elfuria 19.02.07, 17:16 Hej, mam pytanie odnośnie farb akrylowych. Czy macie jakieś sprawdzone, czy po prostu kupujecie "jak popadnie"? Mam ograniczoną ilość funduszy i nie chciałabym kupić czegoś, co okaże się "powszechnie znanym badziewiem". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jadwiszka Re: farby akrylowe 19.02.07, 18:08 bardzo dobre sa farby Maimeri z serii idea. w sklepach plastycznych sa w roznych sloiczkach i tubkach, w zaleznosci ile jakiego koloru Ci schodzi, mozesz sobie dobrac. duzy sloik 140 ml kosztuje okolo 15- 16 zl ,moze sie to wydawac duzo wobec innych akryli, ale te sa jakosciowo swietne, maja duzo pigmentow i swietnie kryja, wystarczy jednokrotne malowanie, wiec sa bardzo wydajne i pozornie mimo ze drozsze, to sa bardziej ekonomiczne i wydajne. sa swietne do domalowywania np ciemnego tla , czy do malowania tla w ogole natomiast do cieniowania schdzi farb mniej, wiec mozesz sie zaopatrzyc w jakies male , zwykle polskie sloiczki , ja mam bez nazwy- wielkosc dawnych szkolnych plakatowek- koszt takiej farbki to okolo 2,50 zl nie polecam zestawow ktore sie pojawiaja na allegro- to akryle marnej jakosci, slabo kryjace, z brzydka gama kolorystyczna bardzo dobre tez sa akyle polskiej firmy Renesans chromacryli nie polecam Odpowiedz Link
kwiat_aloesu Re: farby akrylowe 19.02.07, 18:22 Skoro Elfuria właśnie poruszyła ten temat, dopytam jeszcze o jedną firmę. Jakie macie doświadczenia z akrylami z Empików (Creall Top Deco)? Kupiłam ostatnio tubkę czegoś, co wyglądało jak prześliczny beż, ale z tubki wylała mi się najpierw jakaś niebieskawa ciecz, a potem gęsta farba wyglądająca jak zwarzona. Pomalowałam tym czymś kawałek deseczki na próbę, farba popękała jak przy kraku jednoskładnikowym. Nie chciało mi się iść walczyć o te 10zł, ale nie wiem teraz, warto jeszcze ryzykować czy odpuścić? Odpowiedz Link
mamoon1 Re: farby akrylowe 20.02.07, 16:19 Te farby leżą w Empiku już jakiś czas, chwile świetności mają już dawno za sobą niestety wysychają w środku zbrylając się. Miałam podobną przygodę. Trzeba bardzo na to uważać! Dobre są tez farby Delta - niedrogie i miłe w pracy. Trzeba tez zwracać uwagę na to aby nie były to farby transparentne lub pół-kryjące, ale kryjące = oszczędność Odpowiedz Link
magiczna_chwila Re: farby akrylowe 19.02.07, 18:48 Elfuria, właściwie każda farba ze sklepu plastycznego powinna być odpowiednia jakościowo Cenowo również. Na pewno warte polecenia są farby firmyRenesans oraz Maimeri, o których wspominała Jadwiszka. Dobra jakość za dobrą cenę. Te z serii Start (w tubkach: 75 ml za ok. 8,50 zł, 150 ml za ok. 14 zł), z serii Polycolor (w słoiczkach, lepsze krycie niż poprzednie, słoiczki 125 ml za ok. 18 zł albo z serii hobbystycznej. Ze swojej strony dodam jeszcze np. Talens (tubka 40 ml - ok. 9 zł) Te typowo hobbystyczne firm np. To Do, Stamperia, Rayher są ciut droższe. A i różnie bywa w ich przypadku z kryciem. Ale na to tak naprawdę różnicy nie ma. W przypadku akurat tych farb dużym plusem jest szeroka gama kolorystyczna. Kwiat Aloesu - z Twojego opisu wynika, że farba była stara, przeterminowana. Rozwarstwiła się, zwarzyła... Ostatnio widziałam w Empiku "promocję" w postaci rabatu 50% na takie przeterminowane stare farby. Możesz ewentualnie nieco rozgrzać farbę (choćby w rękach) i dobrze wymieszać. Odpowiedz Link
k_izydorczyk Re: farby akrylowe 19.02.07, 19:03 Ja używam Maimeri Polycolor, START, farb Renesansu i To-Do. Z Chromacryli osobiście jestem zadowolona (używam bieli, raw umber, burnt umber, skin tone, forest green i warm blue). Najczęściej jednak maluję właśnie Policolorami i To- Do. Odpowiedz Link
elfuria Re: farby akrylowe 19.02.07, 19:34 Wielkie dzięki za rady :] To jak tylko znajdę teraz chwilę to idę sobie kupić prezent urodzinowy Odpowiedz Link
jadwiszka Re: farby akrylowe 19.02.07, 20:07 chromacryle moga byc dbre do cieniowania, zawieraja malo pigmentow, sa rzadkie, slabo kryjace. do domalowywania tla np w print roomie sie nie nadaja. idea kryje za pierwszym razem- wiec domalowywalam tlo tylko raz, przy chromacrylach domalowywalam tlo czarne po5 razy, co jest szczegolnie wnerwiajace jesli wzor sklada se z drobniutkich elementow, listkow itp. dlatego napisalam ze chromacryle sa nienajlepsze, co tez potwierdza w kazdym dobrym sklepie plastycznym. Odpowiedz Link
jadwiszka Re: farby akrylowe 19.02.07, 20:09 co do farb z empiku. ja mam swieze farbki- turkusowa sprawuje sie bardzo dobrze, natomiast juz ktorys raz (chyba 2 zloto ktore mam z empiku) zwazylo mi sie zloto, stracilo kolor, jest szareo oliwkowe i ma konsystencje grudkowato glutowata, nie zalezy to widocznie od swiezosci farby tylko mozliwe ze dodawane sa jakies pigmenty ktore po kontakcie z woda albo powietrzem sie utleniaja, co jest jakas wielka pomylka ze wzgledu na to ze to sa wlasnie farby wodne. Odpowiedz Link
polojama Re: farby akrylowe 19.02.07, 21:36 Podpisuję się obiema ręcami pod Maimeri Polycolor,Renesansem, dodaję od siebie Nerchau, Gutterman - mają najpiękniejszą złotą farbę i Sinus Odpowiedz Link
k_izydorczyk Re: farby akrylowe 20.02.07, 12:50 No widzisz, każdy ma inne doświadczenia dlatego pisałam z jakich kolorów chromacryli jestem zadowolona. Fakt, często używam ich do cieniowania, ale umbry i bieli używam jako koloru "bazowego" i one mi kryją dobrze po 1 warstwie. Często ich bieli używam do tła mieszanego z innymi farbami i póki co było dobrze, choć zaznaczam, ze zazwyczaj były to jasne tła. Ale zauważyłam że przy gorszym drewnie, bardziej pijącym i niezagruntowanym musiałam bieli dawać czasem 2-3 warstwy (grunt rozwiązuje ten problem, przy dobrze wysezonowanym i porządnym drewnie nie ma tego problemu wcale). Czerni faktycznie używałam ze startów Ale powiem szczerze że czerń i czerwień są w ogóle dość wymagające jeśli ma być idealnie gładko i bez prześwitów. Ale dobrze wiedzieć jakie spostrzeżenia mają inni Odpowiedz Link
jadwiszka Re: farby akrylowe 20.02.07, 18:42 jesli chodzi o czerwony- tu podpowiedz, jest to faktycznie kolor wymagajacy- ale jest na niego sposob najlepiej pomalowac najpierw tlo bazowe na szaro. dopiero potem na czerwono wyjdzie piekny jednolity czerwony juz po jednym malowaniu mam tez bialy z chromacryli, niestety jak dla mnie ma on odcien kremowy, co mi srednio odpowiada i tez slabo mi kryje zdecydowanie biala fabe kupuje emalie akrylowa do drewna i metalu sniezki. co do krycia na primerze. no wlasnie ja daje zawsze bialy primer jesli chce uzyskac jednolite tlo- co innego przecierki i podrobki bejcy akrylami- tu daje farby na surowe drewno- ligiczne na primer czarna idea wystarczy raz chromacryl czarny 5 razy i jak sobie policzylam - chromacryle lepiej zastepowac wlasnie idea maimeeri, ktora wydaje sie drozsza, a jednak wydajniejsza ze wzgledu na te pigmenty. maluje wlasnie 3 mandoliny na czarno. z poprzednia sie meczylam chromacrylami- zeszla mi prawie cala duza tubka na jedna mandoline. te obecne maluje idea, nie zuzylam nawet 1/5 sloiczka 140 ml na wszystkie trzy! to jeszcze tak z moich doswiadczen Odpowiedz Link
k_izydorczyk Jadwiszko:) 21.02.07, 15:58 Dziwną masz tę białą farbę chromacryla, może stara? Bo ja mam idealnie białą, gęsta jak śmietana, kryje świetnie. Moze to też kwestia opakowania (choć wątpię), ja zawsze kupuję białą w litrowych butlach, bo bardzo dużo maluję - używam takiej od lat, nigdy nie narzekałam Mała sugestia co do czerni - więcej pracy Cię kosztuje malowanie na czarno gdy kładziesz czerń na biały podkład. Czasem warto go sobie odpuścić jeśli nie masz podkładu bezbarwnego Odpowiedz Link
jadwiszka Re: Jadwiszko:) 22.02.07, 21:52 stara pewnie nie jest bo kupowana moze pod koniec grudnia(?) -date produkcji ma chyba z listopada,gęsta jak smietana- no moze kefir naturalny, na pierwszy rzut oka tez biala ale to tubka 75ml z serii chromacrylii w prawie calkowicie bialych tubkach, wczesniej jak kupowalam chromacryle to byly w tubkach z mazajami- teraz chyba po prostu robia inne opakowania. ale stad te moje obserwacje co do koloru- po pomalowaniu przedmiotu biala farba, albo podkladem, jak chcialam podmalowac niektore miejsca wlasnie chromacrylem, to niestety ten bialy nie byl taki bialy jak innej farby- wlasnie wyszly plamki wpadajace w krem? co do czarnego bez podkladu, jasne ze tak robie,jesli mam akurat taki przedmiot ze jest po prostu caly czarny-ale przy print roomie zbytnio sie tak nie da, malowalam np biale wazy ceramiczne- bez podkladu i tak by bylo bialo, a straszna pijawka z ceramiki nieszkliwionej, wiec zastosowanie podkladu chyba jest koniecznie- bezbarwny by nie ulatwil sprawy- tak mysle, po za tym- najczesciej jesli sie bawilam w domalowywanie tla , to wlasnie kompozycja z czarnego i bialego tla- wiec najpierw wszystko jade na bialo, doklejam papier, i maluje na czarno. a jakos chyba wole domalowac czarne tlo niz potem biale bo w bialym jeszcze gorzej widac niedociagniecia niz na czarnym- przy nierownomiernym domalowaniu. Odpowiedz Link
zenana84 Re: Jadwiszko:) 22.02.07, 23:04 ja polecam start'y, master'y i chromacryle. Ostatnimi maluję od ponad 5 lat, w zasadzie całą gamą barw i jestem bardzo zadowolona z efektów. konsystencja i krycie wg mnie - wzorowe. pzdr. Odpowiedz Link
jadwiszka Re: Jadwiszko:) 22.02.07, 23:19 a jeszcze- nie widzialam a z tak duzych farb artystycznych- no chyba ze butle w empiku- kupujesz w jakiejs hurtowni? i jak cenowo wyglada taki litr chromacryli? Odpowiedz Link
k_izydorczyk Re: Jadwiszko:) 23.02.07, 00:56 A sa, są duże objętości Tyle że wybór kolorów ograniczony mocno (do podstwaowych praktycznie). Na ASP kupowałam, coś koło 90zł płaciłam, dokładnie nie pamiętam, bo to było już jakiś czas temu. Wiem, że też Talens jest w większych opakowaniach - bodajże 0,5l - kupiłam raz (bo nie było Chromacryla) i więcej nie kupię do deku. Do obrazów może świetny, ale do deku właśnie zbyt słabo kryjący. U nas w empiku nie ma działu z rzeczami do hobby - bida pod tym względem. Odpowiedz Link
melamelania Re: Jadwiszko:) 13.10.07, 14:19 Co sądzicie o farbach sinus: www.allegro.pl/item254414106__sinus_producent_farby_akrylowe_tuby_45g.html Cena przystępna, ale czy nadają się do decoupage'u? Odpowiedz Link