Dodaj do ulubionych

mam zamiar iść na studia pomocy

IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.11, 23:46
Witam. Czy istnieją jakieś studia żeby po ich ukończeniu nie siedzieć za biurkiem całe życie tylko robić coś interesującego? Nie chce roboty za biurkiem bo nie kręci mnie to po za tym nie wytrzymałbym takiego płaszczenia tyłka. Proszę o odp.
Obserwuj wątek
    • Gość: ginko Re: mam zamiar iść na studia pomocy IP: *.akademikium.futuroexito.pl 03.02.11, 11:46
      No to masz pierdyliard kierunków, od medycyny, przez wychowanie fizyczne, na jakiejś dyrygenturze na UMuz kończąc. To nie wiesz gdzie się po czym pracuje? Ciężko ruszyć łbem?
    • goodbadugly Re: mam zamiar iść na studia pomocy 03.02.11, 15:36
      Gość portalu: marlboroo napisał(a):

> Witam. Czy istnieją jakieś studia żeby po ich ukończeniu nie siedzieć za biurki
      > em całe życie tylko robić coś interesującego?

Tak istnieją. Są związane z zainteresowaniem. Jak nie masz pasji/zainteresowań/hobby to masz problem...

Pozdrawiam
      • Gość: hrhr Re: mam zamiar iść na studia pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.11, 19:37
        mam pasje i zainteresowania, niestety kitesurfing, jazz i scrabble ciężko studiować...

jak mnie już zaczyna śmieszyć to łączenie 'zainteresowań' ze studiami :) studia kształtują ciebie i to w jakiej dziedzinie będziesz specjalistą, rozwijać zainteresowania to sobie możesz w czasie wolnym. a w tym samym momencie kolejne tabuny 'zainteresowanych' skończyły studia i zaczynają pracę w branży zupełnie z nimi nie związanej. studia nie są obowiązkowe! a żeby rozwijać swoje zainteresowanie np literaturą współczesną wcale nie musisz kończyć filologii i kilkunastu przedmiotów, które będą męczące dla ciebie, nie róbcie ze studiów 5letniego hobby!
        • Gość: jjjjjjjjjjj Re: mam zamiar iść na studia pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.11, 23:21
          boze

jakbym milaa 19 lat ot tez mogloby m isie wydawac z studia to................. cale zycie

po studiach robota jest najwaznijesza, same studia sa dla ciebie, a nie dla... pracy, spelniania marzen czy podrozy dookola siwata

• Gość: hrhr Re: mam zamiar iść na studia pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 20:00
            > po studiach robota jest najwaznijesza, same studia sa dla ciebie, a nie dla...
            > pracy, spelniania marzen czy podrozy dookola siwata

jeśli robota jest najważniejsza, to po co studia? Przecież one nie są obowiązkowe. Za ogromną kasę zdobywasz ogromną wiedzę i... Nic z tego nie ma!!!!!!

Wiesz jak np w Australii formułowane są ogłoszenia o pracę w choćby bankowości? Absolwent bankowości bądź kierunku pokrewnego lub _adekwatne doświadczenie w branży!!_ I to jest normalne! A nie absolwent historii czy politologii pracujący jako doradca klienta w banku czy księgowy gdzieś tam. Myślenie o studiach jak o 5letnim czasie gier i zabaw i rozwijania zainteresowań - dramat.
        • goodbadugly Re: mam zamiar iść na studia pomocy 04.02.11, 01:06
          Gość portalu: hrhr napisał(a):

> mam pasje i zainteresowania, niestety kitesurfing, jazz i scrabble ciężko studi
          > ować...
          >
          > jak mnie już zaczyna śmieszyć to łączenie 'zainteresowań' ze studiami :)

Wiesz akurat teraz kilku moich znajomych skończyło niedawno studia sam też zbliżam się do końca. Wybrali kierunek na podstawie tzw. "perspektyw" o których wszyscy zapewniali. I co? Przemęczyli najpierw 3, a niektórzy kolejne dwa lata bez przekonania, a jedynie z nadzieją, że pomachają papierkiem i ktoś ich złotem obsypie. Teraz pracują na przeciętnych posadkach za przeciętne pieniądze i nadal nie potrafią dojść do tego co jest nie tak

> studia
          > kształtują ciebie i to w jakiej dziedzinie będziesz specjalistą,

Specjalistą kolego to się zostaje po paru latach praktyki w firmie.

> a w tym samym momencie kolejne tab
          > uny 'zainteresowanych' skończyły studia i zaczynają pracę w branży zupełnie z n
          > imi nie związanej.

A nie pomyślałeś, że to właśnie przez to, że poszli na kierunek bo:
          a) wmawiano im, że po nich jest praca
          b) w ogóle nie myśleli po co i na co tam idą

Nie widzę nic złego w tym, że ktoś niezupełnie w swojej branży pracuje. Wręcz przeciwnie ! To świadczy o poziomie studiów i danej osoby. Absolwent wyższej uczelni to nie (niestety coraz rzadziej) robotnik, który raz nauczył się kłaść kafelki to do końca życia będzie w ten sam sposób kładł te kafelki (nie umniejszając robotnikowi i wartości jego pracy). Sam piszesz, że studia to rozwój. Studia które przekazują wąskie spektrum umiejętności OGRANICZAJĄ, zamiast rozwijać.

5letniego hob
          > by!

Wole 5-letnie hobby niż 5-letnią szkołę zawodową
          • sundry Re: mam zamiar iść na studia pomocy 04.02.11, 07:57
            > Specjalistą kolego to się zostaje po paru latach praktyki w firmie.

W takim razie po co studia, skoro nie jest się po nich specjalistą?

> Nie widzę nic złego w tym, że ktoś niezupełnie w swojej branży pracuje. Wręcz p
            > rzeciwnie ! To świadczy o poziomie studiów i danej osoby.

Zmierz se gorączkę. Po co tracić 5 lat życia na naukę czegoś, żeby potem się zajmować czymś innym, czego się nie uczyłeś? Nie widzisz sprzeczności? Życie jest za krótkie, żeby studiować byle co. Dzisiejsze studia to nie rozwój, rozwijać się możesz bez stojącego nad głową profesora, który będzie oceniał, czy rozwinąłeś się na 3, czy 4.

> Wole 5-letnie hobby niż 5-letnią szkołę zawodową

Studia nie są szkołą zawodową, tylko właśnie takim nie wiadomo czym. Za mało praktyki, żeby być po nich fachowcem, za dużo wkuwania, żeby były hobby.
            • Gość: <> Re: mam zamiar iść na studia pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 10:44
              w naszym kraju w ogole ciężko o fajną pracę zgodnie z zainteresowaniami ,a studia mają czesto tak beznadziejny i przestarzały tryb nauczania ,że potrafią skutecznie obrzydzić każde zainteresowania. Kiedys lubilam historię ..dopiero od niedawna mogę patrzyć bez odrazy na książkę . Niemniej jednak fajnie jest studiowac cos co nas ciekawi ,
          • Gość: hrhr Re: mam zamiar iść na studia pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 19:50
            > Wiesz akurat teraz kilku moich znajomych skończyło niedawno studia sam też zbli
            > żam się do końca. Wybrali kierunek na podstawie tzw. "perspektyw" o których wsz
            > yscy zapewniali. I co? Przemęczyli najpierw 3, a niektórzy kolejne dwa lata bez
            > przekonania, a jedynie z nadzieją, że pomachają papierkiem i ktoś ich złotem o
            > bsypie. Teraz pracują na przeciętnych posadkach za przeciętne pieniądze i nadal
            > nie potrafią dojść do tego co jest nie tak

To że źle wybrali nie jest moim problemem. Nie przesadzaj w drugą stronę - pewnym rozsądkiem przy wyborze studiów też się trzeba wykazać. Nikt nie każe ludziom bez nóg biegać maratonów.

> > studia
            > > kształtują ciebie i to w jakiej dziedzinie będziesz specjalistą,
            >
            > Specjalistą kolego to się zostaje po paru latach praktyki w firmie.

1. Nie jestem Twoim kolegą.
            2. Zadanie dla Ciebie: podkreśl zdanie, w którym napisałem, że po studiach jesteś specjalistą w jakiejś dziedzinie. Zupełnie nie o tym pisałem! :) Studia dla samych studiów to idiotyzm, ale, mam nadzieję, dożyję czasów, gdy kasjerka w banku czy przedstawiciel handlowy nie będzie musiał mieć papierka. Może wtedy coś się zmieni.

> A nie pomyślałeś, że to właśnie przez to, że poszli na kierunek bo:
            > a) wmawiano im, że po nich jest praca
            > b) w ogóle nie myśleli po co i na co tam idą

Wiesz, że 9% wszystkich studentów w Polsce to studenci pedagogiki i pokrewnych? 90% z nich Ci powie, że oni MARZYLI o takich studiach i to ich pasja. Nie wierzysz?

> 5letniego hob
            > > by!
            >
            > Wole 5-letnie hobby niż 5-letnią szkołę zawodową

Właśnie dla takich jak ty ktoś rozsądny wymyślił płatny drugi kierunek. Jeszcze do pełni szczęścia brakuje płatnego pierwszego - wtedy może przed wyborem studiów zastanowienie będzie większe. Na serio, co to ma za sens? Za ogromną kasę zdobywasz ogromną wiedzę, która nigdzie nie znajdzie wykorzystania. Czy to jest normalne? Nie bardzo.

• Gość: avi Re: mam zamiar iść na studia pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.02.11, 12:04
      Hej :)
      Zadałeś 'dziwne' i ogólne pytanie, nie określiłeś nawet obszarów które mogłyby Cie interesować (studia techniczne, humanistyczne, medyczne, artystyczne, jakie?!) i chcesz odpowiedzi na nie odpowiedzi. Wywołałeś nim tylko zamieszanie - czy to przypadkiem nie było celowe?
      Jeśli to na poważnie - to zapytaj sam siebie, na dobry początek.
      • Gość: polo Re: mam zamiar iść na studia pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 13:40
        jeśli masz pasje to poco idziesz na studia nie wszystko trzeba "ostudiować" a może bardziej brak studiów wytwarza u ciebie jakąś frustracje... ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka