Dodaj do ulubionych

Papier decu - klej

21.02.07, 12:40
Witam wszystkie dziewczyny smile
Postanowiłam spróbować decoupage z paierami. Do tej pory kleiłam tylko
serwetki. Przeczytałam na forum wiele watków dotyczących naklejania papierów.
Dzęki waszym podpowiedziom wiem, że musze papier namoczyć itd. Wszędzie
jednak pada hasło: posmarowac klejem przedmiot, papier i jeszcze raz papier z
wierzchu... i moje pytanie. Serwetki kleiłam na rozcieńczony wikol, a czy z
papierem mogę tak samo postępować, czy musze mieć specjalny klej? Jeśli tak,
to poradźcie jaki.
Dziekuje za rady
Obserwuj wątek
    • athropos Re: Papier decu - klej 21.02.07, 14:08
      Na wikol pewnie też sie kleić da, tylko inaczej rozcieńczaj, musi być mniej
      wody, tak mi się wydaje, nigdy nie kleiłam wikolem wink

Natomiast sprostowanie dot. klejenia papierów: jeśli smarujesz klejem przedmiot,
      nie ma potrzeby smarowania papieru wink Po przyklejeniu motywu na przedmiot
      smarujesz to miejsce klejem jeszcze raz.
      • jaroosi Re: Papier decu - klej 21.02.07, 15:10
        Dziękuje za podpowiedź.
        Co do sposobu klejenia znalazłam w jednym wątku takie informacje, cyt:
        Z papierowymi motywami obchodzimy się tak:
        "...Smarujemy po lewej stronie klejem.
        Smarujemy klejem powierzchnię na którą nakleimy motyw.
        Pokrywamy całość ochronną warstwą kleju."
        Dlatego też myslałam, ze należy kleić i jedno i drugie, czyli "smarować klejem
        co się da" smile)
        Bedę kleić na wikol bo na chwilę obecną i tak nie mam innego kleju, może się
        uda..
        • lola211 Re: Papier decu - klej 21.02.07, 15:44
          Smaruje motyw od spodu i powierzchnie wowczas, gdy nie mocze papieru(dotyczy
          to takich cienkich jak soft papier to-do).A poźniej oczywiscie po wierzchu.Gdy
          papier mocze, to odpuszczam sobie smarowanie po przedmiocie, ale kleju i tak
          daje sporo- zeby byla pewnosc, iz bedzie go wystarczajaco.Uzywam kleju do decu,
          ale wikol tez sie sprawdzi.
          • jaroosi Re: Papier decu - klej 21.02.07, 16:10
            Bardzo dziekuje za okazane serce i pomoc. Właśnie przykleiłam pierwszy motyw z
            papieru. Zobaczę co z tego wyjdzie bo coś mi się wydaje, że będzie problem z
            powietrzem. Gładze, przyciskam i wciąż mam wrażenie, że wyskoczą bąbelki. No
            coż...
            Całuski
            • jaroosi Re: Papier decu - klej 21.02.07, 18:02
              Witam ponownie. Postanowiłam podzielić sie z Wami moimi pierwszymi wrażeniami
              po decoupage papierem. Nie wiem jaki będzie efekt końcowy, czy nie pojawia
              pęcherzyki powietrza przy lakierowaniu, ale sam moment klejenia to....
              rewelacja!!!! Co prawda, dobrze, że nikt z doświadczonych decoupażystek tego
              nie widział... bo wyglądało to jak profanacja decoupage na mistrzowskim
              poziomie. Przy kładzeniu tak maltretowałam papier, tak tarłam pragnąc pozbyć
              się powietrza, że serwetka dawno by była stargana na 100 kawałków. A papier...
              Nie!!! Super!!! Bardzo dziekuje Wam za rady.
              • paula63-63 Re: Papier decu - klej 22.02.07, 17:44
                po licznych testach, próbach z wikolem rozcieńczanym w różnych proporcjach,
                próbach i zachwalaniu lakieru akrylowego jako kleju, oddaję honor kilku
                dziewczynom: Haftgrunt Nerchau jak nic. Pod każdym względem jest najlepszy - tak
                dziś uważam. Ma delikatną, aksamitną konsystencje, ale nie jest wodnisty,
                świetnie się rozprowadza, daje ładna powłokę na wierzchu i dobrze trzyma.
                Zarówno do papieru jak i do serwetek. I nie rozmazuje wydruków z atramentówki smile
        • jadwiszka Re: Papier decu - klej 22.02.07, 23:23
          kleje duzo na wikol- szczegolnie grubsze papiery, najczesciej uzywam wikolu nie
          rozcienczonego, albo z minimalna iloscia wody- tak samo do serwetek klejonych
          na zelazko.

wikol nadaje sie do klejenia na jasne tla,
          mam taki dziwny zwyczaj , ze nie smaruje nigdy motywu, tylko wylewam sobie klej
          z butelki na przedmiot- rozsmarowuje placem albo pedzlem, na to motyw
          namoczony, na to jeszcze raz wikol wlasciwie po calosci.

trzeba uwazac jesli sie klei na przedmiotach z bejca- nawet delikatne mazniecie
          niepolakierowanej bejcy - zostawia wikolowe plamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka