Dodaj do ulubionych

czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenci?

02.06.12, 12:55
patrze na rozne osoby wokol, ktore cos tam studiuja.zawsze wydawalo mi sie ze osoba po studiach powinna miec jakies pasje, interesowac sie czyms, chodzic do kina czy tetru, czytac ksiazki, chciec sie rozwijac
tymczasem "studenci" wokol mnie sprowadzaja zycie do tego aby zaimprezowac, wyrwac laske, nie czytaja nic .patrze na znajomej corki, ktora mnie ostatnio zaszokowala odpowiedzia, ze ona nie wie
co jest stolica wielkiej Brytanni.za chwile bedzie magistrem...
To ma byc inteligent.
Obserwuj wątek
    • gocha033 istnieja 02.06.12, 13:10
      na tych paru najlepszych uczelniach

kiedys przecietnosc szla do roboty
      dzis roboty nie ma , no to idzie sie na jakiekolwiek studia.
      • aqua48 Testy zarżnęły wiedzę. 02.06.12, 13:19
        Stałam kiedyś w kolejce za takimi na oko dość inteligentnie wyglądającymi młodymi ludźmi. Mieszkam w zagłębiu kwater studenckich dla studentów z tych raczej wyżej notowanych uczelni krajowych. Dziewczyna patrzy na gablotkę z tortami (miały nazwy - "Luwr" i "Prezydent") i mówi "Luwr", "Luwr", co to było, a chłopak: to taka rzeka w Londynie.
        • gocha033 Louvre - to w Abu Dhabi :) 02.06.12, 13:26
          desmena.com/?p=33
          • simply_z Re: Louvre - to w Abu Dhabi :) 02.06.12, 13:39
            pamietam na studiach ,kiedy na uczelni ekonomicznej studenci siedzacy obok mniej pisali jakąś pracę na temat rynkow zagranicznych. Zastanawiali sie przez dobry moment czy Praga to stolica Węgier czy Czech...
            umarlam.
            BTW to byli chyba tzw starzy maturzysci.
    • n.michal Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 14:00
      moze to i lepiej ze nie wie jaka jest stolica UK, teraz kazde rece sa potrzebne do pracy w PL na emeryture w wieku 67lat
    • anaisanais96 Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 14:52
      Najlepiej widać jaki jest dziesiejszy student, nawet państwowych uczelni, na popularnym ostatnio filmiku gdzie studentka AWF nie potrafi odpowiedzieć na najprostsze pytania z wiedzy ogólnej.
      • anaisanais96 Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 14:53
        www.youtube.com/watch?v=6PnZHFaWce4 gdyby ktoś jeszcze nie widział
      • maitresse.d.un.francais chętnie bym obejrzała filmik 02.06.12, 17:33
        gdyby nie wstawiono - w charakterze przeciwieństwa - wypowiedzi "kibica bez matury".

wstawienie go powoduje, że filmik ma nasunąć wniosek "chłop nawet bez matury, a już kibic to na pewno, lepszy jest niż głupie dziunie na studiach".
    • six_a Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 14:58
      a siebie uważasz za inteligenta?
      tak pytam, bo z postu nie wynika.
    • candy_cat Przyczyny 02.06.12, 17:26
      Ostatnio pelno jest artykulow z wypowiedziami wykladowcow akademickich, ze to, co sie obecnie dzieje na studiach, jest katastrofa. "Studenci" nie tylko nie maja podstawowej wiedzy o swiecie ,tudziez szkolnej, ale wrecz nie potrafia przeczytac ze zrozumieniem tekstu dluzszego niz pol strony. Gubia sie :P

Zatem to nie nowina. Wazniejsze sa PRZYCZYNY - nad tym warto sie zastanowic.
    • maitresse.d.un.francais Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 17:50
      burza studenckich mózgów

www.eu.edu.pl/images/stories/mini1/vsig_images/DSC_7759_384_577_90.jpg
      www.eu.edu.pl/images/stories/mini1/vsig_images/DSC_7766_384_535_90.jpg
      www.eu.edu.pl/images/stories/mini1/vsig_images/DSC_7682_384_254_90.jpg
      na plakacie szkoły było jeszcze lepsze zdjęcie, nasuwało się pytanie, czy to szkoła, czy może rewia (nie mody bynajmniej, tylko taka forma spektaktu), ale go nie ma na stronie
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 18:06
      Ludzie generalnie idealizują przeszłość - kiedyś to były czasy: prawdziwa przyjaźń, prawdziwi gentlemeni, prawdziwe damy, prawdziwe jedzenie itd.

A ludzie są zawsze tacy sami.
      • simply_z Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 18:12
        co dobrze pokazuje serial Mad Men.
        • maitresse.d.un.francais Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 18:19
          simply_z napisała:

> co dobrze pokazuje serial Mad Men.

Nie oglądam serialu Mad Men. Wiem, że uczeń, którego zmusza się do ciągłego pisania wypracowań, pisania klasówek, uczeń, który NIE MOŻE zapytać w internecie o rozwiązanie zadania, tylko musi zrobić je SAM, wie więcej, niż uczeń, który ma w kółko testy wyboru.
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 21:56
            Pomimo wymagań i typu zadań, część ludzi postrzega naukę jako wartość autoteliczną, ale przeważająca większość traktuję ją instrumentalnie. Oczywiście, im większa dostępność nauki, tym więcej znajdziemy wykształconych głupków. No ale chyba lepiej kształcić masowo niż utrzymywać elitarystyczny charakter studiów?
            • maitresse.d.un.francais Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 22:09
              grzeczna_dziewczynka15 napisała:

> Pomimo wymagań i typu zadań, część ludzi postrzega naukę jako wartość autotelic
              > zną, ale przeważająca większość traktuję ją instrumentalnie.

A to swoją drogą. Jakkolwiek ją jednak traktują, będą umieć więcej, jeśli będzie się od nich więcej wymagać.

Oczywiście, im wię
              > ksza dostępność nauki, tym więcej znajdziemy wykształconych głupków. No ale chy
              > ba lepiej kształcić masowo niż utrzymywać elitarystyczny charakter studiów?

No ale właściwie po co? Jestem za elitarystycznymi studiami. Studiuje ten, kto studiować umie.
      • maitresse.d.un.francais Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 18:17

> Ludzie generalnie idealizują przeszłość - kiedyś to były czasy: prawdziwa przyj
        > aźń, prawdziwi gentlemeni, prawdziwe damy, prawdziwe jedzenie itd.
        >
        > A ludzie są zawsze tacy sami.

Owszem, są, ale o ile prawdziwa przyjaźń i prawdziwe damy istnieją zawsze, o tyle co do jedzenia bym się nie zgodziła - patrz półprodukty i zanieczyszczenie środowiska - a poza tym dawniej tych samych ludzi zwyczajnie zmuszano do nauki, nie było wyższych szkółek tego i owego, natomiast na państwowych uczelniach można było RAZ zdawać egzamin i RAZ go poprawiać.

Sama byłam świadkiem, jak do biura wszedł petent i zapytał, czy "studentka" może podchodzić do egzaminu po raz OSIEMNASTY. Ależ może, oczywiście, niech płaci. Przy czym dwa terminy plus poprawka były gratis, poza tym można było zdawać do upojenia.
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 22:03
          Z tą "prawdą" to ironiczne było;>
          • maitresse.d.un.francais Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 22:10

> Z tą "prawdą" to ironiczne było;>

Cała wypowiedź czy tylko słowo prawdziwy? Bo jeśli to drugie, to i tak nie zmienia sensu Twojej wypowiedzi.
    • zeberdee28 Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 02.06.12, 18:18
      Zapewne jest grupa studentów którzy mają horyzonty oraz zainteresowania, tylko jest po prostu mniej widoczna bo ginie w gigantycznej masie studentów albo tzw. 'studentów'. Wyższe wykształcenie się umasowiło, gdyż stało się znacznie bardziej dostępne ekonomicznie i niestety też intelektualnie, ponieważ studenci z przyczyny kosztów, stali się źródłem dochodów - zatem zdemoralizowane środowiska akademickie postanowiły uruchomić handel tytułami magistrów dla osobistych korzyści materialnych.
      • candy_cat Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc 03.06.12, 12:43
        Najdelikatniej mowiac: mylisz sie. To co sie obecnie dzieje nie jest upowszechnieniem wyzszego wyksztalcenia ale jego UPADKIEM. Tytul magistra nie ma obecnie zadnego znaczenia, bo mozna go kupic.

Oczywiscie jedna przyczyna sa uczelnie, ktore wlasciwe handluja dyplomami, ale jest to tylko skutek. Taki "chlopiec do oficjalnego bicia".

Przyczyna lezy zupelnie gdzie indziej, bo matoly ktore nic nie wiedza i nie potrafia czytac wychodza z liceow, a wczesniej z nizszych szkol!!! Przyczyna jest bowiem stale, pemamentnte okrajanie programow nauczania, obnizanie poziomu jakoby spowodowane przeciazeniem dzieci. Ciekawe dlaczego tak bardzo okraja programy, skoro cale pokolenia Polakow przezyly nauke w szkolach?
        • Gość: chem Re: czy istnieja jeszcze dzis "prawdziwi' studenc IP: *.laguna.net.pl 03.06.12, 14:11
          Cieszę się, że właśnie wyszedłem z liceum... i to prestiżowego ! To co tam zastałem, to był chyba jakiś żart. Ogromne braki podstawowej wiedzy o świecie, zero jakiegokolwiek zainteresowania czymkolwiek. Nie wiem, czy ktoś z mojej klasy (poza może 3 osobami) ogląda wiadomości. Nie chodzi mi o to, jakimi byli ludźmi, bo byli naprawdę sympatyczni i to dopiero w liceum znalazłem kilku dobrych przyjaciół. Nie oceniam ich sposobu bycia, ale wiedzę, która pozostawiała wiele do życzenia. Nie chcę tutaj grać jakiegoś cyborga, ale skoro to jest liceum ogólnokształcące, to po nim powinno się posiadać ogólną wiedzę z każdego przedmiotu. Niemniej jednak, od nowego roku wchodzi znowu nowa podstawa programowa. Na okres 3 lat nauki będzie tylko, o zgrozo, 1 cienka książka z biologii ! Niby przyczyną tego jest fakt, że tym, którzy nie zdają biologii w ogóle się to nie przyda. To ja się pytam, dlaczego takie szkoły nazywają się liceami ogólnokształcącymi ?! Jeśli chodzi o studia i pracę po nich. Myślę, że jeśli ktoś jest dobry w tym co robi, jest to jego pasja, to zawsze znajdzie pracę. A Ci , którzy piszczą na forach w stylu : nie idź na prawo, ekonomię, zarządzanie, filologie, chemię i inne nauki ścisłe, bo nie ma pracy itd.itp., należą do tych osób, które przez cały okres studiów i wcześniejszej nauki interesowały się tylko tym, co nowego napisać lub wkleić na fejsa, żeby mieć jak najwięcej LUBIĘ TO! ... o!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka