Gość: minsc IP: *.tvkdiana.pl 10.06.10, 14:11 Witam, chciałbym dowiedzieć się czegoś o psychologii sądowej na UŚ :) Intersują mnie: -perspektywy pracy po takiej specjalizacji, -jakość kształcenia -ogólne opinie pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grey Re: psychologia sądowa-UŚ IP: *.rybnik.vectranet.pl 14.06.10, 15:01 hmm... Sądówka to tylko jedna ze specjalizacji na UŚ (wybierasz dwie z pięciu), więc o perspektywach ciężko mówić. Będziesz normalnym psychologiem z większą wiedzą w zakresie psychologii sadowej ale to jeszcze nie determinuje tego, co możesz robić. Studia są dość przyjemne. Pierwsze dwa lata tłucze sie psychologię ogólną, wiadomo - czasem jest strasznie nudno, czasem ciekawie. Jest kilka kobył, jak to na każdych studiach. Specjalizacje wchodzą od 3 roku, wykładowcy na sądówce są dość przyjemni, zajęcia ciekawe. Ja generalnie jestem zadowolona z wyboru specjalizacji, chociaż z bycia biegłym sądowym raczej wyżyć się nie da i trzeba to traktować jako dodatkową pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minsc Re: psychologia sądowa-UŚ IP: *.tvkdiana.pl 16.06.10, 12:20 Aha. A czy można pracować w policji bądź innych tego typu placówkach jak np. więzienia czy coś? Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michalkrawczyk87 Re: psychologia sądowa-UŚ 23.06.10, 15:55 Można :) chociaż do policji to mi się wydaje ciężko dostać.Wybór specjalizacji nie decyduje o tym gdzie będziesz pracować możesz z kliniczną pracować w więzieniu a z sądową szpitalu. A tak jak wyżej ktoś napisał dwie specjalizacje się wybiera które są tak samo ważne. A studia ciekawe są przedmioty które przynudzają ale są też ciekawe bardzo specjalizacja od 3 roku ;) ja kończę 2 także niewiele mogę powiedzieć więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
michalkrawczyk87 Re: psychologia sądowa-UŚ 23.06.10, 15:58 A ja też mam pytanie Ciężko zostać biegłym sądowym?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huha Re: psychologia sądowa-UŚ IP: *.as.kn.pl 23.06.10, 20:15 jeśli nie masz awersji do składania przysięgi, to raczej łatwo ;) a poważnie: Kwestie dotyczące biegłych sądowych reguluje rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 24.01.2005 roku w sprawie biegłych sądowych (Dz.U. Nr 15, poz. 133) Dokumenty, które powinien złożyć kandydat na biegłego: 1. Wniosek skierowany do Prezesa Sądu Okręgowego we Wrocławiu o ustanowienie biegłym sądowym (należy określić dziedzinę o ustanowienie z której kandydat na biegłego wnosi), 2. Życiorys, 3. Kwestionariusz osobowy, 4. Odpis dyplomu, 5. Inne dokumenty potwierdzające znajomość dziedziny i ponad przeciętne kwalifikacje zawodowe (gdy wniosek składa lekarz powinien mieć I lub II stopień specjalizacji), 6. Opinia i zgoda zakładu pracy, 7. Zapytanie o karalność - z Krajowego Rejestru Karnego. Kandydat na biegłego musi spełniać następujące warunki: 1. posiada obywatelstwo polskie, 2. ukończyła 25 lat życia, 3. posiada praktyczne i teoretyczne wiadomości specjalne w danej gałęzi nauki, techniki, sztuki, rzemiosła, a także innej umiejętności, dla której ma być ustanowiona, 4. daje rękojmię należytego wykonywania obowiązków biegłego, 5. wyrazi zgodę na ustanowienie jej biegłym. Odpowiedz Link Zgłoś
big.ot Re: psychologia sądowa-UŚ 23.06.10, 21:23 Gość portalu: minsc napisał(a): > Aha. A czy można pracować w policji bądź innych tego typu placówkach > jak np. więzienia czy coś? Jak masz znajomości to jak najbardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś