Dodaj do ulubionych

WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie

15.07.10, 09:34
Witam.

Mam dwa tygodnie aby podjąć decyzję odnośnie studiów.

10 lat temu ukończyłam Szkołę Policealną o sp. Technik obsługi
turystycznej i teraz chciałabym się dalej kształcić w tym kierunku.

Dowiedziałam się, że mogę zrobić licencjat w rok (indywidualny
tok studiów) w WSTH w Nysie w Instytucie Turystyki - interesuje mnie
Zarządzanie w Turystyce.

Proszę o opinie osób, które tam studiują lub studiowały i miały
podobne dylematy co ja.

Czy dużo jest materiałów, które należy nadrobić?
Jakie są przedmioty na tym kierunku?
Jak prowadzone są zajęcia?
Jak wyglądają egzaminy i jakie są szanse zaliczenia ich za I razem?

Dodam, że muszę do Nysy dojechać autem z Jeleniej Góry (ponad 300km
w dwie strony) co sporo kosztuje (szczególnie jak się ma auto
pojemności 3l).

Czesne też wynosi 2100 za semestr (lub 2200 gdy płaci się ratalnie).
Przy zapisie do szkoły już należy zapłacić 600zł na poczet czesnego.

Na miejscu mam PWSZ Kolegium Karkonoskie oraz Wydział GRiT
Uniwersytetu Wrocławskiego ale tutaj studia muszę zaczynać od
początku a czesne wynosi na obu uczelniach po 2500 za semestr.
Jedyne co mnie wstrzymuje to nieświadomość na co wydać pieniądze i
czy nie wtopię wydając grubą kasę na coś, co nie będzie możliwe do
zrealizowania.

Bardzo proszę o szczere opinie.
Mam czas do końca lipca by zdecydować, czy podjąć wyzwanie i
dojeżdżać do Nysy przez rok i już mieć licencjata, czy zaczynać
studia od początku, ale na miejscu.
Obserwuj wątek
    • Gość: kate Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 10:23
      Hej Ja w tym roku skończyła GRiT w Jeleniej i bardzo chwale. Zarządzanie
      licencjat.Atmosfera bardzo fajna. Nauczyciele rewelacyjni. Jak chciałabyś więcej
      info to odezwij się na gg1340638
      • Gość: Absolwent WSTH Nys Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: 125.214.189.* 22.07.10, 18:12
        A Ja skonczyłem WSTH właśnie w Nysie rok temu. Atmosfera super, wyjazdy terenowe
        świetne, profesorowie wymagający ale do przeżycia. No i jeszcze jedno świetne na
        pradę praktyki na Cyprze z tego co wiem chyba tylko Nysa je organizuje. Ja polecam.
    • katia_2 Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie 24.07.10, 07:08
      Dziewczyno! Policealne studium jest szkołą średnią i żadna szanująca
      się uczelnia nie może zaliczyć jej na poczet nauki. Chyba, że za kasę i
      chcesz go sobie w WC powiesić, bo w innym wypadku każdy może
      zakwestionować taki dyplom.Radzę, zastanów się!
      • Gość: mimi Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.146.207.150.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.08.10, 14:07
        nie zgodze sie z opinia katja_2, jest to uczelnia ktora wspolpracuje
        z uczelnia ze Stanow Zjednoczonych, tam juz dawno sa podzialy 1+1+1
        od rocznej policealnej do dwuletniej policealnej i licencjata, u nas
        w Kolobrzegu juz 10 lat temu byla uczelnia Zachodniopomorska Szkola
        Biznesu gdzie przyjmowali na policealna szkole nawet bez matury, bo
        jak wiadomo nie trzeba jej miec do policealki i student mial czas na
        zrobienie tej matury w tym czasie i poźniej kontynuowal studia w rok
        czasu. To normalka. Nasze stare przepisy o szkolnictwie powoli
        odchodza do lamusa, za pare lat to bedzie normalka czy komus sie to
        podoba czy nie.
        • kasia.karkonosze Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie 30.01.11, 22:29
          Dzięki wam dziewczyny. Rozpoczęłam naukę na GRiT w Jeleniej i w listopadzie musiałam zrezygnować bo przez te studia straciłam pracę :(
          teraz od wrzesnia będę iśc do Nysy
    • Gość: Marko_37 Re: WSTH IT Nysa Krakow Łódź IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.11, 09:27
      jasne że stare systemy polskiej edukacji idą do lamusa tyle że bardzo powoli. uczelnie wolą doić klienta przez 3 lata i nie są elastyczna aby z tego coś odpuscić. Mi chyba bliżej do Krakowa, tym bardziej że jest w tamtym oddziale część studiów online co bardzo ulatwia sprawę studiowania zaocznie, to samo w Łodzi, ale polecam takie rozwiązanie studiowania: www.wsth.eu/turystyka.html
      • Gość: Olka Re: WSTH IT Nysa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 23:59
        A ja własnie jestem po graduacji w Nysie. Byłam pod ogromnym wrażeniem całej uroczystości. Żadna z moich kolezanek ktore studiują na różnych uczelniach nigdy nie uczestniczyła w tak uroczystym zakonczeniu roku akademickiego. To dowód na to ze studentów traktuje się tu bardzo powaznie. Wszystkim niezdecydowanym bardzo polecam Nysę (www.itkb.pl)
        • Gość: Gola Re: WSTH IT Nysa turystyka czy teologia? IP: *.range81-132.btcentralplus.com 21.04.14, 18:26
          jak sie to ma razem? jakich przedmiotów jest więcej? czyli jak rozumiem kierunek studiów to teologia a specjalnośc turystyka
        • aneczka-aneczka Re: WSTH IT Nysa 28.07.15, 12:51
          Witajcie, we wrześniu przystąpiłam do obrony pracy w Nysie i udało się!
          Tak - kierunek teologia adw. (oczywiście przy zapisie od razu zostałam o tym fakcie poinformowana) w instytucie promocji zdrowia o specjalności promocja zdrowia z elementami zdrowia publicznego co wcale nie zamknęło przede mną drzwi na studia II stopnia! Obecnie studiuje na kierunku Zarządzanie bez żadnych różnic programowych na GWSH w Katowicach! Naprawdę polecam tą uczelnię i wcale tak nie jest że po studium są przepisywane oceny a ja musiałam tylko ich przedmioty pozaliczać. Całą moja wiedzę z wybranych przedmiotów ze studium sprawdzali przez e-lerning. Nie jest szkoła dla matoła. Papiery i dyplomy ok. Dla mnie czas był bezcenny więc jak była taka możliwość studiowania w specjalnym toku to tylko korzystać. Pozdrawiam przy okazji Panie w dziekanacie - przemiłe, zawsze uśmiechnięte i skore do pomocy.
    • Gość: michal_powolny12 Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.111.178.74.static.crowley.pl 12.07.11, 17:40
      WSTH to prywatna KOŚCIELNA UCZELNIA należąca do KADŚ. Zgodnie z ustawą może prowadzić wyłącznie licencjackie studia teologii adwentystycznej. A działania takie jak zaliczanie studium/szkół policealnych MNiSW nazywa praktyką naganną i taką która nie powinna mieć miejsca.
      • Gość: wsth_nysa WSTH Nysa tak to są studia teologiczne adwentystów IP: *.play-internet.pl 02.04.14, 13:47
        w Promocja zdrowia czy Turystyka to specjalności w teologii adwentystycznej
    • Gość: michal_powolny12 Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.iwacom.net.pl 13.07.11, 19:52
      Jestem za uczciwą konkurencją, WSTH niech uczciwie powie że po pierwsze nie podlega nadzorowi MNiSW a po drugie że prowadzi wyłącznie teologiczne studia licencjackie a po trzecie niech zaniecha praktyki niegodnej wyższej uczelni czyli zaliczania studentom zajęć w szkołach pomaturalnych/policealnych. I tyle.
      • Gość: Michał Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 22:36
        Powolny a ty się z choinki urwałeś, przecież nikt sie nie kryje z tym że tam jest teologia. Studenci o tym wiedzą. A co złego jest w teologii????
        • Gość: michal_powolny12 Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.111.178.74.static.crowley.pl 28.07.11, 10:03
          WSTH to wyłącznie UCZELNIA TEOLOGICZNA. Czy naprawdę tak trudno trudno odróżnić kierunek turystyka bibliijna od kierunku TEOLOGIA ADWENTYSTYCZNA specjalność turystyka biblijna.
          • Gość: Michał Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.11, 23:55
            Michał ale dlaczego tak się emocjonujesz, o co ci chodzi, przeciez każdy to rozumie, myslisz ze masz do czynienia z jakimiś matołami? Tak studiuje teologie o specjalności turystyka krajów biblijnych i co????? Nie wolno mi????
          • Gość: serwis52 Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.khw.pl 23.08.11, 10:31
            Teologiczny jak KUL w Lublinie - Katolicki Uniwersytet Lubelski (chrześcijański, tak?), i co tu wybrać, gdy do KUL np. z Katowic tak daleko a filii brak?
          • Gość: reklama52 Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.khw.pl 23.08.11, 10:41
            KUL w Lublinie (Katolicki Uniwersytet Lubelski) to wyłącznie UCZELNIA TEOLOGICZNA. Czy naprawdę tak trudno odróżnić TEOLOGIE adwentystyczną i katolicką, choć obie CHRZEŚCIJAŃSKIE ? Wolę do KUL, ale z Katowic daleko, dlatego idę do WSTH.
            • Gość: michal_powolny12 Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.iwacom.net.pl 24.08.11, 19:41
              KUL nie jest uczelnią teologiczną. WSTH owszem tak. KUL może kształcić na świeckich kierunkach. WSTH nie. KUL jest uczelnią akademicką a WSTH zawodową. Widać różnice?
              • Gość: Artek_Zb Re: WSTH Kraków. Licencjat w rok-opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 09:43
                najwięcej na temat tego systemu studiów dowiedziałem się ze strony w Krakowie: www.wsth.eu Każdy musi sam się zastanowic co chce i czy warto. na pewno można podjąc sie studiowania w systeme który docenia to co roblismy przez 2 lata w policealnej a u mnie nie bylo łatwo. Więc dalej wybieram taką drogę - wcale nie taka łatwą bo w ciągu roku trzeba zaliczyc dużo więcej egzaminów niż zwykle. Pozdrawiam
              • Gość: Andrzej Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 22:14
                Ty Michał jakis fanatyk jesteś ! Gdzie zerknąc twoje posty szkalujące uczelnię, o co ci chłopie chodzi. To już nie są posty zwykłego internauty, tylko jakiegoś fanatyka!!! A kysz a kysz. Odczep sie i daj ludziom spokojnie studiowac. Ty pewnie w ogole nie masz studiów!!!
    • Gość: Anonim Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 19:22
      Grzegorz Ciemała- jakiś kompletny kretyn!!!
    • Gość: radkas Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.play-internet.pl 15.04.13, 09:34
      STudiowałam Promocje zdrowia -na WSTH w Łodzi. JEstem zadowolona bo zaoszczędziła sporo czasu a nie jestem tuz po maturze. Zaliczyć cały program studiów w skróconym czasie wymaga pracy. Bardzo pomocny jest e-learning bo wykładowcy dają tam więcej niż byliby w stanie powiedzieć na zajęciach. Okazuje sie że wybór magisterskich jest duży bo dowolny (w zakresie zdrowia, pedagogiki itp) , nie było problemy z tym że jest to wydział teologiczny, liczy sie specjalność. Przed magisterskimi zrobiłam też podyplomowe. Polecam tym którzy nie mają czasu aby 3 lata imprezować w akademiku tylko chcą się czegoś nauczyć: www.wsth.eu
      • Gość: Aśka Re: WSTH - Nysa - promocja zdrowia warto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 00:01
        Promocja zdrowia jest bardzo dobra w Nysie, dużo zajęć praktycznych np. Szkoła Zdrowego Gotowania ohh jakie pyszności tam degustowaliśmy. Teraz jeszcze jeden semestr i chyba zacznę do lutego podyplomówkę, fajnie w Nysie, nie chce mi się z nimi rozstawać a jestem z Wrocka.
        • Gość: loleg Re: WSTH Nysa to Teologia adwentystyczna IP: *.range81-132.btcentralplus.com 21.04.14, 18:22
          oferta studiw może jest OK ale powinno się uczciwie mówić na dyplomie kierunek studiów to teologia adwentystyczna - uczelnie jest prowadzona przez kosciół adwentystów
      • Gość: Pati Re: WSTH IT Nysa. Licencjat w rok-opinie IP: *.promax.media.pl 24.06.14, 23:13
        Witaj , watek prawie rok temu ale mogła byśnapisać coś więcejnp.jakiesąprzedmioy na tymkierunku kogo się ,,bać''? id:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka