Dodaj do ulubionych

dres, dres, dres !

10.04.14, 00:17
Tak jak w temacie. Ostatnim czasem nic tylko dres i dres mi w głowie siedzi. Szyję apaszki dla dzieci, czapki, spodnie - szarawary dla maluchów i nie tyko dla maluchów, spódnice, sukienki.... i wszystko dresowe :D
Nie jestem krawcową z wykształcenia, lecz samoukiem, zatem uczę się na błędach, a dres wydaje się być wyrozumiały ... da się przerabiać, "nie siepie się", tylko trzeba go nieco pilnować bo "ucieka" sama nie wiem gdzie ;)
Co sądzicie ? pracowałyście na dresie? a może wiecie gdzie można kupić fajną, niedrogą i niegrubą dresówkę ?

Piszcie i pokazujcie swoje dzieła !

Ja zapraszam do siebie, kto ciekawy ;)
galganekart.blogspot.com/
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 10.04.14, 16:59
      Jak szyjesz z ubraniowego, to też - z ubrania? A z pościelowego - to z pościeli?

Niechlujstwo językowe zniechęca do zaglądania do bloga...

Ania
      • galganekart Re: dres, dres, dres ! 10.04.14, 20:26
        To mnie zaskoczyłaś. Przykro mi zatem, jeśli uderzyłam w Twoje poczucie estetyki. Blog jest dla zainteresowanych, nikogo nie zmuszam do zaglądania na niego (chociaż mogłabyś zajrzeć i powiedzieć mi czy tam dużo niechlujstwa, jeśli uważasz się za eksperta w tej dziedzinie :P )
        Jak napisałam we wcześniejszym poście, krawcową nie jestem, i sklepu też nie prowadzę... zatem mogę się mylić, gdyż ciągle się uczę. Ja - zajrzałam na Twojego bloga, ot tak z ciekawości, dobrze sobie radzisz :)
        Doświadczenia w szyciu ubrań również nie mam, i pokornie przyjmuję wszelkie rady.
        I może dlatego też zupełnie nie rozumiem Twojej wypowiedzi ... ????
        • malpa-w-czerwonym1 Re: dres, dres, dres ! 10.04.14, 21:43
          Ja też nie, z całym szacunkiem dla dorobku czeremchy!
        • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 11.04.14, 15:41
          > I może dlatego też zupełnie nie rozumiem Twojej wypowiedzi ... ????

Ot, po prostu...

Nie tylko ja mam wrażenie, że nie powinno się przenosić wyrażeń slangowych czy zawodowych do języka codziennego, w porozumiewaniu się z innymi ludźmi. Tym bardziej dziwi mnie skąd się to u Ciebie wzięło - skoro jak piszesz - nie jesteś krawcową i pewnie nie obcujesz na co dzień z takim językiem... Wybacz, ale "dres mi w głowie siedzi" albo "czy pracowałyście na dresie" mogą wywołać zupełnie inne skojarzenia, niż te zapewne zamierzone.

Ania
          • galganekart Re: dres, dres, dres ! 11.04.14, 17:34
            Dziękuję za wyjaśnienie :)
            Tak z pewnością masz rację, zrobiłam to oczywiście z premedytacją, ot tak przekomarzając się, ale nie miałam nic innego, tudzież złego na myśli, i może błędnym jest założenie, że Ci których to zainteresuje odbiorą to tak jak ja. Ryzyko.
            To metafora by opisać stan moich myśli w danej chwili, stąd też "dres mi w głowie siedzi" i inne. Lubię metafory. Jestem kulturoznawcą nie krawcową, i nieco znam się na slangu ;)
            Jeśli uraziłam Cię tym określeniem, zrobiłam to "niechcący".
            Pozdrawiam
            Magda
            • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 12.04.14, 09:58
              To nie metafora... Niestety... "Pracuję na dresie" to jak w barze mlecznym "leniwe wyszły". Niby każdy wie, o co chodzi, ale brzmi - prymitywnie... Niedbale i bez szacunku dla języka polskiego.

Ania
              • galganekart Re: dres, dres, dres ! 12.04.14, 10:16
                Myśl co chcesz. Z całym szacunkiem, nie założyłam tego wątku po to by dyskutować o nazewnictwie, możesz do tego celu założyć własny wątek. Jak do tej pory tyko Tobie coś zaczęło przeszkadzać, wszyscy inni czytają i rozumieją. Zatem powodzenia życzę i pozdrawiam.
                Poczytaj o metaforze, polecam :
                pl.wikipedia.org/wiki/Metafora
                Może zrozumiesz znaczenie "przenośni".

P.S. Ty chyba też polonistką nie jesteś z tego co się dowiedziałam ;)
                Odpuść.
                • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 12.04.14, 17:06
                  A ty jesteś? No nie, ty nie jesteś polonistką, tylko "robisz w kulturze". Całe szczęście, uchowaj nas, Panie, od takich polonistów!!!

"Pracować na dresie" to nie jest żadna metafora, nie powstaje ze zbitki tych słów żadna nowa wartość.

Nie wystarczy przeczytać sobie informację z wikipedii - trzeba rozumieć to, co się czytało.

Nie rozumiesz też, że nie chodzi mi o nazewnictwo.

Szkoda, że nie mogę odnaleźć audycji /do odsłuchania w radio/ w której nasi językoznawcy wypowiadali się o trudnej sztuce nieprzenoszenia slangu zawodowego poza krąg współpracowników...

Rozumiem, że cię porwało uniesienie związane z radością szycia z dresówki /tak, z dresówki, nie z dzianiny dresowej. Taki skrót jest do przyjęcia./ Ale - nawet sam tytuł twojego postu wprowadza w błąd. Dres uszyłaś? Siedzisz w dresie? Szukasz wykroju na dres? Nie, ty pracujesz na dresie... Wypuściłaś spod palców bełkot... Z założeniem, że kto zechce - zrozumie.

Dla jasności - ja zrozumiałam, ale brwi mało mi z czoła nie wyskoczyły.

Ania
                  • galganekart Re: dres, dres, dres ! 12.04.14, 18:32
                    Aleś się przyczepiła...
                    Zabawny ten Twój wpis :)
                    Rozumiem Twoje stanowisko i naprawdę nie chce mi się dłużej ciągnąć tego wątku.
                    Audycji Prof. Miodka słucham namiętnie od lat, wiem o czym mówisz i mam tego pełną świadomość. Po prostu inaczej pojmujemy pewne rzeczy, może to kwestia wieku. Żeby było jasne, jestem pełna szacunku do osób starszych niż ja, i w zasadzie do wszystkich osób w rytm przykazania : nie rób nikomu co Tobie nie miłe, i kochaj bliźniego jak siebie samego.
                    Znajdź sens wypowiedzi i spróbuj mnie zrozumieć... i nie przyczepiaj się już proszę do słownictwa.
                    Dziękuję za nieocenione lekcje nazewnictwa z zakresu krawiectwa, w przyszłości z pewnością będę korzystać.
                    I nie wyrzucajmy sobie już, i nie obrażajmy siebie, szanujmy się - wszyscy jesteśmy ludźmi.

Pozdrawiam
                    • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 13.04.14, 11:23
                      To nie był prof. Miodek, a prof. Markowski.

Znalazłam. Od 38:55 .

www.polskieradio.pl/8/402/Artykul/1085259,Grzeczny-czyli-do-rzeczy-Etykieta-jezykowa-wczoraj-i-dzis
                      Ania
                      • galganekart Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 12:48
                        ech ci ludzie...
                        Nie ma to jak postawić na swoim. Jak grochem o ścianę.
                        • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 13:49
                          A odtworzyłaś sobie rozmowę z linka? Do "tamtych ludzi" też masz żal?

Że też ci się chciało do tego wątku wracać po prawie dwóch tygodniach...

Ania
                          • galganekart Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 17:56
                            Ależ ja do nikogo nie mam żalu ... (?)
                            Tak, obejrzałam, jest ok, do rozmowy wróciłam, bo tutaj zajrzałam. Nie jestem tu "cały czas". A już myślałam, że dałyśmy z tym spokój... Nie uważam się za pępek świata, i wszechwiedzącą. Cały czas staram się być grzeczna, ale szczerze irytuje mnie to już nieco. Więc skończ proszę prawić mądrości i skup się na rzeczach których dotyczą wątki.
                            Pozdrawiam.
                            • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 28.04.14, 17:26
                              Nie będę kopać się z koniem. Sama zaśmiecasz swój wątek. Pomyśl raczej, dlaczego nie spotyka się toreb z dresówki...

Ania
                              • galganekart Re: dres, dres, dres ! 28.04.14, 20:46
                                nie wiem dlaczego ...? pewnie mi powiesz (?)
                                I proszę nie mów mi co powinnam tutaj umieszczać :)

Ja tam widziałam torby z dresówki, może nie w takim stylu, ale widziałam, nie jedną i nie dwie (czytaj: dużo więcej) ;)

pierwsze lepsze linki z wpisu w Google - "torba z dresówki":

na potwierdzenie słów,babiniec-cafe.pl/viewtopic.php?p=2125537
                                mashupaktivist.aktivist.pl/2012/01/maa-szara.html
                                www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fmadeforyou.pl%2Fpublic%2Fassets%2F2.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fmadeforyou.pl%2Fpl%2Fn%2F5&h=372&w=336&tbnid=TTyaOsJ3iFCcIM%3A&zoom=1&docid=-CIcYmduUp_QsM&ei=faBeU6-DPcXY7AbztIHYDg&tbm=isch&client=firefox-a&ved=0CFYQMygCMAI&iact=rc&uact=3&dur=919&page=1&start=0&ndsp=19
                                szafa.pl/c18057480-super-dresowa-torba-house.html
                                suszarniahandmade.blogspot.com/2013/08/w-tym-sezonie-wiosenno-letnim-chyba.html
                                mogłabym tak jeszcze, tylko po co ?
                                Pozdrawiam.
                                • galganekart Re: dres, dres, dres ! 28.04.14, 20:53
                                  Proszę nie obrażać tutaj nikogo.
                                  Przy linku suszarniahandmade.blogspot.com/2013/08/w-tym-sezonie-wiosenno-letnim-chyba.html
                                  Mogą być problemy z odnalezieniem, zatem : proszę zjechać na dół strony.... ojej ktoś napisał torba dresowa... !!!!!
                                  • ladyjm wielofunkcyjna bluza z szarej dresówki 30.04.14, 11:12
                                    longredthread.wordpress.com/2014/04/29/wielofunkcyjna-bluza-z-szarej-dresowki/
                                    wykrój narysowałam sama
                                    • hesperia1 Re: wielofunkcyjna bluza z szarej dresówki 30.04.14, 11:59
                                      Niesamowita!!! Gdybym tak sama potrafiła wykroje rysować i tak pięknie szyć...
                                      Podziwiam. Bluza nieziemska :)
                                  • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 30.04.14, 12:19
                                    Uszyć dla siebie to można i pokrowiec na samochód albo worek na węgiel. Nie wszystko da się szyć z wszystkiego. Pytanie - jak długo wytrzymają szwy i sam materiał, jeśli będzie się w torbie z bawełnianej dzianiny nosiło zawartość cięższą niż pół kilograma... Widziałam już torby szyte z lycry, zwane "magic" z powodu niezwykłego rozciągania się i pojemności torby, ale było to "pancerne" szycie i odpowiedni, bardzo mocny materiał. Przędza bawełniana w dzianinach jest dość krucha i będzie pękać w miejscach największych przeciążeń - z reguły na szwach. Dlatego nawet w banalnych t-shirtach wszywa się wzmocnienie w szwy ramion. Poza tym sam szew musi być odpowiednio elastyczny i mocny - jeśli będzie "tylko" mocny, to poprzerywa nitki dzianiny.

Na technologii trzeba zęby zjeść, albo na lekcjach teorii, albo przez życiową praktykę.

Ania
                                    • hesperia1 Re: dres, dres, dres ! 30.04.14, 14:39
                                      Ja nie krawcowa i na technologii się zupełnie nie znam. Może dlatego jako nastolatka uszyłam swój pierwszy plecak z bluzy dresowej zakupionej w lumpeksie. Mało tego, szyłam ręcznie gdyż maszyny nie posiadałam. Ile ten plecak przeżył, ile się w nim mieściło również ciężkich rzeczy także książek, na ilu wycieczkach mi towarzyszy- tego nawet przypomnieć sobie nie jestem w stanie !

Jak fajnie ze wtedy nie miałam pojęcia o tym wszystkim o czym Czeremcho napisałaś, ominęłaby mnie radość i duma z pierwszej samodzielnie uszytej rzeczy.

Pozdrawiam :)
                                      • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 30.04.14, 14:48
                                        Weź pod uwagę, że szyłaś dla siebie :-) To właśnie napisałam w pierwszym zdaniu poprzedniego postu. Dla siebie można zaryzykować... W tzw. ciężkich czasach szyłam np. ciuchy z materiałów obrusowych, ale dzięki temu wiem, dlaczego to są materiały obrusowe, a nie odzieżowe :-)

Ania
                                        • hesperia1 Re: dres, dres, dres ! 30.04.14, 14:52
                                          Tak, uszyłam dla siebie a potem dla przyjaciółki i koleżanki.
                                          Nie pamiętam dziur, pewnie gdyby jakieś były to szybko pod wpływem ciężaru zamieniłyby się w dziurska :)
                                    • galganekart Re: dres, dres, dres ! 01.05.14, 10:05
                                      Oczywiście masz rację czeremcha :) Może się tak zdarzyć, jeśli dresówka jest "cienka" - zapewne, i tu też hesperia1 może mieć rację, jeśli miała jakąś "grubą" dresówkę, mogła się nie rozchodzić, ręczne szycie jest mocne prawda? Wybacz proszę czeremcha określenia "gruba" i "cienka" dresówka na gramaturach się nie znam...
                                      Tylko, że w temacie mojej torby... mam wrażenie że, jej nie widziałaś.... Szyjąc ją miałam świadomość, że dresówka pod wpływem ciężaru może się rozciągać, a szwy mogą pękać, i nie wyglądać dobrze, dlatego też, wzmocniłam ją, mocnym materiałem, który akurat miałam w domu - dając "podszewkę" - wewnątrz torby i w ramiączka (co też uczyniło je bardziej miękkimi, dzięki temu pomysłowi "nie wpijają się" :)). Nie wiem co to za materiał, ale wygląda jak jakaś cienka "obiciówka", nie rozciąga się i jest mocny - to najważniejsze.
                                      Hes ja też szyłam plecaki ! W zasadzie częściej przerabiałam np torby, fantastyczne wspomnienia !
                                      • hesperia1 Re: dres, dres, dres ! 01.05.14, 10:54
                                        > Hes ja też szyłam plecaki ! W zasadzie częściej przerabiałam np torby, fantasty
                                        > czne wspomnienia !

:) Az żałuję że nie zostawiłam mojego pierwszego "dzieła" na pamiątkę:)
    • hesperia1 Re: dres, dres, dres ! 11.04.14, 14:56
      Odwiedziłam Twojego bloga. Fajna i radosna z Ciebie babka. I utalentowana:)
      Kiecka z dresowej dzianiny świetna!

allegro.pl/listing/listing.php?similar=1&order=xd&string=dzianina+dresowa+szer+200cm+kol+niebieski&bmatch=s0-moda-0401
      Niestety tylko na allegro znalazłam najtańszą desówkę.
      • galganekart Re: dres, dres, dres ! 11.04.14, 17:24
        Bardzo miło czytać takie słowa :) Dziękuję serdecznie i zapraszam częściej na bloga. Staram się systematycznie coś pisać (i pokazywać), ale jak pewnie zauważyłaś, dopiero zaczynam i z blogiem i z szyciem ubrań, do tej pory szyłam tylko zabawki dla dziecka. Także tym bardziej mi miło. Bardzo motywujące słowa.
        Dzięki za linka z dzianiną, jako że nie jestem krawcową, na materiałach się nie bardzo znam, i kupuję "na dotyk", ale za taką cenę jaką znalazłaś, chyba zaryzykuję :)
        Twoje ziarnuszki są niesamowite ! Fantastyczny pomysł !
        • hesperia1 Re: dres, dres, dres ! 11.04.14, 17:37
          Będę Ci kibicować z całego serca tym bardziej że tez krawcową nie jestem a szyć lubię bardzo.
          Jeśli chodzi o materiały ja tez lubię pomacać ;) Cieszę się że mogłam pomóc i dziękuję za komplement.
          Obiecuję odwiedzać systematycznie Twojego bloga.
          • galganekart Re: dres, dres, dres ! 11.04.14, 17:44
            no i zrobiło się bardzo miło :D
            Zobaczyłam że robisz naturalne mydełka. Uwielbiam naturalne produkty, w domu używam olei kosmetycznych i mydeł szarych. Teraz na pewno skorzystam z Twoich produktów :)
            Pozdrawiam.
            • hesperia1 Re: dres, dres, dres ! 11.04.14, 17:57
              Mydełka robi moja przyjaciółka która zaprosiła mnie do swojego sklepu w którym wystawiam laki i zakładki. Mydła mogę polecić bo sama ich używam. Wszystkie zioła używane do wyrobu kosmetyków są uprawiane przez Majową we własnym ogrodzie, bez użycia nawozów. No i przyjaciółka ma córkę alergiczkę, więc bardzo się przykłada aby wszystko było ekologiczne i najwyższej jakości.
              Dwa dni temu dostałam od Niej mydełka i cieszyłam się jak dziecko :)
    • afroddytta Re: dres, dres, dres ! 11.04.14, 22:47
      Nie 'kumam' o co Wam chodzi z tym nazewnictwem ;), bo ja krawcową nie jestem, a umysłem bardzo ścisłym.

A w temacie dresowego materiału to też za mną chodzi. Niedawno w sklepie widziałam kobitkę w takim fajnym komplecie spódnica z tyłu prosta z przodu takie jakby dwie zakładki (nie wiem jak to opisać :/) i do tego luźna bluza z kapturem. Bardzo mi się spodobał ten komplet, choć sama raczej bym tego razem nie nosiła. Jak w domu odpaliłam komputer to wiecie, ze mi reklama z identycznym kompletem wyskoczyła, szok dosłownie. Śmiałam sie do męża, że już reklamy nie tyle pod przeglądane strony wyskakują, ale już nawet na temat tego co się myśli. Niestety ten link gdzieś mi się zapodział, ale żeście mi przypomniały wiec chyba coś zacznę działać w tym temacie.
      • galganekart Re: dres, dres, dres ! 12.04.14, 10:22
        Na wstępie dziękuję Ci za powrót do wątku :) Bo jakoś niechcący zeszłam z drogi i dałam się wciągnąć w bezsensowną dyskusję ...

W temacie zestawu: chyba wiem o czym mówisz, jakiś czas temu ta reklama była chyba wszędzie, też ją widziałam. Strasznie tani ten komplet, obawiałabym się jakości materiału. To z jednej strony, ale z drugiej za takie pieniądze może warto zaryzykować...
        Podrzucam ink, jeśli o to chodziło proszę :
        fasardi.com/product-pol-5246-Zestaw-z-dresowego-materialu.html
        • afroddytta Re: dres, dres, dres ! 12.04.14, 10:56
          Dokładnie, cały komplet jakoś na mnie mi sie nie widzi, chciałabym taka spódnice uszyć. Tylko jak taki totalny samouk jestem, a może doświadczone mi podpowiedzą jaki to wykrojone na taka spódnice ;) lub czy taki fason ma jakaś nazwę?
          • galganekart Re: dres, dres, dres ! 12.04.14, 11:08
            No ja też krawcową nie jestem, ale rozłożyłabym to na części pierwsze i narysowała na papierze (nawet na jakimś małym kawałku, np A4), potem wycięła, złożyła i zobaczyła czy jest tak jak powinno być. Jeśli było by dobrze wtedy zaczęłabym kombinować z prawdziwym wykrojem. Próbuj, jeśli sama do czegoś dojdziesz, zapamiętasz to na dłużej :)
            Powodzenia. Trzymam kciuki. Daj znać jak tam postępy.
          • hesperia1 Re: dres, dres, dres ! 12.04.14, 12:01
            A to nie jest coś w rodzaju spódnicy kopertowej?
            • hesperia1 Re: dres, dres, dres ! 12.04.14, 12:20
              znalazłam coś takiego

www.papavero.pl/wykroje-do-pobrania/719-gotowy-wykroj-tulipan-z-marszczeniami.html
    • galganekart Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 12:56
      Po wyczerpującej dyskusji na temat nazewnictwa, chciałabym pokazać co w temacie dresówki dalej .... Tak rozumiem różnicę dres to ubranie - dresówka to materiał, tylko co z tego ? Piszę jak piszę, mam do tego prawo, jak Wy !

Zatem przedstawiam Wam ostatni pomysł: śliniaki dla dzieci, niecodzienne, niestandardowe, do użytku na co dzień.
      galganekart.blogspot.com/2014/04/dwustronne-sliniaki.html
      • afroddytta Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 13:09
        Bardzo fajne, chyba powinnam swojej najmłodszej też takie coś sprawić, ale póki co to dresówki nie mam w domu. A można podpytać co tam nieprzemakalnego wsadziłaś do środka?

Nie wiem czy już było w tym wątku i ogólnie, ale czy są różne rodzaje tej dresówki? Różne grubości, którą kupić aby nie była to taka cienizna? Czy jak napisane dzianina to już co innego niż dzianina dresówka? Chodzi mi o nie taki materiał jak na T-shirty/koszulki/legginsy a taki grubszy. Wybaczcie pytania o rzeczy pewnie oczywiste, ale nie mam się kogo spytać, a dla mnie to póki co czarna magia, ale jak się spytam to już będę wiedziała na przyszłość :)
        • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 13:59
          afroddytta napisała:

> Nie wiem czy już było w tym wątku i ogólnie, ale czy są różne rodzaje tej dresó
          > wki? Różne grubości, którą kupić aby nie była to taka cienizna?

Tak, z reguły podana jest gramatura, czyli ciężar 1 m2 materiału. Im cięższy, tym grubszy /oczywiście, o ile porównywać materiały o tych samych składach/.

> Czy jak napisane dzianina to już co innego niż dzianina dresówka? Chodzi mi o nie taki materiał jak na T-shirty/koszulki/legginsy a taki grubszy.

Dzianina to materiał powstały w procesie dziania - na maszynach dziewiarskich. Więc nie każdy jest dresówką. Gruba, ciepła i puszysta dzianina wykonana np. z wełny czy chociażby akrylu w życiu nie będzie dresówką. Z jednych można szyć płaszcze, z innych - sukienki, ale
          nawet jeśli ktoś się uprze i uszyje z tego dres - to porozwleka mu się i powypycha w mgnieniu oka.

Najpowszechniej pojęciem "dresówka" określa się dzianiny bawełniane /lub mieszanki/ z podbiciem pętelkowym, drapanym albo nie. To podbicie zapobiega rozwlekaniu i dodaje mięsistości, dzianina jest tez cieplejsza.

pl.texsite.info/Dzianina_z_podbiciem%2C_materia%C5%82_z_podbiciem
          No ale dresy można szyć z weluru albo kreszu ;-) Co kto lubi ;-)

Ania
          • galganekart Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 14:31
            Dziękujemy za czytelne wytłumaczenie czeremcha4. Nie ma to jak fachowiec w dziedzinie. Dużo można się dowiedzieć ;)

Polecam się oczywiście :D można u mnie zamówić takie cudo, bardzo niedrogo (wiadomość na priv), lub też oczywiście możesz zrobić sama. Do środka dałam najtańszą tkaninę wodoodporną jaką znalazłam w sklepie, w sumie i tak jej nie widać, więc żadna różnica, byle by nie przemakała, może to być np ortalion.
            Zobacz sobie np tu: www.textilmania.pl/pl/c/TKANINY-WODOODPORNE/108

A jeśli chodzi o dresówkę, to tak są różne rodzaje i grubsza i cieńsza. Ja nie bardzo potrafię określać na odległość, zawsze kieruję się dotykiem, jeśli mi coś odpowiada to biorę. Ważne żeby było miłe, to przecież dla dziecka. Ta z której szyłam to cienka dzianina , o tutaj masz podobną:
            dresowka.pl/pl/p/Cienka-dzianina-z-elastanem-grafit/246
            Powodzenia !
            • czeremcha4 Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 15:33
              Ja do śliniaków moich córek wszywałam po prostu worek foliowy ;-) I tak się tego nie prasuje, a po obu stronach była np. flanela... Jeśli komuś zależy na "oddychaniu" całości - można wykorzystać np. ceratki podkładowe do łóżeczek.

Ania
              • galganekart Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 18:13
                Ciekawy pomysł z wykorzystaniem worka foliowego, ale to chyba tylko do śliniaków "domowych". Moje są nieco inne jeśli oglądałyście je, to są ... można by powiedzieć "wyjściówki". Dlatego je prasuję, przy wyborze materiałów miałam to na uwadze, dlatego jest tak, jak jest.
                Dlaczego piszę "wyjściówki"... bo stworzyłam je z myślą ciągłego noszenia - nie tylko do jedzenia ... - taki był zamysł w każdym bądź razie.
                Zapraszam na blog - tam więcej.
          • afroddytta Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 21:09
            Wielkie dzięki! Ogólnie może się mylę, ale mam wrażenie, że w sklepach, internecie w sensie w profesjonalnych miejscach sprzedaży tkanin nazewnictwo też nie jest jednolite. Jak już poczytam czy na forum czy w necie i potem pójdę do stacjonarnego sklepu to panie zawsze zdziwione (pomijam już fakt, że są strasznie niemiłe i ogólnie robią łaskę :/).

Co do śliniaków to chyba uszyję, ortalionów mam w domu nadmiar. Ja materiałowych śliniaków nie używam do jedzenia, bo potem doprać nie można i ogólnie wyglądają fatalnie. Obecnie zakładam 8 mies. córce jak ma fazę strasznego ślinienia, ale w 'gości' to znów brzydko ze śliniakiem, a takim nowoczesnym dużo ładniej :)
            • galganekart Re: dres, dres, dres ! 26.04.14, 21:53
              I właśnie o to chodzi :)
              Chyba powinnaś zmienić sklep z tkaninami. Ja chodzę z przyjemnością, mam jeden ulubiony, taki malutki, ale niesamowicie klimatyczny. Panie są tam bardzo pomocne i sympatyczne, poświęcają Ci tyle czasu - ile trzeba. Wszystko pięknie poukładane, i niedrogie ;) Oczywiście są też i drogie materiały. Jednak chyba głównie przez uśmiech tych Pań, tam ciągle wracam :)
              Jakiś czas temu wybrałam się do hurtowni tkanin w Halinowie, podobno jedna z największych w Polsce .... pojechałam tam właśnie w poszukiwaniu dresówki, nie dość że żadnej dresówki tam nie znalazłam, to - to co tam zobaczyłam przeraziło mnie zupełnie ! (dla ścisłości - żadnych pozytywnych emocji !)
              Jeśli jesteś z Warszawy chętnie podam adres sklepiku.
              • gosiam_79 Re: dres, dres, dres ! 28.11.14, 00:16
                podeślij mi adres sklepu jak nie byłoby to problemem na gosiam_79@interia.pl
                z góry dziękuję
    • galganekart Re: dres, dres, dres ! 28.04.14, 12:37
      Bo zawsze jest dobry czas na zakupy :)
      Nie lubię jednorazówek ! Co sądzicie o torbach z dresówki ? Ta mojego wykonania (FB funpage):

www.facebook.com/photo.php?fbid=395866580556629&set=a.395038100639477.1073741828.281867301956558&type=1&theater
    • ladyjm wielofunkcyjna bluza z szarej dresówki (bez puszku 30.04.14, 11:15
      longredthread.wordpress.com/2014/04/29/wielofunkcyjna-bluza-z-szarej-dresowki/
      moje pierwsze dzieło z dresówki
      wykroj narysowałam sama
      • galganekart Re: wielofunkcyjna bluza z szarej dresówki (bez p 01.05.14, 10:12
        Widziałam ! Obserwuję Twój blog - muszę się przyznać. Jestem pełna podziwu dla Twoich zdolności. Chciałabym tak szyć, może się doczekam i nauczę w końcu, gdy uparcie będę dążyć do tego :)
        Bluza super, bardzo mi się podoba.
    • afroddytta Jak w wersji angielskiej? 03.05.14, 22:18
      Dziewczyny, a jak szukać takich materiałów na stronach amerykańskich, jak się to nazywa?
      • czeremcha4 Re: Jak w wersji angielskiej? 04.05.14, 11:30
        Sweatshirt/sweater fabric, sweatshirt/sweater knit fabric.

Ania

Ania
        • afroddytta Re: Jak w wersji angielskiej? 04.05.14, 16:03
          Wielkie dzięki!

• galganekart czapka z dresówki - ręcznie malowana 12.05.14, 15:38
      Moje ostatnie poczynienia w temacie pracy z dresówką. Czapka z dzianiny dresowej - wzory ręcznie malowane. Patrzcie, czytajcie, oglądajcie i piszcie jak Wam się podoba, potrzebuję obiektywnych opinii :)
      galganekart.blogspot.com/2014/05/czapka-z-dresowki-recznie-malowana.html
      • gladys_g Re: czapka z dresówki - ręcznie malowana 15.05.14, 20:15
        Modelątko cudne! Wzory też fajne. Ale samo szycie już nie do końca mi leży - na pierwszej czapce rozłazi się szew, na tej z ptaszkiem jest bardzo krzywy, pościągany, czapka się marszczy.
        Jakie miałaś ustawione ściegi w maszynie, że to tak wyszło?
        • galganekart Re: czapka z dresówki - ręcznie malowana 15.05.14, 21:12
          Zgadzam się z Tobą w pełni.... Dzięki za opinię. Mnie też to irytuje, i zastanawiałam się czy pokazywać taki wyczyn. Ale teraz wiem, że ktoś tutaj naprawdę patrzy :) A krytyka motywuje do poprawy :)
          Czapka z gwiazdkami była moim ostatnim wyczynem maszynowym, maszyna szyła z wielkimi oporami, co chwilę nić rwała, trwało to strasznie długo i kosztowało wiele nerwów.... :/
          Aż w końcu zupełnie odmówiła posłuszeństwa, i drugą czapkę (tą z ptaszkiem) musiałam zszyć ręcznie (do czasu naprawy maszyny, lub pożyczenia dobrej). Dlatego czapki wyglądają jak wyglądają. To moje pierwsze prace z malowanymi wzorami, i z nich jestem najbardziej dumna.
          Maszyna druga jest ! Stara w naprawie (chociaż nie wiem czy opłaca ją się naprawiać). Czapki poprawione, szwy się nie rozchodzą.
          Bardzo dziękuję za trafioną krytykę i miłą pochwałę.
          Pozdrawiam
          Magda
    • galganekart spódniczka z koła 19.05.14, 12:41
      Zobaczcie mój ostatni projekt. Moje pierwsze podejście do wykroju z koła. Jakoś sobie poradziłam, z tym, że musiałam zrobić zakładki, bo pas był zbyt obficie wykrojony...... ;) I dół nie wykończony... przez moją starą maszynerię, teraz się zastanawiam, czy nie lepiej. Jak sądzicie ?
      Zdjęcie tu:
      galganekart.blogspot.com/2014/05/spodniczka-gwiazdeczki.html
    • galganekart żyrafy wychodzą z szafy 14.07.14, 14:54
      Zobaczcie co zrobiłam z tej dresówki ! Do tej pory pokazywałam ubrania, a teraz coś z innej paczki. Piszcie co sądzicie :)

galganekart.blogspot.com/2014/07/zyrafy-wychodza-z-szafy.html
    • galganekart sukienka z dresówki dla malucha 19.07.14, 17:58
      Ostatnio, by nie mieć czasu na nudę ;) poczyniłam nową sukienkę dla córy. Zachęcam lubiących dresówkę do obejrzenia tu:

galganekart.blogspot.com/2014/07/sukienka-z-dresowki-dla-malucha.html
      Pozdrawiam wszystkich !
    • galganekart Re: dres, dres, dres ! 29.07.14, 10:38
      Trochę dresówki, i trochę zabawki.
      Zobaczcie Rosę i Maszę - moje najnowsze dzieła.
      Zapraszam na bloga !
    • kasiu.lllka Re: dres, dres, dres ! 21.08.14, 14:52
      Ja bawełnę „dresową” kupuję u polskiego producenta luxpol-bis.pl/, bo ma hurtowe ceny i duży wybór kolorów. Wolę wspierać polską firmę, niż kupować importowane z Chin materiały ;/
      • galganekart Re: dres, dres, dres ! 08.10.14, 19:40
        a ja chyba wolę inne formy reklamy.... :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka