Dodaj do ulubionych

Bezrobotni Rolnicy ??

10.04.02, 21:42
Czegoś tu nie rozumie.

W Polsce jest cała masa ludzi bez pracy,i nie tylko w polsce ale również w
nienczech, holandji. Ale nie tak wiele jak w Polsce.
Za granicą ,np.w niemczech czy holandji pomaga się tym ludziom inwastując w
nich, i ich przyszłość. Mam tu na myśli wspieranie przedsiębiorczości poprzez
dawanie tym ludziom pieniędzy na tworzenie własnych firm.

W ten sposób system pomocy socjalnej zostaje bardzo odciążony ,poprzez
tworzenia dla tych ludzi miejsca pracy .

Słyszałem że np. bezrobotni rolnicy holenderscy są exportowani takimi
programami do Polski.
Ujęci programem pomocy holendrzy i wsparci finansowo przez rząd holenderski
otrzymali możliwość zagospodarowania ziemie po byłych PGR - rach, na pomorzu
Polskim.
Czyżby Polka nie miała bjednych rolników ??? Czyżby wydajność polskiego rolnika
była zbyt mała ???
A na dodatek przeprowadza się wywiad z tymi socjalnie słabymi holendrami
pytając ich czy mają zamier wykupić Polską ziemie.

Czy to nie propaganda ??? Jak można pytać się ludzi wiedząc że oni nie mają
pieniędzy, czy oni wykupią ziemie ???
Nic więc dziwnego że oni odpowiedzieli że może w przyszłości jak się ustawią.

Komentarz tej wypowiedzi był nystępujący.
Polacy nieuzasadninie boją się że cudzoziemcy wykupią im ziemie. Co za
propaganda i oszustwo. A może się myle, może Polska potrzebuje rąk do pracy i
dlatego chątnie wspomaga holendrom. Może w Polsce potrzebni są nowi gospodarze
którzy zadbyją o więkrzą produkcje żywności ,której tak brakuje na rynku ???

Bardzo przypomina mi to sytuacje po stworzeniu UE. W przegranicznych
miasteczkach we Francji, Niemcy pomyłu wykupywali domy do których się
wprowadzali . Zakładali swoje sklepy w których się zaopatrywali,celowo
niekupowali w Francuskich sklepach. Mineło kilka lat, coraz więcej ziemi było w
rekach niemieckich. Sklepy francuskie plajtowały i niemcy przejeli francuski
handel w tym miasteczku.

Czy aby ci holenderscy rolnicy nie są podobnym koniem Trojańskim ??

Nie wiem ,o co tu właściwie chodzi ??? Czy jest ktoś w stanie rozwiać moje
obawy??
Obserwuj wątek
    • Gość: Pamela Re: Bezrobotni Rolnicy ?? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.04.02, 06:36
      Tych Holendrow nie ma tu az tak duzo. Poza tym jesli nasz rzad sie nie kwapi
      objeciem szczegolna opieka naszych rolnikow, to czemu zabronic tego
      zagranicznym inwestor=om (bo chyba tak to moge nazwaz). Ziemia i tak stalaby
      odlogiem a tak Holendrzy rozkreca ten rynek i dadza prace dla Polakow. Nie
      obawiam sie zeby oni cos przejmowali bo w tej chwili tendencja jest taka ze
      predzej oni swoje nowe posiadlosci puszcza z dymem niz tu zostana. Kilkakrotnie
      tracili wszystko w zeszlym roku przez podpalenia.
      • Gość: dyzma_5 Re: Bezrobotni Rolnicy ?? IP: *.i-one.at 11.04.02, 10:39
        Gość portalu: Pamela napisał(a):

> Tych Holendrow nie ma tu az tak duzo. Poza tym jesli nasz rzad sie nie kwapi
        > objeciem szczegolna opieka naszych rolnikow, to czemu zabronic tego
        > zagranicznym inwestor=om (bo chyba tak to moge nazwaz).

Według oficjalnych źrudeł jest około 100 holenderskich rodzin zostały objętych
        takim programem pomocy. Według zachodnich statystyk około 17% tych ludzi plajtuje.
        Tak że w ogólnym rozrachunku jest to dobry interes dla holendrów.
        Jeśli w ten sposób ma wyglądać pomoc zachdu dla polski to naprawde nie ma to nic
        wspólnego z pomocą dla Polski tylko oni pomagają przede wrzystkim sami sobje.

> Ziemia i tak stalaby odlogiem a tak Holendrzy rozkreca ten rynek i dadza prace
        > dla Polakow.

Mojej małżonki siostra starała się włażnie o taką ziemie ,nie stety bez sódku.
        Wrzędzie trzeby dawać łapuwki i to nie ma gwarancji na pozytywne załatwienie
        sprawy.
        Bezrobotni Holedrzy dadzą Polaką prace i to na polskiej ziemi ,rozkręcając tam
        interes .To chyba ta znana polska przedsiębiorczość . Ludzie by chcieli na
        włacnej ziemi we własnej Ojczyźnie gospodarować, jednak są spychani przez własny
        rząd na margines. Tak traktowani we własnej Ojczyźnie, odbiera się im możliwość
        zbudowania normalnej egzystęcji. Siostra mojej żony zdecydowała się zostawić na
        gospodarce dzieci z bezrobotnym mężem i wyjechała za chlebem do niemiec. Gdzie
        opiekuje się starszym człowiekiem. Dzieci nie mają matki ,mąż żony a ziemie
        oddaje się obcym bezrobotnym. Co za paradoks ,i coś takiego znajduje akceptacje w
        narodzie polskim.
        Taką logiką ten naród się chyba sam wyniszczy.

> Nie obawiam sie zeby oni cos przejmowali bo w tej chwili tendencja jest taka ze
        > predzej oni swoje nowe posiadlosci puszcza z dymem niz tu zostana. Kilkakrotnie
        > tracili wszystko w zeszlym roku przez podpalenia.

Ziemie trzeba czuć ,trzeba ją kochać , trzeba dać z siebje jej wrzystko, trzeba
        na tej ziemi dojrzeć, wychować się ,pochować tam swoich przodków.
        To wrzystko kształtuje stosunek do ziemi rolnika. Nie ma więkrzego dobra od
        ziemi, dlatego z bólem serca patrzą polscy rolnicy na takie barbarzyńskie
        traktowanie ziemi.

Przyjedzie bezrobotny rolnik do Polski , który we własnym kraju nie dał sobje rady
        i stworzy tam miejsca pracy dla Polaków ,koń by się uśmiał.
        Historia wam tego nie wybaczy.
        Niech ta ziemia jest lepiej oddana polskiemu rolnikowi i to za darmo albo niech
        odpoczywa stojąc odłogiem .

Nic dziwnego że Gunter Verheugen (EU komisarz) ma takie zdanie o Polakach.
        Jak to ostatnio udowodnił ,ubliżając polskiej nacji.
        • Gość: Sabat Re: Bezrobotni Rolnicy ?? IP: *.ct.com.pl / 10.0.0.* 11.04.02, 16:19
          Sytuację taką z tym wykupem zimi przez Niemców we Francji można obserwować np.
          w Alazacji. Niektórzy Francuzi burzą się że Niemcy tworzą takie enklawy o
          któych Dyzma pisze. Ale nie zapominajmy, że oni działają we Francji, obowiązują
          ich francuskie prawodowstwo. Niemcy kupią u Niemcą, sklepikarz zarobi, ale
          podatek dochodowy puls gruntowy, lokalny i inny wpłynie do kasy państwa
          (samorządu) francuskiego,a ten przekaże szmal na szkoły, zasiłki dla
          bezrobotnych, wspieranie przedsiębiorczości i renowację zabytków nie w
          Monachium tylko Paryżu i za zarobione przez Niemców pieniądze wyśle na olipiadę
          francuskich sportowców, a nie niemieckich.

A ci Holendrzy to już wrastają, że uczą się Poslkiego i żenią się z Polkami,
          które są przecież najpiękniejsze w Europie.
          • Gość: dyzma_5 Re: Bezrobotni Rolnicy ?? IP: *.i-one.at 11.04.02, 19:22
            Gość portalu: Sabat napisał(a):

> Sytuację taką z tym wykupem zimi przez Niemców we Francji można obserwować np.
            > w Alazacji. Niektórzy Francuzi burzą się że Niemcy tworzą takie enklawy o
            > któych Dyzma pisze. Ale nie zapominajmy, że oni działają we Francji, obowiązują
            > ich francuskie prawodowstwo. Niemcy kupią u Niemcą, sklepikarz zarobi, ale
            > podatek dochodowy puls gruntowy, lokalny i inny wpłynie do kasy państwa
            > (samorządu) francuskiego,a ten przekaże szmal na szkoły, zasiłki dla
            > bezrobotnych, wspieranie przedsiębiorczości i renowację zabytków nie w
            > Monachium tylko Paryżu i za zarobione przez Niemców pieniądze wyśle na olipiadę
            >
            > francuskich sportowców, a nie niemieckich.

To tak tylko pięknie się teoretyzuje. Nikt nie zapomiał że ci niemcy żyją na
            terenie francji, natomiast mam wrażenie że Ty zapomiałeś że oni żyją przede
            wrzystkim na terenie EU gdzie obowiązują prawa EUropejskie .Do tego bym dodał że
            jako mniejszość Niemiecka żyjąca we Francji ma też swoje prawa i fundusze na
            rozwój np. kulturalny związany z własnym krajem itd..

Ja niewidze też dlaczego podatki tych niemców nie miały by służyć szkolnictwu
            francuskiemu . Dzieci tych niemców nie chodzą przecież do szkoły Czeskiej ale
            francuskiej. Znam ten problem dobrze ,tak się złożyło że po obu stronach granicy
            (Niem./Fr.) mieszkają członkowie mojej rodziny. Z której strony by nie popatrzeć
            to Niemcy na tym więcej korzystają niż Francuzi .Poza tym enklawy Niemieckie
            powstają we Francji ,Francuskie w Niemczech nie powstają. Nie tylko enklawy ale
            są już małe miejscowości we Francji gdzie francuzi są miejszością.

A poza tym jest jeszcze jeden aspekt o którym nie należy zapomieć, polityka
            podatkowa państwa niemieckiego jest tak prowadzona, że taki rozwój sytuacji jest
            w przygranicznych miejscowościach tak jak by popierany.
            Niemcą opłaca się pracować w niemczech a mieszkać we Francji,płacą miejsze
            podatki.

Jeżli chodzi o sportowców to nie jest to tak jak napisałeś.Sportowiec i tak
            reprezenzuje ten kraj gdzie mu lepiej płacą.
            O funduszach na zabytki lepiej już nie wspomne są to takie sumy że nie jest to
            warte zajmowania się tym.

A co dotyczy się funduszy dla bezrobotnych i bez domnych to wydaje mi się że
            jeśli z taką filozofją podejdziemy do zwalczania tych nie porządanych zjawisk
            społecznych to problem ten nigdy nie będzie rozwiązany, ale wprost przeciwnie.

> A ci Holendrzy to już wrastają, że uczą się Poslkiego i żenią się z Polkami,
            > które są przecież najpiękniejsze w Europie.

Z jedynym aspektem moge się tylko zgodzić, że Polki są najładniejsze dziewczyny w
            Europie. A gdy spojrzymy na statystyki rozwodów to zauważymy że
            najnieszczęśliwrze związki to są właśnie mieszane.
            A to że uczą się polskiego to jeszcze nie znaczy że wrastają.Musisz wiedzieć
            jedno ,człowiek najlepiej będzie się czuł w ojczyźnie.Można wyjechać na kilka
            lat , ale nie na dłużej.Poczytaj sobje co Emigranci tacy jak np.Aleksander
            Sołżenicyn napisał na ten temat.

Może dla Ciebje jest to jakieś osiągnięcie gdy berobotni holendrzy szulkją
            leprzej przyszłości w Polsce. Dla mnie jest to nic innego jak pomoc rządu
            polskiego w rozwiązaniu holenderskich problemów socjalnych. Tak jak by Polacy nie
            mieli swoich problemów.
            Rosnąca nędza polskich rodzin , znalezienie dla nich możliwości egzystęcjalnych
            powinno mieć chyba priorytet, chyba że się myle.
    • Gość: Sabat Re: Bezrobotni Rolnicy ?? IP: *.ct.com.pl / 10.0.0.* 12.04.02, 10:37
      Setki tysiecy Polaków w ciągu ostatnich 20 lat wyjechało z Polski i osiedliło
      się wraz z rodzinami za granicą: głównie w Niemczech a zaraz potem w USA,
      Kandzie, W. Brytanii i Francji

Na granicy francko - niemieckiej leży Baden Baden, jest tam taki kompleks
      termalnych basenów, byłem tam ok. 20 razy, w każdy weekend 80 proc. gości tego
      niemieckiego kurortu stanowili francuzi ze Strasburga. Co też im zakazać?
      • Gość: Sabat Re: Bezrobotni Rolnicy ?? IP: *.ct.com.pl / 10.0.0.* 12.04.02, 10:40
        po za tym cytujesz jakieś niejasne statystyki, np. dotyczące rozwodów nie
        podając źródł i każesz w nie wierzyć
        • dyzma_5 Re: Bezrobotni Rolnicy ?? 12.04.02, 11:56

> po za tym cytujesz jakieś niejasne statystyki, np. dotyczące rozwodów nie
          > podając źródł i każesz w nie wierzyć

Tak to nie jest, kto chce może wierzyć. W każdym kraju są prowadzone
          badania ,czasami miejwięcej można uznać je za miarodajne czasami kompletnie
          mijają się z prawdą. Znam problemy statystyczne i wiem jak łatwo manipulować
          opiną publiczną za pomocą określonych badań. Uczyłem się takich rzeszy w Uni.

Jako człowiek żyjący wiele lat w różnych krajach europy znam problemy jakie
          wynikają w mieszanych małżeństwach.Problemy które są wypadkową różnic kulturowych
          i zazyczaj są źródłem nieporozumień małżeńskich . I jeśli takie małżeństwa
          przetrwały próbe czasu, to są zazwyczaj nieszczęśliwe.
          I żadne pieniądze nie są w stanie tego zmienić, wychodzi się za człowieka nie za
          jego pieniądzie.

Poza tym statystyki w tej dziedzinie są szczególnie niedokładne i są spory nad
          tym jaki wspułczynnik korygujący zastosować żeby wyniki tych statystyk były jak
          najbardziej miarodajne. Tu mam na myśli fakt zawierania małżeństw mieszanych dla
          osiągnięcia ściśle określonych celów np. obywatelstwa itp.
          Jak jeździłeś po świecie to będziesz wiedział co mam jeszcze na myśli.

• dyzma_5 Re: Bezrobotni Rolnicy ?? 12.04.02, 10:45

> Setki tysiecy Polaków w ciągu ostatnich 20 lat wyjechało z Polski i osiedliło
        > się wraz z rodzinami za granicą: głównie w Niemczech a zaraz potem w USA,
        > Kandzie, W. Brytanii i Francji
        >
        > Na granicy francko - niemieckiej leży Baden Baden, jest tam taki kompleks
        > termalnych basenów, byłem tam ok. 20 razy, w każdy weekend 80 proc. gości tego
        > niemieckiego kurortu stanowili francuzi ze Strasburga. Co też im zakazać?

• dyzma_5 Re: Bezrobotni Rolnicy ?? 12.04.02, 11:18

> Setki tysiecy Polaków w ciągu ostatnich 20 lat wyjechało z Polski i osiedliło
        > się wraz z rodzinami za granicą: głównie w Niemczech a zaraz potem w USA,
        > Kandzie, W. Brytanii i Francji

Tak wiem,ja należe również do takich Polsków co żyją tu i tam . I znam doskonale
        sytuacje w wielu krajach europejskich.
        Jak też, znam sytuacje holenderskich bezrobotnych rolników, i to patrząc od
        strony zachodu.
        Dlatego jestem zdania że takie akcje międzynarodowej pomocy są niczym innym jak
        szkodliwym zjawiskiem dla obu stron i wprowadza nic innego jak jeszcze więkrzy
        chaos jak jest obecnie. Jeśli obydwie strony,holenderscy bezrobotni i Polacy
        pokładają pewne oczekiwania w takich wydarzeniach.Przynajmiej tak mi się wydaje.
        Oczekiwania które nawet jeśli zostaną spełnione,co jest raczej mało realne, nie
        stanową niczego dobrego a raczej mogą być nasieniem nacjonalnych konfliktów.
        Przynajmiej wewnętrznych konfliktów.

Wydaje mi się to poniekąd nieporozumieniem, co możemy zauwarzyć w wypowiedziach
        zachodnich polityków na temat Polski. Np. Gunter Vercheugen (EU komisarz) który
        powiedzial bardzo źle o Polakach ,dlatego w moich oczach jest niewiarygodny i
        zdesredytowany.
        Jeśli mamy do siebje taki stosunek, to nie widze płaszczyzny porozumienia ,
        rzynajmiej z tym panem .

> Na granicy francko - niemieckiej leży Baden Baden, jest tam taki kompleks
        > termalnych basenów, byłem tam ok. 20 razy, w każdy weekend 80 proc. gości tego
        > niemieckiego kurortu stanowili francuzi ze Strasburga. Co też im zakazać?

Nie o to tu chodzi ,nie widze tu żadnych elementów prowadzących do konfliktów ale
        wprost przeciwnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka