Dodaj do ulubionych

Jakie studia techincze?

IP: *.ds14.agh.edu.pl 11.05.10, 19:43

Studjuje Elektronike i Telekomunikacje na AGH, ale tylko dlatego ze słyszłałem, że po tych studiach szukają ludzi do pracy i na początek dostaje sie niezła kase.Ostatnio jednak zauwazylem ze mnie nie bardzo te rzeczy interesuja ;/

I tu moje pytanie : Jakie studia techniczne wybrać, żeby potem mieć dobrą praca chodzi mi o jakieś trudne studia a nie jakieś lajtowe gdzie potem bedę miał problem z robotą. Nie umiem rysować więc odrazu odrzucam budownictwo i geodezję i nie chciałbym być informatykiem

P.S troche to tak ciurkiem napisałem sry ;]
Obserwuj wątek
    • Gość: juliusz Re: Jakie studia techincze? IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.10, 19:46
      Może inżynierkę z logistyki lub transportu
      • Gość: Michał Re: Jakie studia techincze? IP: *.proxnet.pl 11.05.10, 20:18
        Ziomek,jeśli rozczarowałeś się co do EiT to myślisz,że na innym kierunku nie
        będzie podobnie? Moja rada taka,wybierz to co Cię interesuje.
    • dystansownik Re: Jakie studia techincze? 11.05.10, 20:46
      > I tu moje pytanie : Jakie studia techniczne wybrać, żeby potem mieć dobrą praca
      > chodzi mi o jakieś trudne studia a nie jakieś lajtowe gdzie potem bedę miał pr
      > oblem z robotą. Nie umiem rysować więc odrazu odrzucam budownictwo i geodezję i
      > nie chciałbym być informatykiem

Budownictwo mógłbyś odrzucić raczej z tego powodu, że właśnie po nim będą
      problemy z pracą. Wszyscy jadą jeszcze na przedkryzysowej propagandzie. W tej
      chwili już nie jest ciekawie, a obecnie jest to najpopularniejszy kierunek
      techniczny, więc za parę lat dopiero zaczną się problemy z nadmiarem absolwentów
      tego kierunku. Połowa będzie szukała roboty jako "inżynierowie sprzedaży" czy
      "doradcy techniczny", albo w ogóle poza zawodem.

Ogólnie, skoro chcesz zmienić kierunek, który Cię nie interesuje, to idź na taki
      który to robi. Bez sensu jest, żebyś szedł na kolejny, szczególnie jakiś trudny.
      Tym bardziej, że prawie żaden nie zagwarantuje Ci roboty po jego ukończeniu.
      • Gość: kamil Re: Jakie studia techincze? IP: *.sgh.waw.pl 11.05.10, 21:28
        Czemu nie informatyka? Ciekawe studia, ciekawa praca po nich
        • Gość: student EiT Re: Jakie studia techincze? IP: *.ds14.agh.edu.pl 12.05.10, 00:14
          Jeżeli przez ciekawą prace masz na mysli cos zwiazanego z programowaniem to tak ;-)
          • Gość: EiT AGH ztejstrony Re: Jakie studia techincze? IP: *.ghnet.pl 12.05.10, 09:42
            A myslisz, ze po EiT co bedziesz robil?Tez studiuje EiT na AGH i powiem Ci ze z
            praca wcale nie jest tak dobrze...
            • Gość: Student EiT Re: Jakie studia techincze? IP: *.ds14.agh.edu.pl 12.05.10, 16:17
              A że się tak zapytam dlaczego wybrałeś ten kierunek ??

I takie pytanie do wszystkich : To jakie co byście mogli polecić cos z AGH albo PK ?

Długo się już nad tym zastanawiam na co bym mógł pojsc od nowa i naprawde nie wiem. Do głowy mi tylko infa przychodzi i EiT;-) ale nie bardzo mi sie widzi praca programisty . Na rynku duża konkurecja jest . Trzeba by było być zaje... informatykiem a ja aż tak się tym nie pasjonuje
              • Gość: ;] Re: Jakie studia techincze? IP: *.ghnet.pl 12.05.10, 17:27
                Wybrałem EiT bo lubilem matematyke, wzglednie fizyke i nie chcialem byc
                nauczycielem;] Po cichu liczylem tez, ze bede mial po tym dobra prace...ale sie
                przeliczylem. Jestem juz na 4 roku i jestem rozczarowany, program do dupy, nie
                przygotowuje wlasciwie do niczego, mozliwosc pracy wlasciwie tylko w IT jako
                kiepski programista(chyba, ze ktos sie tym pasjonuje, ale to wszystko na wlasna
                reke) badz sieciowiec(ale to mozna robic po kursie Cisco i 5 lat studiowania nie
                jest do tego potrzebne) i tak jak juz wspomniales, konkurencja olbrzymia.
                Ogolnie jesli jestes na 1 czy 2 roku to sie dobrze zastanow, zebys nie popelnil
                tego bledu co ja. Studia niby mozna zmeczyc, ale meczyc sie pozniej cale zycie
                to nie bardzo....
                Podsumowujac, studia oceniam jako kiepskie, nie dajace zadnego "fachu",
                teoretyczne bzdurki i masa wzorkow ktore do niczego Ci nigdy nie beda potrzebne,
                chyba ze zostaniesz na uczelni. Z calych tych studiow wartosciowe przedmioty
                policzylbym na palcach jednej reki. Pocieszam, sie jedynie tym, ze z tego co
                widze na innych kierunkach technicznych program jest podobnie skopany;]

Nie chce Ci tez niczego narzucac, bo akurat moze Ty sie w tym odnajdziesz, ale
                wiedz, ze moja opinia o tych studiach nie jest osamotniona(tylko wiekszosc
                glosno o tym nie mowi).

Jedynym sensownym kierunkiem technicznym jest informatyka, ale jezeli nie masz
                zaciecia do programowania to kiepsko to widze;/.
                Dlatego doradzilbym Ci, jakies kierunki ekonomiczne(finanse, ekonomia) bo duzo
                latwiejsze, z praca podobnie i latwiej po nich rozkrecic jakis interes.

I nie traktuj mnie jako wyrocznie, to tylko moje zdanie...
            • Gość: Student EiT Re: Jakie studia techincze? IP: *.ds14.agh.edu.pl 12.05.10, 16:33
              A co możecie mi polecić ;/ bo jakoś nie mam pomysłu ...
    • Gość: sss Re: Jakie studia techincze? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.10, 16:35
      kierunkistudiow.pl/automatyka_i_robotyka
      kierunkistudiow.pl/architektura_i_urbanistyka
      kierunkistudiow.pl/energetyka
      kierunkistudiow.pl/fizyka_techniczna
      kierunkistudiow.pl/informatyka_i_ekonometria
      kierunkistudiow.pl/inzynieria_materialowa
      kierunkistudiow.pl/inzynieria_srodowiska
      kierunkistudiow.pl/logistyka
      kierunkistudiow.pl/mechanika_i_budowa_maszyn
      kierunkistudiow.pl/mechatronika
      kierunkistudiow.pl/metalurgia
      kierunkistudiow.pl/transport
      kierunkistudiow.pl/zarzadzanie_i_inzynieria_produkcji
      poszukaj gdzieś plany studiów,zobaczysz może coś wpadnie ci do oka
    • Gość: sss Re: Jakie studia techincze? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.10, 17:37
      a ja bym ci proponował logistykę,teraz powstaje coraz więcej centr
      logistycznych,także o pracę nie będzie trudno,poza tym wydaje mi się,że to
      przyszłościowy kierunek
      • Gość: Michał Re: Jakie studia techincze? IP: *.proxnet.pl 12.05.10, 18:40
        Ja już napisałem co o tym sądzę. Weź to,co Cię interesuje. Nie masz
        zainteresowań? Idź do pierwszej lepszej pracy.
        • Gość: z. Re: Jakie studia techincze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 18:49
          a może wydział nafty? na AGH ,
          moj kuzyn ma niezla prace po tym
          a może ggiś i specjalnosc: geofizyka?
        • Gość: student EiT Re: Jakie studia techincze? IP: *.ds14.agh.edu.pl 12.05.10, 19:19
          Zastanawiałem się nad infą ale boje sie, że będzie jeszcze gorzej. Dokładnie to myślałem o tej geoifnie ale czuje ze to jest cos takiego, że te geo przedmioty do niczego sie nie przydadza a poziom programowania pewnie nie zawyskoki.

A co sądzicie o Mechatronice ?? jest po tym dobra robota czy raczej nie warto tracic czasu ??
          • Gość: Gosia Re: Jakie studia techincze? IP: *.proxnet.pl 12.05.10, 20:43
            Robota jest,ale na zachodzie. U nas pracodawca może się na Ciebie patrzeć jak na
            dziwny okaz jakiegoś zwierzęcia.
            • Gość: Student EiT Re: Jakie studia techincze? IP: *.ds14.agh.edu.pl 12.05.10, 23:33
              Jeszcze mam troche czasu musze sie poważnie zastanowić ;]
              • Gość: Student EiT Re: Jakie studia techincze? IP: *.ds14.agh.edu.pl 30.05.10, 02:54
                Nie chce zakaładać nowego wątku może ktoś sięjeszcze tu odezwie ;p

Mogłby mi ktoś kompetentny opisać jak wyglada praca po telekomukacji no i po elektronice;p

P.S tylko bez bajek prosze i bez tekstów że praca się znajdzie ;]
                • Gość: Łysy Re: Jakie studia techincze? IP: *.proxnet.pl 30.05.10, 12:17
                  Jaka praca? Nie ma pracy po EiT.
                • Gość: Student EiT Re: Jakie studia techincze? IP: *.ds14.agh.edu.pl 31.05.10, 22:47
                  Czyli nie ma praktycznie żadnych szans bez umiejętności bdb programowani ?? To mi sie akurat średnio podba;/
                  • Gość: Beata Re: Jakie studia techincze? IP: *.proxnet.pl 01.06.10, 10:41
                    Naszej gospodarce nie są potrzebni elektronicy,bo i do czego?
                    Nasz kraj to nie Niemcy,Francja,USA lub Japonia.
                    Sam pomyśl,gdzie i jako kto mógłbyś pracować po EiT,oczywiście nie biorąc pod
                    uwagę zawodu programisty.
      • Gość: wiedza Re: Jakie studia techincze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.10, 16:09
        w Polsce nie ma ani jednego centrum logistycznego...

To, ze ktos sobie cos tak nazwał nie oznacza, ze to jest centrum
        logistyczne
    • Gość: heh Re: Jakie studia techincze? IP: *.ghnet.pl 30.05.10, 22:56
      PRzeciez napisalem Ci juz wyzej jak wyglada praca po EiT. Znakomita wiekszosc
      pracuje/usiluje znalezc prace w IT jako kiepscy programisci czy sieciowcy.
      Pojedyncze jednostki to jakis serwis albo elektronika samochodowa, ale to
      naprawde pojedyncze przypadki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka