Gość: Agrest IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 18:25 Ja z dziedziny polskiego. Jak sie mowi przyjme uczni czy uczniow? Bo dzisiaj na drzwiach piekarni na Niemcewicza bylo tak napisane a mi to brzmi zle. Jak jest naprawde? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: andy_sz Re: Uczni czy uczniow? IP: *.lib.buffalo.edu 26.04.02, 20:10 Mnie sie wydaje ze "uczniow", uczni zupelnie nie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi Re: Uczni czy uczniow? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 21:07 Mi tez tak sie wydaje ze uczniow, ale ja to tu ekspertka jestem chyba za dyche, bo najwiecej ale wiecie Wy co, wcale mi to we mnie nie przeszkadza. Mam wieksze wady!) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beki Re: Uczni czy uczniow? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 21:23 Najwazniejsze ze ortograficznych bykow sie nie robi. Chociaz zdarzylo mi sie tutaj pare razy tego dokonac ale ludzie byli na tyle mili ze nie zauwazyli :-) Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Prof. Miodek odpowiada :) 28.04.02, 10:48 W języku polskim obie formy są dopuszczalne i prawidłowe Podobnie jest z wyrazem Tramwaj. Tramwaj - Tramwajów lub Tramwai Dla forumpowiczów odpowiadał Prof. Miodek :) Ps. Ach ten język polski łatwiejszy jest chiński :). Ps 2. Każdemu sie zdaża robić błędy - w moim przypadku - ....mogłoby być lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabat Re: Prof. Miodek odpowiada :) i prof. Freud IP: *.gdan.gazeta.pl 28.04.02, 11:21 UMKi to się wszystko z tramwajami kojarzy, jak nieptzymierzaj jąc wg Freuda z seksem. Dam głowe, że UMK-a stanie na ślubnym kobiercu to się pomyli i walnie: Ja motorniczy, biorę sobie ciebie bileterko za żonę i przysięgam, że cię nie opuszczę aż do końcowego przystanku. Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Do Sabata 29.04.02, 21:09 OK. :). Zgadzam sie drogi Sabacie na Twoją propozycję ale pod dwoma warunkami: 1. Hm - jak to napisać - pierwszy to taki iz bedziesz musiał zostać świadkiem takiej ceremoni. 2. Drugi warunek to taki - Uroczystość musi sie zakończyć tzw. Dobrym Słowem na nową Drogę o treści : dordelus.pkscargo.com.pl/mp3/psalm.mp3 Pozdrawiam Serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabat Re: Do Sabata IP: *.gdan.gazeta.pl 30.04.02, 09:38 Nie ma sprawy, podjadę ogórkiem pod kościół. Ale nie martw się, ja też mam parę zboczeń w życiu, np. koszykówka Odpowiedz Link Zgłoś