Dodaj do ulubionych

Proszę o rady

IP: *.xdsl.centertel.pl 16.02.13, 22:10
Witam. Wybrałam kiepską szkołę średnią i nie miałam możliwości zdawania matury rozszerzonej z jakiegokolwiek przedmiotu, cud że w ogóle zdałam maturę w tej szkole.
Mam zdaną maturę podstawową z przeciętnymi ocenami, najlepszą ocenę mam z polskiego. Chciałabym zapytać o studia, gdzie się można dostać z nie najlepszymi wynikami na maturze. Zdaje się, że na uniwersytet raczej nie ma szans się dostać, chciałabym studiować dziennikarstwo. Co sądzicie o tym kierunku? Czy jest to kierunek trudny?

Wiem, że są kierunki trudniejsze i łatwiejsze oraz są szkoły renomowane z bardzo wysokim poziomem, ale i z "normalnym" poziomem.
Chciałabym zapytać, które szkoły wyższe polecacie w woj. śląskim. I jakie kierunki byście proponowali?
Obserwuj wątek
    • Gość: Alina Re: Proszę o rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.13, 12:41
      Wybrałam kiepską szkołę średnią i nie miałam możliwości zdawania matury
      > rozszerzonej z jakiegokolwiek przedmiotu, cud że w ogóle zdałam maturę w tej sz
      > kole.
      >

Prawdę mówiąc, na studiach też trzeba się uczyć samodzielnie, nikt łopatą do głowy nie nakłada.
    • another_story Re: Proszę o rady 17.02.13, 13:58
      Po pierwsze: wyluzuj. Wybór szkoły średniej o niczym nie przesądza, co najwyżej może wymuszać większy nakład pracy w przyszłości (dotyczy to zwłaszcza języków obcych; sama do dziś się z tym borykam). Jeśli słabo zdałaś maturę, radziłabym ją powtórzyć - będziesz musiała się przygotować we własnym zakresie, ale zakładam, że skoro chcesz iść na studia, widzisz sens w dokształcaniu się.

Nie zniechęcam Cię do dziennikarstwa, ale dobrze jest mieć świadomość, że pisać można także i bez tych studiów. Nie mówię już o opcji prowadzenia bloga (to oczywiste), ale przejrzyj choćby oferty praktyk na gumtree - masa firm/instytucji/portali szuka stażystów z lekkim piórem, często nie wymagając nawet statusu studenta. Na początku robi się to przeważnie bezpłatnie, no ale przecież od czegoś trzeba zacząć... Przydają się też wartościowe znajomości - nie jakieś tam kumoterstwo, ale kontakt z aktywnymi ludźmi, z którymi w przyszłości być może uda się rozkręcić coś fajnego.

Niezależnie od tego, jaki kierunek wybierzesz, radziłabym stawiać na studia w dużym ośrodku. Im większe miasto, tym większe możliwości. Po prostu.
    • buka100 Re: Proszę o rady 11.03.13, 22:11
      Jeżeli chodzi o uniwersytety to może być trudno, jednakże czasem się zdarza, że niektóre kierunki nie są oblegane i można łatwo się dostać... Jednakże, czy one akurat będą Ciebie interesować?

Jeżeli chodzi o dziennikarstwo, to dla dobrego dziennikarza ważniejsze jest doświadczenie niż papierek z tego kierunku... Skoro mówisz, że polski dobrze Tobie poszedł, to może zobacz Filologię Polską i specjalizację medialną, która nota bene jest powiązana ze światem mediów.

Pomyśl może także o uczelniach prywatnych. Niektóre są lepsze nawet od państwowych... Niestety płatne, jednakże studia wieczorowe, czy zaoczne na uniwerkach także kosztują...

Popatrz ten kierunek, który Tobie poleciłam. Na studia zaoczne nie jest trudno się dostać, natomiast tryb weekendowy pozwala na pracę w tygodniu i zdobywanie doświadczenia.
      • Gość: Ania Re: Proszę o rady IP: *.xdsl.centertel.pl 27.03.13, 13:19
        Szukam opinii o szkołach wyższych w obrębie Katowic i okolic. Nigdzie nie mogę znaleźć nic sensownego. Koleżanka także chciałaby pójść na studia, nigdy nie była prymuską, zawsze była przeciętną uczennicą i myśli że na studiach sobie nie poradzi.

Jeśli chodzi o szkoły średnie to są różne opinie np. o LO Konopnickiej jest okrzyknięte tym renomowanym o najwyższym poziomie i można usłyszeć że chodzą tam same kujony. Zapewne są i szkoły wyższe które są renomowane i mają bardzo wysoki poziom i są i takie w których równie dużo można się nauczyć ale mają niższy poziom. Niestety w szkole średniej nie miałam możliwości uczestniczenia w targach szkół wyższych, wiadomo na takich targach można się czego więcej dowiedzieć o danej uczelni...
        Może ma ktoś z was jakieś "doświadczenie" z uczelniami, może ktoś z was coś więcej napisać na ten temat. Może macie jakiś znajomych, którzy skończyli lub są w trakcie studiowania?

Jeśli chodzi o filologie polską to mam wątpliwości, ostatnio sporo się dowiedziałam z innego forum o tym kierunku. Osoby, które studiowały lub studiujua ten kierunek odradzają, niektórzy porezygnowali...

Nie wiem co mam robić:(
        • another_story Re: Proszę o rady 27.03.13, 18:31
          targiedukacyjne.gazeta.pl/targi/14,58,,,10923.html - może tu coś wyszperasz.

• Gość: Ania Re: Proszę o rady IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.13, 12:42
            Jeszcze jedno, zastanawiam się na jakie studia lepiej jest pójść, magisterskie czy licencjackie?
            Czy na licencjackich nie ma specjalności? Gdzieś na forum przeczytałam, że na licencjacie nie ma specjalności i nie wiem czy to jest prawda?
            O tutaj : forum.gazeta.pl/forum/w,245,119680988,142566614,Re_Wyzsza_Szkola_Techniczna_w_Katowicach_strze.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka