Dodaj do ulubionych

Technik dentystyczny - POMOCY!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.10, 17:14
Witam.
Chcę iść na studium protetyczne. Mam pewien problem, bo dzisiaj przyjechała
pewna znajoma mojej babci z Niemiec i pytała się mnie co chcę robić w
przyszłości. Niestety odradza mi ten kierunek, bo jej syn jest technikiem
dentystycznym, mało zarabia, nie ma zleceń, podobno "ząbki robi świetnie",
choruje na płuca, bo jest taki straszny smród, że można zwymiotować. Mam
mętlik w głowie. Doradźcie, czy taki zawód jest przyszłościowy czy raczej mam
dać sobie z tym spokój.

PS. Jej syn pracuje w Niemczech.
Obserwuj wątek
    • Gość: --- Re: Technik dentystyczny - POMOCY!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 17:57
      wydaje mi się, że praca w tym zawodzie nie jest zła, ponieważ np. wiele osób
      nosi teraz aparaty ortodontyczne-jedni ruchome, inni stałe, a taki aparat jest
      ,,wyrabiany" właśnie przez technika dentystycznego, bo ortodontka tak mi
      powiedziała. Również część osób nosi protezy zębowe, które trzeba wyrabiać i
      później trzeba je naprawiać, więc jakaś zawsze będzie. A co do smrodu itp., to
      popytaj się kogoś, kto pracuje w tej branży, może jakiś stomatolog wiedziałby
      jak wygląda praca technika dentystycznego, ale jak poszłam do pracowni technika
      dentystycznego odebrać ruchomy aparat na zęby to nie czułam jakiegoś strasznego
      smrodu, który mógłby człowiekowi zaszkodzić, może trochę czuć taki specyficzny
      zapach, ale nie jest jakiś straszny czy mocny i bez problemu da się wytrzymać.
      Albo możesz przejść się do tej szkoły na technika dentystycznego i zapytaj się o
      to w jakich warunkach pracują absolwenci, czy naprawdę w pracowniach panuje
      straszny smród itp. W takiej szkole na pewno wiedzą co i jak. A co do zarobków,
      to pewnie nie będzie kokosów-podobnie jak jest z płacą pielęgniarek itp., ale
      zawsze jakaś pensja będzie.
    • Gość: adlab.bydgoszcz.pl Re: Technik dentystyczny - POMOCY!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.15, 13:34
      Jestem wlascicielem zalozonego laboratorium (glownie akryl) - juz jakis czas temu, trzeba byc cierpliwym a na pewno z czasem osiagnie sie cel, trzeba wyrobic sobie marke etc.
      W tym zawodzie tez mozna zarobic...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka