Dodaj do ulubionych

psychologia sądowa-UŚ

IP: *.tvkdiana.pl 10.06.10, 14:11
Witam, chciałbym dowiedzieć się czegoś o psychologii sądowej na UŚ :)
Intersują mnie:
-perspektywy pracy po takiej specjalizacji,
-jakość kształcenia
-ogólne opinie

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Grey Re: psychologia sądowa-UŚ IP: *.rybnik.vectranet.pl 14.06.10, 15:01
      hmm... Sądówka to tylko jedna ze specjalizacji na UŚ (wybierasz dwie z pięciu),
      więc o perspektywach ciężko mówić. Będziesz normalnym psychologiem z większą
      wiedzą w zakresie psychologii sadowej ale to jeszcze nie determinuje tego, co
      możesz robić.
      Studia są dość przyjemne. Pierwsze dwa lata tłucze sie psychologię ogólną,
      wiadomo - czasem jest strasznie nudno, czasem ciekawie. Jest kilka kobył, jak to
      na każdych studiach. Specjalizacje wchodzą od 3 roku, wykładowcy na sądówce są
      dość przyjemni, zajęcia ciekawe. Ja generalnie jestem zadowolona z wyboru
      specjalizacji, chociaż z bycia biegłym sądowym raczej wyżyć się nie da i trzeba
      to traktować jako dodatkową pracę.
      • Gość: minsc Re: psychologia sądowa-UŚ IP: *.tvkdiana.pl 16.06.10, 12:20
        Aha. A czy można pracować w policji bądź innych tego typu placówkach
        jak np. więzienia czy coś?

Dziękuję i pozdrawiam
        • michalkrawczyk87 Re: psychologia sądowa-UŚ 23.06.10, 15:55
          Można :) chociaż do policji to mi się wydaje ciężko dostać.Wybór specjalizacji
          nie decyduje o tym gdzie będziesz pracować możesz z kliniczną pracować w
          więzieniu a z sądową szpitalu. A tak jak wyżej ktoś napisał dwie specjalizacje
          się wybiera które są tak samo ważne. A studia ciekawe są przedmioty które
          przynudzają ale są też ciekawe bardzo specjalizacja od 3 roku ;) ja kończę 2
          także niewiele mogę powiedzieć więcej.
          • michalkrawczyk87 Re: psychologia sądowa-UŚ 23.06.10, 15:58
            A ja też mam pytanie Ciężko zostać biegłym sądowym??
            • Gość: huha Re: psychologia sądowa-UŚ IP: *.as.kn.pl 23.06.10, 20:15
              jeśli nie masz awersji do składania przysięgi, to raczej łatwo ;)
              a poważnie:
              Kwestie dotyczące biegłych sądowych reguluje rozporządzenie Ministra
              Sprawiedliwości z dnia 24.01.2005 roku w sprawie biegłych sądowych (Dz.U. Nr 15,
              poz. 133)

Dokumenty, które powinien złożyć kandydat na biegłego:
              1. Wniosek skierowany do Prezesa Sądu Okręgowego we Wrocławiu o ustanowienie
              biegłym sądowym (należy określić dziedzinę o ustanowienie z której kandydat na
              biegłego wnosi),
              2. Życiorys,
              3. Kwestionariusz osobowy,
              4. Odpis dyplomu,
              5. Inne dokumenty potwierdzające znajomość dziedziny i ponad przeciętne
              kwalifikacje zawodowe (gdy wniosek składa lekarz powinien mieć I lub II stopień
              specjalizacji),
              6. Opinia i zgoda zakładu pracy,
              7. Zapytanie o karalność - z Krajowego Rejestru Karnego.

Kandydat na biegłego musi spełniać następujące warunki:
              1. posiada obywatelstwo polskie,
              2. ukończyła 25 lat życia,
              3. posiada praktyczne i teoretyczne wiadomości specjalne w danej gałęzi nauki,
              techniki, sztuki, rzemiosła, a także innej umiejętności, dla której ma być
              ustanowiona,
              4. daje rękojmię należytego wykonywania obowiązków biegłego,
              5. wyrazi zgodę na ustanowienie jej biegłym.
        • big.ot Re: psychologia sądowa-UŚ 23.06.10, 21:23
          Gość portalu: minsc napisał(a):

> Aha. A czy można pracować w policji bądź innych tego typu placówkach
          > jak np. więzienia czy coś?

Jak masz znajomości to jak najbardziej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka