                                    a i dla Was ubedzie stresu i zmartwienia.

Kallisto, zycze przyjemnych chwilek na urlopie i z odpowiednia
                                                    doza stosuj sobie to cieplo, zeby nie zaszkodzic.

Sztormowo wieje, na przemian z deszczem i sloncem.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 06.06.25, 22:26
                                                    Dobry Wieczór a własciwie to juz nocka.Mnie szybko dzionek uciekł.Wyjezdzałam prawie za miasto.Przywiozłam nowy nabytek, komórke bo mi sie zepsuła. Potem musiałam odpocząć i tak to zeszło.Jeszcze musze pokumac w wolnym czasie nad obsługą bo narazie to mało umiem.
                                                    Czytam ze KALISTO bedzie leniuchować i wygrzewac ciałko. Szczesliwej drogi i udanego odpoczynku. JAGA bedzie miała teraz kilka dni stresujących, ale jak czytam, to mąz jest w dobrych rękach i bedzie okey., czego tez zyczę.
                                                    Zycze równiez Wszystkim spokojnej nocki bo dochodzi pełnia.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 07.06.25, 09:44
                                                    witam weekendowo
                                                    mamy dobre wiesci od Was,

Maria bedzie sie uczyc nowej komorki,
                                                    zdjecia tez bedzie pewnie robic i kogos poprosi by chmurke wprowadzil by zdjecia do laptopa wchodzily do galleri zdjec,

miejmy same przyjemnosci weekendzikowe

juz zaczynak kwitac czarny bez
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 07.06.25, 09:46
                                                    Witajcie...
                                                    to od Jutra Kalisto będzie się wygrzewać w ciepełku,jeżeli to będzie w kraju,
                                                    to zapowiadają deszcze.U nas nigdy nie można mieć pewności kiedy brać urlop.
                                                    Z rana było bardzo ładnie,ale już słonko się zaświeciło i wiaterek znowu powiewa.
                                                    Mimo teraz 22st. specjalnie się nie czuje ciepełka.
                                                    Mam różyczkę i napadła na nią szara pleśń.Pewnie będę musiała ją wyrzucić,
                                                    a obok rośnie jaśmin i ją nic nie rusza.
                                                    Dzięki za Wasze miłe słowa serce
                                                    Dobrego i szczęśliwego dnia
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 07.06.25, 09:46
                                                    Hej !!!
                                                    maria88, pelnia ksiezyca bedzie 11-sroda, o godz,9,45.
                                                    Jutro zielone swiatki, chalupki trzeba wysprzatac i umaic?
                                                    Kiedys sie to robilo, teraz tradycja juz tylko w naszej pamieci pozostala?.

Po wczorajszym deszczowym dniu niebo wypogodzone, ale wieje.
                                                    Temp, obieciali meteorolodzy do 21..C, wiatr z pewnoscia troche ochlodzi.

Mam nadzieje ze sobota bedzie relaksowa jak na weeken przystoi?.
                                                    czego Nam zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 07.06.25, 09:49
                                                    Jaga wklikalysmy sie jednoczesnie.

Szkoda rozyczki, chyba trzeba sie jej pozbyc, albo
                                                    ustawic w innym miejscu i nie podlewac do calkowitego
                                                    wysuszenia ziemi, moze to ja uratuje, ja bym probowala
                                                    obciac wszystkie zainfekowane galazki? i czekalo co dalej
                                                    bedzie.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 07.06.25, 09:56
                                                    Jaga/Lusia i nieobecne VIstulanki witam,

wlasnie roze maja to do siebie,ze zawsze cos ich zaatakuje,
                                                    szkoda,bo w ubieglym roku byla OK,
                                                    ale czy stala kolo jasmina?
                                                    bo moze wzajemne towarzystwo im nie odpowiada,

dla Kallisto zycze szczesliwej podrozy i milych dni wypoczynkowych,
                                                    bedziemy czekac na zdjecia

miejcie sobie mila kazda chwilke
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 07.06.25, 19:45
                                                    Witam. KENDO zawiode Cie bo kupiłam najtańszą jktora chyba nie ma aparatu,
                                                    ale jest bardziej skomplikowana niz ta która miałam a moze mi sie poczatek tak wydaje.
                                                    Nie bylo sensu wydawani duzo kasy jak wiele z niej nie korzystam.
                                                    Przed poludniem zalczyłam ryneczek ,sprzedajacych i kupujacych z racji jutrzejszego swieta sporo.Cały dzionek z temp powyzej +30 i sloneczny , bez wiatru , bardzo duszno a teraz
                                                    znowu mam alert na nocne burze.Godzine temu dopiero slonko sie schowalo i odsunełam
                                                    zasłony.
                                                    Przyjemnego i spokojnego wieczorku zyczę.Spijcie diobrze bo ja zblizająca sie pełnie mam już ksiezyc w nocy w oknie i jak nie zasłonie to nie śpię.
                                                    JAGO czy zabieg będą robic w niedzielę, chyba nie, tylko przyjęcie do szpitala.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 08.06.25, 09:35
                                                    Witam wszystkie spioszki.Małe zachmurzenie +20 nie bylo burzy ale moze być bo wiaterek wieje.
                                                    Dzionek zapowiada sie ciepły czego i Wam życzę.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 08.06.25, 10:04
                                                    Hej !!!
                                                    Od dawna juz nie spie, zmowilam pacierze, nawet odkurzylam, bo bedzie wnuczka,
                                                    zjadlam sniadanie, i przygotowalam do obiadu.

Pogodowo nie zacheca niedziela, po poludniu maja byc opady, a madralinska
                                                    juz jedzie, zamowila broccoli zupke, jej ulubiona.

Zycze Nam przyjemnej niedzieli.
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 08.06.25, 10:28
                                                    Witajcie...
                                                    Lusia już od rana na nogach,bo będzie wnusia.Ja jeszcze w łóżku,ale dawno
                                                    po śniadaniu.Mąż szykuje się do szpitala,córki zawiozą.
                                                    No i nie wiem czy dziś będzie zabieg,pewnie jutro ,bo już będzie po południu.
                                                    Słonko pomału wychodzi,ale bardzo skromnie.teraz 18st.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 08.06.25, 12:00
                                                    Jagusia,trzymam kciuki i posylam fluidy pomyslne dla meza,
                                                    witajcie Vistulanki,

Mario,kazdy kupuje soebie "sprzet" dla swojego uzytku,
                                                    mi dziecie kupilo ta obecna i ucze sie opornie ze wszystkim operacjami,
                                                    zdjecia wysylanie/robienie,jak i esemesy czywpisac kogos na liste opanowalam
                                                    jest wiele funkcji ktorych nie chce na razie uzywac ucyc sie,np.placic telefonem,sciagac appy-uffff..

Lusia juz po alerten czekajac na Mondralinska,
                                                    ciekawe co teraz Wwymodzi" za zabawy...
                                                    a ja,dalej krzatam sie w swoim tepie,
                                                    musze zamki wszyc w te uszyte poduszki a nie mam odpowiedniej dlugosci wiec bede kombinowac,

miejcie sobie spokojna niedziele,no swieto macie koscielne dzis tez,wiec lask Bozych posylam
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 08.06.25, 15:25
                                                    Pogoda dalej u mnie niezdecydowana to odsłaniam to zasłaniam okna temp.+27.
                                                    Stoi na tym że powinno padac a nie pada. LUSIU wnusia prostao zjezdża na obiadek i tylko na kilka godzin do wieczorku, to nie bedzie długo. Zycze by nie padalo bo wtedy spacerek bedzie a nie tylko domowa zabawa. JAGO masz dzisiaj niedziele ze stresem weź jakies kropelki żeby cisnienie Ci nie skoczylo. Dobrze że nie jestes sama tylko córcie pomogą.
                                                    KENDO spodziewa sie opadów wiec zycze ładnego popołudnia aby słonko sie pokazało.
                                                    Wszystkim dobrej niedzieli.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 08.06.25, 19:16
                                                    Mario,
                                                    deszczyk jednak popaduje z przerwami,
                                                    slonca nie blo do tej pory,
                                                    chlodniej sie zrobilo na pokojacj,
                                                    za oknem+13 C/wiatr ucichlo,

zycze Nam relaksujacego wieczoru

a jak u Jagusi z Mezem?
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 09.06.25, 08:54
                                                    witam ze sloncem i bardzo kolysajaca sie brzoza,
                                                    noca musiala tem.spasc,bo ciepelko sie wlaczylo,
                                                    obecnie +13 C

plan dnia jest,
                                                    wiec zmykam do realizacji
                                                    zyczac Nam udanego dnia i calego tygodnia

zdjecie z trasy marszowej wczorajszej
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 09.06.25, 09:30
                                                    Hej !!!! poniedzialkowo - czerwcowo....
                                                    Slonce od rana z chmurami w berka po niebie sie bawi,
                                                    ja na wycieczke z wnuczka jedziemy, a bilety do tego parku-zoo
                                                    byly juz zakupione ubieglej jesieni, bilet obowiazuje na caly
                                                    sezon w tym roku, i musialo byc zdjecie, ziec wczoraj zostawiajac
                                                    wnuczke takie mi zrobil i bede miala okazjonalna wizytywke.

Teraz czekamy na fotki od Kallisto z jej wypadu po slonce.

Zycze Nam spelnionego poniedzialku i calego tygodnia
                                                    w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 09.06.25, 10:03
                                                    I ja WITam. Tez dzisiaj mam w wiatrem , pochmurnie i tylko +12.Slonko próbuje sie pokazac ale chmur duzo wiec raczej bedzie padalo., a pada od nocki.
                                                    Przy tej pogodzie to jestem jakas niemrawa, moze kawka pomożę, zaraz zrobię.
                                                    LUSIU to masz wnusie i na dzisiaj i z wyjazdem do ZOO to bedzie moc atrakcji, zycze dobrej pogody.
                                                    Ja mam ZOO na miejscu ale dawno tam byłam, trzeba chyba sie wybrac jak bedzie dobra pogoda.
                                                    KENDO tez ma plany, więc dobrego dnia zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 09.06.25, 10:31
                                                    Witajcie dziewczyny smile
                                                    Lusia będzie miała ciekawy dzień z wnusią.Sama pewnie by nie pojechała.
                                                    Ja już lata nie byłam i już nie będę.
                                                    Ja mam dziś dzień oczekiwania.Noc miałam okropną,kręciłam się jak wrzeciono
                                                    i tabletka mało pomogła,dopiero nad ranem usnęłam umęczona.
                                                    Ciekawa jestem jak Kalisto,bo pogoda dopiero w czwartek ma się poprawić.
                                                    Teraz u mnie 14st. wiatr jak zwykle ,a słonko walczy z chmurkami.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 09.06.25, 13:15
                                                    Witaj JAGO , trzymaj sie, pelnia tez blisko.Napewno wszystko będzie okey, czytałam o tych nowosciach medycznych. Slonko u mnie wyjrzalo więc posyłam.Sama m usze pójśc do Mediów
                                                    bo kupiłam komórke i ma chyba wyciszony dzwonek , bardzo cicho wibruje tylko a sama nie mogę
                                                    dac rady z jej ustawieniem.
                                                    Zbieram się i dobrego popoludnia zyczę i dobrych wieści.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 09.06.25, 16:58
                                                    juz niemal wieczor sie zbliza
                                                    choc sloneczko operuje,gdzyby nie wiatrzysko byloby cieplutko a tak tylko +15 C

Jagusia i jak tam z Mezem??zycze pomyslnego zabiegu
                                                    i spokojnego wieczoru nam Wszystkim

acha,Mario,powinni pokazac jak ustawiac wyciszenie i wibracje,
                                                    zycze powodzenia.
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 09.06.25, 18:03
                                                    Ale szybko zleciało.Mąż już w domu i zjadł obiad.Dobrze się czuje.
                                                    Za 4 tyg. coś tam,a za 4 m-ce coś tam.Zapomniałam i już big_grin
                                                    Dziś chyba będę dobrze spała.
                                                    Wiele się nie ociepliło tylko 16st.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 09.06.25, 18:54
                                                    Dzieki JAGO za info. Napewno dziś będzie dobra nocka. Dobrze ze To juz za Wami.
                                                    A teraz Alleluja i do Przodu!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 09.06.25, 21:03
                                                    Dobry wieczór kochane.
                                                    U nas ponad 30 stopni. Dzisiaj byliśmy na wyjazdowej wycieczce, rejs statkiem. Z niego skakaliśmy do wody podziwiać rafę koralową. Była inna niż ta przy naszym hotelu. Oglądaliśmy ją z góry. Potem przesiedliśmy się na łódkę ze szklanymi ścianami. Przez okna oglądaliśmy inne rafy na głębinach i oczywiście ryby małe i duże.
                                                    Wróciliśmy na kolację, posiedzieliśmy przy atrakcjach(na zdjęciach piana party).
                                                    Acha na tafli wody widać mnie i vis a vis mojego męża. On pływał z rurką, a ja w kapoku. Obrzucona jestem plecami do gory. zapomniałam dodać ze płynęliśmy na wyspę Utopia-Malediwy Egipskie. Przepiękną piaszczystą wyspa z turkusowym kolorem morza. Tam też zjedliśmy obiad.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 09.06.25, 21:04
                                                    Pływaki😀
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 09:40
                                                    Kallisto,bedziecie miec niezapomniane wspomnienia z wojazy

witam Vistulanki,
                                                    Nasza Kallisto ma urocze chwliki w wodzie i z rybkami
                                                    a my tutaj borykamy sie z chlodem,
                                                    noca ciepelko sie wlaczylo,az geste powietrze rankiem sie zrobilo,

deszczyk po kropelce popaduje

miejmy mily i udany czwartek

bzy juz wszdzie kwitna
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 10:31
                                                    Witam smile
                                                    Nie wiem dlaczego myślałam,że Kalisto będzie nad Bałtykiem naszym.
                                                    To fajnie sobie z mężem wypoczywa smile
                                                    Dziś nie mogę narzekać na sen,spałam do 6.30 surprised
                                                    Niestety pogoda dalej niezbyt ładna i chłodek.Wczoraj trochę popadało po obiedzie,16st.
                                                    teraz.W tym roku jeszcze kwitnącego bzu nie widziałam,właściwie żadnego wink
                                                    A na obiad stawiam na dobry rosół.
                                                    Kendo nie pędź tak big_grin
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 10:35
                                                    witaj Jagusia,
                                                    o rosolek wskazany jak najbardziej dla Meza,
                                                    niech nawet popija go sobie,
                                                    tu pada deszcz przy +15 C,
                                                    a mam do dzieciecia jechac,
                                                    apteka saesemesale,ze medycyna juz jest
                                                    a przy okazji smaze bliny by sobie pojadl ze "starych jeszcze ziemniakow"
                                                    a chce do domu zdazyc na 13 godz.i obejzec turecki seriala"Ranny ptaszek"dwa odcinki ominelam przez zajecie,ale na Youtuberze obejzalam po rosyjsku.

udanego smaku rosolkowego i skladnego dzionka.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 11:05
                                                    Hej !!!!
                                                    Kallisto wykorzystuje pogode pod slonecznym niebem i wojaze
                                                    urlopowe poki jesze ekonomia pracujacych ludzi pozwala.
                                                    Emeryckie wyplaty pewnie troche uszczupla plany wyjazdowe???.....

Ja jestem zadowolona z wczorajszej wycieczki, mimo ze pogoda
                                                    byla taka sobie i 2x popadalo lekkim deszczykiem, mielismy gdzie
                                                    sie schowac przed nim, wiatr jednak dawal sie we znaki, w starym lesie
                                                    gdzie caly kompleks zwierzakow jest usytuowany, bylo b.duzo stacji
                                                    na odpoczynek i wygrzewania sie sloncu, z przygotowanymi stolami
                                                    i lawakami przy nich.

Byly 2 autokary z dziecmi ze szkol, troche bylo za glosno jak dla mnie
                                                    ale przezylam.
                                                    Zdjecia zademonstruje troche pozniej za posredniocem uprzejmosci Kendo.
                                                    W parku bylo duzo rosnacego czarnego bzu juz w rozkwicie przy zwierzetach
                                                    gdzie zapach byl od nich intensywny.

Jaga przypomniala o rosole, mam wszystko w domu i chyba ew, jutro
                                                    bym go przygotowala.
                                                    Jak to dobrze, ze nawzajem sie inspirujemy kulinarnie i innymi poczynaniami.

Zycze Nam ciepla slonecznego w zadawalajacym zdrowiu,
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 15:59
                                                    ech Dziewczyny,
                                                    tu pada caly czas,slonca brak +13 C/lekki wiaterek,
                                                    a czerwiec ma zwyczaj byc sloneczny i cieplutki...

milego relaksiku popoludniowego
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 16:15
                                                    A u mnie teraz odwrotnie.Piekne sloneczko, pranie powiesiłam i +25.W kolejnych dniach ma byc tu
                                                    dalej pogodnie a potem upalnie, zobaczymy.
                                                    KALISTO DROGA jak Ty kiedys napiszesz że nie macie zdrowia to nie będe wierzyła. W upalne lato, płyniecie jak rybki na jakies wyspy milosci i nie jestescie zmeczeni i nic nie dokucza.....
                                                    Przeciez Twoja polowa nie tak dawno przechodziła powazny zabieg, Ty tez to i tamto masz do naprawy.......no tak....grunt to doby relaks i zdrowie wraca.
                                                    Prawde psze LUSIA że na emryckie wydatki nie bardzo mozna planowac takie wojaże.
                                                    Wracajcie zdrowi i opaleni.
                                                    Posyłam Wam troche słonka i dobrego popoludnia zyczę.
                                                    KENDO przypomniałaś o bl;inach , dawno nie smazyłam, trzeba zrobic poki sa jeszczce stare kartofle bo z mlodych nie takie dobre.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 16:31
                                                    hej Mario,
                                                    dokladnie,trzeba dojesc sie blinami by do jesieni samk byl zaspokojony,
                                                    dziecie lubi z kwasna smietana
                                                    sp Xystos ze smazonymi jajkami,ja ze smietana i z gulaszem jak mam tak pod ostry smak
                                                    pada i pada....
                                                    miej sobie mile chwilki.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 16:36
                                                    Cześć dziewczynki.

Mario to jeszcze to gdybym miała kasę to był popłynęłam głębiej bo dzisiaj uczyłam się nurkować z butlą. Niestety nie wzięliśmy tej atrakcji pod uwagę z tego tytułu że ja nigdy z butla nie pływałam i bałam się. Dzisiaj spróbowałam, trener mnie nauczył zachowanie w basenie. Tylko co z tego, nie mamy już na to kasy 🤣
                                                    Nie wiedziałam że to takie przyjemne, bardz dużo straciłam i żałuję ze dopiero teraz tego doświadczyłam. Mój mąż był kiedyś nurkiem i ratownikiem, woda to jego żywioł, nigdy na wakacjach nie chciał sam nurkować żebym ja nie była stratna😱 kilka zdjęć załączam
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 16:37
                                                    I jeszcze dwa
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 16:47
                                                    pieknie Kallisto spedza wolny czas,
                                                    nie zapomniane atrakcje wodne,

dzieki za fotki i spedzajcie milo czas.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 18:00
                                                    Grunt to mlodym byc i wiecej nic....to z piosenki ale KALISTO naprawde jeszcze mloda babka i niech dalej tak trzyma.Ruch to zdrowie. Mozna Jej pozazdrośćic sprytu i odwagi.
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 19:09
                                                    To prawda,Kalisto jeszcze jest młoda.Kiedy to było kiedy przeszłam na emeryturę?
                                                    całe wieki.Macie super wakacje Kalisto.
                                                    U mnie nie pada i 18st. wiatr jak zwykle wink
                                                    Oglądam teraz serial na 1-ym programie. "Akacjowa "
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 19:24
                                                    Kolejne zdjęcia z restauracji ze smakołykami. Przedwczoraj była kolacja z owocami morza, dzisiaj wieczór Azjatycki. Były sushi które lubię i sos wasabi i różowy kiszony imbir który kocham. U siebie kupuje biały kiszony.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 19:25
                                                    I jeszcze kilka
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 19:26
                                                    Dziewczynki śmieje się sama z siebie, starsza babka a zachciało się nurkować 😆
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 19:39
                                                    Kallisto,tyle smakolykow codziennie
                                                    a stanelas na wage przed wyjazdem,
                                                    ja zawsze w kraju nabije kilogramow,

bawcie sie wysmienicie,
                                                    a plywajac zgubisz pare deko smakolykow.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 19:40
                                                    Czy duzo Polakow tam gosci w tym czasie co jestescie.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 10.06.25, 20:53
                                                    Mario, tym razem nie dużo, trwa jeszcze rok szkolny dlatego nie ma rodzin z dziećmi.
                                                    Kendo, nie przejadam się 😆
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 11.06.25, 08:44
                                                    Kallisto i tak trzymaj z porcjami,
                                                    bo jak wiemy wszystko smakuje i latwo przebrac miare.

Witajcie Vistulanki
                                                    no coz napisac o pogodzie,
                                                    jak zwykle wieje mocno,nawet tubylcy nie moga tych wiatrow zaakceptowac ostanio/sloneczko jest tak czasami z za chmur lapki wystawi/+13C/a noca ciepelko sie wlaczylo i dobrze,bo wieczorem wczoraj bylo juz chlodnawo,

pozatem jak wczesniej wspomnialam plan dnia bede wykonywac
                                                    Wam zycze by tez plany sie ziscily

Mario,i jak pokazali jak ustawiac glos w komorce?

tak bylo wczoraj u dzieciecia na "mojej rabatce"
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 11.06.25, 10:08
                                                    Witajcie :_
                                                    Słonko już u mnie wygrywało,ale znowu chmurki silniejsze.
                                                    Miałam wstać,ale teraz mówi premier,to trzeba wysłuchać,dziś będzie wotum zaufania
                                                    dla rządu.
                                                    Kalisto wcale się nie dziwię,że tak spędzasz czas.A co do jedzenia,to nie żałuj sobie
                                                    jak masz ochotę,jesteś cały czas w ruchu.
                                                    Dzięki za fajne zdjęcia i kwiatuszki Kendo.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 11.06.25, 11:11
                                                    Hej !!!! Witam Nas WszystkiePanie....
                                                    Milo, Jaga ze chcesz sie tutaj zatrzymywac z klolorowymi obrazkami.

Pogoda nie letnia, troche temp,roznie do gory+16..C, wyjde na marsz,
                                                    nie wiem czy rowerkowanie nie bedzie przeciw wiatrowi na przekor.
                                                    Jakis obiad do skomponowania, no moze tez i kawiarenke zalicze,
                                                    ale to co obserwuje ostatnio to mnie zniecheca do jej odwiedzania.

Zycze Nam milej srody.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 11.06.25, 17:29
                                                    Zobaczcie afrykańską roślinność. Krzew z białymi fioletowymi kwiatami jak nasze floksy, krzew z wrzosowymi kwiatuszkami jak nasz wrzos z koloru ale z kształtu zupełnie inny. Żółte zaś podobne do naszych aksamitek.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 12.06.25, 09:14
                                                    Kallisto ,ciekawa roslinnosc,
                                                    dziekuje,

witajcie Vistulanki,
                                                    zaczne pogodowo,bo slonecznie
                                                    +17C na razie/wiaterku prawie nie ma"ale ciepelko letniawe nocka sie pojawilo,

plan dnia jakis sobie wymysle i bedzie dzionek spelniony bez leniuchowania,

trzymajcie sie i miejcie sobie mily dzionek

tak piwonie sie polozyly podczas deczu,
                                                    jutro pokaze juz podwiazane
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 12.06.25, 10:10
                                                    Witajcie smile
                                                    Moje peonie które dostałam od sąsiadki już oblatują.Lubię takie kwiaty,
                                                    ale w ogródku.W ogóle nie lubię w wazonach i patrzeć jak marnieją.
                                                    U mnie też ładna pogoda,jest słoneczko i gałązki spokojne.
                                                    Chce mi się coś porobić ,skorzystać z chwilowej energii big_grin
                                                    Gotować nie muszę,już wczoraj zamieniłam na pomidorówkę.

• maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 12.06.25, 10:13
                                                    Witam na krótko bo zbieram sie na badanie żył. Oby bylo dobrze....
                                                    Za oknem pogoda niby slonko ale wiatrzysko chlodne i ranek chlodny, Gdzie to ocieplenie?
                                                    KENDO piekna Twoja fotka z rabatki.Uwielbiam te wysokie dzbanuszki.Piekne sa w wysokich wazonach w domku.
                                                    KALISTO Twoje kwaitki z yropiku tez niesamowite.

Wszystkim zycze zdrowego i dobrego dzionka.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 12.06.25, 13:01
                                                    Jagusia,tez nie lubie kwiatow w azonach,
                                                    jedynie roze ktore mnie nie uczulaja od razu,

Mario te wysokie kwiatki to NAPARSTNICE - DIGITALIS,robi sie z nich lek na serce,

w dalszym ciagu ciepelko +"! C/
                                                    z Lusia juz po jedzonku i odpoczywamy do deseru.

miejcie udany dzionek
                                                    dla Mari zycze dobrego wyniku z badania zyl
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 12.06.25, 21:30
                                                    Hej !!!
                                                    Z racji ze dzisiaj nie wialo mocno, postanowilam sie zaanonsowac
                                                    u Kendo, rowerkujac pod sloncem, przy okazji zrobilam zakupy
                                                    i wrocilam do siebie prawie na kolacje.

Piwonie dla mnie to wspomnienie dziecinstwa, zapach tych rozowych
                                                    jest najbardziej intensywny.

maria88, czy w Polsce mozna zrobic badanie zyl prywatnie?, i dlugo
                                                    sie czeka w kolejsce? i przy okazji, jak poszlo Twoje badanie,? czy wszystko
                                                    w porzadku?.
                                                    Kallisto plywa pod woda i podziwia morska faune, widoki natury pozostana
                                                    na dlugo w pamieci i fotkach.

A Nasz wedrowiec, jak sobie ma?
                                                    Zycze by wszystko ukladalo sie dobrze i wystarczalo Tobie
                                                    sily na zadbanie rowniez o siebie.

Jaga odoczywala od gotowania, ja tez nie musialam gotowac.

Juz wieczor, jeszcze slonce na kancie biblioteczki mam, i chwale
                                                    dzisiejsza pogode.

Zycze Nam przyjemnego wieczoru i przespanej nocy.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 13.06.25, 09:24
                                                    Hejo.

Zdam relację z dnia wczorajszego, pływaliśmy w morzu, mąż nakręcił piękne filmy z rafą i przeróżnymi rybami w tle. Spotkaliśmy płaszcze, patelnicę błękitną i żółwia, który połykał meduzy.

Ze smakołyków na stołach zdjęcia.
                                                    Nie objadam się słodyczami, jedynie melonem, brzoskwiniami, jabłkami i warzywami.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 13.06.25, 09:25
                                                    I jeszcze kilka
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 13.06.25, 10:59
                                                    Witam przy pochmurnej i tylko +12 pogodzie a miało byc nareszcie cieplej.
                                                    Odespałamm wczorajszy i przedwczorajszy stres z badaniem. Na szczescie tetnice zylne mam stabilne, czeka mnie natomiast na jesieni kolejne Doopler zył bo jak sie okazuje w n iektorych gabinetach dziela na 2 badania, kiedys miałam zrobione jednorazowo. Byłam w ramach NFZ.
                                                    prywatne to cena 150-300zł zalezy od miejscowosci.Prywatnie to robia szybko w ciagu kilku dni
                                                    natomiast na NFZ to mozna czekac pół roku, chyba że lekaz oznaczy skierowanie jako b.pilne wtedy szybciej.
                                                    KAKISTO pieknie wyglada to jedzonko ale to nie dla mnie, chodziłabym glodna lub jadła tylko owoce.To jedzonko dla smakoszy.Kiedy wracasz?
                                                    Dzisiaj mam duzo do wykonania pracek domowych bo mi sie ostatnio nazbierało.Zakupy tez w planie ale nie będe szalec, biore na luz co sie da to sie zrobi.
                                                    Zyczę dobrego piatku bo to 13ty.
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 13.06.25, 11:38
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Nie jest mi potrzebna lepsza pogoda,bo i tak siedzę w domu,ale jak podają jak to będzie ładnie,a jest inaczej to jestem zawiedziona wink
                                                    Moje słonko ciągle się ociąga i tylko 14st. do tego wiatr.

Popatrzyłam na jedzenie od Kalisto i zjadłam wcześniej drugie śniadanie big_grin
                                                    Moje ulubione,to kromka chleba krojonego z nasionami,masło,serek biały,
                                                    szczypiorek i pomidor z herbatą i miodem.

Wpadła starsza córka na chwilę,zdjęła
                                                    holtera ojcu i zawiozła do przychodni.Za 2tyg. wizyta u kardiologa.
                                                    Dziś mamy 13 i piątek.Dobrego Dnia smile
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 13.06.25, 13:17
                                                    Witajcie Vistulneczki,
                                                    no faktycznie Kallisto ma szanse pojesc smakowitosci,
                                                    slicznie eksponowane jest kazde jedzonko,
                                                    podobnie jak mielismy hotel Osada pod Sniezka,
                                                    super jedzonko na sniadani i obiad bylo roznosci.

tak 13 piatek,
                                                    ale jakos "odpukac-odstukac "dzionek przebiega pomyslnie,
                                                    i zycze to Nam na dzis.

podwiazalam biedne piwonie i zobacze na drugi tydzien jak sobie maja
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 13.06.25, 15:46
                                                    Hej !!!
                                                    Jaga na odmiane pogoda nam po tej stronie morza dopisuje ciepla, sloneczna,
                                                    Kendo w tym roku piwonie sie postaraly, z kwieciem.
                                                    Kallisto chyba jest w Hurghada, tak mi sie kojarzy wystroj restaruacji
                                                    w ktorej tez smakowalam pysznosci?. -Dziekuje za fotki.

Jakos od rana nie dotarla do mnie data 13 i piatek, ostatnio jakos zyje
                                                    mi sie bezdatowo.
                                                    maria88, dziekuje za namiary odnosnie badan zyl. chcialabym sobie
                                                    zrobic takie badanie jak bede w Polsce, ale nie wiem czy zmieszcze sie
                                                    w czasie?.

Zycze Nam spokojnego piatku,
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 13.06.25, 19:45
                                                    Lusiu, jesteśmy w Marsa Alam.
                                                    Ostatni przed nami wieczór, jutro powrót, długa droga przed nami. Wrócimy do zimnej rzeczywistości. Wszystko co dobre szybko się kończy, ale te 8 wystarczyło.

Spokojnej nocki.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 13.06.25, 20:43
                                                    KALISTO nie do zimnej ,upały nadchodza do Polski.Szcześliwego lądowania.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 14.06.25, 09:59
                                                    szczesliwego ladowania w kraju Kallisto

witajcie weekendowo Vistulanki
                                                    piekny poranek poczety /ze sloncem/+17C obecnie mini,mini wiaterek,

zycze nam pieknego weekendu

wracajac od dzieciecia takie akcenty maczkow zauwazylam,
                                                    za sciezka rowerowa,jest ogrodzenie gdzie krowki beda sie pasci-tak mysle,ze i w tym roku tez
                                                    chodzilam tamtedy ze swoimi psiunami
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 14.06.25, 10:33
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Dzień piękny od rana,w końcu się doczekałam.U mnie jak jest 14,to raczej
                                                    zimno czuję.
                                                    Dziś ma być 23 ,a słonko od rana.
                                                    Kalisto ma szczęście z pogodą na dziś,bo od poniedziałku ma być chłodniej
                                                    i padać.

Ciężar kwiatów peonii spowodował spłaszczenie krzaka.Zawsze były piękne i dorodne.Sielską masz drogę Kendo od syna do domu.
                                                    Może krówek się doczekam zamiast koników big_grin
                                                    Już mamy 19st. i piękne słonko.Kalisto witamy w kraju big_grin
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 14.06.25, 10:54
                                                    Hej !!!
                                                    Czytam ze pogoda wszedzie dopisuje, jak najdluzej zeby taka
                                                    byla.
                                                    Mam nadzieje ze Kallisto juz drepta u siebie, tylko wspomnieniami
                                                    bedzie zyla do nastepnego takiego wypadu?.
                                                    Fotki Kendo z makami b. wiejskie, a krowki pewnie
                                                    sie pojawia jak co roku.

Ja tak jaj Jaga lubie cieplo, bo jak za oknem chlodno, to odczuwa sie'
                                                    chlod w pokojach. Ale ciesze sie tak jak na obrazku.

Dzisiaj wnuczka ma przyjechac, jeszcze sie nie zjawila, dlugo jej
                                                    schodzi ze sniadaniem. Ale wkrotce nadjada.

Zycze Nam slonecznej, relkasowej soboty.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 14.06.25, 11:07
                                                    Jaga/Lusia witajcie,

Jagus,wybierajac dzialke pod budowe domu szukalismy poza miastem
                                                    udalo sie i nasz dom byl jako trzeci,
                                                    powoli przybywalo domkow,
                                                    okolice super dla rodzin z dziecmi,
                                                    duzo zieleni i z dala od ruchu kolowego.
                                                    teraz znowu buduja nowy okreg przy samej drodze gdzie tez chodzilismy z psiunami i nawet chata byla,
                                                    wlasciele poodchodzili,nie bylo spadkobiercow wiec komuna zburzyla i teren dlugo stal ,
                                                    teraz budowa blizniakow sie realizuje
                                                    cykne fotke przy okazji bi nawet i droge nowa zrobili i obsadzili juz drzewkami.

miejcie udany weeekndzik
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 14.06.25, 13:29
                                                    Witam Was, wszystkie mamy sloneczko oby tak bylo jak najdłuzej.
                                                    JAGO Twoje myslenie o tym co bylo i jest , jest równiez moim. Staram sie cieszyc tym co jest i co mam, inaczej byloby trudno zyć. Nigdy nikomu nic nie zazdrosciłam i uwazam,że to bardzo brzydkla cecha.Najwazniejsze jest teraz zdrowie i o to dbajmy.
                                                    Nie dawno wróciłam z Biedronki. To mam szczescie ,ze wszedzie mam bliziutko.
                                                    Zrobiłam uzupełnienie podstawowych produktów i moge podczas upału nie wychodzic.
                                                    KENDO masz gdzie jeżdzic na opalanie i wchłanianie wit.D dobre miejsca do wyciszenia
                                                    i relaksu.
                                                    LUSIA ma dzisiaj dobra pogode i miły dzionek z wnusią.
                                                    Nie ma ostatnio WEDROWKI napewno bardzo zajeta, POZDRAWIAMY.
                                                    KALISTO bedzie odsypiac wieczorne balety i szykowac sie do pracki w pioniedziałek.
                                                    Udanej soboty zyczę.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 14.06.25, 15:16
                                                    Dzień dobry.

Ostatnie podrygi zdychającej ostrygi, jeszcze do 17:00 jesteśmy w pokoju, dokupiliśmy 5 godzin żeby jak ludzie po kąpieli ruszyć w drogę. Doba hotelowa kończyła się o 12:00 więc do 20:00 musielibyśmy się włuczyć po lobby a tak zostaną nam tylko trzy godziny do startu na lotnisko.
                                                    Spędzony czas zaliczamy do bardzo udanych byleby teraz wrócić bezpiecznie do kraju. Sytuacja na wschodzie jest napięta😱

Trzymajcie się dziewczynki🤭😍
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 14.06.25, 17:09
                                                    Witaj,witaj a ja myslałam ze juz lezysz na kanapce w domku.
                                                    To czym dojedziesz do lotniska? Spokojnej podrózy!
                                                  • wedrowiec2 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 14.06.25, 20:59
                                                    Dobry wieczór, tu druga zmianasmile
                                                    Czas pędzi coraz szybciej i nie mam czasu nawet na forum. A jeśli mam czas, to zapał mi mija. Dziś nadrobiłam zaległości w czytaniu – wiem, co się dzieje w Waszych codziennych wydarzeniach. Potem prześledzę pozostałe wątki.
                                                    Jak widzę są dobre wieści: mąż Jagi po zabiegu, Maria ma dobre wyniki badań, a Kallisto penetruje podwodne światysmile
                                                    U mnie to, co zawsze, czyli nie najlepiej. Trzeba to zaakceptować, bo innej rady nie ma.
                                                    Od dziś mamy upalną pogodę. Jutro ma być jeszcze cieplej, ale potem ochłodzenie. Już tęsknię za jesieniąsmile
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 14.06.25, 22:05
                                                    Witaj WEDROWKO ,ja nocny marek juz tesknisz za jesienia? a ja nie znowu będzę miała zimno w chałupce jak bedzie pochmurnie i deszczowo i nie greją. U mnie stale pogoda blizej +10, i zimne
                                                    wiatrzyska. Pamietaj o sobie bo w tej sytuacji co jestes to to koniecznośc na teraz i na potem.
                                                    Masz kogos do pomocy?
                                                    Spij dobrze i wypoczywaj nocką bo urlopowych dni nie masz.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 15.06.25, 05:29
                                                    Dzień dobry Polsko!

Mario, z hotelu na lotnisko przewiózł nas autokar Coral Travel.
                                                    Z naszego lotniska bus, który dowiózł nas na parking gdzie zostawiliśmy auto. Teraz już w naszym aucie pędzimy na stację żeby napić się czegoś ciepłego.
                                                    Podróż była męcząca, za każdym razem mówię że kolejnym już nie dam rady….
                                                    Ciasno w samolocie, ciężko spać….
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 15.06.25, 11:26
                                                    Hej !!!! wszystkim juz w komplecie?....
                                                    wedrowiec2, posylam pozytywne, pomocne fluidy w Twojej codziennosci,
                                                    myslimy o Tobie, jestes dzielna, ze dajesz sobie rade.
                                                    Wpadaj kiedy tylko pozwoli Ci czas, to tez jakas forma odpoczynku, tak mi sie
                                                    wydaje?.

Kallisto czarterowe loty nie naleza do wygodnych, ale bezpiecznie przylecieliscie
                                                    juz do kraju, teraz odpoczniesz od relaksu, akurat tez bedzie cieplutko.

maria88, w starych budownictwach chyba tak jest, ze latem jest temperatura
                                                    wewnetrzna nieco obnizona, a slonce zawsze to dogrzewa i pomaga zimowa
                                                    pora rowniez.
                                                    Ja tez nie lubie chlodu w pokojach, teraz w nowym mieszkaniu
                                                    nie odczuwalam tego zimna co w starym mieszkaniu przez wiele,wiele lat.

Jaga w tym tygodniu sie dogrzeje na balkonie, zapowiedziana macie'
                                                    ciepla, sloneczna aure.

Zycze Nam przyjemnej niedzieli.
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 15.06.25, 11:28
                                                    Dzień dobry dziewczyny smile
                                                    Miło,że Wędrówko wpadła mimo zajęć.
                                                    Nie będę narzekała na pogodę,a niech grzeje,jeszcze jutro ma być 25st.
                                                    ale i deszcz.
                                                    Robię obiad z kaczych udek,bo mąż przez chemię ma słaby apetyt
                                                    i nic mu nie smakuje,tylko kaczka .
                                                    Trochę posiedziałam na balkonie,ale poczekam aż słonko pójdzie na drugą stronę.
                                                    Teraz jest 22st. a jutro ma być 25 i deszcz.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 15.06.25, 13:26
                                                    Witam niedzielnie cala Zaloge Vistulowa,

Wedrowka wczoraj z drugiej zmiany nas odwiedzila z wiadomosciami,ze jakos sobie radzi,jakos zawsze znajdujemy w sobie tyle sil by podolac trudnym ciezkim obowiazkom,
                                                    zawsze czekamy na Ciebie Wedrowko,

Maria wczorajszy dzien wieczorem na trzeciej zmianie zamknela drzwi Vistulowe,

wiaterkowo/+23 C/wieczorem ma popadac,
                                                    i tak to z pogoda,
                                                    mialam dzis sie relaksowac ale plan planem a rzeczywistos ma swe prawa,
                                                    dziecie zatesknilo za nadziewanymi kluchami/kopytkami)ufff,

zycze nam milego odpoczynku w sloneczku.

taka biala piwonnia roskwitnela kolo mojego bloku i pachnie oblednie.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 15.06.25, 14:40
                                                    Witam w pieknym slonecznym dzionku +25 i niech dalej trwa.. Okna na osciez.
                                                    Juz jestm po obiadku wiec chwila relaksu. Mimo niedzieli mam sporo planów ale przyjemnych będe przegladac zaległe czasopisma i segregować co do kosza.Chętnie posiedziałabym na balkonie ale mam balkon wystający i nie bardzo jak jest sie na nim schowac. Miałam kiedys duzy parasol ale oddałam i moze nowy kupię jak będzie upalne lato.Pozostale akcesoria mam jak rozkładany foteolezak i mini stolik.Poniewaz z balkonu korzystam jako z suszarki więc na stałe nic tam wiecej nie wstawię. Mam tez zawieszki na kwiaty balkonowe moze postawie z jedna pelargonię i będzie.
                                                    Odpoczywajcie i trzymajcie sie w zdrowiu.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 15.06.25, 15:53
                                                    hej Mario,
                                                    wygoda miec balkon,
                                                    tu wszystkie bloki maja oszklone balkony w naszej spoldzielni..

ja wybieram sie dostarczyc dla dzieciecia prowiant i zabieram Lusie po drodze,
                                                    dawno co odwiedzila mego dziecia.

miej mily relaksik
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 16.06.25, 09:25
                                                    witam poniedzialkowo Vistulanki

tydzien poczety z wiatrem/slabym sloncem i z planem dnia.

zycze Nam udanego dnia pod kazdym wzgledem

przed sklepowym parkieringiem,
                                                    mewa tez sie zaparkowala.
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 16.06.25, 11:41
                                                    Dzień dobry...
                                                    Uff bardzo ciepło 26st,za ciepło na balkonie.
                                                    Całe szczęście że nic nie muszę,bo dziś tylko czekam na kurierów,jeden już był.
                                                    Pomyślę jeszcze co na obiad,bo nie przygotowałam,ale jak córka kupi kapustę,to jutro będą gołąbki.
                                                    Dobrego i spokojnego dnia.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 16.06.25, 12:03
                                                    Hej !!!!
                                                    Mewy wybieraja nietypowe miejsca dla siebie.
                                                    To poniedzialkowo, nie mam zadnych konkretnych planow
                                                    i na caly tydzien, pewnie bedzie wszystkiego po troszke, zeby
                                                    nudno nie bylo.

Ja jak pragnelam balkonu oszklonego i w sloncu, tak nie moge
                                                    w samo poludnie na nim przebywac, bo temperatury Afrykanskie.

Zycze Nam milego poniedzialku i calego tygodnia
                                                    w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 16.06.25, 14:41
                                                    Witam i mam akurat w domowych pieleszach , miało byc upalnie. To slonce inaczej grzeje niz zawsze.
                                                    Stojac na dworze to palilo ogniem a po przejsciu w cien igdzie troche wiaterku jest przyjemnie.
                                                    Podobnie w domku nie czuje aby przez otwarte okna walił tropik do mieszkania.
                                                    LUSIU jak pisałas ze masz oklony balkon to tak myslałam,że bedzie w nim gorąco o ile nie masz
                                                    przesuwnych szyb. Widziałam u nas balkony obudowane drewnianymi jakby drabinkami, gdzie szczebelki sa ruchome.Mozna zamkną lub otworzyc nawiew powietrza a po zamknieciu to plaska
                                                    drewniania zabudowa chroni przed slonkiem.
                                                    Dobrego popołudnia zyczę.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 16.06.25, 17:15
                                                    Witajcie Vistulowe Babeczki.

Taka jak dzisiaj pogoda bez upału bardzo mi odpowiada, już miałam przesyt gorącego powietrza.
                                                    To o czym Mario piszesz to fantastyczne rozwiązanie, nie widziałam u nas zamontowanych na balkonach, może bardziej pasują do tarasow?

Mario, przywiozłam jedynie daktyle i chałwy. Kupiłam je w sklepie na lotnisku gdzie sprzedaż jest bardzo duża i można sądzić że produkty są świeże. To co leżakuje miesiącami na straganach w słońcu nie budzi zaufania.

Była starsza córka, zostawiła Salkę u psiego fryzjera, który to miał wykonać zabieg wyczesania sierści. Pieska była bardzo zestresowana gdy ją córka zostawiła w salonie, ale już ją odebrała i wracają do domu.

Trzymajcie się cieplutko.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 17.06.25, 08:52
                                                    witajcie wtorkowo,

biedna psiuna miala duzo stresu,chyba juz doszla do siebie i nie dostala traumy podczas zabiegow i chetnie bedzie wracac do "gabinetu pieknosci"

+17 C/i wiatrzysko/i sloneczko przeblyskuje

plan dnia jest i zaraz zmykam go realizowac.

miejcie szczesliwy dzionek

zawsze podziwiam te dzwoneczki,
                                                    natura laskawa dla naszych oczu..
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 17.06.25, 09:04
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Dziś nie ma takiego słoneczka,17 i wiatr wieje.
                                                    Przed słonkiem mogę się schować,ale bez niego jest byle jak.
                                                    Zaraz się zabiorę za gołąbki,bo jest trochę przy nich roboty,ale będzie co jeść
                                                    na parę dni.
                                                    Teraz tylko wstać big_grin
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 17.06.25, 09:14
                                                    witaj Jagusia,
                                                    ja swoje golabeczki z mlodej kapusty juz pozjadalam,smakowaly mi,

dobre motto dnia na dzis i kazdy dzien,
                                                    oczywiscie dbamy o siebie .

zycze udanego smaku golabkowego.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 17.06.25, 11:04
                                                    Hej !!!
                                                    Jagi obrazkowe motto trafiona na kazdy dzien.
                                                    Pogodnie za oknem, ale bez upalu temp,19..C ale przy
                                                    wietrze odczucie troche chlodniejsze.
                                                    Jakos jestem bez planow, ale moze cos i dzisiaj mnie nawiedzi
                                                    do zrobienia?.

maria88, balkon mam oszklony z przesuwanymi szybami, rozsuwam
                                                    je po obydwu scianach, ale drzwi do sypialni zamykam, dopiero je
                                                    otwieram jak juz slonce zaszlo i zrobilo sie chlodniej. Na noc zostawiam
                                                    okna troche rozsuniete.
                                                    Natomiast rano wietrze sypialnie z rozsunietymi oknami balkonowymi,

Wiem ze nie wszystkie pieski przepadaja za takimi fryzjerami,
                                                    gdzie beda wyczesywane, moze pani byla delikatna i piesek zapomni
                                                    niedogodnosciach wyczesywania.

Mam nadzieje ze wtorek bedzie dla Nas dniem udanym,
                                                    czego Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 18.06.25, 06:27
                                                    Dzień dobry wszystkim 🙂

Opatrzcie jakie słoneczko spotkałam na trasie.
                                                    Dawno nie widziałam wschodu słońca, piękne i jaskrawe.
                                                    Takiego życzę Wam na całą środę.

My już dojeżdżamy do Gdańska.
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 18.06.25, 08:30
                                                    Nie wytrzymam....KALISTO znowu na wojazach, ale sie rozbalowała.
                                                    Udanego wypoczynku bo bedzie dobra pogoda.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 18.06.25, 09:29
                                                    a gdzie niesie znowu Kallisto?

zapomniala nawet zjecia wkleic ze wschodu slonca

witajcie Vistulanki
                                                    tez mamy slonce/ale i wiatrzysko wielkie,

plan dnia tez juz z Lusia mamy i zaraz wybywam z domu by zrealizowac go,

trzymajcie sie milutko
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 18.06.25, 10:03
                                                    No faktycznie Kendo🤣
                                                    Jedziemy na Mazury, do rodziny. Spacerując po miejscach , ulicach powspominam to co zachwycało mnie za czasów dzieciństwa. Odwiedzimy dwie ciotki, siostry tatusia.
                                                    A tak wyglądają nasze niziny w okolicach Ostródy.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 18.06.25, 10:03
                                                    Sześć godzin za nami, jeszcze dwie.
                                                  • kallisto Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 18.06.25, 10:27
                                                    Popatrzcie jakie piękne widoki.
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 18.06.25, 12:12
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Kalisto nie ma dość podróży,same drogi pokazuje,a gdzie słoneczko?
                                                    U mnie też słoneczko,ale z wiaterkiem , już mamy 25st.
                                                    Pospałam sobie solidnie,bo po śniadaniu dospałam do drugiego śniadania big_grin
                                                    ale lepiej się czuję.
                                                    Wczoraj umęczyłam się gołąbkami,ale mam za to wolne na parę dni.
                                                    No to Kalisto już dojeżdża do celu smile

• maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 18.06.25, 13:08
                                                    W tym wieku co KALISTO to ma sie jeszczce chęc podrózowania, zwłaszcza swoim srodkiem
                                                    lokomocji. Mozna przystana na relaks kiedy sie chce.Byłam na Mazurach ale pamietam najbardziej
                                                    to multum komarów wieczorem, nie do odpedzenia.
                                                    U mnie JAGO tak jak u Ciebie i wiatr chlodny wieje z pólnocy ktor mi wcale nie przeszkadza bo
                                                    nie zamierzam sie ruszać a slonko za oknami mam i pranie schnie.
                                                    Odkurzacz tez był w ruchu. Dobra pogoda dodaje checi i sił i jeszcze cos sie zrobi.
                                                    Chwila relaksu i musze jeszcze zreperowac mini suszarkę bo mi w niej plastikowe śrubki
                                                    popękały, ale dam radę.
                                                    No to cieszmy sie dobra środą.
                                                  • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 18.06.25, 14:04
                                                    Hej !!!
                                                    Za sloganem mari88 ,tez mam dobra srode, juz wrocilam do domku,
                                                    Kendo zostawila mnie pod drzwiami i pojechala dalej do swojego domku.

Takie widoki Kallisto to sa w naszym regionie blisko morza,
                                                    droge masz daleka, ale dla wspomnien co sie nie robi. Zycze przyjemnych
                                                    spotkan rodzinnych.

Jaga sie juz relaksuje po porzespanej nocy, i obiadku nie musi pichcic.

Zycze Nam spokojnego, slonecznego, dlugiego weekendu.

Mam nadzieje ze wedrowiec 2 rowniez wygospodaruje sobie chwile
                                                    relaksowe, pozdrawiam Ciebie i Tate.
                                                  • kendo Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 18.06.25, 16:02
                                                    Kallisto ladna droga,
                                                    podobna jak do dzieciecia jade.
                                                    dziekuje za fotki
                                                    spedzajcie milo czas
                                                  • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 19.06.25, 11:50
                                                    O...nie ma nikogo? Witam nie obecne forumki.U mnie piochmurnie sie zrobilo +20
                                                    i podwiewa chlodem. Czy bedzie padać? zwykle w Boze Ciało pada po południu. Nie przeszkadza mi bo nie zamierzam wychodzi .Dzionek na relaksie , odpoczynek z wczorajszego dnia.
                                                    Zycze dobrego dnia.Bądżcie w zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 19.06.25, 12:54
                                                    Witaj Mario i nieobecne smile U mnie też się zrobiło 20st.a słonko byle jakie.
                                                    Nic nie robię,bo na obiad jeszcze gołąbki i będą szparagi.
                                                    Kalisto dzięki za fotki,może jeszcze coś dorzucisz ?
    • maria88 Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 19.06.25, 15:37
      Fajna pyzulka i jaka zadowolona.....
      • lusia_janusia Re: ***** CZERWIEC ***** juni, 2025 19.06.25, 23:40
        Hej !!!!
        Kendo, dziekuje za fotke.
        Dziekuje maria88, za mile slowa,

To prawda dzisiaj wialo sztormowo, myslalam ze wiatr porwie
        mi wszystkie wlosy z glowy, mialam chustke na glowie, i wzielam dla
        wnuczki tez, bo wiatr co rusz porywal jej z glowy ten kapelusz.
        Po zawiazaniu na jej glowke chustki, kapelusz siedzial sobie dobrze
        i bylo jej cieplej w glowe, troche podziebiona, albo uczulona na pylki
        ktore wiatr rozwiewal.

Obrobilam sie z truskawkami i na tacy zostawilam jeszcze do podjadania.
        A cena byla bardzo dobra bo litr(1/2 kg 30 kr,) w sklepach od 65 -80 za
        takie samo pudeleczko.

Mam nadzieje ze juz odpoczywacie, ja sie zdrzemlam na kanapie po tej
        robotce z truskawkami,
        • kendo 20 juni, 2025 powitanie lata 20.06.25, 09:27
          Lusia zapakowala lato w sloiczki z truskawkami,

witajcie Vistulanki

dzis tubylcy swietuja powitanie lata
          beda miec piekna pogode ,bo inne lata zawsze bylo z deszczem,

to jedza na swietowaniu

przy takim krzyzu z wiankami na nim i na glowach tancuja taniec z zabkami

milego piateczku zycze
          • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 20.06.25, 09:55
            Witam i koncze bo wybieram sie na kolejnw wymiane komorkowego.
            Slonko jestv ale chlodno z tymi zimnymi wiatrami rano bylo tylko +10 teraz juz +15.
            Truskawki na bazarku po 15zł/k .Niedawno zjadłam z zamrażarki z ub.roku.
            W tym roku postanowiłam nie robic żadnych przetworów i nie mrozić.
            Udanego piateczku zyczę.
            • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 20.06.25, 11:28
              Cześć smile
              Trochę pogoda się popsuła,ale jak postanowiłam,tak zrobiłam.
              Jeszcze trochę i kończę pranie.
              Czy to wnusia w telefonie? bardzo wdzięczne zdjęcie.
              Dlaczego taniec z żabkami?
              Ja już dawno nic nie robię w słoiki.Jak była działeczka,to się robiło,a teraz
              przede wszystkim nie ma zdrowia i sił.
              Teraz jem codziennie truskawki dopóki można.
              To na razie i udanego dnia życzę.
              • lusia_janusia Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 20.06.25, 13:03
                Hej !!!!!
                Jaga, tak to moja wnuczka.
                Miasto dzisiaj wyludnione, wszyscy juz swietuja, wczoraj
                zahandlowali pelne wozki jedzenia, ktorego pewnie starczy az
                do niedzieli.
                maria88, ma problem z telefonem, moze teraz dobierze odpowiedni
                dla siebie.
                Pogoda czytam ze troche chlodniejsza jaka mamy tutaj, moze
                sie wyklaruje i bedzie cieplutko?.

Zycze Nam przyjemnego srodka lata i calego weekendu.
                • kendo Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 20.06.25, 19:24
                  Lusia,ludziska w parkach i miedzy soba swietuja
                  cieplutko+22C/mniej wieje,
                  ciekawe jaka bedzie pogoda na drugi tydzien?

miejcie sobie mily wieczorczy wiatrzysko ustanie,bo jak nigdy,nawet szwedzi sie dziwia,ze tak mocno wieje.

Jagusia,konikow niema
                  ale dzis sie pojawily krowki.
                  sliczne kocio z rozumnym spojzeniem
                  • kallisto Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 20.06.25, 20:53
                    Hej.
                    Załączam kilka zdjęć, bociek chodzi po ogrodzie i odlatuje.
                    Piwniczka poniemiecka i dom przedwojenny w którym mieszka siostra mojego tatusia czyli moja ciocia.
                    Dużo się dzieje, odwiedziny u rodzin, kuzynostwa.
                    Cdn
    • kendo Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 08:56
      w pieknym miejscu jestes Kallisto-dziekuje za urocze fotki,

witajcie Vistulanki,

chce Was powiadomic,ze z Lusia robimy sobie trosze wolne od internetu ,
      pozatem udana pogoda wczoraj byla na powitanie lata
      od dzis juz bedzie ubywac mini/mini dnia az do jesieni gdzie drastycznie zauwazymy..

zycze Nam udanych dni kazdego dnia

taki bukiet dziecie dostalo z pracy...
      • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 09:17
        Witam raz jeszczce bo wszystko co napisałam zniknęlo.
        KENDO piekne kwiatuszki i serdecznosci dla dzieciecia.
        KALISTO wypoczywaj sielsko, anielsko i rodzinnie i wchłaniaj zdrowe powietrze.
        Pogoda sloneczna i ma tak byc jeszczce w nastepnym tygodniu mozna więc podrózować.
        Ja tez nastawiona jest na świetowanie i nic nie robienie przynajmniej przez 2 kolejne dni.
        Nastawie tylko zaraz duzy agr osołku coby bylo cos gotowaego do jedzenia.
        Zdrowka i dobrych chwil życzę.
        • kendo Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 09:34
          hej Mario
          dziekuje,czas szybko umyka i dziecie juz 51 lat ma od wczoraj...
          swietowal po swojemu z przyjaciolmi,
          mama tylko prowiancik dostarczyla i posilila sie lakrysowym lodem..

spedzaj rownie milo wolny czas
          • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 10:31
            Dzień dobry smile
            A jak się robi wolne od internetu,bo ja nie umiem.Muszę mieć jakieś wiadomości .
            A co do nas,to ja też mogę iść na urlop kiedy chcę smile
            Dzisiaj mamy pierwszy dzień wiosny i imieniny dziecięcia big_grin

Kalisto dziękuję za zdjęcia ,co sprawiło,że tak odwiedzasz hurtem krewnych?
            A Kendo za krówki smile
            • lusia_janusia Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 11:13
              Hej !!!!
              Piekne zdjecia i obrazki za ktore dziekuje.
              Lato, wiec jak co roku musimy odwiedzic cmentarz, nie ma rady,
              zlecic dyrektywy na caly rok z utrzymaniem grobu w nalezytym stanie,
              Wiec nie bedzie mnie i Kendo jakis czas.
              Miejcie sobie milo i przyjemnie.
              Do napisania.......
              • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 11:34
                Szczęśliwej drogi Lusiu i Kendo ...
                a róbcie zdjęcia żeby nam pokazać.
                • kallisto Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 14:48
                  Witajcie.

Jaguś, tak się złożyło że mąż już ma wolne ja z jednym dniem urlopu mogłam się jakoś zorganizować i zaplanować podróż. Od dawna nosiliśmy się z tą myślą ale zawsze coś stało na przeszkodzie. Mieliśmy spotkać się z kuzynostwem w połowie drogi na północy nad morzem, ostatecznie wyszło tak i nie żałuję, tyle piękna jakie tu doświadczamy to coś wspaniałego.
                  Wróciliśmy z wycieczki po Gołdapi i kilka zdjęć. Rzut na tężnie i jezioro. W centrum miasta taki kwietnik, zakochałam się w nim.
                  • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 15:51
                    Raz a dobrze big_grin
                    Ja już nie mam swoich do odwiedzania,zostały dwie bratowe,ale daleko.Jedna ma 85,a druga 94,a wszystkie jesteśmy chore.Najbliżej to siostra męża,bo 30 km.
                    ale ona też schorowana,ale młodsza.Prawie codziennie rozmawiamy,
                    to wszystko wiemy co się dzieje.
                    Wieje,ale ciepło 23st.Kto wymyślił taką starość niech się przyzna surprised
                    Miłego popołudnia.
                    • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 17:54
                      Witam popoludniowo .Pogoda dalej niestabilna dobrze ze tylko wieje a nie pada,slonko jest i nie ma.
                      Chyba wieje w całym kraju. Macie racje na lata senioralne nie ma co zostawiac odwiedzin.
                      Moja rodzina b.bliska to juz prawie cała odeszła. Dalsza to b.daleko jak na terazniejszą podróz
                      bo na drugim końcu Polski. Nawet na moment wybyłam na rynek ale truskawek nie było.Albo sie kończą albo jeszcze będzie druga tura. W tym roku bardzo wczesnie zakończyłby sie sezon.
                      2 dni temu były w Stokrotce po 19zł/kg a na rynku po 15zł/kg.
                      KENDO i LUSIA uwazajcie w podrózy aby nogi miały wypoczynek .Jedżcie i wracajcie w zdrowiu
                      • kallisto Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 19:25
                        Popatrzcie co zostało z gospodarstwa moich dziadków, sypiąca się ruina, nikt nie chciał przejąć i zrestartować. Tam spędzałam moje dzieciństwo, stamtąd mam piękne wspomnienia. Siedlisko było bogate w roślinność, zabawy, dziecięce głosy. Dziadkowie mieli 7 dzieci, moi wujkowie i ciotki po kilkoro dzieci i to moje pokolenie w tych rodzinach liczyło sporą gromadę dzieciaków.
                        W chlewiku i obórce hodowano zwierzęta. Każdy z budynków posiadał poddasze na ktore się wchodziło, tam też spędzaliśmy beztrosko chwile. Czasem gdy było dużo gości to spanie było na sianie na tych poddaszach czyli nad zwierzętami .
                        Ta kaflowa kuchnia stoi w domu mojej cioci, rzadko już dzisiaj spotykana. I to była prawdziwa wieś z której zostały tylko takie elementy…..
                        • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 20:13
                          KALISTO ciekawa historie rodzinna pokazujesz i opisujesz..tak lata dzieciece spedzone w licznej rodzinie, zabawy z rówiesnikami, swawole na swiezym, powietrzu to cos czego dzisiaj dzieci nie mają i nie znaja.Smutne te fotki,budowle ktore tetniły zyciem a dzisiaj zarosniete i opuszczone,
                          Taki to los w gospodarstwach gdzie dzieci wyfruneły w świat.
                          • wedrowiec2 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 21.06.25, 22:04
                            Dobry wieczór, tu druga zmianasmile
                            Ruch na forum. Kallisto wyjeżdża i przyjeżdża, Kendo i Lusia_Janusia wyjeżdżają.
                            Kendo, Lusiu_Janusiu – udanego wyjazdu i szczęśliwego powrotusmile
                            Przeczytałam relacje Kallisto z kilku podróży. Zdjęcia obejrzałam. Te ostatnie, z rodzinnych stron są bardzo smutne. Tak wygląda przemijanie. Na szczęście pozostają dobre wspomnienia.
                            U mnie sytuacja nie jest najlepsza, ale jeszcze liczę na poprawę.
                            • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 22.06.25, 08:42
                              Witam porannie.Moze nareszcie slonko dogrzeje moje mieszkanie.Szkoda ze to ciepełko ma b yc połaczone z burzami i ulewami, ale pocieszam sie,że nie wszedzie.
                              WEDROWECZKA do nas napisała , witamy Cie serdecznie i zyczymy aby było okey.

Spokojnej i zdrowej niedzieli dla Wszystkich gdziekolwiek jesteście.
                              • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 22.06.25, 12:41
                                A pogoda sie u mnie nie sprawdza. Chwile po moim wpisie slonko sie schowalo i cały czas pochmurnie.
                                Temperatura troche sie podniosła do +24 i wiatr chlodny powiewa.
                                • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 23.06.25, 09:01
                                  Juz poniedziałek.Niedługo koniec miesiąca czerwca.
                                  Nie mam kogo przywitać wiec tylko kilka słów o pogodzie ktora jest nie dla mnie.Te wiatry niestabilna aura bardzo zle wpływaja na moje samopoczucie. I tak ma byc tez przez nastepny tydzien. Trzeba sobie z tym jakos radzic. Nie ma innego wyjściia.
                                  Zdrówka na dzisiaj i kolejne dnie zyczę.
                                  • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 23.06.25, 11:05
                                    Cześć dziewczyny... myślę,że jeszcze ktoś się odezwie Mario smile
                                    Nie może być aby pogoda wszystkich zadowoliła,dla mnie może być,
                                    nie lubię wiatru i jak nie ma słoneczka.
                                    Pomału się przyzwyczajam,że już inaczej nie będzie,oby nie gorzej.
                                    Wędrówko,rozumiem,że martwisz się o ojca.
                                    Zdrowia i jeszcze raz zdrowia dla Was serce
                                    • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 23.06.25, 13:09
                                      Witaj JAGO moze źle napisałam.Zawsze byłam zmarźluchem a teraz mam chyba niewydolnośc krazeniową i dlatego zimny wiatr powoduje że jest cały czas zimno.Robiłam badanie tętnic ale jest stabilnie ale jeszcze musze zrobic dopplera zył.
                                      KALISTO chyba jeszcze poza domem albo odpoczywa.
                                      Dobrego popoludnia.Powinnam wyjśc po owoce ale nie bardzo mi sie chce wybierac.
                                      • kallisto Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 23.06.25, 19:37
                                        Dobry wieczór dziewczyny.

Odpoczywam ale na swoim łóżku 😀
                                        Wróciliśmy od tatusia.
                                        Oglądam w kółko Macieja zdjęcia, już tylko wspomnienia zostaną, przynajmniej na jakiś czas. Może za rok nawrócimy w moje ukochane strony. Jutro napiszę więcej.
                                        Dobrej nocki🌷
                                        • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 24.06.25, 07:49
                                          Dzień dobry smile
                                          Podobno była burza,ale nie u nas,trochę popadało bardzo krótko.
                                          Dziś ładniejszy dzień,od rana mamy słonko i na razie tylko 14st.
                                          Mimo otwartego balkonu,w nocy było duszno.
                                          • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 24.06.25, 13:29
                                            Witam JAGO burzy u mnie bylo ale cos popadało.Rano śladu nie bylo.
                                            Zaliczyłam planowane zakupy. Ludzi wszedzie pełno tj na bazarku i w Biedronce.
                                            Truskawki w cenie 12-15zł/kg czeresnie podonie.Ziemniaki drogie od 2.50 do 4zł/kg.Jablka nie tanieja najnizsza cena 4.50 i tylko w Biedronce.
                                            Słonko jest i wiatrzysko porywiste tez.
                                            Na obiad mam kalafiorka.
                                            Przyjemnego popoludnia zyczę, ja będe robic maść z kwiatków nagietka na swoje giczały.
                                          • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 24.06.25, 17:05
                                            Wczoraj jadłam pierwsze czereśnie,bardzo smaczne i słodkie po 28/kg/
                                            i agrest,córka mówi ,że smaczny bo słodki,a dla mnie kaszowaty.
                                            Zrobiło się pochmurno i tylko 16st.
                                            Córka zawiozła ojca do kardiologa,dostał lepsze lekarstwo,może nie będzie tak często bolało w mostku.Lekarz kazał się zapisać za rok.Rejestracja zapisała na listopad 26r. Nie można chorować.Czy choroby to rozumieją? surprised
                                            Skorzystałam z okazji że nikogo nie było,trochę ogarnęłam chałupkę.
                                            I tak nikt nie zauważył mojego wysiłku big_grin
                                            • kallisto Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 24.06.25, 17:50
                                              Dzień dobry Mario i Jago.

U nas wczorajszej nocy mocno grzmiało a mnie jak nigdy przy tych grzmotach wspaniale się spało. Na szczęście nie obudziły mnie na tyle bym potem miała problem z usypianiem.
                                              Po południu przeszła przez miasto jakas trąba wietrzna, narobiła szumu, hałasu, pozamiatała miasto z kurzu i odeszła.
                                              Dzisiaj nieco lepiej. Nie ma słonka to i chłodno, lato tego roku już było kilka razy big_grin

A ja zbieram od tatusia historię rodzinną, napoczęła ją Ela-kuzynka moja u której gościliśmy. Ciekawe wiadomości zbieramy. Pewnie w każdej rodzinie jest ciekawa historia, kim byli nasi dziadkowie, pradziadkowie. Wiemy już dlaczego rodzeństwo (liczne) rodziło się w różnych miejscowościach, tatuś to wszystko pamięta na szczęście.

Jago wspaniale zrobi zmiana leków u męża, bo takiej myśli trzeba się trzymać i mieć nadzieję, że będzie lepiej czego oczywiście bardzo serdecznie życzę.

Mario, u nas też owoce drogie, truskawki wciąż po ok. 20 zł za kg.

Mocno dzisiaj pracowałam, ale sama fajne zadania, skomplikowane, wymagające uwagi ale te akurat bardzo lubię.
                                              • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 25.06.25, 08:31
                                                Witam w dzień podboju kosmosu przez Polaka,chyba już nic nie stanie na przeszkodzie.A tak nawiasem,to nawet kosmos już się nam opatrzył.
                                                Dzień taki sobie,niebo usłane chmurkami,słonko musi szukać dziury.
                                                U mnie będzie nuda,bo nic nie planuję,a Wam życzę spokojnego dnia.
                                                • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 25.06.25, 19:58
                                                  Lepiej pózno niz wcale. Witam bo dzien mi szybko ucieka. Rano cos naplanuje a potem to
                                                  tylko chce mi sie odpoczywać.Bez planu byłam ponownie za truskawkami bo wczorajszych część zamroziłam. Kupiłam tanie czeresnie po 8zł/kg na bazarku b.dobre banany rownież bo były po 2.50zł i objadałam sie dzisiaj owocami nic nie gotując.Teraz dopiero uspokoił sie wiatrzysko, moze jutro będzie spokojnie i słonecznie, czego wszystkim zyczę.
                                                  KALISTO to ostatnie chwile ,póki zyja rodzice na zapiski, bo bez nich trudno zakładać kronike rodzinną.
                                                  JAGO dobrze, że masz męża w poblizu. Zawsze we dwoje mozną siebie wspomagać.
                                                  Wyspanej nocki zyczę.
                                                  • kallisto Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 25.06.25, 20:50
                                                    Tak jak mówisz Mario albo „ lepiej później niż późno”- tytuł filmu też.

Odpoczywałam dzisiaj. Oglądam oferty sklepowe, zobaczcie jakie dziwne owoce bedą w Biedronce. Pierwszy raz widzę takie egzotyczne owoce. Muszę o nich poczytać co to takiego i jak się je konsumuje.
                                                    U nas truskawki po 16 zł 😱 a czereśnie po 23, banany po 7 zł. Dlaczego u nas jest tak drogo????
                                                  • wedrowiec2 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 25.06.25, 22:14
                                                    Dobry wieczór, tu druga zmianasmile Raczej nie wiem, którą jestem zmianą, bo funkcjonuję na podwyższonych obrotach. Tata od tygodnia jest w szpitalach. Od wczoraj w innej miejscowości. Dojeżdżam, ale tylko raz dziennie. Ze względów formalnych nie mogę tam dłużej przebywać.
                                                    Forum podczytuję, ale brak energii na pisanie.
                                                    A teraz dobranocsmile
                                                  • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 25.06.25, 22:32
                                                    Witaj WEDROWK) to dobrze czy to żle ze jest w innym? Dobrze ze jesteś zmotoryzowana to
                                                    mozesz z wszystkim nadązać. Napewno trzeba Ci wsparcia psychicznego w takiej opiece.Na odleglośc to niewiele możemy ale pisz kiedy potrzebujesz pogadać. Trudne masz chwile ale
                                                    i tak jestes bardzo dzielna.Nie zapominaj dbac o siebie bo to teraz b.wazne.
                                                    Kładz sie i staraj wyspać.
                                                  • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 26.06.25, 11:07
                                                    Dzień dobry Vistulanie smile
                                                    Dzięki Wędrówko,że znalazłaś chwilę czasu dla nas.
                                                    Ja nie wiem jak córka znajduje tyle siły i czasu,aby zająć się nami,bo oboje
                                                    już jesteśmy na równi pochyłej.
                                                    Wczoraj wpadł wnuczek i zaobserwował,że już mam okna brudne .
                                                    Musiałam się zgodzić,rozumiem,że ma pusto w kieszeni.
                                                    Nawet dobrze,bo i śmieci wyniósł.Teraz Ala jeździ do pracy i wraca późno,trzeba nadrobić czas.Jak wraca robi zakupy.A ja co mogę z przerwami.

Bardzo smaczne czereśnie po 28zł./kg. truskawki tańsze
                                                    Piękną pogodę mamy .Kiedyś w nocy padało,a rano było słonko.
                                                    Teraz albo za zimno,albo za gorąco.Były inne zajęcia i pogoda
                                                    nie była tak ważna.
                                                    Trzymaj się Wędrówko.Gorzej by było gdybyś pracowała.
                                                  • kallisto Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 26.06.25, 12:47
                                                    Dołączam do dziennych powitań.

Wróciłam z poradni alergologicznej do której otrzymała w ub. roku skierowanie od rodzinnej po tych objawach alergicznych. Wówczas moja rodzinna po obejrzeniu zdjęcia wtedy mojego stwierdziła, że to był stan na leczenie szpitalne. Miałam mieszane uczucia co do diagnozy alergicznej i chciałam odpuścić, ale w ostatniej chwili przyszłam po rozum do głowy i zapisałam się. Wyczekałam kilka miesięcy ale finalnie opłacało się bo dzisiaj dużo dowiedziałam się nt. tych objawów które miałam. Dzisiejsza alergolożka przeprowadziła ze mną bardzo długi wywiad. Ponieważ to była pierwsza wizyta więc spędziłam 50 minut w gabinecie. Już czułam na skórze jak się czekający pacjenci denerwowali. Pan za mną miała wejść do gabinetu o 10:15 a ja wyszłam z gabinetu o 10:50. Sama bym się wkurzała za takie opóźnienie, a właściwie to źle rejestrują bo między wizytami pacjentów wchodzą pacjenci po testach. Ale reasumując, wiem jakich leków nie powinnam przyjmować a najważniejsze, dostałam dostałam receptę na leki w razie gdyby zaistniała taka sytuacja to powinnam zażyć je od razu. Dlaczego? A no dlatego, że bez leków przeciwhistaminowych reakcja alergiczna może być śmiertelna. Moja miała ostry stan-jak to wtedy określiła rodzinna. A dzisiejsza uświadomiła mi, że miałam dużo szczęścia, że alergia nie spowodowała łuszczenia skóry, która prowadzi do stanów zapalnych, do sepsy i do śmierci. I tu muszę podziękować mojej Kasi, która wtedy "wygoniła" mnie na wieczorny dyżur, tam otrzymałam zastrzyk i sterydy. Gdybym wtedy nie poszła to pięknie mogłoby się wszystko rozwijać i nie chcę już myśleć czym mogłoby się skończyć.....
                                                    Jak to wszystko trzeba brać poważnie pod uwagę, często nam się wydaje, ze to coś błahego, a jak widać nie zawsze. Sprawdza się tutaj przysłowie, szczęście w nieszczęściu.
                                                    Nie spodziewałam się, że lekarka aż tak zagłębi się w temat, jest bardzo pozytywnie zaskoczona i polecę ją każdemu kto będzie w potrzebie. Zapytała czy w rodzinie ktoś choruje na alergię i astmę. Opowiedziałam o mojej mamie, to również pod jej kontem dała wskazówki.

Ot i tak mi mija czwartek na lekkiej pracy, wizytach i pisaniu smile

Miłego dzionkasmile
                                                  • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 26.06.25, 18:06
                                                    Witam pod wieczor.Troche czasu zajeło mi ogladanie naszego astronauty. Pomyslałam jak ogromne
                                                    pieniadze sa lokowane w takie badania i jak odwazni sa ludzie.
                                                    A dzisiaj mam całodzienne sloneczko z wiatrem i ciepełkiem mimo to nie wybywałam z chatki.
                                                    Zajmowałam sie drobnym odkladanymi na zaś sprawami.
                                                    KALISTO nigdy nie miałam wczesniej alergii a teraz te wiatry powoduja chyba duze zapylenia i
                                                    od czasu do czasu a to oczy, a to poranne kichanie etc.Dobrze że trafiłas na lekarza z powołania.
                                                    JAGO napewno trudno jest Ali gdy sie pracuje, ale nie ma wyjścia..Z tego co piszesz to i wnuczek zaglądnie i druga córcia też.Wazne ze jest stabilnie.
                                                    Spokojnego popołudnia zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 26.06.25, 18:16
                                                    Kalisto, tak powinna wyglądać wizyta u lekarza p.k a nie raz dwa trzy,recepty
                                                    i do widzenia.A jak coś poważniejszego,to SOR.
                                                    Ja też muszę się zarejestrować,bo mam nową p.k.,poprzednia poszła na emeryturę,
                                                    jutro spróbuję zadzwonić.
                                                  • wedrowiec2 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 26.06.25, 21:59
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Dziękuję za miłe słowasmile Tata jest na oddziale medycyny paliatywnej, ale jeszcze jest szansa, że wróci do domu. Jest w szpitalu odległym o ok. 30 kilometrów. Jeżdżę samochodem, ale pociągiem jest niewiele dłużej, a na pewno bezpieczniej, bo ostatnio z koncentracją u mnie nie jest najlepiejsad
                                                    Z lekarzami różnie bywa. Podobno niedługo ma zostać wdrożony nowy system zarządzania usługami medycznymi, który poprawi dostęp do lekarzy i skróci kolejki. Parę dni temu widziałam artykuł na ten temat, ale nie miałam czasu, a raczej chęci, na tę lekturę. I tak życie wszystko zweryfikuje.
                                                    Czas spać. Dobranocsmile
                                                  • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 27.06.25, 09:17
                                                    No to Witam i juz prawie koniec tygodnia i czerwca. Szybko minął. Cos chyba nocka popadało
                                                    teraz sie przejasnia i jest cieplo +20. Musze dokupic puieczywo i owoce. Reszta bez planowania.
                                                    Dobrego dnia.
                                                  • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 27.06.25, 11:26
                                                    Dzień dobry smile
                                                    A może i będzie lepszy? bo wreszcie słonko się pokazało i też 20st.
                                                    Wędrówko,ja też to słyszałam,że ma być lepiej,ale ile razy już to słyszeliśmy.
                                                    Pamiętam,że kiedyś wprowadzono 50zł. kary za nie powiadomienie z rezygnacji
                                                    z wizyty i nici z tego wyszły,bo aby dodzwonić się i odwołać,to nie takie proste,
                                                    może w tym kierunku coś zrobią.Lekarze nagle się nie rozmnożą.
                                                    A kara podobno 500zł. Ale to gdzieś czytałam,albo słyszałam,to nic pewnego.

Tatę podleczą i na pewno wróci do domu.Celem leczenia paliatywnego jest poprawa jakości życia poprzez łagodzenie objawów choroby i wsparcie psychiczne, a nie wyleczenie choroby. A więc musisz być zdrowa i trzeźwo patrzeć
                                                    na rzeczywistość..
                                                  • wedrowiec2 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 28.06.25, 22:19
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Pustki na forum? Założycielki wyjechały, więc reszta rozpierzchła sięsad
                                                    Jago, liczę na podreperowanie zdrowia, ale nie choroby zasadniczej, a innej, którą leczy się środkami dostępnymi tylko w szpitalach.
                                                    Ponieważ mieszkam na pograniczu, więc często dojazd do innej miejscowości jest łatwiejszy drogami po drugiej stronie granicysmile I tak do szpitala jeżdżę dwukrotnie przekraczając granicę. Wracając też. Dziś z przerażeniem zobaczyłam grupy ludzi z narodowymi flagami, którzy jako „patrol obywatelski” pilnowali granicy, by nie podrzucano nam migrantów. Poczułam się bardzo nieswojo. Wyglądali, jak bojówki czekające na hasło do akcji. Brakowało tylko brunatnych koszul. Nie wiem, co chcą udowodnić nie mając prawa do jakiegokolwiek działania. Chyba będę jeździć tylko po polskiej stronie, bo ich widok jest bardzo frustrującysad
                                                  • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 29.06.25, 09:47
                                                    Wczoraj nie miałam na nic ochoty a zwełaszcza pisac o pogodzie ktora w tym roku jest zwariowana
                                                    i dla mnie uciązliwa.
                                                    Witam , to juz niedziela ale handlowa. Ja nie muszę krążyc po sklepach, wszystko mam
                                                    za to będe robic porządek z wlosami i paznokietkami. Obiadek tez jest.Wczioraj ugotowałam
                                                    kaszę gryczana i była z klopsikiem.To samo moze byc dzisiaj lub z kefirem.
                                                    Waga moja skoczyła w górę bo ostatnio bardzo zadbałam o poprawe mojej hemoglobiny ale nie wiem czy ze skutkiem. Jak dbam o hemoglobine to rosnie cholesterol i tak na odmianę.
                                                    Zdrowej i spokojnej niedzieli zyczę.
                                                    Wędrówko mysle, z Twoim zainteresowaniem stałymi odwiedzinami co jest bardzo wazne dla chorego lekarze zrobia wszystko co bedzie mozliwe . Zycze szybkiej poprawy i dla Ciebie
                                                    też zdrówka w tej trudnej opiece.
                                                  • jaga_22 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 29.06.25, 19:22
                                                    Witam popołudniowo.Była dziś u mnie starsza córka z Mikołajem.
                                                    I tak przeleciała niedziela.Jest ciepło 25st. i nie padało.
                                                    Spokojnego popołudnia.
                                                  • lusia_janusia Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 30.06.25, 08:02
                                                    Hej !!!
                                                    Kendo juz zyje w Lipcu, ale jeszcze mamy ostatni dzien czerwca..

„>> Czerwiec na maju zwykle się wzoruje,
                                                    jego pluchy, pogody często naśladuje” >>

U mnie zapowiedziane temp, do 20...C i wieje.

Wczoraj jak przyjechalysmy do Szwecji wialo sztormowo,
                                                    dzisiaj chybla predkosc wiatru zmalala.Musze dojsc do siebie po
                                                    dlugich podrozach i nieprzewidzianych przypadkach.

Po sniadaniu, jak zwykle mleka do kawy nie mam, wiec sie ubieram
                                                    i pojde, nie marsz, bo migrena mnie odwiedzila.

Miejmy sobie przyjemny poniedzialek konczacy miesiac czerwiec.
                                                  • maria88 Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 30.06.25, 11:05
                                                    Witam Cie LUSIU i u mnie tej sztormowo wieje i tylko +17, nieco ma sie ocieplić.
                                                    Odpoczywaj i relaksuj . Ja musze do apteki wiec tez pomaszeruję. Chyba potem będe szyc.
                                                    Dobrego poniedziałku dla wszystkich.
                                                  • kendo Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 30.06.25, 20:01
                                                    no tak Lusia,
                                                    "zakrecona w dalszym ciagu jestem"
                                                    tak to po meczozacej podrozy,
                                                    ale ,chwale sie,ze wypralam dzis, czesc upiora z podrozy i wyprasowalam ,
                                                    w srode ciemne popiore ,ale nie musze juz prasowac,co bardzo nie lubie tego zajecia,

Mario ,mamy cieplutko,
                                                    wczoraj jak wyszlam z autobusu,to myslalam ,ze wiatr mi walizke porwie,tak mocno wialo,
                                                    zalatwily to co chcialy,ale podroz byla uciazliwa,
                                                    migrena wczoraj mnie bardzo dotkliwie dopadla,az zwracalam,
                                                    usnelam pozno,a dzis glowizna rano tylko nastraszyla,ze bedzie powtora z wczoraj..
                                                    a tak pozatem mamy sloneczny /cieply wieczor,
                                                    buty sportowe szybko schna na naslonecznionym balkonie,bo wiadomo.w kraju inny kurz,wiec musialam je odswierzyc

miejcie sobie mily wieczor,

zalaczam zdjecie pociagu,ktorym premierowo sie przejechaysmy,bo za unijne odnawiaja trakcje pociagowa z jeleniej Gory do Karpacza i do Kowar,a wtedy byl pociag ciagniety przez lokomotywe opalana weglem,jak do szkoly dojezdzalysmy,
                                                  • kallisto Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 30.06.25, 20:47
                                                    Francja elegancja 😀 aż miło wsiąść do tak fajnej komunikacji.
                                                  • kendo Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 30.06.25, 21:29
                                                    przeczytalam wiesci z dziendoberkow czerwcowych,

tez objadalysmy sie owocami,
                                                    truskawki po 16 PL,czeresnie 19 PL,
                                                    malinowe pomidory jakos ponad 3 PL byly w Biedronce,

pogoda nam dopisalam,ale jednego dnia byla straszna ulewa z blyskawicami/piorunami/i huraganowym wiatrem
                                                    trwalo to zaledwie z pol godziny i narobilo mase podtopien/polamanych wielkich grubych drzew,

dobrze ,jak rodzice schorowani maja pomoc od dzieci,
                                                    my sie tez opiekowalysmy nasz sp.Mama do konca,
                                                    co drugi miesciac wymienialysmy sie z Lusia z opieka,dobrze ,ze nie chorowala na oblozne choroby,tylko "na starosc"bo wiek 93 lata,byla sprawna mentalnie i pelna zycia mimo swego uszkodzenia kregoslupa,

Wedrowka I Jagusi Dziewczyny pomagaja jak moga a i wnuki tez sie angazuja,
                                                    zycze im i Wam OPIEKUNKOM duzo wytrwalosci i niech bedzie troszke lepiej z chorujacymi,
                                                    jak rownie na pocieche pozdriwam Chorych.
                                                  • kendo Re: 20 juni, 2025 powitanie lata 30.06.25, 21:35
                                                    tak Kallisto milo sie jechalo i szybciutko do celu sie dotarlo,
                                                    choc ma "jeszcze choroby poczatkujace"
                                                    ale dopracuja te mankamenty i bedzie OK,
                                                    chodzilo o wentylacje,nawiew swiezego powietrz czy cos w tym rodzaju i musial pociag stanac na 10 min,by cos tam naprawic..
                                                    na peronach slicznie wylozone rowna kostka i oznaczone miejsca ,ze nie za blisko stac torow i odgrodzone sciezki jak wyks z peronu,
                                                    nawe wybudowali wiate w razie deszczu,
                                                    super,podobalo mi sie ,bardzo schludnie peron wygladal,
                                                    akurat przykrecali lawki...
                                                    prace w dalszym ciagu trwaja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka