Dodaj do ulubionych

studia reżyserskie

IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.12, 17:24
reżyseria jest czymś co mnie interesuje, ale mam mętne pojęcie o tym, jak reżyserem (albo może raczej reżyserką w moim przypadku) zostac. mieszkam w warszawie, więc może podpowiedziałby ktoś, gdzie można w tym mieście taki kierunek studiowac?
podobno łódzka filmówka jest świetna, o miejsca gdziekolwiek trudno, a ludzi prosto po maturze nie chcą przyjmowac na niektórych uczelniach. tyle wiem.
moje pytanie nr2: czy da się jakoś przygotowac do egzaminu? mam do matury jeszcze 2 lata

z góry dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • goguskwabotyn Po maturze? Bez szans... 14.08.12, 00:17
      Ogolnie dostac sie na WRD jest szalenie trudno, zaraz po maturze nie masz szans, bo do tego potrzeba po prostu dojrzalosci i doswiadczenia zyciowego. No i teatr musi byc Twoim domem, nie drugim, a pierwszym. Oczywiscie rzeczy niezbedne jak wrazliwosc i zarazem gruboskornosc, talent, umiejetnosci przywodcze, wyobraznia itp. pomijam bo sa oczywiste. Sporo studentow WRD ma juz magistra z jednego kierunku. Sam studiuje WoT i calkiem sporo studentow i absolwentow zdaje na PWST. I musisz byc pewna, ze to jest to, bo inaczej przegrasz z milionem pasjonatow, ktorzy teatr kochaja nad zycie i sa bardzo zangazowani w teatr (domy kultury, spektakle dla dzieci, teatry studenckie, festiwale, przeglady)... Rezyseria to nie jest takie o!, to powazny interes...

Rezyseria jest w

Krakowie (PWST, rezyseria dramatu, dramaturgia)

Warszawie (AT, rezyseria dramatu, jest tez WoT)

Lodzi (PWSFTViT, rezyseria filmowa, scenopisarstwo, animacja)

Bialymstoku (zamiejscowy WSL AT, rezyseria lal)

Wroclawiu (filia PWST, rezyseria lal)
      • goguskwabotyn Re: Po maturze? Bez szans... 14.08.12, 00:29
        Pytanie nr 2

Uczelnie (na pewno PWST i AT, jak jest w fiomowce nie wiem) organizuja konsultacje dla kandydatow, a one mnostwo daja i bardzo pomagaja, najlepiej chdz na konsultacje tak czesto jak sie da, no i Dni/Drzwi Otwarte. Filmowka chyba robi w pazdzierniku... Wiem tez, ze Filmoteka Szkolna organizuje kursy filmowe dla uczniow, gdzie sie kreci swoj wlasny film, organizuje wydarzenie filmowe w szkole, poznaje film (wiesz te plany itp.)... Na pewno sie przyda, zainteresuj sie tym. Poza tym ksiazkowa wiedza- powinno Cie to interesowac. No i najwazniejsze- mieszkasz w stolicy wiec nie powinnas miec z tym tak wielkiego problemu- chodz do teatrow, kin studyjnych... Ach, jak ja zazdrosze Wam Iluzjonu!!

I na koniec- ta filmowka to podobno ostatnio nienajlepiej wyglada, ale to moga byc tylko plotki
      • Gość: Kaja Re: Po maturze? Bez szans... IP: *.ssnet.pl 14.08.12, 02:03
        W Katowicach na Wydziale Radia i Telewizji też jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka