Dodaj do ulubionych

Jakie studia wybrać.

IP: *.opera-mini.net 03.02.10, 07:58
Witam, chciałem po skończeniu szkoły pójść na studia. Studia miały by dotyczyć nieruchomości, ale nie wiem jakie to studia. Chciałbym po skończeniu tych studiów zrobić podyplomówkę odnośnie sprzedaży nieruchomości, czyli coś w stylu firmy, która sprzedaje nasze nieruchomości i szuka dla nas nieruchomości pobierając za to opłaty. Czy byłby ktoś w stanie podać mi taki kierunek, który umożliwił by mi takie studia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kucharz Witam IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.10, 15:53
      Odświeżam.
    • Gość: asdf Re: Jakie studia wybrać. IP: 195.82.180.* 03.02.10, 17:47
      Ale po co od razu studia? Przecież można po szkole zdać egzamin
      państwowy i od razu uzyskać licencję. Nie prościej tak? W ogłoszeniach
      nie wymaga się konkretnego wykształcenia, a i licencja nie zawsze jest
      wymagana.
      • Gość: Kucharz Re: Jakie studia wybrać. IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.10, 21:48
        Chcę założyć własną firmę. A do prowadzenia jej przydało by mi się wykształcenie wyższe. No i tak jak pisałem podyplomówka. Tak jak pisałem wcześniej chcę się zając sprzedawaniem nieruchomości.
        • Gość: asdf Re: Jakie studia wybrać. IP: 195.82.180.* 04.02.10, 09:46
          Gość portalu: Kucharz napisał(a):

> Chcę założyć własną firmę. A do prowadzenia jej przydało by mi się
          wykształceni
          > e wyższe.

Nadal nie rozumiem po co Ci do tego mgr? Możesz skończyć szkołę
          popracować rok, żeby zobaczyć z czym to się je i nabrać
          doświadczenia, a potem założyć firmę. Można wyłudzić całkiem sensowne
          pieniądze z UE, więc kasa częściowo jest.

Jest całkiem realna szansa, że w wieku 24 lat możesz być już na
          swoim.

>Tak jak pisałem wcześniej chcę się
          > zając sprzedawaniem nieruchomości.

Tak jak pisałem wcześniej- wcale nie trzeba do tego studiów i
          podyplomówki...

• sokolasty Re: Jakie studia wybrać. 04.02.10, 10:04
            "A do prowadzenia jej przydało by mi się wykształcenie wyższe."

W celach marketingowych, być może.
        • Gość: mar. Re: Jakie studia wybrać. IP: *.ghnet.pl 04.02.10, 11:22
          Nie, do prowadzenie firmy przydałoby się doświadczenie. Wynajmowałam kiedyś mieszkanie przez agencję, której właściciel nie miał wyższego wykształcenia, ale sprzedałby piasek na Saharze. Masz konkretny plan, dobry plan i na studiach tylko stracisz czas.
    • Gość: Kucharz Re: Jakie studia wybrać. IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.10, 20:23
      Studia nie są potrzebne do założenia firmy. Ale papierek agenta nieruchomości potrzebuję do firmy takiej jaką chcę założyć. Tylko nie wiem jakie studia muszę skończyć i jaką dokładnie zrobić podyplomówkę.
      • wd_07 Re: Jakie studia wybrać. 04.02.10, 20:37
        Chłopie przecież wszyscy ci powtarzają, że żeby uzyskać papierek agenta nieruchomości nie trzeba kończyć studiów i wystarczy zdać egzamin państwowy.
        • Gość: kucharz Re: Jakie studia wybrać. IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.10, 09:46
          www.budnet.pl/Zalozenia_do_nadawania_uprawnien_zawodowych_przez_PFRN_dla_posrednikow,prawo_budowlane,a=1338.html
          Z jednej strony piszecie, że nie muszę posiadać wykształcenia wyższego w tym linku co podałem jest ono wymagane i do tego podyplomówka. Można ostro zgłupieć. Piszesz o egzaminie państwowym, z tego co czytałem egzaminy zostały w 2008r bodajże zniesione. Gdybyś mógł, gdybyście mogli podeprzeć to co piszecie jakimiś linkami w internecie lub książkami lub czymkolwiek abym mógł to zweryfikować. Będę wdzięczny. Od tego zależy moja przyszłość. A oczywistym jest, że lepiej założyć własną firmę już teraz niż siedzieć 7 lat i zdobywać wykształcenie wyższe, podyplomówkę i praktyki. Byłem w agencji nieruchomości i tam człowiek odbywający praktykę właśnie tak przedstawił drogę do zawodu. Pięć lat studiów, rok podyplomówki i rok praktyki i dopiero wtedy dostaje papierek. Wy mówicie całkowicie coś innego. Dlatego wolał bym abyście podpierali swoje wypowiedzi czymkolwiek abym tylko miał możliwość weryfikacji owej wiedzy.
          • Gość: Kucharz Uzupełnienie. IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.10, 10:09
            Jedna mała poprawka. Agent: www.budnet.pl/Warunki_uzyskania_tytulu_AGENT_NIERUCHOMOSCI_Polskiej_Federacji_Rynku_,prawo_budowlane,a=1339.html
            Broker: www.budnet.pl/Zalozenia_do_nadawania_uprawnien_zawodowych_przez_PFRN_dla_posrednikow,prawo_budowlane,a=1338.html

Różnice: Agent 1) prowadząc jako przedsiębiorca działalność w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami powiązany umową cywilnoprawną z przedsiębiorcą który jest pośrednikiem w obrocie nieruchomościami - Muszę pracować u kogoś.
            Broker 1) prowadząc jako przedsiębiorca działalność w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami, albo
            2) będąc wspólnikiem spółki prawa handlowego prowadzącej działalność w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami, albo
            3) ) w ramach stosunku pracy u przedsiębiorcy prowadzącego działalność w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami. - sam mam firmę.
            _
            Przperaszam, mój błąd ale nie doczytałem. Chodzi mi o bycie Brokerem nieruchomości bo tak jak pisałem chcę mieć własną firmę i nie chcę przed nikim odpowiadać, oprócz państwa polskiego. Dlatego ponawiam pytanie, jakie studia były by dla mnie najlepsze i jaka podyplomówka. Z góry dzięki.
            • krzysztofsf Re: Uzupełnienie. 06.02.10, 02:09
              Sadze, ze moze byc nawet Wyzsza Szkola Gotowania na Parze.

Natomiast jesli poza spelnieniem wymogow formalnych chcesz sie nauczyc czegos
              przydatnego, to musisz dokladniej rozeznac potrzeby.

Przykladowo, jesli chcesz sie skupic na sprzedazy obcokrajowcom, to jakas
              filologia i ze dwa jezyki dodatkowo - itp itd , zalezy jak widzisz sie w
              zawodzie,zeby byc lepszym od konkurencji.
    • Gość: Kucharz Re: Jakie studia wybrać. IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.10, 21:39
      Odświeżam
      • mimbla.londyn Podyplomowka 05.02.10, 23:34

Pierwszy lepszy link z google dotyczacy podyplomowki:

www.chorzow.wsb.pl/wwwChorzow/ChoSpec_posrednictwo_w_obrocie_nieruchomosciami.xml

Jezeli przez ostatnie kilka lat nic sie nie zmienilo, to
        podyplomowke mozna robic bodajze po dowolnym kierunku magisterskim.

-----
        "Jakiż piękny byłby świat gdyby istniała reguła zwiedzania
        labiryntów." Umberto Eco
        • Gość: Kucharz Re: Podyplomowka IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.10, 08:32
          No i jakiś konkret. A co sądzicie aby pójść na studia ekonomiczne? Będą jakieś lepsze, które lepiej mnie przygotują do tego zawodu, czy ekonomia będzie najlepsza?
      • Gość: JK- Re: Jakie studia wybrać. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.13, 10:51
        Cześć,
        długo zastanawiałam się na jaki kierunek się wybrać. Nie mogłam się zdecydować aż do dziś, od dziecka lubię biologię, godzinami oglądam HOusa, ale do krojenia ludzi się nie nadaję!
        Dziś odkryłam idealne połączenie tego co mnie kręci. Wiedzieliście, że istnieje we Wrocku taki kierunek jak Zdrowie Publiczne? Zapoznałam się z całym wydziałem (Wydział Nauk o Zdrowiu) i czuję, żę to jest to. Zarządzanie szpitalami, promocja zdrowia - brzmi super!
        Zachęcam wszystkich, którzy są w podobnej sytuacji!
        www.wnoz.umed.wroc.pl/

Buziaki ;)))))))))
    • Gość: KUCHARZ Re: Jakie studia wybrać. IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.10, 19:15
      Odświeżam.
      • Gość: k Re: Jakie studia wybrać. IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 21:03
        A jakie studia najlepiej przygotują do wykonywania tego zawodu, myslicie ze gospodarka przestrzenna na UG będzie ok ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka