Dodaj do ulubionych

Informatyka - UJ czy PKr ?

IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 19:58
No wlasnie. Waham sie miedzy tymi dwoma uczelniami. Bede wdzieczna za wszelkie
sugestie...
Obserwuj wątek
    • Gość: slonikus Re: Informatyka - UJ czy PKr ? IP: 192.168.10.* 13.03.02, 12:27
      Nie znam konkretnie tych dwoch uczelni, ale sama mialam taki dylemat w Gdansku.
      Zasadniczo studia na uniwersytecie roznia sie od studiow na polibudzie tym, ze
      na uniwerku masz bardzo duzo matematyki i glowie informatyke od
      strony "zewnetrznej" - programowanie, systemy operacyjne itp. itd. Natomiast na
      polibudzie w informatyce zawiera sie takze szeroko rozumiana elektronika -
      musisz wiedziec, co jest w srodku, jesli chcesz byc dobra. Ja wybralam polibude
      i... wlasnie rezygnuje (po semestrze) ze studiowania informatyki w ogole.
      Myslalam, ze z ta elektronika nie bedzie tak zle, ale musze przyznac, ze jest
      po prostu nudna (i trudna). Nie chce Cie zniechecac.

Pozdrawiam, Joanna.
      • Gość: m Re: Informatyka - UJ czy PKr ? IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 16.03.02, 19:30
        Na szczescie mam jeszcze troche czasu do namyslu. Obawiam sie, czy informatyka
        uniwersytecka nie ksztalci z nastawieniem na specjalnosc nauczycielska. Z
        drugiej strony informatyka od strony teoretycznej i matma nie maja wiekszego
        zastosowania w praktyce...
        Narazie sklaniam sie ku polibudzie, chociaz musze przyznac, ze z fiza itp nie
        jest u mnie najlepiej ;). Po prostu wydaje mi sie, ze byc moze z takim
        wyksztalceniem bede miec lepsze perspektywy w przyszlosci.
        Tak na marginesie - na co sie przenosisz?
        • slonikus Re: Informatyka - UJ czy PKr ? 27.03.02, 00:33
          Na Kommunikations Design - posrednio zwiazane z komputerami, ale nie tylko. To
          takie projektowanie graficzne: strony www, typografia, kaligrafia, ksiazki,
          fotografia, grafika komputerowa, reklamowa, psychologia, socjologia, historia
          sztuki, grafiki itp. Generalnie - bardzo ciekawy kierunek.

Powodzenia, Joanna.
    • Gość: slonikus Re: Informatyka - UJ czy PKr ? IP: 192.168.10.* 13.03.02, 12:29
      Nie znam konkretnie tych dwoch uczelni, ale sama mialam taki dylemat w Gdansku.
      Zasadniczo studia na uniwersytecie roznia sie od studiow na polibudzie tym, ze
      na uniwerku masz bardzo duzo matematyki i glowie informatyke od
      strony "zewnetrznej" - programowanie, systemy operacyjne itp. itd. Natomiast na
      polibudzie w informatyce zawiera sie takze szeroko rozumiana elektronika -
      musisz wiedziec, co jest w srodku, jesli chcesz byc dobra. Ja wybralam polibude
      i... wlasnie rezygnuje (po semestrze) ze studiowania informatyki w ogole.
      Myslalam, ze z ta elektronika nie bedzie tak zle, ale musze przyznac, ze jest
      po prostu nudna (i trudna). Nie chce Cie zniechecac.

Pozdrawiam, Joanna.
      • Gość: slonikus Re: Informatyka - UJ czy PKr ? IP: 192.168.10.* 13.03.02, 12:30
        Oj... wyslalo sie dwa razy... przepraszam...
        • Gość: asia Re: Informatyka - UJ czy PKr ? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 14.03.02, 07:42
          Wybacz,że się wtrącam w wątek, ale myślę, że dobrze robisz,nie warto się
          męczyć, a lepiej rezygnować teraz niż za parę lat, no albo po 5-ciu stwierdzić,
          że to NIe to
    • Gość: ann.k Re: Informatyka - UJ czy PKr ? IP: 192.168.0.* 04.04.02, 17:13
      moim zdaniem politechnika, ale to zalezy kim pozniej chcesz byc, bo jesli
      dobrze wyszkolona sekretarka, to szkoda czasu (bez obrazy, ale znam dziewczyny,
      ktore poszly na informatyke, a pozniej sie okazaly slabe i skonczyly w
      sekretariatach); aby dobrze znac komputer, musisz sie znac i na programowaniu i
      na jego budowie; skad wiesz jaka pozniej dostaniesz prace? ja chcialam byc
      programistka i poszlam w takim kierunku, z programowania i bezpieczenstwa
      danych w sieci sie bronilam, a prace znalazlam w ogolnie pojetym serwisie,
      gdzie jednak budowa komputera ma wieksze znaczenie, a nie moj dyplom z
      bezpieczenstwa danych i programowania;
      dla wyjasnienia: wybralam politechnike

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka