Dodaj do ulubionych

Studium/Szkoła Policealna

IP: *.promax.media.pl 18.10.09, 12:46
Witam! Znam osoby, które mają zdają maturę i chodzą do szkoły
policealnej. Mam pytanie gdzieś słyszałem o szkołach policealnych z
ang co można robić z takim dyplomem? czy czasami zawody w
policealnych są pewniejsze od studiów? A i o co chodzi ze studium.
Słyszałem,że trzeba mieć maturę i np po studium polonistycznym można
uczyć tylko w gim i sp. Czy to prawda? Z góry dziękuję za odp:)
Obserwuj wątek
    • Gość: asdf Nie to forum IP: 195.82.180.* 18.10.09, 16:53
    • Gość: qwerty Re: Studium/Szkoła Policealna IP: *.chello.pl 18.10.09, 22:21
      A w ogóle istnieje studium polonistyczne? Nie pomyliłeś z PWSZ przypadkiem?

I nie, nie możesz po studium uczyć w szkole. Musisz mieć co najmniej licencjat.
      A studium policealne daje tytuł technika.
      • ratyzbona Re: Studium/Szkoła Policealna 18.10.09, 23:08
        Mam znajomą która poszła do szkoły policealnej zamiast na studia.
        Została higienistką dentystyczną i zarabia 3 tys zł plus dodatki. Moim
        zdaniem to jest całkiem niezłe wyjście
    • Gość: maciej Re: Studium/Szkoła Policealna IP: *.promax.media.pl 18.10.09, 23:32
      to moje informacje były błędne. Ale po policealnej są zawody technik
      hotelarstwa. farmacji kosmetyczka itd. a słyszałem o takich szkołach
      policealnych tłumaczenia biznesowe np ang albo specjalista kultury
      ang itd trwają one od roku do 2 czy ze swiadectwem takiego czegos
      jest mozliwe znalezienie pracy?
      • Gość: qwerty Re: Studium/Szkoła Policealna IP: *.chello.pl 18.10.09, 23:59
        Doświadczenia w tym zakresie nie mam, ale tak na chłopski rozum - anglistów po
        studiach jest teraz jak mrówków, ludzi z certyfikatami jeszcze więcej, więc
        szkoła policealna raczej nie będzie wielkim atutem. A pracę dostać można zawsze,
        nawet po podstawówce ;)

I tylko dwuletnie szkoły dają tytuł technika (po zdaniu państwowego egzaminu).
        • Gość: maciej Re: Studium/Szkoła Policealna IP: *.promax.media.pl 19.10.09, 14:46
          dzięki:) a są jakies takie szkoły do których mogę iść po szkole
          średniej i robic jakies tłumaczenia biznesowe itd. cos na wzór
          szkoły policealnej?
          • Gość: qwerty Re: Studium/Szkoła Policealna IP: *.chello.pl 19.10.09, 22:27
            Tłumaczenia, do których nie trzeba tłumacza przysięgłego możesz robić i bez
            żadnej szkoły. Problemem jest "tylko" żeby ktoś ci je zlecił.

Jeśli chodzi o szkoły i przyszłą pracę to spróbuj popytać na forum tłumaczenia,
            czy jakichś innych forach językowych, tam powinni być bardziej zorientowani ludzie.
    • Gość: firaneczka [...] IP: 217.153.198.* 16.08.13, 12:47
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: . ^^ i znowu spam GoWorku IP: *.devs.futuro.pl 16.08.13, 14:11
        muszą naprawdę mieć problemy ze znalezieniem frajerów...
    • Gość: . ^^ i znowu spam GoWorku IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.13, 12:56
    • Gość: gall Re: Studium/Szkoła Policealna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.14, 12:27
      Może Szkoły Mydłowskiej? Są tam szkoły policealne np. administracja. dobre szkoły. Sama chodziłam.
      • ewamaturka Re: Studium/Szkoła Policealna 26.11.14, 15:14
        Polecam szkołę NOVA - spoko atmosfera i uczą solidnie. Skończyłam tam kurs sekretarski i dostałam potem pracę - więc zachęcam :)
    • patrycjab2609 Re: Studium/Szkoła Policealna 16.06.21, 11:41
      Polecam szkołę cosinus, szkoła jest bezpłatna co jest ważne, zajęcia odbywają się w formie zaocznej co daje możliwość połączenia nauki i zdobywaniu zawodu z pracą, po zdobyciu wykształcenia średniego oraz matury można rozpocząć naukę w szkole policealnej cosinus,jest szeroki wybór kierunków tj BHP (1 rok), masażysta ( 2 lata) kosmetyka( 2 lata), opiekun medyczny (1,5 roku), administracja (2 lata), archiwista (2 lata), we wrześniu otwierają się kolejne nowe kierunki ,między innymi asystentka stomatologiczna, higienistka stomatologiczna, opiekunka dziecięca, podolog, także myśle że każdy znajdzie coś dla siebie 🙂 nauczyciele również przesympatyczni i bezkonfliktowi, co więcej szkoła nie ma ograniczeń wiekowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka