Dodaj do ulubionych

Studia w finladii

16.05.11, 18:31
Witam,
Niedawno naszedl mnie nowy pomysl na zycie. Mianowicie studia za granica. Zdecydowalam sie na finlandie (w tym momencie. Nie pytajcie dlaczego) Ale moje pytanie jest takie, czy ktos sie orientuje, czy sa jakies dofinansowania, stypendia z Unii z Polski..?? Z czegokolwiek ???
Aktualnie jestem w stanach i ulepszam moj jezyk.. Zobaczymy jak to dalej wyjdzie.. Ale mam nadzieje,ze przez koljne 5, lub 11 miesiecy (ktore chce zostac) dam rade przeskoczyc kolejne 2 poziomy w angielskim.
No,ale do rzeczy.. checi sa, ale kasy nie ma. Znam dofinansowania do studiow w stanach, ale w europie nie mam pojecia...... pomocy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kagan Re: Studia w finladii IP: 62.205.96.* 16.05.11, 18:50
      Dyplomy finskie, podobnie jak te z USA, sa w Polsce nieuznawane. Poza tym, to w teorii obywatel RP ma w Finlandii te same prawa jesli chodzi o dofinansowanie studiow, co Fin. Tyle, ze w Finlandii urzednicy mowia po finsku (czasem tez po szwedzku).
      Powodzenia!
      • Gość: auo Re: Studia w finladii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 22:53
        a jaki poziom jezyka w kalsi europejskiej reprezentujesz? A1, A2, B1...

i co dokladie robisz w USA tylko sie uczysz czy pracujesz?

co do stypendiow, moze sprobuj tu:
        www.australiaawards.gov.au/
        • psc0 Re: Studia w finladii 17.05.11, 03:49
          w USA ucze sie i pracuje. Jestem na jednym z programow miedzynarodowych, aktualnie skonczylam kurs na harvardzie z wynikiem C (stopnie sa do E) nie wiem jak to wyglada w skali B1,B2... i tak dalej i tak dalej.. Teraz biore kolejny wiec mam nadzieje, ze PRZYNAJMNIEJ na D skocze:)
          Jesli polscy studenci maja takie same prawa do dofinansowan.. to czy ktos sie orientuje jak sie moge w tym ogarnac??
          .. w ogole jak sie ogarnac w tych studiach tam..
          Slyszalam o jakis dofinansowaniach z UE, czy to prawda? Czy ktos o tym slyszal.... ??? :)
          • Gość: Kagan Re: Studia w finladii IP: 62.205.96.* 17.05.11, 07:39
            A co to jest ten 'harvard' pisany z malej litery? Jakas szkolka niedzielna? Nie ucza tam was moze szukania informacji w Internecie?
            • psc0 Re: Studia w finladii 17.05.11, 16:51
              Moj drogi, jesli bym znalazla informacje w internecie, to nie pisalabym na forum (tak wiem co to google:) ) nie musisz byc uszczypliwy.. wybacz, ze nie otoczylam nazwy HARVARD otoczka bialego swiatla w poprzednim poscie. Moja wina. Przepraszam.
              Mozesz sobie darowac uszczypliwosci.. jesli nie masz zamiaru pomoc. Po prostu nie pisz.
              • Gość: auo Re: Studia w finladii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 18:52
                Skala Rady Europy wyróżnia sześć poziomów, które można podzielić na trzy grupy:
                •Początkujący◦A1 - Beginner
                ◦A2 - Pre-Intermediate

•Średniozaawansowany◦B1 - Intermediate
                ◦B2 - Upper-Intermediate

•Zaawansowany◦C1 - Advanced
                ◦C2 - Proficient

A wracajac do tematu, uczysz sie? Co to za program i jak sie na niego dostalas? W ogole ile masz lat?

A co do dofinansowaia to nie slyszalem, w polsce sa stypendia, w innych krajach albo sa studia darmowe albo sie za nie placi no i tez maja jakies swoje stypendia, ale o czyms takim nie slyszalem ze idziesz na studia i dostajesz pieniadze z UE aby sie tam utrzymac.

Albo dostaniesz jakies stypendium na studiach albo jakiejs fundacji etc., ktore Ci pokryje czesc albo wszystko, albo zaczynasz studia w PL lapiesz sie na program hmm erasmus sie teraz to chyna zwie i wtedy dosajesz kase na studia i utrzymanie.
                Ale tak aby uzyskac kase z UE na wyjazd na studia? Nie slyszalem. Tak jak mowie jakies stypendium jakiejs np fundacji to tak, ale takich zazwyczaj malo i ciezko dostac.
                Lepiej zainteresuj sie tym co wyzej podalem, nie musisz wiele robic ale tylko zaaplikowac, potrzebny Ci jedynie certyfikat TOEFL.
                • psc0 Re: Studia w finladii 17.05.11, 19:08
                  mysle, ze poziom C odpowiada B2, o egzaminie wiem, bede go zdawala, ale jeszcze mam troszke czasu i chce po zakonczeniu kolejnego kursu sie za niego wziac. Pytam sie, poniewaz jesli chodzi o studia w USA znalazlam w internecie troszke informacji na temat stypendiow i co prawda ciezko je dostac, ale jednak sa. Ale swojej przyszlosci nie wiaze z USA, za daleko od domu jednak.. Chce tutaj dokonczyc swoj rok i przeniesc sie gdzies blizej, a do Polski na stale dopiero.. za jakis czas:)
                  W USA jestem au pair, praca i nauka, niby nic ambitnego, ale pozwolilo mi to pospelniac kilka swoich marzen i za nie duze pieniadze "pobawic" sie w USA.
                  Jednak tutaj nie dosc, ze daleko, to jeszcze zostaje problem z wizami, papierami i cala reszta zabawy..
                  Nie mam zamiaru sie z tym bawic, ot co ;-)

A na powaznie, to juz zasiegalam porady kolegi Fina, apropo jednoczesnej pracy i studiowania i jak on to widzi.. bardzo optymistycznie podszedl do tematu..
                  Wiec mozliwe to jest.
                  Lat mam 23, skonczony licencjat w Polsce z socjologii
                  no i wlasnie, wlasnie nadszedl czas na cos ambitniejszego.... ;-))
                  A najwieksza moja wada jest to, ze nie mam bogatych rodzicow, ktorzy by mi za studia zaplacili....
                  • Gość: kagan Re: Studia w finladii IP: 62.205.99.* 17.05.11, 21:42
                    Finom bym nie za bardzo dowierzal, gdyz to jeden z najbardziej rasistowskich i zamknietych w sobie narodow swiata - tacy Japonczycy na polnocym wschodzie Europy...
                    • Gość: michal_powolny12 Re: Studia w finladii IP: *.iwacom.net.pl 17.05.11, 22:26
                      Nieprawda. Jest to naród otwarty na nowe pomysły i idee, ogrywali ZSRR latami który my ślałże ich kontroluje. No i wyygrywają wszelkie rangingi innowacyjnch gospodarek i komfortu życia.
                      • Gość: Kagan Re: Studia w finladii IP: 62.205.96.* 18.05.11, 08:20
                        Otwarty? Byles kiedys w Finlandii? I czy wiesz, w jaka recesje wpadla Finlandia gdy stracila radziecki rynek?
                        A te rankingi to lipa. Hiszoania, ze swiaja recesja i ponad 20% stopa bezrobocia, robi np. o wiele lepsze wrazenie niz bogata na papierze, a w rzeczywistosci wrecz paskudna Bruksela, wrecz pelna bezrobotnych...
                        • Gość: michal_powolny12 Re: Studia w finladii IP: *.iwacom.net.pl 18.05.11, 22:19
                          Dobrze powiedziane Hiszpania robi wrażenie. W ralu jest inaczej, Finlandia potrafiła wyjść z recesji szybko przestawiając swoją gospodarkę na zupełnie inne tory. I dzisiaj ona wygrywa w Europie. Mały dumny naród, sutecznie ogrywał ZSRR a teraz wszedł na światowe salony biznsowe.

• Gość: Kagan Re: Studia w finladii IP: 62.205.100.* 18.05.11, 23:38
                            Sek w tym, ze miasta hiszpanskie robia o wiele korzystniejsze wrazenie niz miasta francuskie czy belgijskie, choc na papierze to Francja a szczegolnie Belgia sa zdecydowanie bogatsze niz Hiszpania... Nawet pociagi w Hiszpanii sa o wiele lepsze niz w Belgii (np. z lotniska do centrum Brukseli jezdza pociagi klasy naszych polskich EN57, i na dodatek niezbyt dobrze utrzymane
                            Belgia $36,834.39
                            (Finlandia $35,885.066 ale tam jest zimno wiec drogo)
                            Francja $34,858.08
                            Hiszpania $30,233.772
                            (Polska $19,887.282)
                            I daj sobie spokoj z tym "ogrywaniem" ZSRR przez Finlandie. Finowie do dzis maja ogromny respekt przed Rosjanami, ktorzy spuscili im niezle manto i zabrali spory kawal terytorium. A biznes w Finlandii to dzis ledwo ciagnie, bo oni przeciez jako jedyne bogactwo maja lasy, wode i snieg, ale Rosja ma to samo i wiecej tego, plus wlasna technologie rakietowa i zbrojeniowa...
                            Pozdr.
              • Gość: Kagan Re: Studia w finladii IP: 62.205.99.* 17.05.11, 21:40
                Pomocy ci juz udzielilem. A jesli chcesz studiowac w Finlandii, to musisz byc znacznie bardziej samodzielna!
                • Gość: auo Re: Studia w finladii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 23:14
                  Skroma jestes ;-) "jestem au pair, praca i nauka, niby nic ambitnego"

nie mam bogatych rodzicow, ktorzy by mi za studia zaplacili.... Dzieci bogatych rodzicow moze i stac na wiele, ale na pewno nie stac ich na sukces w zyciu.

Musisz szukac po internecie po ludziach i zbierac informacje na pewno jakies sa, ktore umozliwiaja wyjazd za granice na studia, ewentualnie np. wyjechac do szwecji, tam studia sa darmowe mozesz zrobic magistra w rok na lepszych zasadach niz w PL. Kosztowaloby Cie tylko utrzymanie i zycie.
                  Co do Finlandii nie wiem jak tam wyglada nauka, takze najlepiej szukac ludzi studiujacych tam co mogli by cos doradzic i pomoc. (Przez net oczywiscie ;) ]
                  W polsce przyznaja stypendia na studia w USA (instytut Fulbrihta czy jakos tak) ale tam chyba trzeba aplikowac juz rok wczesnej. Sa tez jeszzce jakies inne.
                  Ostatecznie w PL dokoncz magistra, ale bardziej polecalbym juz np te szwecje raz ze o polowe krocej robisz mgr to i z lepszym dyplomwm wychodzisz.
                  Powodzenia.
                  • Gość: Kagan Re: Studia w finladii IP: 62.205.96.* 18.05.11, 08:26
                    Wydaje mi sie, ze Dania, Szwecja czy Norwegia sa o wiele lepszymi miejscami do studiowania niz Finlandia. W Danii, Szwecji czy Norwegii nie ma np. trudnosci ze zrozumieniem napisow i czytaniem pism, jesli sie zna niemiecki i angielski, a jak Szwed mowi wyraznie i powoli, to sie go da zrozumiec nawet juz od pierwszych dni. Zas w Finlandii problemem sa, jak np. na Wegrzech, nawet najprostsze napisy, typu toaleta dla Pan i dla Panow, a nauka finskiego raczej nie ma sensu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka