14.09.09, 09:48
Witam!
Czy jest wśród Was ktoś, kto wybiera się na wolontariat w ramach EVS lub też
ma za sobą tego typu doświadczenie? :)
Ja od dłuższego czasu bezskutecznie poszukuję odpowiedniego projektu dla
siebie. ciekawi mnie jak proces poszukiwań przebiega u innych. Potrzebuję
pocieszenia, że nie jest tak źle. Podobno najbardziej obleganymi krajami są
Hiszpania i Wielka Brytania. Jednak moje doświadczenia mówią mi, że oblegane
są wszystkie kraje.
Jak jest u Was? EVSowcy czas na coming out! ;)
Obserwuj wątek
    • red.blackberry Re: EVS 18.09.09, 02:19
      ? :)
      • joanna.sznigir Re: EVS 13.01.10, 22:46
        A ja wyslalam tylko jedno zgloszenie i mnie wybrali do projektu :) Kierunek- Gruzja :))
    • Gość: EVS Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 23:25
      A czy znacie jezyk angielski albo kraju do ktorego jedziecie? Mnie
      tez interesuje wolontariat i chialbym wyjechac gdzies do jakichs
      egzotycznych krajow ogolnie w cieple strony swiata i zajac sie czyms
      takim ciekawym ale slabo u mnie z jezykiem angielskim ;(
      • red.blackberry Re: EVS 25.01.10, 14:37
        Z mojego doswiadczenia wynika, ze lepiej znac jezyk kraju do ktorego sie wyjezdza. Ja jestem we Francji, francuski znam raczej kiepsko, wiec cierpie i sie ucze... ;)

EVS jest programem, z zalozenia, propagujacym edukacje pozaformalna. Nie musisz znac dobrze innych jezykow - wystarcza podstawy, ktore umozliwia Ci komunikacje. Nie zastanawiaj sie zatem dlugo, tylko wyjezdzaj. Zobaczysz - bedzie przepieknie. :)
        • Gość: EVS Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 14:56
          a nie wiesz czy mozna jechac gdzies dalej niz tylko europa?
          p.s. a we francji czym sie zajmujesz? i na dlugo tam wyjechalas?
          jest jeszcze z Toba ktos z kraju naszego
          • red.blackberry Re: EVS 26.01.10, 21:10
            Mozna wyjechac poza Europe.
            Pracuje w Mission Locale i wyjechalam na 6 miesiecy.
            Innych wolontariuszy z naszego kraju w poblizu nie ma... :)
            • Gość: z. Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.10, 00:54
              a gdzie dokladnie jestes?
              • red.blackberry Re: EVS 29.01.10, 13:05
                Gość portalu: z. napisał(a):

> a gdzie dokladnie jestes?

w Lille :)
            • Gość: EVS Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.10, 19:22
              jestes we francji, wiec jak sie tam dogadujesz? po agielsku? bo
              francuskiego pisalas ze nie znasz.

Powiedz mi czy projekt na wyjazd musialbym sobie sam znalezc czy to
              jakas instytucja moze mi cos zaoferowac? Moj angielski nie jest
              rewelacyjny, ale chcialbym zaoferowac swoja wiedze z zakresu IT albo
              ochrony srodowiska bo na tym sie dobrze znam i to konczylem, takze
              moze jako nauczyciel czy ktos inny kto duzo mowic musi bym sie nie
              nadal ze wzgledu na moj angielski, ale w sprawach technicznych
              moglbym sie przydac (tworzenie infrastruktury informatycznej,
              rozbudowa szkoly z zastosowaniem komputerow itd.).
              Chcialbym gdzies wyjechac i cos pomoc, ale np. (zapomnialem te
              instytucje) chrzescijanska jakas formacja, tam np wyjazd na
              wolontariat jest poprzedzony rocznym przygotowaniem, nalezaloby
              raczej samemu zebrac wymagane srodki na wyjazd i w ogole to
              dlugofalowe dzialanie, takze troche to skomplikowane i odlegle zanim
              cos takiego udaloby sie zrealziowac.
              • Gość: Tawananna* Re: EVS IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.10, 21:06
                > Chcialbym gdzies wyjechac i cos pomoc, ale np. (zapomnialem te
                > instytucje) chrzescijanska jakas formacja, tam np wyjazd na
                > wolontariat jest poprzedzony rocznym przygotowaniem, nalezaloby
                > raczej samemu zebrac wymagane srodki na wyjazd i w ogole to
                > dlugofalowe dzialanie, takze troche to skomplikowane i odlegle zanim
                > cos takiego udaloby sie zrealziowac.

Poczytaj konkretnie o EVS (Wolontariat Europejski). Generalnie: wyjazd nie wiąże się z żadnymi większymi kosztami (zazwyczaj finansowane jest zakwaterowanie, wyżywienie, dostaje się kieszonkowe itd.). Projekty są najróżniejsze - trzeba poczytać, co proponują poszczególne organizacje (różne kraje, różne wymagania językowe, różna tematyka). Rocznego przygotowania nie ma (choć jakieś pojedyncze spotkania przygotowawcze, podsumowujące itd. jak najbardziej są.

Poza tym jeśli zna się język angielski (w stopniu takim, żeby się "dogadać", żadna rewelacja nie jest zwykle oczekiwana), to często można wyjechać do kraju nieanglojęzycznego i języka tego kraju uczyć się dopiero na miejscu (np. mało który wolontariusz zagraniczny w Polsce znał przed przyjazdem j. polski). Nawet często jest zapewniany na początku kurs językowy.
                • red.blackberry Re: EVS 29.01.10, 00:37
                  Kurs jezykowy musi byc zapewniony, przybierac moze jednak najprzerozniejsze
                  formy, od szkoly jezykowej, po konwersacje z pracownikiem danej organizacji ;)

Wiecej informacji o EVS znajduje sie na stronach programu 'Mlodziez w
                  dzialaniu', Akcja 2, Wolontariat Europejski :)
                  • Gość: Tawananna* Re: EVS IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.10, 11:01
                    Wiem o kursie i znam tę stronę :) (jak i różne osoby, które wyjechaly).

Ale jeśli zależy nam bardziej na szkole językowej niż konwersacjach z pracownikiem danej organizacji ;), to ważne, by znaleźć odpowiednie miejsce na wolontariat i dogadać szczegóły przed wyjazdem.

EVS to oczywiście nie jedyna możliwość, a tylko bodaj najpopularniejsza - sposobów na wyjazd na wolontariat jest mnóstwo. W każdym razie raczej nie pchałabym się w wyjazdy, które w dużej mierze opłaca się z własnej kieszeni.
                  • Gość: Tawananna* Re: EVS IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.10, 11:04
                    Chyba nieprzytomna coś jestem ostatnio, bo byłam przekonana, że w tamtym poście wyżej podawałam nawet linka do Młodzieży w działaniu: youth.org.pl/index.php/ida/739/

A swoją drogą, dokąd chciałbyś wyjechać i na jakiego rodzaju projekt? :)
              • red.blackberry Re: EVS 29.01.10, 13:11
                Gość portalu: EVS napisał(a):

> jestes we francji, wiec jak sie tam dogadujesz? po agielsku? bo
                > francuskiego pisalas ze nie znasz.

W ngo w ktorym bedziesz pracowal na pewno bedzie ktos znajacy jezyk angielski,
                niezalaeznie o tego gdzie wyjedziesz; zatem z komunikacja w pracy raczej nie ma
                problemow. Jedynie komunikacja z ludnoscia lokalna moze byc utrudniona. ;)
                • Gość: EVS Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 14:58
                  Red.blackberry napisałaś, ze kurs językowy musi być zapewniony, a
                  więc czy to oznacza, że mógłbym wyjechać na jakiś wolontariat do
                  kraju anglojęzycznego i mieć zapewniony dodatkowo kurs z tego
                  języka? Szczerze powiem mój angielski to nie jest ciekawy (rękoma
                  nogami i jakoś się dogadam ;) a w ogóle nie chcę się uczyć, co rusz
                  jakiegoś innego języka, bo wyszedłem z założenia, że angielski mi w
                  życiu wystarczy i na nim chciałbym się skupić, jeśli mam się uczyć
                  to tylko angielskiego.

Tawanna wiem, że sposobów jest wiele i wiele organizacji, ale EVS
                  daje taką możliwość, że praktycznie wszystko opłaca UE. Są
                  wolontariaty, ale np. trzeba samemu postarać się na sfinansowanie
                  biletu do kraju, w którym będzie się odbywać wolontariat, w jednej z
                  chrześcijańskich formacji zanim się wyjedzie to rok się trzeba
                  przygotowywać, a i tak nie wiadomo czy uda się wyjechać dochodzi też
                  szukanie sponsorów ewentualnie pozyskanie samemu pieniędzy na bilet
                  i inne cele.

Gdzie chciałbym wyjechać? Głównie myślałem o Afryce i Ameryce
                  Południowej. Jedna z organizacji realizuje projekty z rozbudową
                  szkół i wdrażaniem infrastruktury informatycznej, sprawami
                  technicznymi mógłbym się zając, bo się na tym znam, mam
                  wykształcenie IT oraz z ochrony środowiska, ale pomóc chciałbym w
                  różny sposób także, co by było trzeba robić to bym robił (kopanie
                  dołków pod drzewa wokół szkoły, rozciąganie kabli itd., żadnej pracy
                  się nie boje.

Już od dość dawna myślałem o czymś takim, ale nigdy nie działałem w
                  żadnej organizacji na tyle abym miał to w jakiś sposób
                  udokumentowane, ponadto później jak już wpadnę w wir pracy to nie
                  wiem czy będzie już to możliwe, aby rzucić jedno a zająć się innymi
                  rzeczami, także teraz, kiedy jestem jeszcze na takim etapie, że czas
                  mi na to pozwala chciałbym coś z siebie dać.
                  • Gość: z. Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 02:56
                    > nogami i jakoś się dogadam ;) a w ogóle nie chcę się uczyć, co
                    rusz
                    > jakiegoś innego języka, bo wyszedłem z założenia, że angielski mi
                    w
                    > życiu wystarczy i na nim chciałbym się skupić, jeśli mam się uczyć
                    > to tylko angielskiego.
                    >
                    Gdzie chciałbym wyjechać? Głównie myślałem o Afryce i Ameryce
                    > Południowej. Jedna z organizacji realizuje projekty z rozbudową
                    > szkół i wdrażaniem infrastruktury informatycznej, sprawami
                    > technicznymi mógłbym się zając, bo się na tym znam, mam
                    > wykształcenie IT oraz z ochrony środowiska, ale pomóc chciałbym w
                    > różny sposób także, co by było trzeba robić to bym robił (kopanie
                    > dołków pod drzewa
                    i tutaj pojawia sie sprzecznosc.zapomnij o tym ,ze w Ameryce
                    polud.porozumiesz sie tylko po ang. co wiecej jesli chcesz pracowac
                    z miejscowa ludnoscia ,musisz znac w stopniu komunikatywnym
                    hiszpanski.

nie wezma cie na wolontariat jesli nie mowisz w tym jezyku ani slowa.
                    podobnie chyba jest z Brazylia. cos portugalskiego musisz liznac.
                    moze pomysl faktycznie o afryce lub o australii np.
                    • Gość: EVS Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 15:53
                      o tej Afryce to myslalem juz bardzo duzo, ale albo przeszkoda sa
                      wymagania finansowe jakie nalezaloby zebrac na ten cel albo jeszcze
                      inne.

co do wolontariatu w Australii to nie slyszalem, moze i cos jest,
                      ale zeby to nie byl typowy pseudowolontariat jakie oferuja biura
                      podrozy, gdzie za wszystko trzeba samemu zaplacic.
                      • Gość: z. Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:46
                        moze sprawdz w ramach organizaacji AISEC
                        z tego co widzialam maja fajne oferty wolontariatow
                        akurat jesli o wolontariaty chodzi wydaje mi sie ,ze jest duzo
                        wiekszy wybor ofert .
                        • Gość: EVS Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 12:21
                          z AISEC juz sie kontaktowalem, ale tam trzeba sobie praktycznie
                          wszystko samemu oplacic, ponadto nie wiem jak to jest ale na
                          praktyke mozna wyjechac do 2-ch lat po studiach na wolontariat nie
                          wiem, ale ja juz jestem po studiach.
                          No nic bede sie rozgladal moze mi sie uda cos z siebie zaoferowac i
                          komus sie przydam ;)
                          • Gość: z. Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 13:05
                            na wolontariat i praktyke platna mozesz wyjechac zarowno w trakcie
                            studiow jak i do dwoch lat po ukonczeniu studiow i do 30
                            r.zycia.piszesz z,e trzeba wszystko samemu placic prawie no ale
                            chyba wlasnie na tym wolontariat polega ,pracujesz
                            nieodplatnie ,tobie tylko powinni zapewnic jedzenie ,nocleg .Tak mi
                            sie wydaje.
                            • Gość: EVS Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 14:21
                              z? napisales, ze na praktyke i wolontariat mozna wyjechac w trakcie
                              studiow, dwa lata po ich ukonczeniu jak i do 30 lat?
                              Tzn mialbym to rozumiec, tak ze ktos kto poszedl na dodatkowe studia
                              i skonczyl je w wieku np 29 lat to do 30 moze pojechac z tego ASECu?
                              A tak to po ukonczeniu studiow ma czas aby skorzystac z tego
                              programu 2 lata od ich ukonczenia?

Ten wolontariat i oplaty z nim zwiazane to ok, ale jak masz wylozyc
                              10000 zl to juz czlowiek sie zaczyna zastanawiac czy to ma sens.
                              Widzialem juz oferty raczej takich biur podrozy, ktore oferuja niby
                              taki wolontariat w afryce, ale placisz za to jak za wycieczke, takze
                              czy to jest wtedy wolontariat?
                              Rozumiem, ze ktos te pieniadze musi dac, takze organizacje np.
                              chrzescijanskie wymagaja czasami aby samemu postarac sie o jakies
                              fundusze na bilet idt bo same nie sa wstanie wszystkim wszystkiego
                              oplacic, takze do pewnego stopnia jestem wstanie sam cos wlozyc, ale
                              jak mam sam za wszystko zaplacic to powaznie zastanawiam sie czy nie
                              zainwestowac tych pienidzy np w nauke jezyka w jakims kraju.
                              • Gość: z. Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 14:39
                                :)
                                tak dokladnie ,jesli np.skonczysz studia w wieku 26 lat ,lub
                                skonczyles je max,dwa lata wczesniej to jako absolwent mozesz sie
                                zalapac ,ja sie chce w ten sposob starac o praktyke platną.
                                hm kolezanka dostala sie z EVS na wolontariat do gwatemali ,ponoc
                                zapewniaja ci wyzywienie itd.plus nawet jakeis male kieszonkowe.
                                co do progreamow nauki jez,itd
                                sa no.jakies stypendia ambasadorskie ,ale nie wiem na jakiej to jest
                                zasadzie.A nauka jezyka w danym kraju to super sprawa ,moglbys to
                                polaczyc z wolontariatem wlasnie.A moze np.czerwony krzyz ,agendy
                                onz ,oecd ,cos przy komisji europejskiej? z reguly jest tam jakis
                                wykaz organizacji ,gdzie mozna pojechac i cos zrobic.
                                • Gość: EVS Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 13:49
                                  O tych stypendiach ambasadorskich (ROTARY) to coś słyszałem, ale
                                  nigdy nikt mi nic nie odpowiedział jak się próbowałem coś więcej
                                  dowiedzieć i kontaktować w tej sprawie.

Sprawy ONZu mnie interesują, ale jak czytałem, jakie są wymagania,
                                  aby zostać tam wolontariuszem to zawsze czegoś mi brakuje, aby się
                                  przebić.

p.s. a gdzie chciałbyś wyjechać na tę praktykę i w jakiej branży
                                  pracować?
                                  • Gość: zainteresowana :) Re: EVS IP: 92.103.162.* 11.02.10, 12:24
                                    Mogłabym prosić o jakieś informacje (np. link) dotyczące wolontariatu w ramch ONZ i ROTARY?
                                    • Gość: EVS Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 16:06
                                      rotary to nie jest wolontariat niby cos dzialaja w tym kierunku, ale
                                      szczerze to wiem tylko tyle z ich strony moze gdybys cos napisala i
                                      probowala sie kontaktowac ze strona amerykanska rotary to oni moze
                                      udzieliliby Ci jakichs informacji, ja jak probowalem a juz wyslalem
                                      wiele e-mail do osob z polski, ktore rzekomo sa rotarianami to
                                      jeszcze nikt mi nic nie odpisal. Na stronie nie ma zadnych
                                      oficjalnych miejsc ich siedziby, telefonow, kontaktow chyba szkoda
                                      sobie nimi glowy zawracac bo to jakas organizacja z nazwy, gdyby cos
                                      sie dzialo z ich strony to pewnie wiele osob na ich temat cos by
                                      wiedzialo, ale jak mowie probuj moze do osob ze stanow czy innych
                                      panstw bo z polski ja bynajmniej zadnych informacji/wskazowek od
                                      nikogo nie dostalem.

ONZ to mozesz sobie sprawdzic na ich stronie, tam aby sie dostac z
                                      tego co jest napisane na stronie to j.angielski, minimum 5 lat dos.
                                      w jakims zawodzie/branzy, i chyba wiek min 25 lat.
                                      Jest to organizacja na pewno pewna i znana pod wzgledem marki, takze
                                      dzialac w ich strukturach moze byc bardzo owocne i dla Ciebie i dla
                                      innych, ale jak mowie aby sie tam dostac to chyba nie tak latwo.
                                      • Gość: z. Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 17:33
                                        mozna wyjechac w ramach ONZ chyba jest nawet komorka do spraw
                                        czlowieka ,niekoniecznie musisz miec 25 lat ,nie .Glownym wymogiem
                                        jest raczej wiek do 30 lat.A podanie ,cv nalezy wyslac na adres
                                        podany na ich stronie.Sa dwa terminy rekrutacji z tego mi wiadomo.
                                        jesli chodzi o mnie chcialabym wyjechac w ramach AISEC do
                                        ameryk.polud.moze.. ,nie wiem jeszcze w ramach jakiej
                                        organizacji ,firmy-zalezy jakie beda miec oferty i czy przejde przez
                                        rozmowy.Chociaz mam na oku pewną organizację...ale jeszcze nic nie
                                        wiem.
                                        • red.blackberry Re: EVS 03.03.10, 09:49
                                          A słyszał ktoś może o wolontariacie w ramach programu AMICUS?
                                          • Gość: EVS Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 23:25
                                            AMICUS to pewnie cos z UE, ale nic wiecej nie slyszalem o czyms
                                            takim.
                                            • Gość: luelle Re: EVS IP: *.icpnet.pl 04.03.10, 12:38
                                              Hej, ja też oglądam oferty EVS w bazie, ale słyszałam, że i tak
                                              trzeba się rejestrować przez organizację polską, która wysyła
                                              wolontariuszy (np. Jeden Świat- jednak oni pobierają opłatę:/).
                                              Chciałabym wyjechać w wakacje, nie na studiach, więc chyba już
                                              odpadam, bo bodajże trzeba to załatwiać pół roku przed wyjazdem...
                                              Jeśli chodzi o AIESEC też swego czasu byłam nim zainteresowana,
                                              również się jaram na Amerykę Płd, ale oni też ponoć pobierają jakąś
                                              kwotę, ale wydaje mi się, że przeryłam cały Internet i nie znalazłam
                                              konkretnej sumy.
                                              • Gość: z. Re: EVS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.10, 14:22
                                                nic nie slyszalam o zadnych oplatach ...
                                                • Gość: luelle Re: EVS IP: *.icpnet.pl 08.03.10, 13:42
                                                  Z FAQ Aiesec'u:
                                                  www.aiesec.pl/koszalin/Default.aspx?tabid=17149
                                                  Ile kosztuje cały wyjazd?
                                                  To zależy przede wszystkim od poziomu cen kraju, w którym odbywa się
                                                  praktyka oraz jego odległości od Polski ze względu na koszty
                                                  transportu. Praktykanci pokrywają koszty takie, jak: - opłata
                                                  rekrutacyjna ( sprawdź w oddziale lokalnym w swoim mieście) - koszty
                                                  przelotu - wiza - szczepienia ( jeśli są wymagane) - ubezpieczenie.

Wyjazd na work campa albo EVS ze stowarzyszenia Jeden świat to jest
                                                  opłata ok.270zł z tego co pamiętam (za "członkostwo i opłaty
                                                  administracyjne", czy coś takiego;p)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka