Dodaj do ulubionych

Jaki kierunek studiow w biznesie wybrac??? Pomocy

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.04, 21:12
Prosze o rade ludzi ktorzy pracuja w biznesie czy tez sa studentami kierunkow
biznesowych na Uniwersytetach. Jaka specjalizacje radzilibyscie wybrac
mojemu synowi. Jest studentem pierwszego roku biznesu i zarzadzania. Musi
zdecydowac sie na jedna z glownych specjalizacji i nie bardzo wiem co mu
doradzic. Ogolnie moze wybrac: 1. ksiegowosc, 2. finanse, 3.zarzadzanie , 4.
marketing, 5. kadry( szkolenia, zatrudnienia, unie itp). Oprocz kierunku
glownego moze wybrac mniejsza specjalizacje w wyzej wymienionych plus ITM,
prawo biznesowe. Bardzo prosze o wypowiedzi ludzi ktorzy wiedza jakie sa dzis
trendy w biznesie i szanse na ztrudnienie po tych kierunkach, moze jakies
wasze wlasne doswiadczenia . Z gory serdecznie dziekuje. Czy wybranie bardzo
ogolnego zarzadzania ma dzisiaj jakikolwiek sens ( syn mysli wlasnie o
tym)??? Mnie sie wydaje ze robi blad i nikt nie zatrudni go od razu jako
kierownika, a nie jest to przeciez zaden konkretny zawod.
Obserwuj wątek
    • Gość: realista Re: Jaki kierunek studiow w biznesie wybrac??? P IP: 81.15.254.* 18.03.04, 21:42
      szanse na zatrudnienie-hmmmm to brzmi tak idealistycznie!zaden kierunek,nawet
      najbardziej trendy nie gwarantuje pracy!i choc dzis moze byc modny jutro wcale
      nei musi!
      nikt nie zatrudni go od razu na stanowisko kierownicze nawet po najlepszym
      kierunku-co za dziwne pojecie i to wydawaloby sie dojrzalej kobiety,ktora
      powinna znac realia!!
      kolejna mamusia ktora uwaza ze wie wszystko lepiej od syna!jak syn chce isc tam
      to niech idzie! jak studiuje to chyba umie sam podejmowac decyzje bez
      pomocy 'opiekunczej' mamusi!
      ps. ja osobiscie bym wybral 5,no ale mnie to interesuje,a w tym przypadku to
      wielka roznica!
      • Gość: Urszula Re: Jaki kierunek studiow w biznesie wybrac??? P IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.04, 22:51
        A po co sie tak na mnie wyzywasz? Nie musisz pisac na moj temat bo mnie nie
        znasz i kasliwe uwagi naprawde nie sa tu potrzebne. Moj syn ma swoje zdanie (
        tak bylo przy wyborze studiow), nie zna jednak rynku pracy w tej dziedzinie.Ja
        pracuje od wielu lat jako inzynier geodeta, a wiec jest to dziedzina zgola
        inna. No i stad moje pytanie prosba do was, ale jak widze szczerosc nie jest tu
        pozadana rzecza. Moglam napisac post w pierwszej osobie , niby ze to ja mam
        problem.Ja jestem wlasnie realistka i doskonale wiem ze zawod dyrektor w Polsce
        juz dawno znikl z powierzchni.Zreszta nie o Polske . No coz masz racje w moim
        wieku powinnam byc bardziej podstepna a nie tak szczera i otwarta.
        • Gość: realista Re: Jaki kierunek studiow w biznesie wybrac??? P IP: 81.15.254.* 18.03.04, 23:27
          wiec ja wyrazajac swoja wlasna opinie bylem falszywy i podstepny????????
          hmm widac ja inaczej definiuje te dwa pojecia! i w/g Pani powinienem napisac
          cos 'szczerego' i 'byc bardziej otwarty'!
          ale mniejsza z tym: moim zdaniem (jak juz pisalem) teraz wiekszosc osobo
          wybiera cos zwiazanegoz public relations, z rekrutacja,kadrami itp czyli 5
          mozliwosc!ale zaraz sie okaze,tak jak w przypadku marketingu,ze rynek bedzie
          zbyt nasycony takimi studentami!! dlatego ciezko jest przewidywac co bedzie
          modne nawet za rok i calkowicie nie nalezy sie kierowac moda!! bo chocby
          kierunek byl bardzo popularny to i tak nie gwarantuje to pracy!! chyba ze syn
          chce wyjechac, wtedy nawet po samym marketingu czy tam zarzadzaniu moze znalezc
          porzadna prace,bo wszystko zlaezy od jego wiedzy,a takze, w wiekszosci, od jego
          osobowosci!
          ps: i sie nei wyzywam-nie mam takiego zwyczaju!tylko wyrazalem swoja 'falszywa
          opinie'!
          • Gość: Urszula Re: Jaki kierunek studiow w biznesie wybrac??? P IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.04, 23:36
            Panie Realisto wcale nie powiedzialam ze jest pan falszywy i podstepny.
            Pozalowalam tylko, ze nie podalam sie za studentke z dylematem: co zrobic dalej?
            Pan natomiast nawymyslal mi od nadgorliwych mamusiek i dojrzalych niezbyt
            madrych. A to nie uwazalam za stosowne i potrzebne, bo dylemat ma rowniez i moj
            syn, dlatego chcialam znac opinie ludzi z branzy. Pana drugi post jest bardzo
            pomocny. To jest dokladnie to czego oczekiwalam.
    • Gość: Richelieu* Re: Jaki kierunek studiow w biznesie wybrac??? P IP: 217.98.107.* 19.03.04, 00:39
      przede wszystkim Polska to nie Kanada więc nie proś o opinie dotyczące sytuacji
      na polskim rynku pracy. Tu zarządzanie jest na szczycie kierunków kształcących
      bezrobotnych. Stąd też odzew, który potraktowałaś jako atak. Polski absolwent
      jest przede wszyskim sfrustrowany, dopiero potem przypomina sobie, że ma 20parę
      lat. W Kanadzie na frustracje przyjdzie na kilkanaście lat od skończenia
      studiów kiedy dzieci zaczną przynosić D ze szkoły.
    • Gość: rasta moim zdaniem: IP: *.net 20.03.04, 12:38
      wiec co do specjalnosci:
      1) ksiegowosc-do tego trzeba miec odpowiedni temperament czyli trzeba byc osoba
      zdyscyplinowana, lubic cyferki do tego stopnia ze znajdowanie zagubionego
      grosza w bilansie sprawia przyjemnosc (ojejej) ufff niektorzy to lubia :PP

Ksiegowych rynek potrzebuje zawsze, to przydatna specjalnosc(aczkolwiek nudna).

2) finanse- barzdiej ogolne, rachunkowosc tez tam sie ucza. Troche ogolnikowo
      nazwana specjalnosc. Mozliwe, ze to lekki pic czyli lizniecie wszystkiego po
      trochu( czyli fin. publicznych, przedsiebiorstw, fin. w UE, bankowosci).
      Finansisci a zwlaszcza bankowcy (to se zazwyczaj laczy) poszukiwani sa w
      Irladnii wiec jesli syn zna jezyki i nie boi sie wyjechac znajdzie tam prace.
      Jak jest u nas-nie wiadomo, zdania sa podzielone.

3)zarzadzanie- nie polecalbym, teraz latwo dorobic sobie taka podyplomowke. Nic
      to nie jest warte dla pracodawcow ze wzgledu na duza podaz magistrow. Jednakze
      zarzadzanie moze byc ciekawe, to zawsze zalezy od wykladowcow i szkoly.

4)marketing to co wyzej. dziwie sie ze finanse sa ujete tak ogolnie a
      zarzadzanie i marketing rozbite na 2 specjalnosci.

5)kadry to tearz zarzadzanie zasobami ludzkimi, nawet nie glupie, robi sie
      modne ale tez konkurencja jest duza np. ze strony absolwentow psychologii oraz
      dziennikarstwa po specjalnosci PR. Chociaz wydaja sie slabsi pod wzgledem
      wiedzy ekonomicznej to pierwsi powinni miec wyszkolone tzw. miekkie umiejetnosci
      (soft skills) a drudzy umieja rozmawiac z mediami. Krotko mowiac: ciekawa
      specjalnosc, duza konkurencja, trendi w firmach.

5)znajomosc prawa jest niezbedna dla ekonomistow, prawnicy moze i znaja
      przepisy na pamiec ale nie mysla w sposob ekonomiczny. Ciekawe, poszukiwane,
      przyszlosciowe.

Kilka uwag:
      Nazywanie kierunku biznes i zarzadzanie jest troche naciagane i podejrzane.
      Biznes znaczy wszytsko i nic. Moze to byc przedsiebioczosc, finanse,
      zarzadzanie, marketing itd. To penie jest niepanstwowa szkola. W takim wypadku
      uwazalbym czy np. na osobnych specjalnosciach (np.zarzadzanie, marketnig albo
      parka finanse, ksiegowosc) nie bedzie tego samego(wzgledy oszczednosciowe).
      Jesli to Uniwerek to moze byc nawet gorzej. Pracodawcy maja zle zdanie o
      wydzialach ekonomicznych na uniwerkach, wyjatkiem jest tylko Lodz.

Nikt nie gwarantuje zatrudnienia po jakiejkolwiek specjalnosci. Nawet po SGHach
      i Akademiach Ekonomicznych. Nigdzie tez nie ucza praktyki to tylko reklama.

Ludzie tacy jak realista pisza na forum tylko po to by komus dowalic. To
      normalne ze szuka sie info wszedzie gdzie mozna. Moze raelista ma jakis komplex
      mamusi, ze wypisal takie glopie, personalne uwagi pod adresem osby ktorej nie
      zna.

serdeczne pozdro :))))
      • Gość: rasta poprawka ale ja glupi :PP IP: *.net 20.03.04, 12:45
        hmmmm walnalem byka ale na kacu mozg glupio scisniety ;))) ehhhh
        głupi głuptak zagłupował głupio i głupistycznie...
        • Gość: realista Re: poprawka ale ja glupi :PP IP: 81.15.254.* 20.03.04, 13:16
          rasta sam robisz to za co mnie ganisz!wiec moze troche wiecej konsekwencji!!
          po drugie naucz sie czytac ze zrozumieniem!!
          • Gość: rasta hę?? IP: *.net 20.03.04, 15:55
            ale sie wysililes...a ile tu argumentow...to ostatnio modne...gdzie u mnie brak
            konsekwencji?? czego nie zrozumialem?? czy skoro nie tylko Urszula odniosla
            wrazenie, ze traktujesz innych z gory, potwierdza jego prawdziwosc?? gdzie
            napisales cos w swoim stylu cyt."kolejna mamusia ktora uwaza ze wie wszystko
            lepiej od syna!" ????
            zamiast "realistycznie" spojrzec na swoje posty i przyznac sie do bledu, dalej
            uwazasz, ze cytowane zdanie jest fair???
            wroc do reality "realisto"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka