Dodaj do ulubionych

studia techniczne - pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 17:59
Witam
Jestem tegorocznym maturzystą , będę zdawał rozszerzenie mat- fiz, myślałem o studiowaniu budownictwa (polśl), jednak teraz nachodzą mnie pewene obawy związane z tym zawodem. Może jest on fajny ,ale jak dokładnie wyglądałaby praca po tym? Polegałaby na ciągłym jeżdżeniu po całym województwie/ kraju(w przyp. większych firm). Jestem typem domatora i raczej odpowiadałaby mi praca w miejscu zamieszkania (rodzina i te sprawy) a nie ciągłe wyjazdy... dobrze myślę? Nie mam jeszcze aż tak bardzo sprecyzowanych planów, ale narazie myślałem tylko o tym budownictwie...jakbyście mogli jeszcze coś polecić, chodzi mi głównie o kierunki nieinformatyczne( to mnie wogóle nie ciekawi, jestem w tym kiepski..). Może Jakaś mechanika,górnictwo,ew. air(choć nie wiem ile w tym infy) albo coś w tym stylu? Doradźcie coś opowiedzcie coś o tych studiach(kierunkach) - szczególnie studenci:) byłoby fajnie... z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • mysterious1988 Re: studia techniczne - pytanie 21.01.10, 18:34
      Polecam:
      - matematyke,
      - mechanike,
      - fizyke
      - zarzadzanie produkcja
      - inzynieria produkcji itd

z praca po tych kierunkach ciezko, ale w sumie teraz to po kazdym nie jest
      latwo. Liczy sie pasja ;-)
    • dystansownik Re: studia techniczne - pytanie 21.01.10, 19:13
      Budownictwo powiadasz ? Praca wygląda różnie. Głównie dwie drogi (jak w ogóle
      chcesz pracować w tym zawodzie) to praca na budowie lub projektowanie.
      Praca na budowie to oczywiście jeżdżenie, ale jak to Ci nie odpowiada, możesz
      iść w projekty. Projektowanie to głównie siedzenie przed kompem w biurze, ale
      przynajmniej jest szansa na normalniejsze godziny pracy i mniej wyjazdów.

A teraz postaram Ci się wytłumaczyć pewne wady tego kierunku:
      Po pierwsze, nie ty jedyny wpadłeś na pomysł, że nie mając pojęcia na jaki
      kierunek iść, wybrałbyś budownictwo. W zeszłym roku ten kierunek był 4
      najbardziej popularnym kierunkiem i przegonił takie kierunki jak informatyka czy
      psychologia.
      Wbrew powszechnej propagandzie, nie wróży to wielkich szans na zatrudnienie w
      zawodzie po tych studiach. Polecam też przyjrzeć się na oferty pracy w zawodzie,
      już teraz nie jest ciekawie, bo raczej nie znajdziesz sensownej, która nie
      wymagałaby kilkuletniego doświadczenia w zawodzie i uprawnień.

Po drugie, uprawnienia. Myślisz, że przesiedzisz te 5 lat studiów i świat stoi
      przed Tobą otworem ? A tu zonk. Nie dość, że bez doświadczenia prawie każdy
      pracodawca Cię wyśmieje jak będziesz szukał pracy, to bez uprawnień i tak
      niewiele byś mógł zdziałać.
      A uprawnienia to min. 2 lata pracy w zawodzie (na same wykonawcze), a w praktyce
      to tuż przed 30-stką może je zrobisz. Warto wspomnieć, że zarobki budowlańców o
      których się mówi jakie to nie są wysokie, dotyczą ludzi głównie z wieloletnim
      doświadczeniem i najczęściej właśnie z uprawnieniami. Na więcej jak 1500 na rękę
      tuż po studiach (chyba że w czasie nich zdobędziesz jakieś doświadczenie i jakoś
      się ustawisz) nie masz co liczyć. Po krótkim czasie może to wzrośnie, ale do
      uprawnień i tak będziesz zarabiał sporo poniżej średniej w branży.

Powodzenia z wyborem studiów. Byle był mądry.

Btw mogę na koniec wspomnieć, że mimo nieciekawych perspektyw na przyszłość w
      tym zawodzie, same studia są dość ciekawe i mogą Cię zainteresować.
    • Gość: asdf Re: studia techniczne - pytanie IP: 195.82.180.* 21.01.10, 19:22
      Gość portalu: row napisał(a):

> Witam
      > Jestem tegorocznym maturzystą , będę zdawał rozszerzenie mat- fiz,
      myślałem o s
      > tudiowaniu budownictwa (polśl), jednak teraz nachodzą mnie pewene
      obawy związan
      > e z tym zawodem. Może jest on fajny ,ale jak dokładnie wyglądałaby
      praca po tym
      > ? Polegałaby na ciągłym jeżdżeniu po całym województwie/ kraju(w
      przyp. większy
      > ch firm). Jestem typem domatora i raczej odpowiadałaby mi praca w
      miejscu zamie
      > szkania (rodzina i te sprawy) a nie ciągłe wyjazdy... dobrze myślę?

Najlepiej będzie jak zapytasz się o to ludzi którzy już pracują w
      zawodzie, a nie ludzi, którzy martwią się o to czy w ogóle znajdą
      pracę.

akbyście mogli jeszcze coś polecić, chodzi mi głównie o kierunki ni
      > einformatyczne( to mnie wogóle nie ciekawi, jestem w tym
      kiepski..). Może Jakaś
      > mechanika,górnictwo,ew. air(choć nie wiem ile w tym infy) a

Obecnie niemal na każdym kierunku technicznym TRZEBA liznąć cokolwiek
      z informatyki tj. jakieś podstawy programowania, czy metody
      numeryczne. Inżynier nie może obejść się bez narzędzi informatycznych
      takich jak np. MATLAB.

AiR to już chyba najgorszy wybór jeżeli nie lubisz zagadnień
      związanych z informatyką, bo zwykle na AiRze jest sporo informatyki,
      a na Informatyce sporo automatyki i robotyki.

Mogę Ci doradzić jedynie tyle, żebyś nie tyle kierował się wyborem
      kierunku co popatrzył na ogólny profil wydziału, bo te same kierunki
      na różnych wydziałach sporo się różnią. Druga sprawa: poprzeglądaj
      sobie program studiów (dostępny na każdej stronie wydziału, a jak nie
      to plany zajęć), żeby zorientować się mniej więcej jakich przedmiotów
      możesz się spodziewać.

Trafnego wyboru życzę...
    • Gość: row Re: studia techniczne - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 20:53
      A co do mibm... warto teraz na to iść? Jest tam bardzo ciężko?
      • Gość: asdf Re: studia techniczne - pytanie IP: 195.82.180.* 21.01.10, 21:17
        Gość portalu: row napisał(a):

> A co do mibm... warto teraz na to iść

Jeszcze raz podkreślam - wszystko zależy od wydziału. Inaczej uczy
        się na Górnictwie inaczej na IŚiE, a jeszcze inaczej na MT.

Czy warto ?

Jeżeli Cię to interesuje to jasne, że warto. Jeżeli nie i tylko
        liczysz na kokosy to już nie do końca. Branża mechaniczna jest tak
        rozległa i dotyczy tak wielu dziedzin, że studia to jedynie liźnięcie
        tematu i poznanie niezbędnych podstaw.

Dlatego tak ważne jest doświadczenie, które z kolei trudno zdobyć po
        studiach i jeszcze trudniej w trakcie studiów.

Poza tym, zarobki (nawet doświadczonych inż.) też nie powalają na
        kolana.

>Jest tam bardzo ciężko?

Dla jednych jest ciężko dla innych nie - głupie pytanie.
        • Gość: gość Re: studia techniczne - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 19:11
          Hej, podłączam się pod ten wątek z pytaniem o inżynierię biomedyczną. Warto na
          to iść? przejrzałem program studiów ( PWR) i mam trochę wątpliwości- masa
          przedmiotów ale w sumie nauczanych w niewielkim wymiarze (oprócz matematyki i
          fizyki), np anatomii, fizjologii czy na przykład biomechaniki itp.-raptem 30
          godzin łącznie wykłądów i ćwiczeń. Czy nie okaże się ze wiedzę z tych studiów
          wynosi się rozległą ale powierzchowną na tyle że o tych świetlanych
          perspektywach roztaczanych przed kandydatami można zapomnieć? Sory,jeśli kogoś
          uraziłem ale na podstawie samego tylko programu ciężko się zorientować jak to
          wygląda naprawdę.
          • Gość: Basia Re: studia techniczne - pytanie IP: *.proxnet.pl 24.01.10, 21:28
            Studia skupiają się bardziej na sprzęcie medycznym niż na samej medycynie.Na
            studiach nie ma konkretów.50% zajęć można wypieprzyć z planu
          • Gość: ee Re: studia techniczne - pytanie IP: *.ghnet.pl 25.01.10, 12:57
            Ja bym powiedzial ze 80% zajec mozna by bylo wypieprzyc z planu;]
            • Gość: gosc Re: studia techniczne - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 17:59
              Niestety, tego się obawiałem po przejrzeniu planu. Wszystkiego po trochu czyli
              niewiele za szumną fasadą. A gdzie studiujecie?
              • Gość: Basia Re: studia techniczne - pytanie IP: *.proxnet.pl 25.01.10, 18:57
                Ja już nie studiuję
          • Gość: mlaskacz Re: studia techniczne - pytanie IP: *.techentrance.com 26.01.10, 02:33
            Od razu przyznaję się bez bicia, że na plan nawet nie patrzyłem i mówię wyłącznie na podstawie własnych odczuć i tego co uczą na specjalizacjach u nas na wydzilae mechanicznym.

Odnoszę wrażenie, że z inżynierią biomedyczną jest trochę jak z biotechnologią- wszyscy wiedzą, że będzie (i jest!) potrzebna, ale etatów jakoś nie widać. W tym przemyśle liczą się badania, na badania w Polsce nie ma pieniędzy, a firmy zagraniczne z kolei nie mają powodu, żeby przenosić produkcję i laboratoria (mają swoich, doświadczonych inżynierów po co im nasze żółtodzioby?) do nas bo nie jest to produkcja seryjna. Przebitka w tym biznesie jest taka, że wyższe koszty produkcji to żaden problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka