calluna 25.11.07, 12:32 Bardzo chciałabym w tym roku jak za dawnych dobrych lat, zrobić własnoręcznie zabawki na choinkę. I tu pojawia się pytanie jakie? Poradźcie coś: jakie zabawki robicie na choinkę? Pozdrawiam;] Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_wojtka Re: Ozdoby na choinkę 25.11.07, 14:59 Ja robie taki aniolki z makaronu. Klejone klejem z pistoletu, potem lakierowane na srebrno i zloto farba w sprayu. Odpowiedz Link
azi81 Re: Ozdoby na choinkę 26.11.07, 10:07 a mogłabys wklejic jakas fotke jak one wygladaja??boszczerze mowiac sama bym cos takiego zrobila tylko nie wzoru do nasladowania Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: Ozdoby na choinkę 26.11.07, 09:25 jak bylam mala mialam ksiazke, w ktorej bylo pokazane jak robic ozdoby.. byl rumcajs, krecik i tego typu zabawki) chyba musze ja odnalezc zawsze robie bardzo minimalistyczna choinke, gwiazki robione na szydelku i biale swiatelka,albo szklane bezbarwne odzdoby.. ale moze w tym roku zaszaleje.. i powiesz rumcajsa? generalnie ozdoba nr.1 sa pierniczki..tylko znikaja jeszcze przed wigilia;> Odpowiedz Link
sylwia15a Re: Ozdoby na choinkę 26.11.07, 11:43 ja co roku staram się ubierać choinkę w 1 lub2 kolorach.W tym roku będę miała święta biało-czerwone.Znalazłam na strychu materiał w biało -czerwoną kratkę i uszułam serduszka ,najprostsze jak tylko można i wypchałam watą.Do tego będą zwykłe czerwone bombki i białe lampki.Ale te aniołki z makaronu też bym chętnie zobaczyła. Odpowiedz Link
mama_wojtka Re: Ozdoby na choinkę 26.11.07, 12:03 Wklejam link do aniolkow: www.favretto.net/spiegazione_lavori/angeli/angeli_con_la_pasta.htm Odpowiedz Link
mama_wojtka Re: Ozdoby na choinkę 26.11.07, 12:09 I jeszcze dodam, ze to co tam pokazano, to tylko przyklad. Ja zrobilam glowy z orzechow laskowych, na glowe przykleilam kasze jeczmienna (to w ramach wlosow), w rekach mialy choinki i gwiazdki (z takiego wloskiego swiatecznego makaronu). Ale w tym roku podeszlam bardziej profesjonalnie i zakupilam drewniane kuleczki na glowy, bo orzechy sa toche krzywe. Pistolet z klejem zakupiony w markecie budowlanym, za cos ok. 7 zl, spray z farba chyba 12 zl. Milego tworzenia! Odpowiedz Link
sylwia15a Re: Ozdoby na choinkę 26.11.07, 12:47 świetne te aniołki,włoski też się przykleja klejem na gorąco? Odpowiedz Link
annqaa Re: Ozdoby na choinkę 26.11.07, 14:40 a co powiecie na temat bombek? widzialam wiele ciekawych propozycji ozdabiania bombek. tylko ciekawa jestem na jakim kleju przyklejac np wiorki kokosowe, sznurek, jakies suche listki na szklana powierzchnie bombki. macie jakies propozycje, a moze jakies zdjecia z przykladami pozdrawiam Odpowiedz Link
zamata Re: Ozdoby na choinkę 30.11.07, 21:53 Na jednokolorowej bombce malalowalam pedzelkiem esy floresy bezbarwnym wodnym lakierem do drewna i posypywalam brokatem [byl do kupienia w papierniczych w takich malych fiolkach] nad kartka papieru zeby to co sie nie przykleilo mozna bylo zsypac do fiolki. Szybko schnie i jest bezwonny. Mysle, ze mozna w ten sposob przyklejac wiorki kokosowe, kasze czy co tam jeszcze. Odpowiedz Link
lukrecja34 Re: Ozdoby na choinkę 02.12.07, 10:27 bardzo lubię takie rękodzieło na choince. ja kroje pomarańcze i cytryny na plastry,podsuszam w piekarniku i wieszam na złotej nitce.to moja ulubiona ozdoba Odpowiedz Link
5amazonka Re: Ozdoby na choinkę 02.12.07, 11:30 zajrzyj tutaj znajdziesz mnóstwo pomysłów www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=155298&page=4 Odpowiedz Link
calluna Re: Ozdoby na choinkę 02.12.07, 23:57 Ha pierniczki to u mnie w domu temat drażliwy - za szybko znikają. Co do książki z zabawkami (tej w której był Rumcajs) to mam ją - każda kartka jest osobno ale mam Powiem wam że przygotowania są chyba lepsze od samych świąt I dlatego zabrałam się za robienie zabawek a co w końcu jeśli ozdoby są nasze, własnoręczne, to choinka jest naprawdę nasza i niepowtarzalna Pozdrawiam! Odpowiedz Link
barka01 Re: Ozdoby na choinkę 15.12.07, 22:10 Hej,ja też mam tę książeczkę z Rumcajsem, Bolkiem i Lolkiem, Krecikiem. Zabawki z niej po raz pierwszy zrobiłam lat temu dzieścia. Co roku wieszam je na choince. Jednakże już troszeczkę nadgryzł je ząb czasu więc zeszłego roku zrobiłam nowy komplet zabawek. Choinka jest jedyna w swoim rodzaju a z zabawek najbardziej cieszą się dzieci, które rozpoznają na wiszące na gałązkach figurki dobranockowych przyjaciół. Odpowiedz Link
sylwia15a Re: Ozdoby na choinkę 15.12.07, 22:26 kiedyś też miałam tę książkę,ozdoby z niej robiłam razem z tatą.Jeśli mogę prosić to wrzućcie parę obrazków z niej na forum,miło będzie powspominać lata dzieciństwa. Odpowiedz Link
martuskaa966 Re: Ozdoby na choinkę 27.12.17, 22:05 Uwielbiam, gdy na choince są własnoręcznie robione ozdoby. W tym roku zainspirowałam się przepisem: przepisnaszycie.pl/bombki-na-szydelku/ i zrobiłam ok. 10 bombek na szydełku. Na choince prezentują się bardzo ładnie, do tego moje dzieciaki zrobiły inne ozdóbki i łańcuch dzięki temu choinka prezentuje się na prawdę super. Odpowiedz Link
biala.sowa Re: Ozdoby na choinkę 28.12.17, 17:37 Ja robiłam serduszka i gwiazdki z materiału i wypychałam je watą. Przesyłam linka do zdjęć dompodbialasowa.blogspot.com/2016/12/dekoracje-swiateczne-ozdoby-choinkowe.html Odpowiedz Link