Dodaj do ulubionych

stypendium socjalne

IP: *.play-internet.pl 07.03.11, 17:03
Mam taka sytuacje otóż otrzymałam na 5 roku stypendium socjalne które nalezało mi się ze względu na dochód w 2009 roku natomiast dochód mojej rodziny sie zmienil, trochę zwiększył. Czy jeżeli w oświadczeniu na semestr letni podam ze dochód sie nie zmienił ktoś w jakiś sposób to sprawdzi? Czy ktoś był w takiej sytuacji? A jezeli podam zmianę dochodu to w jaki sposób to bedzie sprawdzone jesli rodzice jeszcze sie za 2010 rok nie rozliczyli w US?
Obserwuj wątek
    • Gość: krytyk Re: stypendium socjalne IP: *.173.20.141.tesatnet.pl 07.03.11, 20:55
      I to jest właśnie bezsens bezkrytycznego stosowania Ustawy o świadczeniach rodzinnych, a nie chwili zastanowienia. Bezkrytyczne stosowanie tej ustawy prowadzi do sytuacji, w której świadczenia na II semestr 2010/2011 niektóre (niestety większość) uczelnie przyznają na podstawie dochodów z 2009 roku. Przecież to bzdura. A są wyroki WSA wskazujące, że art. 186 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym nie należy rozpatrywać li tylko jako delegację do ustalenia regulaminu, wzorów wniosków i terminów ich składania - ba, w niektórych wyrokach podkreśla się, że delegacja ustawowa dotyczy także prawno-materialnych aspektów funkcjonowania systemu pomocy materialnej, w tym i zasad dokumentowania sytuacji materialnej. Nowelizacja ustawy da pełniejszy opis tej delegacji. W każdym razie jeśli uwzględni się zdefiniowane w art. 3 pkt 23 i 24 Ustawy o świadczeniach rodzinnych dochody utracone i uzyskane, nic nie stoi na przeszkodzie, by świadczenia na II semestr przyznawać na podstawie dochodów z ostatniego kwartału poprzedzającego roku kalendarzowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka