Dodaj do ulubionych

ksiazki Florence Temko

19.09.05, 22:19
www.humantuneup.com/origami2.htm
Obserwuj wątek
    • graz.ka Re: ksiazki Florence Temko 19.09.05, 23:11
      Zamówiłam sobie tą, która właśnie wyszła w Polsce - pudełka. Na razie przesyłka
      z racji przeprowadzki szuka mnie, a ja jej :)
      • graz.ka Pudełka z papieru Florence Temko 22.09.05, 19:37
        Wreszcie mam - i hm...
        We wstępie zgięcie do wewnątrz niczym się nie różni od zgięcia na zewnątrz
        (choć w opisie jest mowa o linii przerywanej z kropkami na rysunku jest linia
        przerywana; takie same tez są strzałki - z "pustym" grotem), podwójna strzałka
        ma tylko jeden grot.
        A "najbardziej oryginalnym i kreatywnym twórcą pudełek origami jest japoński
        artysta Tomoko Fuse".
        Czytam dalej :/
        • imagiro Re: Pudełka z papieru Florence Temko 22.09.05, 19:47
          czytaj grazko, tylko Tomoko Fuse jest kobieta ...
          • graz.ka Re: Pudełka z papieru Florence Temko 22.09.05, 19:58
            Ale z cytatu to nie wynika, prawda? :)
            Miałam takie samo skojarzenie - bo przecież "Kopernik była kobietą" ;D
            • imagiro Re: Pudełka z papieru Florence Temko 22.09.05, 20:09
              oczywiscie ze byl kobieta, nawet to imie ... Mikolajowa
        • burczyk Re: Pudełka z papieru Florence Temko 24.09.05, 22:33
          Uniknąć podobnych błędów jest bardzo trudno zwłaszcza w przypadku wydawnictwa,
          które dopiero zaczyna wydawać tłumaczenia książek origami zagranicznych autorów.
          Zerknęłam do hiszpańsko-języcznej wersji książki - tam rysunki są w porządku, a
          i Tomoko Fuse jest uważana za kobietę.
          Sama pamiętam, że w jednej z książek znalazłam polskie tłumaczenie "waterbomb"
          jako "bomby głębinowej".
          I do Grażki - oglądnij rys. 4 str. 87 (opowieść papierowej kokardki) - tam jest
          podobny błąd - brak kropek.
          A tekst "prostokąt nie jest płaszczyzną o równych bokach"?
          Naprawdę nie jest łatwo pisać o origami.
          Pozdrawiam
          Krystyna Burczyk
          • graz.ka Re: Pudełka z papieru Florence Temko 24.09.05, 23:05
            "Bomba głębinowa" :)

Co do kokardki, to masz rację - na szczęście są tam też strzałki oznaczające
            schowanie do środka górnych rogów modelu.

Pisać nie jest łatwo - odczuwam to zwłaszcza tutaj, gdy próbuję słowami opisać
            komuś sposób składania. Szkoda tylko, że wydawnictwo przepuściło takie błędy.
            - książka jest atrakcyjna i modele ciekawe.
    • phm2 Re: ksiazki Florence Temko 25.09.05, 10:33
      Dołączę się do wypowiedzi. Rzeczywiście trudno w publikacjach uniknąć błędów i
      to nie z winy autora, ale wydawnictwa. Sama jestem autorem 2 książeczek nie o
      origami i wiem, iż mimo korekty wydwnictwo zawsze coś poknoci. W przypadku
      książek ( polskiego wydania ) Florence Temko rzuca sie w oczy raczej niezbyt
      ciekawa szata edytorska. Przyzwyczailismy się,że książki pochodzące z zagranicy
      są piękne z uwagi na szatę graficzną. Natomiast oznaczenia i zastosowane
      symbole mogą zawsze dla osób składających być natychmiastowym przyczynkiem do
      oceniania ksiażki, a przecież autorzy mają prawo do własnego myślenia na ten
      temat. Ważne , aby schemat i myśl autora, którą przekazuje przez schemat była
      logiczna i czytelna dla odbiorcy. Podam przykład, który podała Pani Krystyna.
      Otóż według mnie Pani Krystyna nie ma racji co do rys. nr 4 na str. 87 .(
      Opowieści z papierowego pudeka ) Dlaczego? Ponieważ rysunek ten jest
      skorelowany z tekstem. Dzieci składające papierową kokardkę wraz z opowiadającą
      osobą dorosłą słyszą ...." Karteczka odgięła zapłakane powieki" - a to widać na
      rysunku i dzieci w tym momencie widzą wklęsłość po odgięciu patek - powiek ( ta
      wklęśłość istnieje zanim dzieci zrobią krok następny ) , stąd linia kreska,
      kreska bez kropki jest tutaj całkiem uzasadniona, dopiero po zastosowaniu
      wduszenia pojawią się w tych miejscach wyraźne wypukłości. W pracy z dzieckiem
      nie można uprzedzać kroku i rysować na schemacie tego co będzie za chwilę,(
      rysuje się to , co się robi w danym momencie ) ponieważ składana kartka ma
      potwierdzać to co już istnieje, utwierdzać dziecko w przekonaniu, że robi
      dobrze i wywoływać krok następny. W tym względzie autorka story o kokardce
      jest rewelacyjna. ( trzeba bowiem tutaj mieć dużo wiedzy nie na temat myślenia
      o origami w ogóle, tylko na temat myślenia dziecka, które z origami się mierzy -
      akurat ta autorka jest niepowtarzalnym mistrzem tej dyscypliny ) Proszę
      zwrócić uwagę, iż fazę nr 4 możnaby rozrysować jeszcze inaczej np. 4a.
      przegięcie wklęsłości na wypukłości i 4b.np. wduszenie. Ponieważ książka jest
      kierowana do nauczycieli autorka słusznie zastosowała tu logiczny skrót.
      To konsekwentne myślenie autorki widać na rysunku 5 gdzie nie istniało zgięcie
      i dzieci mają je zrobić, więc według oznaczenia - kreska- kropka - kreska -
      tworzą wypukłość. Zgadzam się natomiast z Panią Krysią, iż jest to bardzo
      trudne zadanie opisać i narysować schematy origami. Przychylam się jednak
      również do myśli pani Grażki, iż pudełka Florence Temko w oznaczeniach mają
      wiele ściem - jak mówi mój wnuk,które raczej są wynikiem braku orientacji na
      ten tem samego wydawnictwa. Spójrzcie Panie np.na rys. 9 str. 31. Ktoś kto
      składa od lat poradzi sobie i wykona rozłożenie tego elementu, ktoś , kto robi
      to pierwszy raz będzie musiał szukać pomocy poza książką. Pozdrawiam serdecznie
      wszystkie Panie i chyba Pana. Starsza pani , która coraz częściej zagląda do
      internetu i składa, składa, składa, bo jest na emeryturze.
      • graz.ka Re: ksiazki Florence Temko 25.09.05, 12:04
        Ja pokusiłam się o odwiedzenie strony wydawnictwa - bo też myślałam jak
        Krystyna - dopiero zaczynają. Tymczasem wydawnictwo istnieje od 1991 roku i
        chwali się bogatym dorobkiem w literaturze informatycznej, a zróżnicowana jest
        oferta tzw. rękodzieła i poradników.
        Sadzę, że został tu popełniony błąd polegajacy na braku szacunku dla odbiorcy.
        Wydawcy różni dostrzegli zainteresowanie origami i takie książki będą pojawiać
        się coraz częściej. I bardzo dobrze. Liczę, że doczekamy się polskich wydań
        książek także dla osób o większych umiejętnościach. Natomiast popyt to efekt
        istnienia wyrobionej już grupy entuzjastów origami - i trzeba się zainteresować
        dziedzinami, z których książki się wydaje. Nie jest trudne znalezioenie
        konsultanta nawet z tak egzotycznej do niedawna specjalności, jaką jest
        origami. A książki - lub ksiązka któraś - Florence Temko (czytałam dość dawno)
        były recenzowane na polskiej stronie internetowej Papierowe Fantazje.
        Działają także stowarzyszenia origami - sama, tak jak i Krystyna - jestem
        członkiem Polskiego Centrum Origami.

Ja mam za to pytanie do osób lepiej znajacych się na origami modułowym.
        Na stronie 40 zaprezentowany jest sześcian z modułów.
        Identyczny zamieszczony jest w książce "Zabawne origami, czyli papierowe cuda"
        Paulo Mulatinho - jako kostka Sonobe. Mitsunobu Sonobe określany jest tam
        mianem twórcy podstaw tej techniki.
        Tymczasem w książce "Pudełka" jest informacja: "autorem tej kostki
        jest... ...Toshie Takahama".
        Czy ktoś może to wyjaśnić?
        • burczyk Re: ksiazki Florence Temko 25.09.05, 12:26
          Na stronie BOS znajdziesz informację na ten temat w artykule D.Listera:
          www.britishorigami.org.uk/academic/lister/sonobe.htm
          Ogólnie: autorem modułu jest Sonobe, ale przez lata najbardziej znanym modelem
          (w Stanach) z tego modułu był kryształek Toshie Takahamy.

Pozdrawiam
          Krystyna Burczyk
      • burczyk Re: ksiazki Florence Temko 25.09.05, 12:45
        Nie było moim celem zaczynanie dyskusji o konkretnej książce i umiejętności
        rysowania diagramu (stąd celowo nie podałam tytułu książki). Uważa Pani, że
        wskazana linia nie była zniekształceniem ze strony wydawnictwa, tylko celowym
        działaniem autorki. Ja tylko przytoczyłam opinie mojej dziesięcioletniej obecnie
        córki (kokardkę składała kilka lat temu, a tekst o prostokącie znalazła niedawno).

Zdanie "Ktoś kto składa od lat poradzi sobie i wykona rozłożenie tego elementu,
        ktoś , kto robi to pierwszy raz będzie musiał szukać pomocy poza książką" pasuje
        jak ulał do pudełka modułowego (str.88-89) w książce.

Błędy redakcyjne są zmorą autorów książek origami. Robert Lang niedawno
        opowiadał,że gdy po raz pierwszy dostał do korekty "Origami Insects II", znalazł
        około 1300 błędów w diagramach.

Pozdrawiam
        Krystyna Burczyk
        • phm2 Re: ksiazki Florence Temko 25.09.05, 19:54
          Zgadzam się Pani Krystyno z poglądami Pani i innych. Krytyka książek jako
          takich czasami uderza jak w mur, ponieważ wydawnictwa lekceważą autorów i ich
          korekty. Wiem jak ze strony technicznej wyląda prezygotowanie książek, stąd
          autorzy korektę robić mogą , a w tym samym czasie zupełnie niezależnie w
          pośpiechu ktoś już czyni matrycę do druku i ma w nosie autora. Tak robią
          wszystkie prawie wydawnictwa, stąd uważam, iż krytyka , czy ocena książki nie
          powinna być kierowana do autora, ale do wydawców. W sprawie zdania o pudełku,
          troszkę się nie rozumiemy. Przytoczona przeze mnie sentencja o pudełkach
          dotyczyła ksiażki Temeko przeznaczonej raczej do młodego odbiorcy. Książka z
          kokardką i story o niej oraz rzeczywiście trudne pudełka na kolejnych stronach
          to publikacja raczej dla nauczycieli.Sama składalam je gdy książkę kupiłam i
          złożyłam wszystkie. Po roku chciałam to zrobić znów i któreś tam pudełko nie
          wyszło. Ale w tym tkwi cała zabawa. Przywiozłam kiedys z Koreii książkę o
          origami gdzie autorzy ( bo to zbiór ) w ogóle nie przejmowali się liniami i
          strzałkami i też da się z tego cosik złożyć. Gratuluję Pani spostrzegawczej
          córeczki, wychowana przy takiej origamistce!!! Oby, takie młode pokolenia
          zasiąść kiedyś mogły w wydawnictwach na etatach korektorów. Rynek origami w
          Polsce ciągle się rodzi, a i aktywnych ludzi nie brakuje. Bawmy się,składajmy,
          wspierajmy autorów , a i wydawnictwa kiedyś do tego odieść się będą musiały.
          Pozdrawiam Panią i córeczkę. Beata.
    • burczyk Re: ksiazki Florence Temko 27.09.05, 21:30
      Panie Tomku
      Napisał Pan

"Tym razem żegnam się podpisem - OBURZONY ZAŁOŻYCIEL POLSKIEGO CENTRUM ORIGAMI. "

W biuletynie nr 1 PCO są wymienieni członkowie założyciele PCO. Którą z tych
      osób Pan jest?

Pozdrawiam
      Krystyna Burczyk
    • burczyk Re: ksiazki Florence Temko 27.09.05, 21:48
      Chociaż mam kontakty z redakcją www.origami.art.pl i bardzo lubię tych
      niepokornych młodych ludzi, nie we wszystkim się z nimi zgadzam.
      Staram się kupować wszystkie książki Doroty. I chociaż zdarzają się w nich
      potknięcia, nie nazwałabym ich makulaturą. Są adresowane do konkretnego odbiorcy
      i dają nauczycielom wiele cennych wskazówek i materiału do przemyśleń. A że
      niektóre modele za bardzo przypominają przerabianie kółek na kwadraty i
      prostokąty (myśliwy z bajki o Czerwonym Kapturku), to nie szkodzi. Bo takie
      niedociągnięcia giną wśród wielu modeli ciekawych (i kompozycyjnie i od strony
      technik origami).
      Pozdrawiam autorkę czekając na dalszy ciąg serii rozpoczętej w wydawnictwie MAG.
      Krystyna Burczyk
      • graz.ka Zmiany w wątku 27.09.05, 22:25
        Dokonałam korekty postów - pozostaje tu jedynie dyskusja związana z
        problematyką wątku - książki i rynek wydawniczy. Inne wpisy będą usuwane.
        • graz.ka Jest kolejna książka: 27.11.05, 10:52
          "Zabawki z papieru".
          Zamówiona, czekam. Przy okazji pozdrawiam KK :)))

A "Zabawki..." już nawet na Allegro się pojawiły ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka